Odavno pričam. Dzabe prosečna plata i potenciranje iste ako je ima mali % stanovništva.
Ova rata i cela ta priča je ravna samoubistvu za navedene lokacije i kvadraturu.
Iz ovog komentara proizilazi da misliš da su te lokacije precenjene ili da je generalno užas živeti tamo. To je naravno stvar lične percepcije. Ali za parove sa medijalnim primanjima je ovo trenutno jedino rešenje, ili (možda još bolje rešenje) dalje lokacije sa većim učešćem i većom sigurnosti.
Pre par dana si govorio o investicionim ciklusima koje pratiš i na osnovu toga donosiš odluke. Da li si pratio istorijske investicione cikluse u Sovjetsom Savezu? Nije ih bilo u boom-bust smislu, nego onako kako kaže partija. Zapad je još daleko od toga, ali ima naznaka da se polako pokreće ratna privreda i puzajući autoritarizam. Ili smo već svi zaboravili Covid-pendrečenje ljudi koji su sami sedeli na klupi u parku za vreme lockdowna?
Ja sam u svakom slučaju (spržen mozak od 4chan-a, šta ću) veoma ozbiljno shvatio sve one nećeš-imati-ništa-i-bićeš-srećan build-back-better poruke koje se šalju sa najviših mesta.
Pa zato mislim da će se broj nekretnina u privatnom vlasništvu u Evropi i SAD-u kretati obrnutno proprocionalno procentu samlevenih insekata u brašnu.

Po mom dubokom uverenju je nastupila nova paradigma, i da u tom smislu zaista jeste "different" ovog puta. Što ne znači da neće propasti Saylor sa svojim MicroPenisStrategy (hoće) ili neki crni labud na berzi, itd. Ali mislim da će se globalni melt-up ka vrhu nastaviti. To je nezaustavljivo.
ROI u Srbiji će verovatno u narednih par godina biti još nepovoljniji, ali kao što reče M. Fridman za primer parcele sa sveže posađenim drvećem koje proizvodi odlično drvo. Pojedincu možda to ne vredi više od običnog placa, ali vrednost iz godine u godinu raste sve više. To je ponekada toliko sporo da vama ne znači, ali NEKOME znači. I ti "neki" kupuju po gradovima u Srbiji, i to će i nastaviti. A za 50 godina će i Ovča biti progutana od grada i biće prihvatljivo mesto za život (možda čak i sa kanalizacijom

)
Čekanje se po meni isplati samo onima koji su sigurni da će svoje prihode u naredne 2-3 godine znatno poboljšati, i spekulišu na to da će eventualna velika recesija bez QE na steroidima isterati na tržište nešto bolju ponudu. Po meni je to veoma riskantna opklada.
Ali što se cena stanova u apsolutnom iznosu u EUR tiče, i dalje mislim: ovako "povoljne" kao danas nikada više neće biti.