Šta je novo?

Cene nekretnina

Desava se trenutno u Zemunu Gornjem Gradu. Zasto se ne bi desilo u Batajnici za 10 godina?
Ti nisi hteo da kupuješ u Bataji da se ne bi desilo da te neki nesavesni investitor zatvori sa zgradom naslonjenom na tvoj objekat za 10 godina? Zato si kupio u Gornjem gradu gde se ta praksa već sada dešava? Pa realno bolje da si išao u Bataju, imao bi bar 10 godina fore da uživaš u miru i spokoju doma svog.

Tamo ima dosta urusenih objekata. Mislim da zato.
Nije da te bas razumem sta hoces da kazes. Poenta je da nije samo Batajnica u pitanju. Ako se desava u Nisu i u Zemunu, zasto se ne bi desilo bilo gde? O tome se ovde radi. Zasto bih ja kao gradjanin morao da brinem o ovakvim stvarima?

Ti nisi hteo da kupuješ u Bataji da se ne bi desilo da te neki nesavesni investitor zatvori sa zgradom naslonjenom na tvoj objekat za 10 godina? Zato si kupio u Gornjem gradu gde se ta praksa već sada dešava? Pa realno bolje da si išao u Bataju, imao bi bar 10 godina fore da uživaš u miru i spokoju doma svog.
Idi ti u Bataju, pa na posao helikopterom, posto preporucujes i volis. Ja sam u Zemunu kupio stan, a ne kuću.

Nije da te bas razumem sta hoces da kazes. Poenta je da nije samo Batajnica u pitanju. Ako se desava u Nisu i u Zemunu, zasto se ne bi desilo bilo gde? O tome se ovde radi. Zasto bih ja kao gradjanin morao da brinem o ovakvim stvarima?
Moras, zato sto kod nas ne vaze pravila.
Zato rekoh ako gradis kucu pored placa gde je urusena kuca ili korov mozes ocekivati da u nekom trenutku tu nikne zgrada. Ako gradis kuci u ulici gde su samo kuce oko tebe i to lepo odrzavane gde ljudi zive mozes biti miran.
Ni u zgradama vise nismo sigurni. Pogledaj kako se nelegalno rade nadogradnje po krovovima, pa onda blok 4 i sl.

Mislim da obican covek ne bi trebalo da razmislja o ovome, nego da to zakonski bude regulisano. Mislim da po zakoni ti i ne smes da otvaras prozore prema placu pored. Jer, sta ako ovaj ko ima kucu resi da takodje gradi zgradu?
Pa i jeste propisano zakonima odstojanje i gde smeju a gde ne smeju da budu prozori. U ovom slucaju ako komsija resi da gradi zgradu umesto kuce morace da je odmakne od ove zgrade iz tog razloga. Isto tako imas regulative koje ti govore do koje spratnosti i gabarite sme da se gradi, ne mozes tek tako soliter da posadis gde hoces.

Pa naravno da ce desavati bilo gde u lokacijama koje postaju popularnije i razvijenije, to je normalna posledica urbanizacije.
Kome se ne svidja morace jos dalje da bezi od urbanih lokacija

Idi ti u Bataju, pa na posao helikopterom
dobro je, od jahanja dosli smo do helikoptera :D

Pa i jeste propisano zakonima odstojanje i gde smeju a gde ne smeju da budu prozori. U ovom slucaju ako komsija resi da gradi zgradu umesto kuce morace da je odmakne od ove zgrade iz tog razloga. Isto tako imas regulative koje ti govore do koje spratnosti i gabarite sme da se gradi, ne mozes tek tako soliter da posadis gde hoces.
Ma da be da, vidim svud 12m izmedju 2 zgrade gde se gradi...
Pa naravno da ce desavati bilo gde u lokacijama koje postaju popularnije i razvijenije, to je normalna posledica urbanizacije.
Kome se ne svidja morace jos dalje da bezi od urbanih lokacija
Tako je, ali mora da se radi planski da se cela lokacija prenameni u zgrade, a ne kuca po kuca.
dobro je, od jahanja dosli smo do helikoptera :D
Izvini lokal patrioto, ali jedino tako moze za 20 minuta od Batajnice do centra na posao da se stigne :D To je kao ono za novogradnje u Pancevu kad napisu, 20 min od srca Beograda. Da, 20 minuta, ali helikopterom.

Najjace mi je sto svi koji zive na najboljim mogucim lokacijama preporucuju Batajnicu, a ne zive tamo trenutno.

Moras, zato sto kod nas ne vaze pravila.
Zato rekoh ako gradis kucu pored placa gde je urusena kuca ili korov mozes ocekivati da u nekom trenutku tu nikne zgrada. Ako gradis kuci u ulici gde su samo kuce oko tebe i to lepo odrzavane gde ljudi zive mozes biti miran.
Ni u zgradama vise nismo sigurni. Pogledaj kako se nelegalno rade nadogradnje po krovovima, pa onda blok 4 i sl.
Postoje i planovi koje mozes da istrazis, ako je na parceli i u okolini nje dozvoljena gradnja do npr 18m, onda je realno da ce tu niknuti zgrada. Ako hoces kucu, trazis zonu koja je namenjena za pojedinacne porodice il kako se vec kaze. Takodje, gledas kakva su pravila za gradnju, uzidanost, razmak od gradjevinskih linija itd.

Nije to bas toliko neuredjeno kako se zamislja.

Postoje i planovi koje mozes da istrazis, ako je na parceli i u okolini nje dozvoljena gradnja do npr 18m, onda je realno da ce tu niknuti zgrada. Ako hoces kucu, trazis zonu koja je namenjena za pojedinacne porodice il kako se vec kaze. Takodje, gledas kakva su pravila za gradnju, uzidanost, razmak od gradjevinskih linija itd.

Covek pokaze sliku iz zivota sa terena.
Defke: nije to bas tako.

Da se razumemo, korisno je ovo, ali je pitanje koliko je ovo vremenski validno, moze se verovatno promeniti bilo kada.

Poslednja izmena:
Covek pokaze sliku iz zivota sa terena.
Defke: nije to bas tako.
Čovek koji je nasadio svoju hacijendu na taj mikro plac očigledno nije uradio domaći zadatak i utvrdio šta može da se gradi u okruženju. Da je bio pametan kupio bi taj plac na kome je zgrada, pa ne bi imao ovu vrstu problema.

Sad npr da pored moje kuće neko reši da pravi zgradu meni to ne bi bilo nužno loše. Bilo bi mi bitno da prozori i ulaz u zgradu nisu okrenuti ka mom dvoristu i da zgrada nije uz samu ogradu već malo udaljena. I naravno bolje ako je trospratna ili cetvorospratna zgrada. Nije to bas toliko strasno koliko se predstavlja. Mislim da su ekstremni slucajevi da ti zgrada pored u potpunosti unisti mir i uzivanje u dvoristu.

Ma da be da, vidim svud 12m izmedju 2 zgrade gde se gradi...
Pa dobro, onda ce ljudi da kupuju stvari koje ne mogu nikada da se uknjize / dobiju upotrebnu dozvolu.
Krivi su tu i kupci koji kupuju sve zivo i ne pitaju za ikakve standarde.

Tako je, ali mora da se radi planski da se cela lokacija prenameni u zgrade, a ne kuca po kuca.
Jeste, celo naselje ce odjednom iz kuca da predje u zgrade u roku od par godina.
I onda ce neko mene da ubedi da prodam kucu da gradi zgradu jer je neko prenamenio tu lokaciju? Teska prica, to samo na filmu mozes da docekas.

Izvini lokal patrioto, ali jedino tako moze za 20 minuta od Batajnice do centra na posao da se stigne :D To je kao ono za novogradnje u Pancevu kad napisu, 20 min od srca Beograda. Da, 20 minuta, ali helikopterom.
Niko nije pominjao 20 minuta osim tebe i helikopter. Putovao bi duze ali bi ziveo u kuci, oba ne mozes da imas osim ako nemas par miliona EUR u dzepu za Dedinje ili Bezanijsku kosu.

PRAVILNIK O OPŠTIM PRAVILIMA ZA PARCELACIJU, REGULACIJU I IZGRADNJU​

Član 42

Rastojanje slobodnostojećeg objekta na delu bočnog dvorišta i linije susedne građevinske parcele je 2,50 m, a dvojnih i objekata u prekinutom nizu 4,00 m.

Za izgrađene stambene objekte čije je rastojanje do granice građevinske parcele manje od 4,0 m ne mogu se na susednim stranama predviđati otvori stambenih prostorija.
Znaci, na ovoj parceli je verovatno dozvoljena gradnja, ali nije smeo da otvara prozore ka susednom dvoristu jer nije dovoljno udaljen od susedne parcele.

Znaci, na ovoj parceli je verovatno dozvoljena gradnja, ali nije smeo da otvara prozore ka susednom dvoristu jer nije dovoljno udaljen od susedne parcele.
Mozda i jeste, ovo je slikano iz ugla pa se ne moze lepo videti razmak. Ali da postoji sansa da je divlja gradnja postoji, posebno u manjim mestima jbg.

Kako se ne vidi razmak? Covek se zalepio uz ogradu bukvalno.
Zato sto ljudi ne vide lepo u perspektivi:
Screenshot 2025-08-01 at 16.36.43.png

U realnosti ima prolaz izmedju ove zgrade i ograde od par metara sigurno.

Mozda i jeste, ovo je slikano iz ugla pa se ne moze lepo videti razmak. Ali da postoji sansa da je divlja gradnja postoji, posebno u manjim mestima jbg.
Ako neko nadje tacan oglas mozemo pretraziti i parcelu i CEOP pa videti tacne lokacijske uslove, gradjevinsku dozvolu itd. Moze to biti dobra pokazna vezba za celu temu.

Kako se ne vidi razmak? Covek se zalepio uz ogradu bukvalno.
Postoji razmak, i nije uopste iskljuceno da je 4m.

I meni deluje da je nelegalno posadio prozore jer ne deluje da je 4m, možda 2m. Jbg trebao je komšija da prijavi dok se gradilo ako je to slučaj. I ovo je slučaj urbanizacije i popularizacije odredjenog dela, ko hoće mir ili veći plac ili dalje od grada pogotovo BG, NS i NIŠ kao regionalni centri, no u svakom slučaju imaš kuću.

edit: sa gledam i kuća ima razmak od ograde tako da možda i ima 4m. Zar nije po nekom pravilu 6m?

Putovao bi duze ali bi ziveo u kuci,
Bataja je ostala (neće još dugo) lokacija na kojoj i dalje relativno blizu centra možeš da imaš kuću za (uzevši u obzir sadašnje cene) poprilično povoljan iznos. Voleli bismo svi naravno da urede i levu obalu Dunava (ima doduše i tu uređenijih delova), ali ko zna kad ćemo to doživeti...

Bataja je ostala (neće još dugo) lokacija na kojoj i dalje relativno blizu centra možeš da imaš kuću za (uzevši u obzir sadašnje cene) poprilično povoljan iznos. Voleli bismo svi naravno da urede i levu obalu Dunava (ima doduše i tu uređenijih delova), ali ko zna kad ćemo to doživeti...
Gotovo je i sa tim "povoljan" iznos. Otisao je taj voz iz stanice :D

Vrh