Opet kreneš sa jednim ali završiš sa drugim jer se to uklapa u tvoje shvatanje. Ne možeš da pričaš kako jedino Beograd nudi osnovne potrebe za život i sadržaje pa onda "e, ali hajde da ne uporedjujemo to, već koliko čega na koliko čega", a sve to da bi opravdao nečije hireve, možda čak i tvoj. Evo mogu da se kladim da Palanka ima veći broj konobara po stanovniku nego Beograd.
Evo na brzinu ću uporediti Palanku i Beograd:
- broj specijalista po stanovniku, pojma nemam ima oko 20k stanovnika (40k ajde sa celim okrugom) i bolnicu, za više informacija guglaj, nije da ti trebaju sve usluge svakog dana, a kada ti zatreba BG je na sat vremena
- mesta u vrtićima ima i previše, što se ne može reći za Beograd gde ti treba veza ili si na listi čekanja ili ideš privatno
- parkinga ima uvek i ne gubiš pola sata tražeći ga
- brzina birokratije, pa predpostavljam da je brza kao i svuda, dakle standardno
- IT poslovi, pojma nemam, mislim da nema, ljudi koje znam da rade IT obično rade za sebe pa zaradjuju ok
- Palanka ima izvor prirodne mineralne vode sa selenom, treća po kvalitetu voda testirano u Francuskoj, nešto što Beograd nema
- i BG i Palanka imaju jezero i bazene no palanka ima i izvor termalne vode gde se ljudi leče, nešto što nepostoji u Beogradu (Palanka nekad bila banja)
- ima i bioskop, pozoriše (ne može da bude nebitno kada se stalno spominje na temi)
- Palanka ima čistiji vazduh, manje gužve i stresa
- Palanka ima aerodrom, doduše rekreativni ako hoćeš da budeš padobranac, muzej... ima mesta za poneke hobije
- Palanka ima nekoliko puta nižu cenu nekretnina, kirije, jeftinije usluge i cene te samim tim niže troškove življenja
- ali
- Palanka ima ok izbor osnovnih i relativno do loš izbor srednjih škola dok nema nijedan fakultet koji nije privatna ispostava nekog fakulteta, dakle manjka u obrazovanju što je razlog zašto prvenstveno mladi ljudi idu za BG, KG, Niš, neki i NS i zato je posle teže vratiti se kad naučiš da funkcionišeš tamo negde.
- Palanka ima manji broj poslova pogotovo sa većom zaradom, stvarno čudno kako se 100x manji grad našao u toj situaciji, plaćenih poslova ima ali zahtevaju manuelni rad, kancelarijski sa velikim zaradama su retki ili ih nema
- Dom zdravlja je u ok stanju ali bolnica iako renovirana haos, fali nekih specijalista i pregleda koji ako ti zatrebaju ima samo u Beogradu ili eventualno još 2-3 grada.
- Palanka gubi stanovništvo, Beograd dobija, ali se ovo može reći za svaki grad unazad decenijama, što ima veze sa lošom politikom i lošim vodjenjem tih gradova i zemlje
Sve ovo negativno dole (treba da) je presudni faktor zašto se neko seli, većinom kumulativno obrazovanje prvenstveno, a ne neka priča o nekim stvarima koje 95% ljudi ne koristi ali ih koriste kao izgovor. Slično je i sa pričom gastos-srbija. Svi mi težimo ka boljem i kao što cela Srbija sada nema 3m stanovnika ukupno jer su svi otišli u inostranstvo tako neko teži ka boljem tamo gde je (4m stanovnika živi van Bga), da napravi nešto dobro ukoliko je moguće ili jednostavno nema mogućnosti za više. Niko i ne tvrdi da sve što ima u Beogradu postoji i u drugim gradovima ali nije kao da nema alternative i nema života van njega. Da je prosečna plata u Bgu 1500-2000e pa ajd ali u svakom slučaju bih pre birao inostranstvo. Pravo pitanje je kako žive ljudi sa minimalcem i prosečnom platom u Beogradu, a kako u unutrašnjosti pogotovo ako nemaš svoj stan.
Meni lično ne postoji presudni faktor da moram, jednostavno moram u BG ili nepostojim (poslova za razliku od pre 15-20god ima, pogotovo preko interneta), pa biram manjak stresa i zdraviji život. BG je blizu ako/kad zatreba. Da li si ti nekada bio u nekom manjem mestu pa znaš kako ljudi funkcionišu? Možeš li mi reći zašto moram da živim u Beogradu ako već hoću da živim život dostojnog čoveka ako ne zavisim od lokacije i imam dobra primanja? Ne možeš da me ubediš da nije kurčenje to što neko ima 2-3k platu u drugom gradu i želi vikend stan u BGu. Da, baš rešenje je da svi dodju u Beograd i plaćaju masne kirije stanodavcima. Ne pričamo o egzistenciji već o tom čuvenom "život van BGa nije život vredan življenja". Sve ovo navedeno bi bilo u još povoljnijoj poziciji kada bi poredili neki veći grad tipa Čačak, Kragujevac, Novi Sad, Niš, Požarevac, a ne neki gradić od 20k ljudi. Ovde se tvrdilo da ne postoji plata inženjera veća od 700e u unutrašnjosti, a posle toga dobijali su ponude za Čačak i 1200e ovde na temi, prelistaj malo ali jbg Bege je Bege. U principu nije da se ne slažem samo ne vidim razlog za toliku kuknjavu na cene kada su zaključili smo opravdane. Svi znamo da je BG država u državi. Da, jača decentralizacija je preko potrebna ali Vi kao da ne znate gde živite i sve bi "država duradi nešto, a ja nisam taj".
Da, zaboravih da kažem, imam poznanika koji živi u Beogradu, a radi u Palanci (plaćen posao jbg za koji se tvrdi da nema). Živi u Beogradu sa ženom jer žena hoće u Begede, neće ona da bude tu neka Palančanka, a dobrostojeći su. Sa druge strane znam i porodicu koja izdaje stan u Beogradu, a žive u Palanci i tu su odlučili da odgajaju decu dok ne porastu.