Šta je novo?

Cene nekretnina

Ajde opet. Procitaj polako sve napisano ali sa razumevanjem. Moras da shvatis ako hoces da razumes. Ako je neko licimeran to si ti sto si dosao iz sela od 50 ljudi, nisi video lift u zivotu, a pricas da je zivot na periferiji katastrofa i nehuman.
E to si u pravu....

Ajde opet. Procitaj polako sve napisano ali sa razumevanjem. Moras da shvatis ako hoces da razumes. Ako je neko licimeran to si ti sto si dosao iz sela od 50 ljudi, nisi video lift u zivotu, a pricas da je zivot na periferiji katastrofa i nehuman.
Pa idi na periferiju ako je tako dobro sta trazis u Palanci onda

Pa ne slazemo se u toj konstataciji da ne postoji minimum za ostanak. Kije to investicije idu u Beograd a koje spooja? Koji su to infrastrukturani projekti koji pogoduju samo. Eogrsdu a koji drigde? Koliko je novostvorenih radnih mesta iz direltnih investicija u Beogradu a koliko drugde?
Tačno je da u poslednjih 10–15 godina većina greenfield investicija ide u unutrašnjost, Niš, Loznica, Inđija, Sremska Mitrovica, Leskovac, Kruševac, Kraljevo, itd. Radna mesta se često otvaraju tamo gde je radna snaga jeftinija, lokalne samouprave poslušne, i zemljište/zgrade subvencionisane.
Ali to ne znači da Beograd kao celina ne dobija više u ukupnoj vrednosti i koncentraciji sistemskih resursa:
Kadrovska i finansijska centralizacija – sve veće firme (domaće i strane) i njihove centrale su i dalje u Beogradu. IT industrija, marketing, finansije, advokatura, mediji, konsultantske firme, sve to je Beograd-centric. Čak i kada postoji proizvodni pogon u Leskovcu, menadžment i odluke se donose iz Beograda.
Institucionalna infrastruktura – sedišta ministarstava, državnih agencija, univerzitetskih centara, naučno-tehnoloških parkova, javnih nabavki, velikih tendera, međunarodnih organizacija, sve je u Beogradu. Uopšte, svaki ozbiljniji deal se završava u Beogradu, čak i ako se formalno vodi u unutrašnjosti.
Transport i saobraćaj – Beograd dobija najviše pažnje u planiranju saobraćajne i komunalne infrastrukture: metro, obilaznice, brze saobraćajnice, ulaganja u BG voz, aerodrom… U isto vreme, veliki delovi unutrašnjosti i dalje imaju loš železnički i autobuski prevoz.
Privlačnost života i rada – iako investicije idu i van Beograda, talenti i dalje hrle ka Beogradu jer on nudi više opcija za partnera, školu, posao, kulturu, zdravstvo, stanove, izlazak, sve u paketu. To nije nužno rezultat politike, ali jeste realnost.
Dakle, da, država gura investicije i u unutrašnjost, ali Beograd je sistemsku prednost dobio ranije, pa sada ubira dividende centralizacije.

I dalje nisi odgovorio na pitanje. Dakle koji su to argumenti bez kojih se ne može i koji nemaju alternativu? Koji to gradovi u drugim zemljama nude sve u paketu? Daj neko rešenje za tvoj pojam decentralizacije. Šta je to dovoljno? Može li neki konkretan odgovor pošto ti je odgovor u stilu:

Zašto je Djoković najbolji u tenisu? - Pa zato što dobro udara loptu

Zašto Djoković više nije najbolji u tenisu? Pa zato što loše udara loptu jer ga drugi sabotiraju.

I tako se vrtiš u krug već 10 postova. Pošli smo od toga da Beograd jedino nudi esencijalne stvari za život i nijedan drugi grad, a došli smo do toga da alternative ipak postoje osim nekih specifičnosti. Ili je jednostavno tvoje rešenje da se svi presele za Beograd i to u centar dok sve ostalo samo ne dodje u druge gradove? Takodje postoje i ljudi koji su iz Beograda otišli u manja mesta. Tek su oni proilupali kada idu da žive život nedostojnog čoveka.
U redu, idemo redom i konkretno.
Ne tvrdim da Beograd nudi sve što je esencijalno za život. Tvrdim da nudi najveću koncentraciju raznovrsnih prilika i opcija, u poslu, obrazovanju, zdravstvu, kulturi, zabavi, umrežavanju. To ne znači da ništa od toga ne postoji van Beograda, nego da ih nema u toj količini, gustini i raznolikosti.
Argumenti bez kojih se ne može, naravno da ne postoje univerzalno. Neko ne može bez dobre kardiologije, neko bez međunarodnog aerodroma, neko bez teatarske scene, neko bez firmi iz svog sektora. Beograd jedini u Srbiji nudi sve to na gomili. Drugi gradovi nude delove.
Ne kažem da je rešenje da se svi presele u Beograd. Naprotiv, tvrdim da se to već dešava, spontano, jer centralizacija resursa i pažnje vuče ljude. Da bi se taj trend ublažio, rešenja su poznata i primenjena drugde:
- fiskalne olakšice za firme koje otvaraju sedišta van prestonice
- decentralizacija državnih institucija (npr. poreska uprava sedi u Kragujevcu, statistika u Nišu itd.)
- ozbiljno ulaganje u zdravstvene i obrazovne ustanove u unutrašnjosti
- javni saobraćaj koji omogućava satelitski život van velikih centara
- subvencije za zadržavanje lekara, inženjera, profesora u manjim mestima
Naravno da postoje ljudi koji se sele iz Beograda u manja mesta. To je dobra stvar, ali brojčano irelevantna u odnosu na obrnuti tok. A često su to ljudi sa već rešeniim pitanjima posla i stambenog prostora, koji menjaju stil života. Nije isto kad neko iz Beograda odlazi u Sombor sa remote poslom i kad neko iz Požarevca ide u Beograd da bi imao priliku da radi u svojoj struci.
Na kraju, poenta nije da se Beograd ukine, već da se drugi gradovi ojačaju toliko da mlad čovek može ravnopravno da bira gde će živeti, a da mu odluka ne izgleda kao životni kompromis.

Pogledajte prilog 245868
Ovde piše da su 3 od 5 proizvoda vezani za bakar. Takodjer svih 5 proizvoda (ako računamo tu i bakarni koncentrat) su tehnološki rani 20. vek. Svih ovih 5 proizvoda su produkt stranih firmi.
Ovo je ekstra dok ne uvedu c02 standarde (eu). To vam je kao carina za nepoštovanje propisa zaštite životne sredine. Kinezi i ostali (mi) ne poštuju to ništa i po automatizmu imaju jeftiniji proizvod.
E sad da vidimo.
Lista ti je maltene to+ kablari + rudari. Prljave i radno intenzivne grane.

Opet, moje pitanje je zasto bi se investicije slile u mesto koje rapidno gubi stanovnistvo?

Da li bi otvarao biznis ili fabriku u takvom mestu? Privatni vrtic?

Svi bi da dodju na gotovo u idealno okruzenje, sto je OK ali onda ne treba se cuditi sto postajemo grad drzava.
Pitanje zašto ulagati u mesto koje gubi stanovništvo deluje logično, ali u stvarnosti, upravo ta logika održava začarani krug propadanja.
Mesta gube stanovništvo upravo zato što niko ne ulaže. A niko ne ulaže, jer gube stanovništvo. Ako niko ne prekine krug, cela zemlja postaje Beograd + prazna periferija.
Drugo, ulaganja ne moraju da se dese spontano. Pogledaj:
- Poljska je uložila milijarde iz EU fondova u manja mesta (infrastruktura, škole, firme)
- Nemačka subvencioniše privatne lekare da rade u ruralnim krajevima
- Francuska ima porezno rasterećenje za firme van Pariza.
Znači: država može usmeriti investicije, kao što je već i radila, samo je sve koncentrisala na Beograd i par izuzetaka.
Na tvoje pitanje: da, ne bih danas otvorio firmu u mestu koje izumire. Ali ako država uloži u puteve, školstvo, zdravstvo, podstakne radnu snagu da ostane, onda to mesto više nije mrtvo.
Centralizacija je politička odluka, nije sila prirode. Ako je većina Srbije osuđena na stagnaciju, onda ni Beograd neće još dugo imati zdravu osnovu.

Izvrces cinjenice.
Dakle ima firmi ali nema firmi tj nema firmi ali ima firmi. Šta je od ta dva? Ima ljudi koji dobro zaradjuju ali ima malo firmi gde mogu dobro da zaradjuju u smislu ne mogu da menjaju posao svake godine? Kako se meri ambicija? Radom i usavršavanjem ili menjanjem firmi? Razumem kada neko ima specifičnost posla koja ne postoji u toj sredini ali nije sad da neko mora da menja posao svake godine da bi se usavršavao jer je ambiciozan. Ja sam npr u Beogradu radio u istoj firmi 10 godina. Nisam imao 25god pa da mogu da skačem sa posla na posao bez ikakvog opterećenja niti sam mogao da priuštim da ne radim dok ne nadjem nešto bolje ali sam svakako napredovao i položajem i platom. Razumem da si hteo da kažeš da ko je ambiciozniji mogućnosti su mu više ograničene ali sam si rekao da plaćeni poslovi ipak postoje. Pitanje je samo koliko lako ćeš doći do njih. Na robovlasničke komentare neću da odgovaram.
Poenta je da dobro placenih poslova ima jako malo za one koji imaju malo vece ambicije. Mozda je bolje reci da postoje ljudi koji rade dobro placene poslove, ali takve poslove neces naci u oglasima. A poslovi tipa agent prodaje osiguranja, agent prodaje, komercijalista na terenu za neke male pare, njih imas po oglasima, ali takvi poslovi su manje-vise slabo placeni, pa cak i njih je ponekad tesko dobiti. Znaci nije tacno da "ima posla ko hoce da radi".. I niko ne menja firme jer voli, nego zato sto ga ne placaju dovoljno. Ja sam do sad 2 puta menjao firmu, i oba puta sam prelazio za duplo vecu platu, ali IT je izuzetak. Sto je manje mesto to je manja mogucnost izbora, pa ako uspes da nadjes dobro placen posao na vreme ti si na konju, ostalih 90% ce morati da menja posao na svakih par godina dok mozda ne ubode nesto koliko toliko pristojno, ili dok se ne odseli. Problem je recimo ako si zavrsio ekonomiju i radis u banci i nisi zadovoljan, ti mozes da predjes samo u neku drugu banku za slicnu platu i nadu da ce ti mozda biti malo manji stres. Imas samo mogucnosti izbora izmedju 2 ili vise zla. Slicno vazi i za ove druge firme Leoni, Jura i sl. Menjas posao za manje-vise istu platu u nadi da ces imati manji stres.
Ne znam baš koliko se razlikuje centrala banke od filijale banke. Kuma radi u banci i to u filijali u Palanci pa otprilike znam kakav im je opis posla tamo i kakve su im zarade. Voleo bih da čujem konkretno šta je tamo loše za relativno male pare koje ti presednu jer si non stop pod stresom. OK centrala sama po sebi vuče i lukrativnije i kreativnije poslove ali nije sad da je pitanje centrale ili smrti. Takodje imaš i regionalne filijale koje su jače od filijala, a imaš ih u dosta drugih gradova izmedju ostalog i u NIšu.
Za nekog ko je jedva zavrsio fakultet i nema neke ambicije verovatno je Ok da celog dana radis sa klijentima za platu verovatno manju od proseka. Ko ima malo vece ambicije to sigurno nije za njega, ne samo zbog prirode posla, nego i zbog plate.
Dakle ipak ima firmi po unutrašnjosti sa jakim platama. Hvala na demistifikaciji toga.
Ako 1 dobra firma pored 100 losih znaci da ima firmi sa jakim platama znaci da ima firmi sa jakim platama, onda da.
Sam si rekao da postoje i bolji i plaćeniji poslovi pa se postavlja pitanje zašto ti ljudi koji rade te bolje poslove ne bi ostali tu gde jesu? To je pitanje. Šta njima konkretno treba?
Ti ljudi obicno i cuvaju te poslove i ostaju tu gde jesu, mada znam i mnoge koji su se selili. Znam neke koji su radili u Phillip Morrisu za jako dobre plate, pa su preko firme otisli u inostranstvo.
Pa zar narod nije osetio više para? Izmedju ostalog to je i razlog opstanka ove vlasti. Bolje 600e i da motaš kablove nego pod nadnicu na 40c za 1000din.
Narodu je ispran mozak da treba da bude srecan sa platom od 600 evra, jer na zapadu jedva prezivljavaju. Nemacka prop'o, a mi smo ekonomski tigar. Narod nije osetio da ima para, narod je izmanipulisan da veruje da ima para. Kao ona baba u klipu sto kaze "Penzija mi je 17.000 pa ti zivi sa tim, ali ja sam zadovolja sa život ovaj proklet! "
No, ustanovili smo da Beograd ima veću ponudu poslova što niko nije ni sporio te je normalno da ima i više sadržaja za sve te ljude. Potrebno je više jačih firmi u unutrašnjosti da, pitanje je samo da li će odredjen broj ljudi zbog toga ostati tamo (jer npr i danas zaradjuju tamo lepo pa se opet sele) ili će i dalje tražiti nešto što postoji samo u Beogradu i bez čega ne mogu ali nikako da saznamo šta je to, a i nećemo nikad jer nisu svi isti. Možemo samo da otprilike merimo šta je potrebno za život, a šta ne. Ako je najbitnija zarada i ponuda poslova onda ljudi koji imaju dobre zarade u tim mestima nemaju neku potrebu da se sele sem nekih ličnih potreba koje ne važe za mnoge ljude zar ne? Ljudi su takodje nekako navikli na BG pa je sada više to neki status nego potreba, što mislim da je razlog što mnoge centrale prelaze tamo. Ja npr imam suprotan stav, centralu prebacujem u Palanku(delom prebačena) iako mi svi pričaju da sam lud, moraš da budeš u BGu zbog imidža, ozbiljnije deluje firma kad si tamo... pa je pitanje ako većina tako razmišlja kako onda doći do veće ponude poslova i kvalitetnijeg kadra u manjim sredinama.
Sve je to efekat spirale, kad se u nekom mestu razvije ekonomija i ljudi vise zaradjuju, recimo imas neku ili nekoliko jacih firmi koje vuku ekonomiju, onda je vise ljudi spremno da ostane tu da zivi i radi, pa cak i ljudi koji ne rade u tim firmama, ali rade nesto drugo ne moraju da se sele jer sad i u toj sredini imaju plateznije musterije, i tako efektom spirale se to mesto razvija. Ja ne znam nikog ko bi se preselio u Beograd zbog bioskopa, pozorista ili zbog toga sto bi hteo da gleda Zvezdu ili Partizan, nikom te stvari nisu razlog za selidbu (jedino kad si mladji onda te mozda vuku veci gradovi). Ali kad ti je plata bedna, posao stresan, mogucnosti za napredovanje slabe, nemas mnogo izbora osim da se selis. Kad bi imao dobru platu, onda bi ti neke stvari manje smetale. Kao sto je neko vec pisao, ljudi se ne sele toliko iz cista mira, nego bukvalno da bi obezbedili minimalne uslove za normalnu egzistenciju. Poenta je da kad bi se razvila ekonomija u mestima van Beograda i ponuda poslova bi se povecala i ta mesta bi bila mnogo prihvatljivja za zivot. Bas zato sam navodio primer Tigra iz Pirota. Naravno da Pirot i slicno gradovi ne moze da ti pruzi sve sto i Beograd, i naravno da jedan Tigar nije dovoljan da grad procveta, ali ocigledno pravi razliku.

Pa dobro, i da izađe i 3300, neka bude. Svakako imaš računicu sa solidnom uporištu u realnosti. Mnogima su blokovi 75/45 značajno bolje lokacije za život od ostalih novogradnji na Nbg. Pogledaš na tržištu šta bi i gde dobio za te pare, baciš na papir, finalna odluka je na tebi. Meni lično je super tamo zbog prostora za decu itd, ali bih se pre opredelio za kuću u okviru tog budžeta.
Sve se slažem. Da se malo pregovara da posle renoviranja izađe 3200-3300 bilo bi super. Jedino što mi trenutno ne odgovara NBGD a i nosim se mišlju da sipam u decu jedno 250k u školovanje umesto u ciglu, nekako mi se čini da je bolji ROI :)

Ma nemoj iz šatora da ti izađe...ubijaš mu viziju.
Reci mi sta Crna gora proizvodi....osim 2 mesrca turista...a ima veći BDP
Pojma nemam za CG nešto muljaju kao po običaju :)
Poenta je da su proizvodi takvi da mogu da se prave bilo gde a osim plate radnici tu ne vide ništa a ni država na kraju (osim problema sa ekologijom).
Jedino su mi oni elektromotori interesantni, ako su za automobile ili neki interesantni PMSM, BLDC, .. onda ok, ako su obični asinhronci to onda Kinez pravi jeftinije sigurno ima neka kvaka da carinama

Ovo je ekstra dok ne uvedu c02 standarde (eu). To vam je kao carina za nepoštovanje propisa zaštite životne sredine. Kinezi i ostali (mi) ne poštuju to ništa i po automatizmu imaju jeftiniji proizvod.
E sad da vidimo.
Lista ti je maltene to+ kablari + rudari. Prljave i radno intenzivne grane.
Znam znam ... Jedna od omiljenih tezgi mi je računanje carbon footprint-a za različite tehnologije. CO2 taksa će biti jedana od glavnih poluga za pritiskanje Kineza a kolateral ćemo biti mi iz raznih razloga ...
Pazi, ne bi bio problem ni sa kablarima ni rudarima da se to dalje koristi u proizvodnji kod nas a ne da se izveze proizvod koji ima malu dodatnu vrednost pa se podvlačiš cenom tako što imaš jeftine radnike i nula ekologiju.

Na tvoje pitanje: da, ne bih danas otvorio firmu u mestu koje izumire. Ali ako država uloži u puteve, školstvo, zdravstvo, podstakne radnu snagu da ostane, onda to mesto više nije mrtvo
Ali evo, imas na forumu ljude koji bi bezali iz Batajnice u BG jer u Bataji nemas bioskop i pozoriste ili javni bazen.

Takvim ljudima nikad Bataja nece biti "dovoljno dobra" i tu onda ima i odgovornosti populacije i malogradjanstva a ne samo investicija.

Pojma nemam za CG nešto muljaju kao po običaju :)
Poenta je da su proizvodi takvi da mogu da se prave bilo gde a osim plate radnici tu ne vide ništa a ni država na kraju (osim problema sa ekologijom).
Jedino su mi oni elektromotori interesantni, ako su za automobile ili neki interesantni PMSM, BLDC, .. onda ok, ako su obični asinhronci to onda Kinez pravi jeftinije sigurno ima neka kvaka da carinama
Pa kako oni bolji od nas ?

Pa idi na periferiju ako je tako dobro sta trazis u Palanci onda
Čudno da si pitao ali ajde da objasnim kad već moram. Nema nikakve elementarne logike da idem na periferiju ako već imam kuću u Palanci. Ne mogu da živim u dve kuće niti mi se isplati, a ako bih išao na periferiju pikirao sam Zuce odavno ne brini se.

Znam znam ... Jedna od omiljenih tezgi mi je računanje carbon footprint-a za različite tehnologije. CO2 taksa će biti jedana od glavnih poluga za pritiskanje Kineza a kolateral ćemo biti mi iz raznih razloga ...
Pazi, ne bi bio problem ni sa kablarima ni rudarima da se to dalje koristi u proizvodnji kod nas a ne da se izveze proizvod koji ima malu dodatnu vrednost pa se podvlačiš cenom tako što imaš jeftine radnike i nula ekologiju.
Onda znaš o čemu pričam i koji će uticaj imati na nas 🙂.

U redu, idemo redom i konkretno.
Ne tvrdim da Beograd nudi sve što je esencijalno za život. Tvrdim da nudi najveću koncentraciju raznovrsnih prilika i opcija, u poslu, obrazovanju, zdravstvu, kulturi, zabavi, umrežavanju. To ne znači da ništa od toga ne postoji van Beograda, nego da ih nema u toj količini, gustini i raznolikosti.
Argumenti bez kojih se ne može, naravno da ne postoje univerzalno. Neko ne može bez dobre kardiologije, neko bez međunarodnog aerodroma, neko bez teatarske scene, neko bez firmi iz svog sektora. Beograd jedini u Srbiji nudi sve to na gomili. Drugi gradovi nude delove.
Ne kažem da je rešenje da se svi presele u Beograd. Naprotiv, tvrdim da se to već dešava, spontano, jer centralizacija resursa i pažnje vuče ljude. Da bi se taj trend ublažio, rešenja su poznata i primenjena drugde:
- fiskalne olakšice za firme koje otvaraju sedišta van prestonice
- decentralizacija državnih institucija (npr. poreska uprava sedi u Kragujevcu, statistika u Nišu itd.)
- ozbiljno ulaganje u zdravstvene i obrazovne ustanove u unutrašnjosti
- javni saobraćaj koji omogućava satelitski život van velikih centara
- subvencije za zadržavanje lekara, inženjera, profesora u manjim mestima
Naravno da postoje ljudi koji se sele iz Beograda u manja mesta. To je dobra stvar, ali brojčano irelevantna u odnosu na obrnuti tok. A često su to ljudi sa već rešeniim pitanjima posla i stambenog prostora, koji menjaju stil života. Nije isto kad neko iz Beograda odlazi u Sombor sa remote poslom i kad neko iz Požarevca ide u Beograd da bi imao priliku da radi u svojoj struci.
Na kraju, poenta nije da se Beograd ukine, već da se drugi gradovi ojačaju toliko da mlad čovek može ravnopravno da bira gde će živeti, a da mu odluka ne izgleda kao životni kompromis.
Odlično. Konačno stižemo do negde. Dakle već ko zna koji put smo ustanovili da je Beograd nekoliko puta veći grad od drugih, prestonica i da kao takva nudi sve što nude i drugi gradovi, samo koncetrovani na jednom mestu. Sad se postavlja pitanje bez čega ko ne može i da li to nešto koristi više od jednom godišnje ako i ikad. E tu dolazimo do ličnih preferenci, a ne do "sistema".

Što se rešenja tiče slažem se:
- poreske olakšice u nerazvijenim gradovima - već postoje.
- decentralizacija državnih institucija - pa slažem se ali svaki okrug ima svoju ispostavu upravo tih nabrojanih državnih institucija. Nije preterano bitno.
- ulaganje u zdravstvene i obrazovne ustanove - ovo pod obavezno i ovo je ono što najviše gura cenu i ekonomiju ka gore, pored firmi i sadržaja
- javni saobraćaj - pa ima ga svaki grad/gradić. Sa druge strane ta mesta su toliok mala da si svuda na 30min udaljenosti pešice ili 5-10min kolima. Ja bih tu stavio bolju povezanost izmedju gradova u regionu, možda si to mislio.
- subvencije za lekare, inženjere i profesore - hmmm za profesore ne bih jer ih imamo dovoljno svakako, inženjere po potrebi mada i njih ima po unutrašnjosti dok lekare treba animirati.

Ljudi se sele pa vekovima, nije to trend koji je krenuo u proteklih par godina. Bitno je da taj sa remote poslom može normalno da funkcioniše i van Beograda, dok pre 10-15god remote posao nije ni postojao. Mlad čovek sa takvim poslom već ne mora da pravi kompromise sem ako ne želi da ima sve na jednom mestu gde 95% stvari neće nikad koristiti, kao što neće imati iste mogućnosti u drugim gradovima u bilo kojoj zemlji.

Ako niko ne prekine krug
Ovo je ključno, ljudi ne žele da prekinu krug, a sadržaji ne žele da idu gde nema ljudi. Uglavnom Ja sam svoj deo oko decentralizacije odradio umesto da samo kukam po forumima. Pravo pitanje je šta će drugi uraditi. Ne može bez neke akcije. Nešto neko mora da pokrene. Ni ovi protesti nisu nastali nepotrebno i čisto onako.

Izvrces cinjenice.

Poenta je da dobro placenih poslova ima jako malo za one koji imaju malo vece ambicije. Mozda je bolje reci da postoje ljudi koji rade dobro placene poslove, ali takve poslove neces naci u oglasima. A poslovi tipa agent prodaje osiguranja, agent prodaje, komercijalista na terenu za neke male pare, njih imas po oglasima, ali takvi poslovi su manje-vise slabo placeni, pa cak i njih je ponekad tesko dobiti. Znaci nije tacno da "ima posla ko hoce da radi".. I niko ne menja firme jer voli, nego zato sto ga ne placaju dovoljno. Ja sam do sad 2 puta menjao firmu, i oba puta sam prelazio za duplo vecu platu, ali IT je izuzetak. Sto je manje mesto to je manja mogucnost izbora, pa ako uspes da nadjes dobro placen posao na vreme ti si na konju, ostalih 90% ce morati da menja posao na svakih par godina dok mozda ne ubode nesto koliko toliko pristojno, ili dok se ne odseli. Problem je recimo ako si zavrsio ekonomiju i radis u banci i nisi zadovoljan, ti mozes da predjes samo u neku drugu banku za slicnu platu i nadu da ce ti mozda biti malo manji stres. Imas samo mogucnosti izbora izmedju 2 ili vise zla. Slicno vazi i za ove druge firme Leoni, Jura i sl. Menjas posao za manje-vise istu platu u nadi da ces imati manji stres.

Za nekog ko je jedva zavrsio fakultet i nema neke ambicije verovatno je Ok da celog dana radis sa klijentima za platu verovatno manju od proseka. Ko ima malo vece ambicije to sigurno nije za njega, ne samo zbog prirode posla, nego i zbog plate.

Ako 1 dobra firma pored 100 losih znaci da ima firmi sa jakim platama znaci da ima firmi sa jakim platama, onda da.

Ti ljudi obicno i cuvaju te poslove i ostaju tu gde jesu, mada znam i mnoge koji su se selili. Znam neke koji su radili u Phillip Morrisu za jako dobre plate, pa su preko firme otisli u inostranstvo.

Narodu je ispran mozak da treba da bude srecan sa platom od 600 evra, jer na zapadu jedva prezivljavaju. Nemacka prop'o, a mi smo ekonomski tigar. Narod nije osetio da ima para, narod je izmanipulisan da veruje da ima para. Kao ona baba u klipu sto kaze "Penzija mi je 17.000 pa ti zivi sa tim, ali ja sam zadovolja sa život ovaj proklet! "

Sve je to efekat spirale, kad se u nekom mestu razvije ekonomija i ljudi vise zaradjuju, recimo imas neku ili nekoliko jacih firmi koje vuku ekonomiju, onda je vise ljudi spremno da ostane tu da zivi i radi, pa cak i ljudi koji ne rade u tim firmama, ali rade nesto drugo ne moraju da se sele jer sad i u toj sredini imaju plateznije musterije, i tako efektom spirale se to mesto razvija. Ja ne znam nikog ko bi se preselio u Beograd zbog bioskopa, pozorista ili zbog toga sto bi hteo da gleda Zvezdu ili Partizan, nikom te stvari nisu razlog za selidbu (jedino kad si mladji onda te mozda vuku veci gradovi). Ali kad ti je plata bedna, posao stresan, mogucnosti za napredovanje slabe, nemas mnogo izbora osim da se selis. Kad bi imao dobru platu, onda bi ti neke stvari manje smetale. Kao sto je neko vec pisao, ljudi se ne sele toliko iz cista mira, nego bukvalno da bi obezbedili minimalne uslove za normalnu egzistenciju. Poenta je da kad bi se razvila ekonomija u mestima van Beograda i ponuda poslova bi se povecala i ta mesta bi bila mnogo prihvatljivja za zivot. Bas zato sam navodio primer Tigra iz Pirota. Naravno da Pirot i slicno gradovi ne moze da ti pruzi sve sto i Beograd, i naravno da jedan Tigar nije dovoljan da grad procveta, ali ocigledno pravi razliku.
Iskreno mrzi me da citiram sve ali sve si napisao i nijedan odgovor nisi dao već samo neke tvoje lične konstatacije. Ako kažeš da si prešao da duplu platu, a ranije si pisao da imaš 2k, znači sada je 4k to je veoma ozbiljna plata i za Beogradske standarde, čak i za inostranstvo. Iskoristi svoj uticaj malo.

Iskreno mrzi me da citiram sve ali sve si napisao i nijedan odgovor nisi dao već samo neke tvoje lične konstatacije. Ako kažeš da si prešao da duplu platu, a ranije si pisao da imaš 2k, znači sada je 4k to je veoma ozbiljna plata i za Beogradske standarde, čak i za inostranstvo. Iskoristi svoj uticaj malo.
Ne, nego sam menjao sa 500 na 900 i sa 1200 na 2000, sad sam na malo manje od 3k. Ali IT je izuzetak. I nisu moje licne konstatnacije, i drugi su pisali o tome da u manjim mestima imas jako mali izbor normalnih poslova, i ako se ne pronadjes u nekom od njih ne gine ti selidba. Posao je glavni razlog za migracije, ne bioskopi i sl. Kad kazem posao, mislim na normalan posao koji koliko-toliko odgovara tvom znanju i kvalifikacijama. Ne mozes kritikovati nekog ko je zavrsio neki fakultet zbog toga sto nece da radi prodavac u lokalnoj samoposluzi i da se zbog toga seli.

Ali evo, imas na forumu ljude koji bi bezali iz Batajnice u BG jer u Bataji nemas bioskop i pozoriste ili javni bazen.

Takvim ljudima nikad Bataja nece biti "dovoljno dobra" i tu onda ima i odgovornosti populacije i malogradjanstva a ne samo investicija.
Tačno je da neće svakome Batajnica biti dovoljno dobra, ali pitanje nije da li svi žele da imaju pozorište ispod prozora, već da li je normalno da osnovni sadržaji, bazen, bioskop, pristojan prevoz, lekar, budu nedostupni u delu glavnog grada koji ima više stanovnika od većine gradova u Srbiji.
Kad ljudi traže više, to ne mora da znači malograđanštinu, već jednostavno normalnu težnju ka kvalitetnijem životu. I taj pritisak stanovništva je zapravo prilika: kad postoji tražnja, opravdana je i investicija.
Naravno da neće svi biti zadovoljni svime, ali kada ni osnovni uslovi nisu zadovoljeni, ljudi biraju da odu. To nije razmaženost, to je racionalan izbor.
Zato ne treba odgovornost prebacivati na stanovnike što imaju očekivanja, već se treba pitati zašto država i lokalna vlast nisu ni pokušale da ih ispune. Bataja nije zabačeno selo, to je deo prestonice koji se tretira kao ni na nebu ni na zemlji.

Ne, nego sam menjao sa 500 na 900 i sa 1200 na 2000, sad sam na malo manje od 3k. Ali IT je izuzetak. I nisu moje licne konstatnacije, i drugi su pisali o tome da u manjim mestima imas jako mali izbor normalnih poslova, i ako se ne pronadjes u nekom od njih ne gine ti selidba. Posao je glavni razlog za migracije, ne bioskopi i sl. Kad kazem posao, mislim na normalan posao koji koliko-toliko odgovara tvom znanju i kvalifikacijama. Ne mozes kritikovati nekog ko je zavrsio neki fakultet zbog toga sto nece da radi prodavac u lokalnoj samoposluzi i da se zbog toga seli.
Ja ne kritikujem takve ljude. Cak i podrzavam. Kritikujem ove druge sa dobrim poslom i zaradama ili koje ne zavise od lokacije i zaradjuju dobro, a pametuju o nekoj decentralizaciji.

Ja ne kritikujem takve ljude. Cak i podrzavam. Kritikujem ove druge sa dobrim poslom i zaradama ili koje ne zavise od lokacije i zaradjuju dobro, a pametuju o nekoj decentralizaciji.
Sta je lose u tome da kritikujes sistem koji je los za ljude koji zive oko tebe? Ja mozda imam posao koji ne zavisi od lokacije, ali imam roditelje, bracu, sestre, familiju, prijatlje, koji rade lose poslove za male pare ili uopste nemaju posla. Imaju svoj stan ili kucu u mestu gde zive i ne mogu da nadju normalan posao, i sistem koji je centralizovan ih tera da idu u veca mesta, Beograd ili inostrasntvo, da budu podstanari da bi imali iole pristojan zivot. I ne pricam o tome da bi oni trebalo da imaju platu od 2k evra. Ali pricam o ljudima koji zavrsavaju fakultete i rade poslove za plate od 700-800 evra sa velikim stresom i prekovremenim koje se ne placa, i to ako imaju srece. Moj brat uskoro zavrsava fakultet, radi dostavu za minimalac, moj drug ekonomista radi kao racunovodja za 500 evra u Prokuplju,...

Odlično. Konačno stižemo do negde. Dakle već ko zna koji put smo ustanovili da je Beograd nekoliko puta veći grad od drugih, prestonica i da kao takva nudi sve što nude i drugi gradovi, samo koncetrovani na jednom mestu. Sad se postavlja pitanje bez čega ko ne može i da li to nešto koristi više od jednom godišnje ako i ikad. E tu dolazimo do ličnih preferenci, a ne do "sistema".

Što se rešenja tiče slažem se:
- poreske olakšice u nerazvijenim gradovima - već postoje.
- decentralizacija državnih institucija - pa slažem se ali svaki okrug ima svoju ispostavu upravo tih nabrojanih državnih institucija. Nije preterano bitno.
- ulaganje u zdravstvene i obrazovne ustanove - ovo pod obavezno i ovo je ono što najviše gura cenu i ekonomiju ka gore, pored firmi i sadržaja
- javni saobraćaj - pa ima ga svaki grad/gradić. Sa druge strane ta mesta su toliok mala da si svuda na 30min udaljenosti pešice ili 5-10min kolima. Ja bih tu stavio bolju povezanost izmedju gradova u regionu, možda si to mislio.
- subvencije za lekare, inženjere i profesore - hmmm za profesore ne bih jer ih imamo dovoljno svakako, inženjere po potrebi mada i njih ima po unutrašnjosti dok lekare treba animirati.

Ljudi se sele pa vekovima, nije to trend koji je krenuo u proteklih par godina. Bitno je da taj sa remote poslom može normalno da funkcioniše i van Beograda, dok pre 10-15god remote posao nije ni postojao. Mlad čovek sa takvim poslom već ne mora da pravi kompromise sem ako ne želi da ima sve na jednom mestu gde 95% stvari neće nikad koristiti, kao što neće imati iste mogućnosti u drugim gradovima u bilo kojoj zemlji.

Ovo je ključno, ljudi ne žele da prekinu krug, a sadržaji ne žele da idu gde nema ljudi. Uglavnom Ja sam svoj deo oko decentralizacije odradio umesto da samo kukam po forumima. Pravo pitanje je šta će drugi uraditi. Ne može bez neke akcije. Nešto neko mora da pokrene. Ni ovi protesti nisu nastali nepotrebno i čisto onako.
Super što smo konačno došli do racionalnog dela rasprave, slažem se s dosta toga što si naveo, posebno oko ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i međugradsku povezanost. To su osnove svake ozbiljne decentralizacije.
Ali ne bih baš banalizovao razliku između ličnih preferenci i sistemskih faktora. Ako se većina mladih i obrazovanih ljudi odlučuje za preseljenje u isti grad, to nije više lični hir, to postaje društveni trend i sistemski signal. Beograd jeste magnet, ali to nije samo zato što je veći, već zato što se mnogo toga forsirano centralizuje: državne firme, projekti, mediji, investicije, a nekad i simbolički status.
Ovo što si napisao da si svoj deo uradio, poštujem, ali hajde da ne prebacujemo teret samo na pojedince. Ljudi ne mogu svojim delovanjem da zamene lošu politiku ili odsustvo strateškog planiranja. Potrebne su ozbiljne državne mere koje traju više od jednog mandata i koje ne zavise od političkog PR-a. Znači, potrebna je politika koja ne ide samo tamo gde je već koncentracija ljudi i novca.
Na kraju, ne bežim ni od lične odgovornosti, ali samo kad postoji i institucionalna.

Vrh