Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa daj mi razlog zasto bih ziveo tamo? Covek uvek tezi boljem. Ja zivim u centru Nisa, i sve mi je na max 1-2km pesice od stana, skole, fakulteti, zdravstvene ustanove, Cair (bazen, sportski tereni...),... Zasto bih isao negde gde mi treba 20km do tog istog. Ko je celog zivota ziveo na selu navikao je da se klacka 2 sata po autobusima, pa mu je i Batajnica Ok, meni nije, obrazovao sam se i radim da bih sebi priustio bolje.

Pa zaista ne znam zašto bi živeo tamo. Ako nisi egzistencijalno prinuđen da živiš u Beogradu, ako imaš dobar posao u Nišu i zadovoljan si životom, nema nikakvog suštinskog razloga da se seliš u Beograd. Ljudi koji se u Beograd doseljavaju obično to rade zbog posla.

Sve to plus kupe po par stanova u BG, čisto da se nađe deci kad dolaze u svoj matični kazan
Da da. Biće to ekstra. Vratiće se deca ili unuci u rodnu grudu. Tako su se vratili da žive i u vilama po selima. Lol.
Srbija u ❤️ i ti fazoni. Ko ode, taj se ne vraća osim da dumre. Da živi, teško. Ima par izuzetaka. Pokušaću da nadjem jednu moju staru poruku.

Poslednja izmena:
Bio kod frizera prošle nedelje. Muž i žena oko 35-36 godina se dogovorili da se vrate posle korone u Srbiju. Dvoje male dece 4 i 5 godina. Vratili CH papire i došli kod nas (tamo su dugo, išli u školu itd). Prošlo je malo više od godinu dana. Pokušavaju sa advokatima da baba i deda usvoje unučiće da budu makar deca u CH pošto oni nemaju šanse više da se vrate nikad. Kažu, kad smo svoje živote upropastili, makar ne moramo i od dece. Toliko
Evo je 😂

Pa daj mi razlog zasto bih ziveo tamo? Covek uvek tezi boljem. Ja zivim u centru Nisa, i sve mi je na max 1-2km pesice od stana, skole, fakulteti, zdravstvene ustanove, Cair (bazen, sportski tereni...),... Zasto bih isao negde gde mi treba 20km do tog istog. Ko je celog zivota ziveo na selu navikao je da se klacka 2 sata po autobusima, pa mu je i Batajnica Ok, meni nije, obrazovao sam se i radim da bih sebi priustio bolje.
Da, pravo pitanje je zasto zelis vikend stan u BGu kada u Nisu imas sve. I dobar posao (za koji se prica da nema) i sve sadrzaje na pesackoj udaljenosti. Znaci hoces da se kurcis. E pa kurcenje kosta.
Ne znam cemu taj osecaj da sam nadmen i da je nesto "ispod mene", ja samo razmisljam prakticno. Ja sam prvi izjavio da bih se preselio na periferiju kad bi se pravilo mega naselje velicine Novog Beograda sa svom infrastrukturom normalnom.

Ako se desi to sto ti kazes, ukaze se posao na periferiji i zeni i meni, preselio bih se tamo negde. Ali taj posao na periferiji ti ne garantuje da ce da se odrzi narednih 10-20 godina, manje su mogucnosti za promenu. Ako se to nesto ugasi, opet je veca sanse da ce poslova biti u Beogradu, pa se opet vise isplati biti u Zemunu. Apsolutno ne bih prodao stan, ali bih recimo kupio neku staru kucu van grada blizu novog posla, dok ne vidim kako krene posao.

Fascinantno je to da to sto ja razmisljam prakticno, vecina podvodi pod luksuz, nadmenost i bahato ponasanje.
Ne da si nadmen vec kompleksi izbijaju iz tebe u svakom postu. Vau zavrsio si fakultet, treba li crveni tepih i Titova vila na poklon? Zamisli ima jos milion takvih. Za centralizaciju mozete samo da se zahvalite Vi, pogotovo Ivan/Perica koji ima sve ali bi opet u BG i to u centar, a ti zamisli i da nadjes posao ne bi prodao stan. Ajde bre vise.

Tačno je da je većina stranih investicija, naročito u proizvodnji, otišla u unutrašnjost, Leskovac, Loznica, Inđija, Kraljevo, Zrenjanin, i to nije zanemarljivo. Ali važno je napraviti razliku između prisustva investicije i razvoja funkcionalnog života.
Otvaranje fabrike jeste korak, ali samo ako ga prate ulaganja u zdravstveni sistem, obrazovanje, stanovanje, javni prevoz, kulturni sadržaj i lokalnu infrastrukturu, inače se život svodi na posao i povratak kući. Mnogi mladi i dalje odlaze jer žele više od minimalne plate u šrafciger-industriji.
Dakle, problem nije da nema ništa u unutrašnjosti, već da nema dovoljno da bi se život tamo percipirao kao dugoročno održiv i dostojanstven. U tom smislu, razvoj Srbije i dalje ide u tačkama, a ne u mreži i zato Beograd (i delimično Novi Sad) ostaju centri gravitacije.
Previse filozofiranja. Da, nema Glovo i umetnicko klizanje. Ajmo svi u BG da se cudimo zasto su cene skupe. Nedaj boze da neko ostane u svojoj sredini (kao npr Perica) jer ima sve i dobar posao i tako natera sadrzaje i investicije da dodju kod njega.

Pa zaista ne znam zašto bi živeo tamo. Ako nisi egzistencijalno prinuđen da živiš u Beogradu, ako imaš dobar posao u Nišu i zadovoljan si životom, nema nikakvog suštinskog razloga da se seliš u Beograd. Ljudi koji se u Beograd doseljavaju obično to rade zbog posla.
Ja sam recimo pre mnogo godina prešao u Beograd, zato što je sa niškom inženjerskom platom bilo nemoguće skupiti učešće za stan tamo, pa mi je bilo lepse da nemam stan u Beogradu, nego da nemam stan u Nisu. Vecina ljudi koje znam su presli u Beograd i Novi Sad posle nekoliko godina rada.
Ja doduse nemam stan u Nisu, pa nisam imao odluku da li da ostajem.

U Nišu da bi našao solidan posao kao inženjer (iliti vecina visoko obrazovanih takodje), treba da budes iznad proseka, a u Beogradu je dovoljno biti prosecan da bi zaboo solidan posao. Pritom u Beogradu mozes da menjas taj posao lakse, a u Nisu imas nekoliko firmi samo za setanje.
Ne da si nadmen vec kompleksi izbijaju iz tebe u svakom postu. Vau zavrsio si fakultet, treba li crveni tepih i Titova vila na poklon? Zamisli ima jos milion takvih. Za centralizaciju mozete samo da se zahvalite Vi, pogotovo Ivan/Perica koji ima sve ali bi opet u BG i to u centar, a ti zamisli i da nadjes posao ne bi prodao stan. Ajde bre vise.
Sta ti imas protiv ljudi koji su zavrsili fakultet? Da li je zavrsavanje fakulteta nesto zbog cega treba nekog da prozivas i cega neko treba da se stidi? Sve ce protiv fakulteta da mi pise covek koji pise "nedaj" u porukama.
Da li bi ti prodao stan u Beogradu da nadjes posao u Leskovcu? Da se zatvori to u Leskovcu (kao sto se i zatvara, sto i vidimo), sta bi radio? Vrati se malo u realnost. Ja samo razmisljam prakticno.
Dal' si realan da krivis nas koji smo dosli u Beograd za centralizaciju? Znaci ja sam kriv sto sam dosao u Beograd sto nema posla van Beograda? Ja?
Ja stvarno ne razumem kako je kompleks to sto hocu stan na lokaciji da se ne klackam sat vremena do posla (i to kolima, a busom ko zna koliko). Kad bude metro, pomericu se van grada. Stvarno ne razumem sta je tu kompleks. Ja ne zelim da budem u centru desavanja, ne zelim da budem na top lokaciji, zelim samo da se zena i ja ne mucimo kad idemo do posla. Stvarno ne znam kako je to odjednom kompleks. Izgleda kad ovde zelis nesto normalno (npr manje od dana jahanja do posla), tebi kazu da te pucaju kompleksi.

Poslednja izmena:
Da, pravo pitanje je zasto zelis vikend stan u BGu kada u Nisu imas sve. I dobar posao (za koji se prica da nema) i sve sadrzaje na pesackoj udaljenosti. Znaci hoces da se kurcis. E pa kurcenje kosta.

Previse filozofiranja. Da, nema Glovo i umetnicko klizanje. Ajmo svi u BG da se cudimo zasto su cene skupe. Nedaj boze da neko ostane u svojoj sredini (kao npr Perica) jer ima sve i dobar posao i tako natera sadrzaje i investicije da dodju kod njega.
Da, bilo bi idealno da svaki Perica ostane u svom gradu, ima dobar posao i tako podstakne razvoj, ali realnost je daleko od toga. Nije stvar u tome što nema Glovo ili umetničko klizanje, nego što često nema ni specijalistu u domu zdravlja, ni vrtić s normalnim uslovima, ni ikakvu karijeru izvan par industrijskih zona sa minimalcem.
Niko se ne seli zato što mu je dosadno, ljudi migriraju zbog mogućnosti, a kada sistem decenijama stvara razlike, ne možeš od pojedinca da očekuje da sam to izbalansira. Perica nije dužan da žrtvuje lični razvoj zarad regionalne ravnoteže, to je zadatak države.
Filozofiranje počinje tek kad zanemarimo ekonomsku realnost, a nudimo moralne lekcije umesto sistemskih rešenja.

Da li bi ti prodao stan u Beogradu da nadjes posao u Leskovcu? Da se zatvori to u Leskovcu (kao sto se i zatvara, sto i vidimo), sta bi radio? Vrati se malo u realnost. Ja samo razmisljam prakticno.
Dal' si realan da krivis nas koji smo dosli u Beograd za centralizaciju? Znaci ja sam kriv sto sam dosao u Beograd sto nema posla van Beograda? Ja?
Ja stvarno ne razumem kako je kompleks to sto hocu stan na lokaciji da se ne klackam sat vremena do posla (i to kolima, a busom ko zna koliko). Kad bude metro, pomericu se van grada. Stvarno ne razumem sta je tu kompleks. Ja ne zelim da budem u centru desavanja, ne zelim da budem na top lokaciji, zelim samo da se zena i ja ne mucimo kad idemo do posla. Stvarno ne znam kako je to odjednom kompleks. Izgleda kad ovde zelis nesto normalno (npr manje od dana jahanja do posla), tebi kazu da te pucaju kompleksi.
Da, kompleksas si kao i mnogi drugi iz manjih sredina. Evo sad pominjes i jahanje verovatno da ukazes kako drugi jasu konje, a ti fakultetdzija imas stan u munze. U je. Celo selo ima da se pati.

Sta ti imas protiv ljudi koji su zavrsili fakultet? Da li je zavrsavanje fakulteta nesto zbog cega treba nekog da prozivas i cega neko treba da se stidi? Sve ce protiv fakulteta da mi pise covek koji pise "nedaj" u porukama.
Molim te samo ti nemoj da pricas drugima kako se pise. Guglaj. Jednostavno te nisu na fakultetu naucili. Nemam Ja nista protiv ljudi koji su zavrsili fakultet ali ti imas protiv ljudi koji nisu. Smaras vise sa tim fakultetom.

Da, bilo bi idealno da svaki Perica ostane u svom gradu, ima dobar posao i tako podstakne razvoj, ali realnost je daleko od toga. Nije stvar u tome što nema Glovo ili umetničko klizanje, nego što često nema ni specijalistu u domu zdravlja, ni vrtić s normalnim uslovima, ni ikakvu karijeru izvan par industrijskih zona sa minimalcem.
Niko se ne seli zato što mu je dosadno, ljudi migriraju zbog mogućnosti, a kada sistem decenijama stvara razlike, ne možeš od pojedinca da očekuje da sam to izbalansira. Perica nije dužan da žrtvuje lični razvoj zarad regionalne ravnoteže, to je zadatak države.
Filozofiranje počinje tek kad zanemarimo ekonomsku realnost, a nudimo moralne lekcije umesto sistemskih rešenja.
Opet filozofiranje. Perica ima dobar posao u svom gradu cak i za BG uslove. Ima dobar vrtic, ima specijaliste pa opet hoce u centar BG-a. E kada se ljudima izbije iz glava da nemoraju da se kurce sa stanom u BG onda mozda i dodje do centralizacije, pored svega ovoga sto si nabrojao.

Da li je siri centar Beograda pre 50 godina bio najpozeljnija lokacija? Zasto su gastarbajteri tada pravili kuce u rodnim mestima umesto da kupuju stanove u centru gradova? Da li su bili glupi, ili je to bilo vreme kad je drzava bila mnogo ravnomernije razvijena, kad je bilo manje-vise svejedno gde zivis, kad si manje-vise u bilo kom merstu mogao da imas skoro isti kvalitet zivota? Zelja za zivotom na "najboljim" lokacijama u drugim zemljama je potreba za luksuzom, kod nas je potreba za normalnim zivotom, za normalnom infrastrukturom, za dostupnoscu zdravstvene zastite i sl.
Tadašnja SFRJ je imala ogromne razlike u razvijenosti. Baš zato su više odlazili u inostranstvo iz ruralnih opština.

Zar zaista misliš da je bilo svejedno gde živiš? Ne samo da je bilo bitno gde živiš već i koga poznaješ da može da ti završi nešto, jer su razne stvari bile deficitarne.

Znaš ono iz "Nacionalne klase"- kome će da podele BMW alpine iz saveza.

Pravili su kuće u selima jer su mislili da će se vratiti i da bi se duvali pred drugim seljacima. Pred kim da se pokazuju na N. Bgd?

Nema sistemskog rešenja koje će da spusti cenu stana u bloku 23. Možda jedino oporezivanje kao što je neko predložio, 30% na drugu nekretninu i 100% na treću, pa da se dešava masovna rasprodaja. Znamo da se to neće desiti.

Sistemski se neće izgraditi još pet NBG da bi svaki Perica u Srbiji imao da kupi vikend stan, i da bi svaki Džo iz Holandije mogao da investira za penziju.

Sistemsko rešavanje korupcije neće ukinuti ideologiju cigle i zarade od rente.

Jedino pravo sistemsko rešenje za individuu je da sistemski nađe način da zaradi više para da bi kupio to što hoće.

Nema sistemskog rešenja koje će da spusti cenu stana u bloku 23. Možda jedino oporezivanje kao što je neko predložio, 30% na drugu nekretninu i 100% na treću, pa da se dešava masovna rasprodaja. Znamo da se to neće desiti.

Sistemski se neće izgraditi još pet NBG da bi svaki Perica u Srbiji imao da kupi vikend stan, i da bi svaki Džo iz Holandije mogao da investira za penziju.

Jedino pravo sistemsko rešenje za individuu je da sistemski nađe način da zaradi više para da bi kupio to što hoće.
Prodavac trosobnog stana u bloku 23, ce ga prodati, samo ukoliko moze da resi stambeno pitanje dece, inace ce ostati svi da zive na gomili.

Okretanje teze. Pravo pitanje umesto zaključka je zašto bi neko poželeo da plati starogradnju 3,5-4k u gradu gde je prosečna zarada 1k? Medijalna je i niža od toga.

To je cena maltene u bilo kom evropskom gradu gde su zarade 3 puta veće a kamate po bankama niže. Stanovi i zgrade su u takodje u mnogo boljem stanju.

Ima par omiljenih mesta ovde na forumu (Pariz, Minhen, London, Amsterdam) koje se koriste kao reper za poredjenje.
Ako kupuješ za život, na kredit, realno nema poredjenja.
Zašto bi neko planirao život ovde? Mladi pulen sa 27 godina i 3 godine iskustva bez zaledjine? Realno nema šanse nikad da skupi novac za stan.

Da da. Biće to ekstra. Vratiće se deca ili unuci u rodnu grudu. Tako su se vratili da žive i u vilama po selima. Lol.
Srbija u ❤️ i ti fazoni. Ko ode, taj se ne vraća osim da dumre. Da živi, teško. Ima par izuzetaka. Pokušaću da nadjem jednu moju staru poruku.
Uznapredovali su i shvatili su da je bolje stan na dobroj lokaciji gde se podiže vrednost stanu i dobija se renta, za razliku od gradjenja vila, zamkova u rodnom selu.
Poboljšala se finansijska pismenost u tome i prestalo je emotivna želja za mestom gde se odraslo. Teško je ljudima da zapuste/prodaju dedovinu(tu je i osećaj krivice), kada konačno shvate da deca(a i oni) neće živeti u toj porodičnoj kući koji je napravio pradeda onda i prestanu sa bespotrebnim ulaganjem.

Ne znam zaista kako zamisljate decentralizaciju. Obezbedjivanje poslova je osnovni korak. Jeste, bilo bi lepo da je svaki grad na 30 min od Harper Sloan bolnice i vrhunskog univerziteta i da se po selima razvijaju moduli za robotiku, ali koji su koraci da se dodje do toga?

Priča je krenula od toga da je jedan od uzroka velike razlike u cenama nekretnina burazerski kapitalizam. Na komentare da bi ukidanjem takvog sistema ili svođenjem na zapadni nivo to dovelo do nivelacije cena (Beograd bi pojeftinio, ostatak Srbije poskupeo), ti si u svom stilu počeo da pišeš da su ljudi delulu.

Sad tražiš korake. Znači vidiš da je moguće ali tražiš da ti neko na forumu da rešenje. I to hoćeš sve ili ništa.

Evo pokušaću da objasnim pa možda čak i ti uspeš da razumeš.

Tu sada gde ti živiš, u blizini je KBC Bežanijska Kosa. Kada je izgrađena to je bila teška periferija i pustara. Vremenom to dovede da postane premijum lokacija.
Gde je Harper Sloan bolnica u slučaju našeg društva odlučuje isključivo država.
Tako može da se posmatra svaki evro koji država potroši.

U Batajnici (Batajnički drum, na pola puta između Galenike i Batajnice) je država kada joj je bilo jako potrebno izgradila bolnicu (Kovid). Sad ta zgrada stoji prazna. U isto vreme ima gomila bolnica i klinika po gradu sa neuslovnim zgradama. Država /ministarstvo nema snagu/volju da ih prebaci. Gde se gradi nova Tiršova?

A lokacija je savršena, 15min od Novog Beograda (ili bar tako ljudi pišu), prevoz savršen.

Geografski, ETF, FDU, priča se o njihovim novim zgradama sad već skoro decenijama. Može i u tu Batajnicu, a može i na levu obalu Dunava. Ili ne može?

Koliko je porastao broj stanovnika u Batajnici u poslednjih 40 godina? Koliko je izgrađeno novih državnih vrtića? U Batajnici 0, u ostatku grada su se gradili. Isto važi i za škole. Znači sve političke odluke.

Na nivou Srbije, Batajnica može da bude bilo koji grad u odnosu na Beograd.
Pa je državna odluka da izgradi BNV, da gradi Expo, sutra da gradi metro...

Da li će se to promeniti? Neće, jer sa jedne strane otpor sistema prema bilo kakvoj promeni je prevelik, sa druge strane ni sami ljudi ne žele promene jer ne vide ništa loše u ovom sistemu (loša je samo njihova pozicija u tom sistemu).

To je kod rashodne strane (gde burazer odlučuju gde se troše pare).

Još veći problem su prihodi, jer da bi odlučivali gde se troši moraju da prikupe pare i da oni odlučuju. U Boru se bakar vadi 100 godina, iskopana vrednost je otišla negde drugde. U Lazarevcu, Kostolcu se kopa ugalj desetinama godina, vrednost odlazi negde drugde.
Kladovo proizvodi milijardu evra struje godišnje, vrednost odlazi negde drugde.

Primera je bezbroj. Da li će se nešto promeniti? Naravno da ne. Ali nema potrebe da neko prosipa teorije kako je stanje ovakvo kakvo je samo od sebe, i da ne postoji opipljivi uzrok i posledica.

Nije problem potražnja, koliko je problem odsustvo bilo kakve želje da se proda. Svako koga znam da je kupio i želi da kupi veći stan zbog dece kaže da mu ne pada na pamet da prodaje manji stan, nego lepo uzmu kredit za veći i izdaju manji. Neki čak ni ne izdaju, samo stoji tako prazan, ko zna za šta.

Meni je logično kad ti treba veći stan da ovaj manji prodaš i doplatiš za veći, ali eto, bolesna smo nacija. Tako kinezi kupuju i za unuke, pa imaju gradove duhova. I posle se pitamo što nema dovoljno stanova u ponudi? Jer je cela jedna generacija rešila da j*** mlade ljude i da im ne dozvoli da mogu da kupe svoj stan, eto zašto.

Okretanje teze. Pravo pitanje umesto zaključka je zašto bi neko poželeo da plati starogradnju 3,5-4k u gradu gde je prosečna zarada 1k? Medijalna je i niža od toga.

To je cena maltene u bilo kom evropskom gradu gde su zarade 3 puta veće a kamate po bankama niže. Stanovi i zgrade su u takodje u mnogo boljem stanju.

Ima par omiljenih mesta ovde na forumu (Pariz, Minhen, London, Amsterdam) koje se koriste kao reper za poredjenje.
Ako kupuješ za život, na kredit, realno nema poredjenja.
Zašto bi neko planirao život ovde?

Zato što ne može da živi u bilo kom evropskom gradu. Jer u bilo kom evropskom gradu nema posao, prijatelje, ne zna jezik, nema boravište, nema radnu vizu, nema potrebno znanje da ga zaposle itd.

Ja bih možda mogao da kupim stan u Španiji, ali ne znam samo kako da rešim sve ove ostale navedene probleme, pa sam osuđen na jurisdikciju države Srbije kao prostor u kojem planiram život.

Uznapredovali su i shvatili su da je bolje stan na dobroj lokaciji gde se podiže vrednost stanu i dobija se renta, za razliku od gradjenja vila, zamkova u rodnom selu.
Poboljšala se finansijska pismenost u tome i prestalo je emotivna želja za mestom gde se odraslo. Teško je ljudima da zapuste/prodaju dedovinu(tu je i osećaj krivice), kada konačno shvate da deca(a i oni) neće živeti u toj porodičnoj kući koji je napravio pradeda onda i prestanu sa bespotrebnim ulaganjem.
Možda nekad. Pri ovim cenama se kupuje u inostranstvu. 300-400-500k ako pričamo o očuvanju vrednosti 100 puta je bezbednije kupiti bilo gde van (čak i Bukurešt lol). Rizik pada vrednosti je daleko manja.

Nije problem potražnja, koliko je problem odsustvo bilo kakve želje da se proda. Svako koga znam da je kupio i želi da kupi veći stan zbog dece kaže da mu ne pada na pamet da prodaje manji stan, nego lepo uzmu kredit za veći i izdaju manji. Neki čak ni ne izdaju, samo stoji tako prazan, ko zna za šta.

Meni je logično kad ti treba veći stan da ovaj manji prodaš i doplatiš za veći, ali eto, bolesna smo nacija. Tako kinezi kupuju i za unuke, pa imaju gradove duhova. I posle se pitamo što nema dovoljno stanova u ponudi? Jer je cela jedna generacija rešila da j*** mlade ljude i da im ne dozvoli da mogu da kupe svoj stan, eto zašto.

Ima smisla jer je vreme pokazalo da valutama pada vrednost s godinama, dok assetima kao što su nekretnine vrednost stagnira ili raste. Kada bude obrnuto, ljudi će rado prodavati stanove i uzimati keš, ali trenutno je poverenje u novac malo (što je posledica ponašanja centralnih banaka poslednjih 50-ak godina).

Ja sam recimo pre mnogo godina prešao u Beograd, zato što je sa niškom inženjerskom platom bilo nemoguće skupiti učešće za stan tamo, pa mi je bilo lepse da nemam stan u Beogradu, nego da nemam stan u Nisu. Vecina ljudi koje znam su presli u Beograd i Novi Sad posle nekoliko godina rada.
Ja doduse nemam stan u Nisu, pa nisam imao odluku da li da ostajem.

U Nišu da bi našao solidan posao kao inženjer (iliti vecina visoko obrazovanih takodje), treba da budes iznad proseka, a u Beogradu je dovoljno biti prosecan da bi zaboo solidan posao. Pritom u Beogradu mozes da menjas taj posao lakse, a u Nisu imas nekoliko firmi samo za setanje.
Dečko, ajde što pišeš nebuloze, nego imaš interminetnu amneziju. Do pre neki dan si pisao o tvojim kolegama, inženjerima iz gumarske industrije koji rade za 800 eur i kako svi oni kad steknu neko radno iskustvo prelaze u Nemačku, Švajcarsku, itd. Niko nije lud da dolazi u Beograd, jer jelte uslovi rada, života i svega ostalog su daleko bolji na Zapadu, pa koja je svrha doći u Beograd i plaćati masnu rentu nezajažljivim i okrutnim standavcima poput mene, kad možeš lepo da živiš od svog rada u Bernu, Cirihu, Minhenu...

Sada si obrnuo ploču pa pišeš kako većina ljudi koje znaš prelazi iz provincije u BG ili NS, jer "u Nišu moraš da budeš natprosečan inžinjer da bi imao dobar posao". Evo, ja bih voleo da čujem gde ti natprosečni inženjeri rade u Nišu, živo me zanima, jer natporsečni koje ja znam nisu imali šta da radi ni u Beogradu, pa pa su otišli u Apple, Google, itd. Oni koji su ostali u Srbiji rade u BG gde se nalazi 80% poslova, ili u manjoj meri u NS (Schneider, Continetal). U Nišu (ili Vranju, Leskovcu) zaista ne znam za jednu ozbiljnu firmu u inžinjerskoj delatnosti gde rade ozbiljni inženjeri.

Na kraju, pišeš kako nisi video lift sve do fakulteta, a onda se žališ što nema metroa i voza u prigradskim naseljima. Neko pomene Batajnicu, e tu ima voz ali nema odgovarajući dom zdravlja, škola ili šta već. Znači ipak mora da se živi u gradu, ali naravno samo novogradnja sa garažom jer "ko će da gubi vreme u traženju parkinga". Način na koji prezentuješ svoja očekivanja zvuči krajnje nadmeno i odsečeno od stvarnosti. Na kraju dana, ako si ti uspešan i sposban, ja nemam protiv da imaš penthouse u centru sa garažom od 3 automobila, ali moraš shvatiti da to nije relanost i ne može biti za 99,9% stanovnika ovog grada. Dakle, prostri se koliko si dugačak i nemoj ljudima soliti pamet.

Ima smisla jer je vreme pokazalo da valutama pada vrednost s godinama, dok assetima kao što su nekretnine vrednost stagnira ili raste. Kada bude obrnuto, ljudi će rado prodavati stanove i uzimati keš, ali trenutno je poverenje u novac malo (što je posledica ponašanja centralnih banaka poslednjih 50-ak godina).
Ko je pominjao keš? Je l' si uopšte pročitao šta sam napisao? Uzmu kredit, umesto da prodaju stari stan da otplate kredit. Apsolutna leverage-ovana spekulacija i ništa drugo.

Zato što ne može da živi u bilo kom evropskom gradu. Jer u bilo kom evropskom gradu nema posao, prijatelje, ne zna jezik, nema boravište, nema radnu vizu, nema potrebno znanje da ga zaposle itd.

Ja bih možda mogao da kupim stan u Španiji, ali ne znam samo kako da rešim sve ove ostale navedene probleme, pa sam osuđen na jurisdikciju države Srbije kao prostor u kojem planiram život.
Aha u tom čuču grmi zec.
Ako hoćeš hoćeš ako nećeš ko te šiša. Smanjćemo ponudu nulu ako treba.
Upravo si definisao monopolski zatvor a ne zemlju 🙂.

Evo pitanje. Da li bi voleo da ti deca žive u ovom sistemu? Evo poslednjih 18 godina mi nismo imali suštinsku sistemsku promenu bez obzira na sve digitalizacije i sve.
A to je jedna cela generacija bez promena.

Ko je pominjao keš? Je l' si uopšte pročitao šta sam napisao? Uzmu kredit, umesto da prodaju stari stan da otplate kredit. Apsolutna leverage-ovana spekulacija i ništa drugo.

Smislenije im je da uzmu kredit jer će vrednost kredita da pada, a vrednost nekretnine će da raste zbog inflacije. Plus ako bude poželeo, uvek može da izdaje. Tebi to nema smisla?

Da vrednost fiata raste vremenom, smislenije bi mu bilo da proda stan i kupi drugi kao što ti predlažeš, ali ne živimo u takvom svetu.

Aha u tom čuču grmi zec.
Ako hoćeš hoćeš ako nećeš ko te šiša. Smanjćemo ponudu nulu ako treba.
Upravo si definisao zatvor a ne zemlju 🙂.

Ništa različito u odnosu na bilo koju drugu zemlju, broj ljudi koji statistički promeni zemlju prebivališta na planeti je izuzetno mali. ChatGPT kaže oko 3.6% globalne populacije živi van zemlje rođenja.

Smislenije im je da uzmu kredit jer će vrednost kredita da pada, a vrednost nekretnine će da raste zbog inflacije. Plus ako bude poželeo, uvek može da izdaje. Tebi to nema smisla?

Da vrednost fiata raste vremenom, smislenije bi mu bilo da proda stan i kupi drugi kao što ti predlažeš, ali ne živimo u takvom svetu.
Kao što rekoh, spekulacija. Kamata koju plaća mora da bude manja od inflacije da bi to bila istina. Isto tako cena nekretnine mora da prati inflaciju da bi to bilo tačno. Poznanik je kupio 2009 stan i prodao ga 2018 sa gubitkom.

Ništa različito u odnosu na bilo koju drugu zemlju, broj ljudi koji statistički promeni zemlju prebivališta na planeti je izuzetno mali. ChatGPT kaže oko 3.6% globalne populacije živi van zemlje rođenja.
Ok i ti si imao 20% verovatnoće da se rodiš kao Indijac. 20% kao Kinez. 5% kao Pakistanac pa nisi. Jesi li ikada išao u neku zemlju trećeg sveta? Makar u Tunis, Egipat.....jesi li video Kairo?

Ja više volim da se poredim sa zapadnjacima:

Pare gube vrednost, kroz 30 godina rata kredita od 600 eur ce biti kao danas rata od 200 eura.

Veoma retko se desava da cene nekretnina padaju, a jos redje da padaju dugorocno.

Vrh