Šta je novo?

Cene nekretnina

Ns nikada ne može biti isto što i Nbg. U Novi Sad unazad 25 godina pogotovo, doseljavaju se ljudi kojima je živeti u NS bio statusni simbol, i hvalisanje u selima iz kojih su pobegli, kao i navodna mirnoća i lepota grada. Sada se grad pretvorio u sve suprotno. Time je samo napravljen prevelik pritisak na ponude radnih mesta (uglavnom se sada nudi zaposlenje za konobare, kuvare, dostavljače i druge slabo plaćene poslove). Kada sam prelazio iz NS pre par godina, plata mi je bila za 100% veća (zato sam i prešao). Jednostavno ponuda radnih mesta i plate su očaj, NS nema industriju koja može da prati toliki broj doseljenika, a koliko vidim sve češće su nam komšije na Nbgd, baš iz Novog Sada. Novi Sad je i dalje lep grad, ali daleko od onoga što je bio nekada, a što se tiče ekonomije isto. Kome je bitno samo da kaže da živi u Ns onda je to grad za njega.

Vidi meni nije bilo cudno do pre par godina. Pa i do pre god dana ponegde. Mozemo da pricamo da je hrana poskupela duplo u odnosu na pre korone i mnoge usluge i roba razne vrste da ne nabrajam. Ali zadnjih godinu, dve, cene nekretnine ne prate samo ta poskupljenja i cene hrane, goriva, struje, radnika materijala već su čista bahatost i nadrealizam.

Tako da sadasnje cene ne mogu da me ubede da su realne i da prate ostale cene, ne druže. Do skoro je možda i moglo da se opravda poskupljenjem građevine u svakom smislu i placeva ali sada i za starogradnju NE.
Pa zapravo je obrnuto. Cene nekretnina su rasle dosta brze od ostalih stvari do 2022, od tad rastu sporije. Barem one prodajne koje su se mogle videti u ugovorima do kraja 2024.

Znaci pre je nerazuman onaj rast 2018-2022 nego ovaj posle toga.

Jedino ako je bas u ovih 7 meseci skok cena bio bas drastican. Nazalost, nemamo statistiku za to.

Ljudi su generalno dosta losi u ovim procenama, mi sad pricamo o nekoj psiholoskoj granici od 2000e a to je granica koja je jos 2022 iskljucivala ceo siri centar sa NBG i ovim blizim delom Zemuna.

Poslednja izmena:
Ja pricam o cenama u oglasima, nisam se fokusirao na ugovorene.

Ali šta je tu čudno, cene hrane, usluga i mnogih drugih stvari su porasle u protekle 4 godine, propocionalno čak više nego cene stanova. Trend rasta cene stanova je prisutan od 2012 godine, tako da to što rastu cene ne vidim kao neko iznenađenje, baš na protiv. U nekom momentu zaista verujem da ništa u gradskoj zoni Beograda neće moći da se nađe ispod 3k eur po m2.
Iskreno nisu. Asseti su porasli više. Mislim da je neki prosek oko 120%. Za 5 godina

Ispada da je 2024 bila dobra godina za kupovinu. I moj je utisak da su stanovi u 2025 porasli vise od 10 posto.

Ispada da je 2024 bila dobra godina za kupovinu. I moj je utisak da su stanovi u 2025 porasli vise od 10 posto.

1752838989201.png

Iskreno nisu. Asseti su porasli više. Mislim da je neki prosek oko 120%. Za 5 godina
Onda su nekretnine rasle duplo sporije od tog proseka rasta asseta. Jer po cenenekretnina.rs :

Q4 2024 2447e
Q4 2019 1540e

Znaci skok tacno oko 60%.

Inace prosek u Q4 2022 je 2299, znaci 50% od tih 60% skocilo zakljucno sa 2022. a samo 10% nakon toga.

Evo jos jednog primera kako neki zarade za stan ili postanu investitori. Ali bitno da je mir, da ima secera i zejtina i da je dinar stabilan. Zivela Srbija.
Zaboravio si sunce i bazen.

U nekom momentu zaista verujem da ništa u gradskoj zoni Beograda neće moći da se nađe ispod 3k eur po m2.
Ja mislim da vise nema nigde novogradnja za ispod 3k eur sa PDV-om u gradskoj zoni. Eto Vidikovac je primer - nema za 3k ni za tek ogradjeno gradiliste (hint: Vidikovac Vista)
Mozda jos neko Mirijevo i lokacije gde se grade, jos uvek, zgrade sa slabijom materijalizacijom (PVC stiropor gradnja)

Onda su nekretnine rasle duplo sporije od tog proseka rasta asseta. Jer po cenenekretnina.rs :

Q4 2024 2447e
Q4 2019 1540e

Znaci skok tacno oko 60%.

Inace prosek u Q4 2022 je 2299, znaci 50% od tih 60% skocilo zakljucno sa 2022. a samo 10% nakon toga.

Ja mislim da neke lokacije jesu porasle 120% u proteklih 5 god. To su one gde se najviše hedžovalo protiv inflacije, čim su ljudi koji prate finansijske vesti videli šta centralne banke rade 2020.

Većina (kao i ja uostalom) je verovatno očekivala rast cena možda 20-30%. Ali ono što se stvarno desilo (kudos za @vradovic) je pokrenulo ripple efekat ka periferiji, pa sada i prigradskim naseljima. A sada krediti za mlade to polako čine i za druge gradove..

Btw:

"Za pet meseci ove godine stambeni krediti povećani su za 34 milijarde dinara, pri čemu su subvencionisani stambeni krediti iz programa za mlade u junu činili 44 procenta ukupnih novougovorenih stambenih kredita."

Je l' ovo pouzdana informacija? Nije mali procenat, ako se ovako nastavi cene će još solidno rasti. Kako će za te kupce izgledati za 5 godina je drugo pitanje.

Nego, pošto su izgleda za Srbe stanovi zamena za zlato/srebro/akcije/kripto bilo bi zanimljivo saznati kako izgleda kumulativna asset-inflacija na Zapadu vs. isključivo nekretnina u Srbiji.

Ja inače ne očekujem nikakva velika iznenađenja kada javni uvid u katastar proradi. Pad prometa od 15-20% na gradskim lokacijama , 10-15% rasta na periferiji i u prigradskim naseljima.

Veliki raskorak između oglašenih i realizovanih cena ne očekujem. Ustvari, pre mogu da zamislim još veći pad prometa od ovog što sam naveo nego niže realizovane cene.

Poslednja izmena:
Ako su ga prodali, onda jesam 😅
Desi se da malo opipaju tržište, povuku stan i oglase ga za jaču cenu. A desi se i da ima više kupaca, pa krene tu muljanje. Svakako, ostajem pri mišljenju da su ova lokacija i sam stan mogli da budu cenjeni i više na sadašnjem tržištu. Kao što kažete, uz parking ispadne to sasvim dobro za obe strane.

Muljaju agenti i prodavac pošto su ga ponovo oglasili po istoj ceni. Izgleda da ipak nije toliko tražen.

Muljaju agenti i prodavac pošto su ga ponovo oglasili po istoj ceni. Izgleda da ipak nije toliko tražen.

U pitanju je isti oglas (ID i URL su isti), vrv je neko odustao od kupovine

U pitanju je isti oglas (ID i URL su isti), vrv je neko odustao od kupovine
Dobra prilika da malo podignu cenu. I da mi zahvale posle!

Ili da uzmu ovu odličnu garsonjeru. I to je opcija:

Ili da uzmu ovu odličnu garsonjeru. I to je opcija:

Da nije ljubičastih zidova, 110k max. A ovako se samo zaljubiš u toplinu kojom zrači, i ne usuđuješ se da okrečiš.

Da nije ljubičastih zidova, 110k max
60k bi možda dao da mi je baš dosadno.

Ovako nešto je vredno pažnje. 5 ari zemlje na gradskoj lokaciji. Možeš da se raširiš ko čovek, a ne ove udžerice za iznajmljivanje studentariji. Za ove pare mogu jedan običan trosoban stan na Nbg da uzmu. Piše uknjiženo, legalizovano. Svaštaaaa.

Ukupno 29.533 građana Srbije prijavilo je poreznicima da su prošle godine prihodovali više od 4.874.508 dinara, pokazuju podaci Poreske uprave Srbije
Deluje da na forumu imamo dosta članova među ovih 30k ljudi

Smesno je sto ljude koji primaju platu malo vecu od prosecne plate u Nemackoj nazivaju bogatasima. To sto neko ima malo vecu platu ne znaci ni da je u srednjoj klasi ako recimo nema svoj stan, a duzan je da placa porez. Najveci bogatasi uopste nisu na ovoj listi, imaju desetine stanova, zaradjuju na desetine hiljada evra mesecno ili vise od svojih firmi ili razmih kombijnacija i oni uopste i ne placaju poreze ili placaju neku sicu,

Kako ne paćaju poreze ako imaju zaradu? Inače 4000e+ jeste fina plata i može da se nazove srednjom klasom, a može i stan da se kupi da bira.

Kako ne paćaju poreze ako imaju zaradu? Inače 4000e+ jeste fina plata i može da se nazove srednjom klasom, a može i stan da se kupi da bira.
Moze da se nazove srednjom klasom, ali ne moze da se naziva "bogatima" kao u clanku. Inace, za ove sto ne placaju poreze mislim da mnoge koji recimo izdaju stanove na crno, rade na crno, imaju kafice i ne izdaju racune i sl, ali i one koji imaju velike firme ali razlicitim "poreskim optimizacijama" placaju minimalne poreze.

Jel stvarno mislite da taj stan moze da se proda po toj ceni i jos 30K za garazno mesto?

Vrh