Šta je novo?

Cene nekretnina

ako se u ovu hipotezu uklapa činjenica da se i ovi protesti gase? Standard ponovo opao, ili toliko porastao da više nema potrebe za protestima?
Pa kao i prethodnni talasi, sledeci ce biti jos jaci. Ovo je vec 5, 6 talas protesta za ovih 13 godinna naprednjacke vlasti, i svaki put kad se proglasi 'gubitak energije' ona se vrati jos jaca. Bas zato sto je i ta srednja klasa koja ih vodi sve brojnija.

Teze je jer ti treba vise cimanja, a kod nas je dovoljno lose da se to cimanje isplati. Teze je u odnosu na zemlje EU jer oni mogu da menjaju lokacije iz zemlje u zemlju kao sto ti mozes u okviru Srbije da se selis gde hoces, ali se isplati u svakom slucaju.
Lol, koji odgovor. Više cimanja u smislu treba da popuniš formular, ali ako je neko funkcuonalno nepismen pretpostavljam da je I to nepremkstiva prepreka.
A da je loše ovde, pa I nije baš jer ne biste ti @Salev85 @enfario kupovali stanove I ostajali da je tako strasno. Uvek je bilo lakše pljuvati iz fotelje nego nešto uraditi tim povodom, golemo je to cimanje

Klasicna propaganda za dalje pumpanje cena nekretnina. Ali mi nije jasno odakle ovaj podatak:

Upravo sam proverio na sajtu zavoda za statistiku i zaista postoji pad od 10%, ali ne od 40%. Stvaraju vestacku nestasicu, jos malo pa nestalo, FOMO,...

Postoji ovde i nepoznat parametar, nazovimo ga "stepen kartelizovanosti". Verovatno ga ne znaju precizno ni veliki igrači na investicionom tržiše, ali svakako bolje nego mi. U zavistnosti od toga se možda više isplati prodavati i godinama, a troškove svesti na skoro 0: pošalješ migrante kući, zamrzneš poslovanje firme. Kad se pruži nova prilika dovedeš nove, uhodana ekipa majstora je ionako samo bitna kada se gradi kvalitetno. 😬

Inače ovaj lik u članku govori sve izvrnuto: "Pad tržišta nekretnina prouzrokuje krizu". Ili ga je novinar pogrešno citirao. A ovo "cene rastu jer standard raste" je za zapisanu 5. u indeksu kod nekog nezgodnog profe na prvom semestru ekonomije.

Lol, koji odgovor. Više cimanja u smislu treba da popuniš formular, ali ako je neko funkcuonalno nepismen pretpostavljam da je I to nepremkstiva prepreka.
A da je loše ovde, pa I nije baš jer ne biste ti @Salev85 @enfario kupovali stanove I ostajali da je tako strasno. Uvek je bilo lakše pljuvati iz fotelje nego nešto uraditi tim povodom, golemo je to cimanje
Kakav formular? Mozda za neke niskokvalifikovane poslove. Za veliki broj drugih poslova nije bas tako lako. Ne kazem da je tesko, i sam znam dosta ljudi koji su otisli, ali mnogo je lakse onima koji vec zive u EU.

Inace, bas me interesuje kakva je situacija sa cenama nekretnina, vec vise od pola godine nemamo nikakve podatke. Imam osecaj da cene mozda nisu pale, ali da promet jeste i to solidno.

Ja mogu da kažem za sebe. Imam da završim još nešto privatno naredne 2,5-3 godine. Trenutno sam zarobljen. Potajno se nadam najboljem ali nisam optimista. A društvo tj ambijent koji je stvorila država je ogavan. Bukvalno ni TV ne možeš da gledaš od bljuvotina. O ostalim stvarima i da ne pričam. Ukoliko ide neki scenario koji mi se čini da ide, ja zaista ne planiram da ostanem ovde. Dzabe i stanovi i sve. Svakako će do kraja 2027 biti sve jasnije.

Klasicna propaganda za dalje pumpanje cena nekretnina.
Ja ne vidim šta je poropaganda u članku. Nema razloga da sa trenutnom traznjom i ponudom cene padnu u bilo kom scenariju koji ne uključuje neke katastrofe. Može u najboljem slučaju doći do privremene stagnacije dok se ne rese neke političke stvari i onda opet ide rast. Cene mogu da padnu onoliko koliko se priželjkuje samo u slučaju teških lomova na unutrašnjoj sceni praćeni osvetnickim zakonima i devalvacijom ali kao sto svi znamo od toga nema ništa. Od spoljnih faktora tu bi mogao da bude direktan sukob Risije i NATO, Kine i Tajvana-Amerike, neka nova pendemija, pad meteora … Ništa od ovoga nije verovatno dovoljno da udje u bilo kakvu ozbiljnu analizu u narednih 5 godina.
Ne treba se zavaravati da će doći do sloma tržišta nego videti šta može da se uradi sa stanjem kakvo jeste.

Ja ne vidim šta je poropaganda u članku. Nema razloga da sa trenutnom traznjom i ponudom cene padnu u bilo kom scenariju koji ne uključuje neke katastrofe. Može u najboljem slučaju doći do privremene stagnacije dok se ne rese neke političke stvari i onda opet ide rast. Cene mogu da padnu onoliko koliko se priželjkuje samo u slučaju teških lomova na unutrašnjoj sceni praćeni osvetnickim zakonima i devalvacijom ali kao sto svi znamo od toga nema ništa. Od spoljnih faktora tu bi mogao da bude direktan sukob Risije i NATO, Kine i Tajvana-Amerike, neka nova pendemija, pad meteora … Ništa od ovoga nije verovatno dovoljno da udje u bilo kakvu ozbiljnu analizu u narednih 5 godina.
Ne treba se zavaravati da će doći do sloma tržišta nego videti šta može da se uradi sa stanjem kakvo jeste.
Kao što narod ne zna da ulaže u drugo tako ne zna i za druge gradove u Srbiji već "samo bege bajo moj" pa otuda tražnja ne jenjava. Ko god da razmišlja o kupovini stana, da ima mogućnosti prvo na um padne BG, bilo da je Srbin, gastos ili Kinez. Gledam onaj expo danas prolazim, da ga hebem i nije toliko loša lokacija ako insrastruktura isprati, na nebege si za 10min, 25-30min do centra po gužvi, kolima naravno, metroom će još brže.

Ono sto je indikativno je da su cene starogradnje porasle više u odnosu na novogradnju. Sa trenutnim cenama na tržištu uopšte se ne isplati kupovati starogradnju osim ako lokacija i dodatni sadzaji ne nose neku ekstra vrednost. Cena renoviranja starogradnje je porasla skoro duplo tako da dolazimo u paradoks da stari stan posle dubokog renoviranja košta kao nov ili približno u zgradi od 40+ godina sto je samo po sebi sumanuto. E sad tu je interesantno ko su kupci starih stanova po ovim cenama i zbog čega se kupuju (izdavanje, parkiranje novca, kombinacija oba …)

Kao što narod ne zna da ulaže u drugo tako ne zna i za druge gradove u Srbiji već "samo bege bajo moj" pa otuda tražnja ne jenjava. Ko god da razmišlja o kupovini stana, da ima mogućnosti prvo na um padne BG, bilo da je Srbin, gastos ili Kinez. Gledam onaj expo danas prolazim, da ga hebem i nije toliko loša lokacija ako insrastruktura isprati, na nebege si za 10min, 25-30min do centra po gužvi, kolima naravno, metroom će još brže.
Slažem se sa mehanizmom ali mi nije jasno šta će im toliki stanovi osim ako ne planiraj7 svi da se presele u Bg. Beograd već kuburi sa infrastrukturom, za par godina će postati uzasan za normalan život. Tolika centralizacija i a kraju uzeti danak.

Ono sto je indikativno je da su cene starogradnje porasle više u odnosu na novogradnju. Sa trenutnim cenama na tržištu uopšte se ne isplati kupovati starogradnju osim ako lokacija i dodatni sadzaji ne nose neku ekstra vrednost. Cena renoviranja starogradnje je porasla skoro duplo tako da dolazimo u paradoks da stari stan posle dubokog renoviranja košta kao nov ili približno u zgradi od 40+ godina sto je samo po sebi sumanuto. E sad tu je interesantno ko su kupci starih stanova po ovim cenama i zbog čega se kupuju (izdavanje, parkiranje novca, kombinacija oba …)
Može se parkirati novac I izdavati I novogradnja. Za ljude koji žele lokaciju starogradnja je jedini izbor. Gde na gornjem Dorćolu imaš novogradnju, osim za 8-10k eur m2. Ili kod Ušća ili hotela Jugoslavija?

Optimistično ali hrabro :)
Pritom na 315k zeli da ućari jos 10k za kuhinju i tehniku.
65k ucesca i 1400e mesecno narednih 30 godina ako pretpostavimo da je 5% kamata. Sa kamatom stan kosta 500k.
Hrabar covek, zivo me zanima koliko ce dugo da bude na oglasima.

Pritom, parkiranje na krušku.
Kupim ovo, dodjem iz rodnog sela sa punim dzakom krompira u nedelju uvece, nemam gde da se parkiram. A dao sam 500k.

Coveku zelim srecu naravno i da proda sto pre, ja samo komentarisem iz ugla coveka koji nije kupac za ovo i kog zanima ko je kupac za ovo, ko je ciljna grupa koja daje 325k za 70kv starogradnje (renovirane doduse) bez garaze.

Poslednja izmena:
procitaj sta sam napisao. ne da je nebitno, nego da postoje bitnije stvari
Procitaj sta sam ti odgovorio. Nebitno je onome kome parking nije potreban svakodnevno. Naravno da postoje bitnije stvari od parkinga. Tebi nije essentials, meni jeste. Meni zena ne radi na NBG, a ako nju boli glava zbog parkinga, onda i mene boli glava.

Zavisi ko se loži na koji kraj, šta mu treba. Evo, ovo će recimo da ode u roku od odmah.

Stan ove kvadrature na ovoj lokaciji izlazi jednom u dve godine fazon (koji sam ageeent). Ja bi ga doduše oglasio jače.

radis zamenu teza. Karikiras osobu koja kupi nesto od 350k (sa kamatom ispadne 500k).
onda ti se kaze da postoje ljudi kome su druge stvari bitnije
onda prebacujes pricu kako tebi je to bitno
i kako nije nebitno nekome tamo

sto ne iskljucuje da postoje ljudi koji putuju svaki dan na posao i imaju stvari bitnije od parkinga

nemoj gledati samo iz svoje prizme, ima vise od dva pogleda i nije sve racionalno

zimi nam kancer u vazduhu pa i ti i ja zivimo ovde, a kako sam skontao ti si u zemenu gde je pakao. Gde to ima rezona

Pritom na 315k zeli da ućari jos 10k za kuhinju i tehniku.
65k ucesca i 1400e mesecno narednih 30 godina ako pretpostavimo da je 5% kamata. Sa kamatom stan kosta 500k.
Hrabar covek, zivo me zanima koliko ce dugo da bude na oglasima.

Pritom, parkiranje na krušku.
Kupim ovo, dodjem iz rodnog sela sa punim dzakom krompira u nedelju uvece, nemam gde da se parkiram. A dao sam 500k.

Coveku zelim srecu naravno i da proda sto pre, ja samo komentarisem iz ugla coveka koji nije kupac za ovo i kog zanima ko je kupac za ovo, ko je ciljna grupa koja daje 325k za 70kv starogradnje (renovirane doduse) bez garaze.
Svako ima pravo da ceni i oglasi po ceni koju smatra da je ispravna. Da li će se prodati ili neće ponudjenoj ceni mi ne možemo da znamo ali možemo da procenimo mentalno zdravlje osobe koja izdvoji toliko novac za taj stan.
Ima takvih oglasa dosta, naduvan cena i stoji po par godina na oglasima. Što bi rekao komšija "oglasi i moli Boga da se ne proda" :)
U nekoj instanci ovaj stan ovako sređen vredi nešto više para (ne ovoliko definitivno), ali po oglasima imamo najobičnije šupetine, golubarnike i podrume po tek nberealnim cenama.

Poslednja izmena:
Zavisi ko se loži na koji kraj, šta mu treba. Evo, ovo će recimo da ode u roku od odmah.

Stan ove kvadrature na ovoj lokaciji izlazi jednom u dve godine fazon (koji sam ageeent). Ja bi ga doduše oglasio jače.
Nije loše, jedina mana je što Kinezi mogu da prate uživo, sa male udaljenosti, kad zaskočiš gospođu.

radis zamenu teza. Karikiras osobu koja kupi nesto od 350k (sa kamatom ispadne 500k).
onda ti se kaze da postoje ljudi kome su druge stvari bitnije
onda prebacujes pricu kako tebi je to bitno
i kako nije nebitno nekome tamo
Od svih ovde ja ispadoh glavni zamenotezac
sto ne iskljucuje da postoje ljudi koji putuju svaki dan na posao i imaju stvari bitnije od parkinga

nemoj gledati samo iz svoje prizme, ima vise od dva pogleda i nije sve racionalno
Pa ja i ne gledam iz svoje prizme, odakle ti ta ideja? Isto tako ja tebi mogu da kazem da ti gledas iz svoje prizme i ne gledas moju prizmu jer kazes da postoje stvari bitnije od parkinga. Ti imas razloge zasto ti ne treba parking, ja imam razloge zasto mi treba. Ne zalazim zbog privatnosti, sta god da te vozi nek te vozi. Ali isto kao sto si ti izjavio da postoje bitnije stvari od parkinga, meni ne postoje ako kupujem prvi stan. I ne znam da li pokusavas da me ubedis da postoje bitnije stvari od parkinga, jer nema potrebe. Logicno je da postoje, nema spora oko toga, bitno je okruzenje, skola, sve ostalo. Sve ja to kapiram.
Da je nasledjen stan, uzeo bih ga i na Mirijevu 9, bez parkinga, sta mi fali. Ovako ako kupujem prvi stan za sebe, sigurno necu da se zavlacim po budzacima kad se vracam s posla, a da pritom to preplatim.
zimi nam kancer u vazduhu pa i ti i ja zivimo ovde, a kako sam skontao ti si u zemenu gde je pakao. Gde to ima rezona
Ovaj deo te bas nisam skapirao.

znaci stvar je prosta

ti pricas sta je tebi bitno
ja kazem da ima ljudi koji ne rezonuju sa tobom

ni u jednom trenutku nisam uneo ocenu te ideje niti rekao sta je meni bitno

to se i vidi u srbiji, koliko ljudi pojma nemajy o diskursu i sve teraju na licno

Vrh