Suzuman
Advanced
- Učlanjen(a)
- 11.03.2024.
- Pohvaljen
- 8.280
Nešto na "S" će biti!ima rezona. kao sto kazu, jedina konstanta u zivotu je promena. a kude bi isao, si fazon slovenija, ili ne dao bog singapur
Nešto na "S" će biti!ima rezona. kao sto kazu, jedina konstanta u zivotu je promena. a kude bi isao, si fazon slovenija, ili ne dao bog singapur
Nešto na "S" će biti!
S, kao sve je za ljude. I ordenje i stub srama.Samo da ne bude svetozarevo!
Stan ako nema špajz i normalnu kuhinju sa trpezarijom nije ni za gledanje. Sad nam uvaljuju apartman/studio sa kuhinjom u dnevnoj sobi ili hodniku kao normu ... fuj!Spajz zaboravljeni adut svakog stana. Pravda za vracanje spajza u stanove!
Koliko nam treba da ih sustignemo zavisi i od nas ali i od njihovih gluposti kojih ima na pretek.Mislim da mnogo loše posmatraš odnos tj "standard" života... Nije stvar samo u prosečnoj plati, ni zaradi na crno
Da bi video nečiji standard i stepen razvijenosti - imate jeftine letove (Wizz) do Memmingena. Odi i provedi neki dan tamo i samo će ti se kazati koliko nama treba godina da sustignemo tu Nemačku. A Memmingen ti je nešto kao naš Mladenovac, ima oko 40k stanovnika i sat+ vremena je udaljen od Minhena.
Biće ti jasno koliko mi moramo i para i vremena da uložimo da sustignemo to šta oni imaju već decenijama - a život prolazi...
Nije poenta u boljim zakonima nego u karakteru čoveka u nekoj instituciji da se odupre pritiscima kada ga nazove ministar da smuti nešto, ili kada mu zapreti nečim.Zato treba da imaš unakrsnu odgovornost i sistemske zakone. Pa ti slobodno muljaj, 20 godina robije sa oduzimanjem imovine je odlična mera i pokazna vežba.
U prevodu nisu problem zakoni vec primenjivanje i postovanje zakona.Nije poenta u boljim zakonima nego u karakteru čoveka u nekoj instituciji da se odupre pritiscima kada ga nazove ministar da smuti nešto, ili kada mu zapreti nečim.
Kada bude smeo inspektor ili tužilac da sprovodi zakon protiv budže nekog, sudija da presudi, a ostali da izvrše presudu, onda ćemo dobiti jake institucije.
A sada i do sada to nije bio slučaj.
Pa ok, sustinski se slazem, samo ne vidim taj 'ok dobro si uradio' deo u prvom slucaju a ne vidim bas ni taj 'ne trebamo nista menjati' deo u drugom.Za posledne se slažem. Što se tiče podsticaja to je do ljudi i kako ko kapira. Ako meni neko kaže "ok dobro si uradio ali evo ovo si propustio, ovo možeš bolje..." meni je to znak šta mogu da popravim i analizujem dok će nekima biti "šta ovaj samo mrači kao da on sve zna, vidi valjda da je bolje nego pre". Tako i neko kapira pisanje "uh vidi naš napredak, sa 5 na 2,5x (izuzimajući ratove)..." kao napredak da ne trebamo ništa menjati samo da ne dodju gori jer je dobro ovako kako jeste, a neko kapira da to nije dovoljno i da se trebamo dalje usavršavati mimo tog parametra.
Ne solim pamet, ne znam ni koliko godina imate. Ja sam možda malo stariji, ali pamtim veoma dobro sve u zadnjih 40ak godina.Naravno, ne možemo preko noći postati Švajcarska kao što su neki razmišljali 2000ih ali napredak nije jedna kategorija i jedan broj koji trebamo da sustignemo. Kvalitet života nije samo prosečna plata. Za sve je potrebno vreme ali ne trebamo smetnuti sa uma i ostale aspekte života i pričati kako je danas super jer eto, napredovali smo sa 5 na 2,5.
Ako nastave sa idiotlucima za 15-20 godina
Eto meni pukne film na sitnicama, kad kazem nekom na ulici da veze kuče, a on mi odgovori: Ma važi, sve ću tebe da slušam.Stvar je u tome sto ne moramo ni da stignemo Nemacku. Verujem da bi 90% ljudi ostalo bez razmisljanja u Srbiji da je malo losiji standard kod nas, ali da funkcionisu institucije i da postoji neki osecaj pravednosti u drustvu.
Odlazili bi samo ljudi koji hoce avanturu, da nesto drugacije dozive, strucnjaci u specificnim oblastima koje nisu razvijene kod nas i sporadicno po neko zbog posla koji to zahteva.
Slazem se, ali te dve stvari su solidno povezane. Nasuprot uvrezenom misljenju, gladni i beznadezni ne uspostavljaju jake institucije. Uspostavlja ih srednja klasa, kada vise ne strepi za osnovne ljudske potrebe vec zeli i neke apstraktnije, lepe stvari.Stvar je u tome sto ne moramo ni da stignemo Nemacku. Verujem da bi 90% ljudi ostalo bez razmisljanja u Srbiji da je malo losiji standard kod nas, ali da funkcionisu institucije i da postoji neki osecaj pravednosti u drustvu.
Odlazili bi samo ljudi koji hoce avanturu, da nesto drugacije dozive, strucnjaci u specificnim oblastima koje nisu razvijene kod nas i sporadicno po neko zbog posla koji to zahteva.
Drago mi je da je neko optimistican.Ja sam zato i optimistican, jer srednja klasa kod nas, opet uprkos uvrezenom misljenju, raste. I ovi protesti od prvih do poslednjih, nisu protesti gladnih, i to kazem kao vrlo pozitivnu stvar, pogotovo sto je svaki talas jaci od prethodnog.
U uredjenom drustvu imas recimo razvijeniji gradski prevoz, pa ne moras da vozis kola da bi stigao gde zelis, pa i ne dolazis u situaciju da moras da "parkiras na 2 minuta".@enfario stvar je u tome sto uredjeno drustvo mora da te žulja malo. Mnogi hoce uredjeno dok ne moraju i sami da postuju nesto. Jer, eto, na primer on ce da parkira tu samo na dva minuta a tu inace niko i ne staje, ili kuče njegovo nece, dobro je dresirano, moze bez povodca. A poenta uredjenosti je upravo to da se ne ostavlja pojedincu da procenjuje da li nesto treba ili ne da sledi, i da li mu pravilo ima ili nema smisla u konkretnon slucaju.
Kod nas ljudi i za 15 minuta hoda pale kola, necemo da se lazemo, srbi vole kola i dizel vise nego leba da jeduU uredjenom drustvu imas recimo razvijeniji gradski prevoz, pa ne moras da vozis kola da bi stigao gde zelis, pa i ne dolazis u situaciju da moras da "parkiras na 2 minuta".
Ne mislim na takvu definiciju, ona se onda svakako pomera sto je zemlja bogatija. Mislim na najbazicniju definiciju, ljude koji ne zive od plate do plate samo da bi se prehranili i platili racune (a da im ni to cesto ne uspeva), vec mogu da zadovolje i nesto vise potrebe na Maslovljevoj piramidi. Ako gledas tako, u Svajcarskoj je i onaj nesto ispod medijane srednja klasa, dok u Somaliji ni onaj sa 400% medijane nije.Drago mi je da je neko optimistican.
Zavisi sta se smatra srednjom klasom. Neke teorija kazu da je to 200% od medijane, sto bi bilo ne znam, nekih 170k da zaokruzimo. Premali broj ljudi ima 170k platu, evo neko je skoro kacio raspodelu po decilima. A u taj nivo primanja spadaju i ljudi sa firmama koji imaju prevelika primanja i koji nikako ne mogu da budu srednja klasa. Onda ostaje jako mali broj ljudi da zapravo pripada srednjoj klasi. A trebalo bi da ih bude dosta, zar ne?
IT je anomalija koja treba da postane normalnost za sve skolovane ljude, i svaki doktor treba da bude placen kao sto je placen IT-jevac, kao sto je u Nemackoj. Tamo neko ko upisuje fakultet, ne mora da bira IT da bi imao okej platu. Moze da bude inzenjer gradjevine, doktor, ekonomista...
Par IT-jevaca plus neki ljudi koji su se iskidali da bi dosli do 170k kopali i rukama i nogama ne mogu da cine srednju klasu.
Pitanje je da li mozemo da izmerimo koliki broj ljudi spada u srednju klasu, da vidimo koji je to procenat stanovnistva, pa onda da to merimo iz godine u godinu i da dodjemo do zakljucka da srednja klasa raste.
To jeste tacno, znam za mesto koje ima manje od 10k stanovnika, i ljudi koji zive na 300m od centra idu kolima na posao, ali to ne menja cinjenicu da bi mnogo manje ljudi koristilo kola kad bi javni prevoz bio bolji. Zasto bih ja razmisljao o parkingu ako mogu lepo gradskim prevozom (kad bi bio dobar) da stignem kuda god zelim za kratko vreme?Kod nas ljudi i za 15 minuta hoda pale kola, necemo da se lazemo, srbi vole kola i dizel vise nego leba da jedu
Mislim da je to miks. Delom je svakako to sto pises, delom je malo i do nas jer smo navikli da do trafike preko puta palimo auto.U uredjenom drustvu imas recimo razvijeniji gradski prevoz, pa ne moras da vozis kola da bi stigao gde zelis, pa i ne dolazis u situaciju da moras da "parkiras na 2 minuta".
Bolje je plakati u mercedesu nego u golfu u svakom slucajuNe znam koliko ljudi sagledavaju realno stvari pre odlaska. Ja prvi nisam to uradio. Obicno se misli samo na finansijski momenat, i u planovima o zivotu se, nesvesno, misli da ce zivot biti isti, samo sa vise para. Period aklimatizacije zna da bude surov, posebno za ljude koji sami idu. Mnogo je lakse kada se odlazi u paru.
I ljudi su drugaciji, ko je navikao na bogat drustveni zivot, ima mnogo poznanika i prijatelja sa kojima je blizak, voli da ide na slave, rodjendane, krstenja, njemu ce biti tesko da se uklopi ako ne resi neke stvari sam sa sobom.
Devojke realno sagledavaju da im ovde biju kolege i razbijaju vilice a da ce preko imati barem vise para ili jos bitnije vise mogucnosti (veca ekonomija itd)Ne znam koliko ljudi sagledavaju realno stvari pre odlaska. Ja prvi nisam to uradio. Obicno se misli samo na finansijski momenat, i u planovima o zivotu se, nesvesno, misli da ce zivot biti isti, samo sa vise para. Period aklimatizacije zna da bude surov, posebno za ljude koji sami idu. Mnogo je lakse kada se odlazi u paru.
I ljudi su drugaciji, ko je navikao na bogat drustveni zivot, ima mnogo poznanika i prijatelja sa kojima je blizak, voli da ide na slave, rodjendane, krstenja, njemu ce biti tesko da se uklopi ako ne resi neke stvari sam sa sobom.