Šta je novo?

Cene nekretnina

Treba doneti zakon da nema useljenja, niti prodaje, dok objekat ne dobije upotrebnu dozvolu. Ovako se samo dozvoljava javasluk na racun novca i stresa kupca. Kupac totalno nezasticen po zakonu, u najgorem mogucem polozaju ostavljen na milost i nemilost trzistu i investitoru, gde svi imaju veca prava od njega samog. Umesto da kupovina stana bude nesto lepo, postaje nocna mora.

Neki su zarad opstanka na US trzistu vec krenuli vasom strategijom 🙂

Prilozi

• IMG_20250712_171025.jpg
    IMG_20250712_171025.jpg
    143,3 KB · Pregleda: 42
Treba doneti zakon da nema useljenja, niti prodaje, dok objekat ne dobije upotrebnu dozvolu. Ovako se samo dozvoljava javasluk na racun novca i stresa kupca. Kupac totalno nezasticen po zakonu, u najgorem mogucem polozaju ostavljen na milost i nemilost trzistu, gde svi imaju veca prava od njega samog. Umesto da kupovina stana bude nesto lepo, postaje nocna mora.
Um, nesto si pobrkao. Mnogi, uključujući i mene, su kupili stanove u fazi dok je bila livada umesto zgrade, kakva crna upotrebna dozvola kao uslov za kupovinu...

Um, nesto si pobrkao. Mnogi, uključujući i mene, su kupili stanove u fazi dok je bila livada umesto zgrade, kakva crna upotrebna dozvola kao uslov za kupovinu...
Nisam ja nista pobrkao, sve sam lepo napisao. Ne treba omoguciti kupovinu bilo cega sto nije u potpunosti izgradjeno i upisano u katastru. Tacka.

Ja vrlo dobro znam kako je sada, ali ne bi trebalo tako da bude.

Ako uzmes taj datum kao startnu poziciju nema ekonomskog parametra koji nije daleko daleko bolji. Bukvalno si lupio i ostao ziv.
Kad krećeš od nule šta god da napraviš je odličan rezultat. Uporedi naš rezultat u apsolutnim iznosima postkom zemljama za isti period. U međuvremenu su izgubljene dve generacije, oni matori gubitnici tranzicije koji su oberučke dočekali SNS bajku I oni mlađi pametniji koji su pobegli napolje.

Wow kakav virtue signaling, ganut sam. A što se pada cena tiče, naravno da sam spreman jer bih odmah prodao svoja 3 stana po tržišnoj ceni i zatim kupio 6 stanova kada cene padnu 50%. Sve zarad opstanka naroda u zemlji i same zemlje.
Hahaha tako mali Perica zamišlja tržište 😂😂😂. Padne sve 50% a on bi da proda duplo od tržišne 😂😂😂

Nisam ja nista pobrkao, sve sam lepo napisao. Ne treba omoguciti kupovinu bilo cega sto nije u potpunosti izgradjeno i upisano u katastru. Tacka.

Ja vrlo dobro znam kako je sada, ali ne bi trebalo tako da bude.

Pa ko te sprečava da kupiš stan koji ima UPOTREBNU dozvolu. Samoj nemoj da se žališ zašto je ostao samo taj stan sa nepravilnim oblikom prostorija, kosinama itd. Ionako je tržište tanko, najjace bi bilo da investitor izgradi i uknjiži zgradu i onda otpočne prodaju. Delululand na max

Treba doneti zakon da nema useljenja, niti prodaje, dok objekat ne dobije upotrebnu dozvolu. Ovako se samo dozvoljava javasluk na racun novca i stresa kupca. Kupac totalno nezasticen po zakonu, u najgorem mogucem polozaju ostavljen na milost i nemilost trzistu i investitoru, gde svi imaju veca prava od njega samog. Umesto da kupovina stana bude nesto lepo, postaje nocna mora.
Upravo, prodaja samo sa upisanim kvadratima u katastru. Može i rana faza kroz escrow mehanizam ali ako se odstupi od projekta novac natrag uz kamatu.
Gledanje u karte da neko neće da te uradi ili detektivski posao praćenja investitora je van onoga čime prosečan kupac treba da se bavi.

Pa ko te sprečava da kupiš stan koji ima UPOTREBNU dozvolu. Samoj nemoj da se žališ zašto je ostao samo taj stan sa nepravilnim oblikom prostorija, kosinama itd. Ionako je tržište tanko, najjace bi bilo da investitor izgradi i uknjiži zgradu i onda otpočne prodaju. Delululand na max
Opet klasicno svaljivanje krivice na pojedinca, umesto na sistem. Sve fore su vec vidjene i presmesne.

Opet klasicno svaljivanje krivice na pojedinca, umesto na sistem. Sve fore su vec vidjene i presmesne.
najbolje kao u Dubaiju, lepo escrow racun pa prodavcu na racun kad sve ispostuje

Escrow jeste dobra stvar, ali nema od toga nista, kad nasi investitori bas od tih para finansiraju izgradnju.
Samo je dovoljno doneti jedan regulatorni zakon i moguce je, e sad je pitanje da li ce buduca neka druga vlast imati "politicku volju" za tako nesto ili ce investitorski lobi biti jaci od te volje :)

Ja sam spreman da nekretnine sutra padnu 50% zarad opstanka naroda u zemlji i same zemlje. Prodao stan, kupio stan. Ništa se nisam okoristio.
Da li si ti spreman? Naravno da nisi.
Dobro je, svakom danom si sve bolji čovek. Pre par meseci te je jako pogađalo što te plebs stiže s platom. (Stiže u smislu da ti plata nije 4-5 puta veća od proseka, već samo 2-3x)

Escrow racun nije nepoznanica u domacem bankarstvu tj. nagledao sam se razlicitih projektnih finansirsnja sa pomenutim jos pre vise od 10 god. Samo sto je to kod nas uglavnom u situaciji kada je banka ukljucena u pricu

Razumem sta hoces reci ali mislim da to apsolutno nije problem staviti kao obavezu, stavis da je poslednjih 10% cene npr vezano za upotrebnu dozvolu i da vidis kako ce da jure investitori da se to obezbedi sto pre a kako ce divlje nadogradnje i odstupanja od gradjevinske dozvole da nestanu.

Toliko imamo nepotrebnih regulativa za neke stvari a za ovako ozbiljne stvari (promet nekretnina) i kurta i murta posluju.

Da. Bilo je na višem nivou. Sve nabrojeno. Imali smo makar ljude. Iako su ljudi radili za kikiriki imali su makar nadu u bolje sutra.
Ma jao, vrlo merljivi parametar nade u bolje sutra. Informer level retorika.
Kad krećeš od nule šta god da napraviš je odličan rezultat. Uporedi naš rezultat u apsolutnim iznosima postkom zemljama za isti period. U međuvremenu su izgubljene dve generacije, oni matori gubitnici tranzicije koji su oberučke dočekali SNS bajku I oni mlađi pametniji koji su pobegli napolje.
Pa uporedi, i dobices vrlo slican rezultat.

Zabrana prodaje neizgrađenog stana je negiranje osnovnih principa obligacionog prava. Mogućnost da se ljudi dogovaraju oko kupoprodaje buduće stvari koja će tek nastati je elementarna stvar, poznata svim sistemima.
To je ok sve dok postoji mehanizam da dobiješ natrag novac ako ugovor nije ispoštovan, a ne postoji. (Mislim postoji teoretski, ali možeš da okačiš mačku o rep)

Poslednja izmena:
To je ok sve dok postoji mehanizam da dobiješ natrag novac ako ugovor nije ispoštovan, a ne postoji. (Mislim postoji teoretski, ali možeš da okačiš mačku o rep)
Tako je. On je D.O.O, ako projekat pukne, ti ga tuzi slobodno, pa lagano godinama. To je ono sto meni smeta, zato sto je trziste takvo kakvo jeste, ugovori su takvi kakvi jesu naklonjeni investitoru (ako ti neces, ima ko hoce). A cak i toliko nezasticen kupac ako ipak i dodje u situaciju da je u pravu po ugovoru, moze samo da se slika sa ugovorom, jer to moze da se razvlaci godinama.

Tako je. On je D.O.O, ako projekat pukne, ti ga tuzi slobodno, pa lagano godinama. To je ono sto meni smeta, zato sto je trziste takvo kakvo jeste, ugovori su takvi kakvi jesu naklonjeni investitoru (ako ti neces, ima ko hoce). A cak i toliko nezasticen kupac ako ipak i dodje u situaciju da je u pravu po ugovoru, moze samo da se slika sa ugovorom, jer to moze da se razvlaci godinama.
I uprkos svemu navedenom koliko slučajeva znaš u proteklih 15 godina da je investitor uzeo pare i nestao? Ono što se u realnosti desava je da se čeka par godina na upotrebnu dozvolu, ali to nije nužno do investitora već do tromog državnog aparata. Ako sam čekao 3 godine da se zgrada izgradi, najjace da cu da čekam jos 3 da dobije upotrebnu dozvolu i da se upiše u katastar pre nego što počnem da raspolažem stanom.

Dobro je, svakom danom si sve bolji čovek. Pre par meseci te je jako pogađalo što te plebs stiže s platom. (Stiže u smislu da ti plata nije 4-5 puta veća od proseka, već samo 2-3x)
Ja sam to rekao u kontekstu da će pametni ljudi napustiti ćaci sistem zbog državne pljačke kroz inflaciju. Da se to dešavalo i ranije kada je država isto radila i pljačkala stanovništvo. A vi spinujte šta hoćete. Sva četvorica, dežurna čuketala, zaštitnika pojedinaca na državnoj sisi.
Odoh da se samokaznim što ste nam dozvolili da živimo ovde.

Poslednja izmena:
Jesi li siguran? Imaš takve podatke?
Izvlacio je @marketwatcher podatke, mi se u sustini krecemo uporedo sa CEE zemljama (koje su opet same po sebi najbrze rastuci deo Evrope). A duplo smo blizi USA/DEU nego tad.

Defke i Boža M udruženo kao dva pijana ujaka na slavi: svi kukaju a vidi koliko kola, Nemačka propo, samo nam blokade ubiše rast. Ovaj drugi se poredi sa Isusom. Lol.

Podaci (CEE = Centralna i Istočna Evropa):

Pogledajte prilog 236753 Pogledajte prilog 236754

Srbija u odnosu na druge:

CEEROUBEGDEUUSA
2000.59%75%88%22%20%
2008.63%67%82%32%30%
2019.56%59%78%34%31%
2023.61%64%78%41%35%

Kumulativni rast:

SRBCEEROUBEGDEUUSA
2000-2008.+62%+51%+82%+74%+11%+10%
2008-2019.+20%+34%+35%+27%+13%+14%
2019-2023.+19%+10%+10%+20%0%+7%

Ukratko:

- Srbija je i 2000. bila na istom odstojanju u odnosu na CEE kao danas.
- Štaviše, 2019. je bila na još većem odstojanju u odnosu na CEE, Rumuniju i Bugarsku nego 2000. Razlika se malo smanjila od kovida naovamo.
- Srbija je 2008-2019. bila na manje-više istom odstojanju u odnosu na Nemačku i Ameriku, bez ikakvog relativnog napretka. Razlika se malo popravila od kovida naovamo.

Sličan rast od kovida naovamo imaju i skoro sve okolne zemlje - Hrvatska, Bosna, Crna Gora, Albanija, Kosovo, Bugarska, Grčka Turska. Rast je nešto manji u Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj i Makedoniji, ali, sa izuzetkom Makedonije, one su sve i mnogo bogatije.

Pitanje je šta je izvor tog izuzetnog rasta u regionu od kovida naovamo. Boža M/Defke/Informer imaju svoju teoriju.
Iako on ovde iz ko zna kog razloga verbalizuje kao da kontrira onome sto ja inace tvrdim, zapravo samo potvrdjuje ono sto pricam. Podaci su i pored toga svakako dobri.

I uprkos svemu navedenom koliko slučajeva znaš u proteklih 15 godina da je investitor uzeo pare i nestao? Ono što se u realnosti desava je da se čeka par godina na upotrebnu dozvolu, ali to nije nužno do investitora već do tromog državnog aparata. Ako sam čekao 3 godine da se zgrada izgradi, najjace da cu da čekam jos 3 da dobije upotrebnu dozvolu i da se upiše u katastar pre nego što počnem da raspolažem stanom.
Evo znam za 4 zgrade gde ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu već 5 godina jer su odstupili od projekta. Uopšte se ne radi od sporosti države nego i tome da nije ispoštovan ugovor ni projekat.
Da ne ispadne da kudim samo, znam za objekte koji su dobijali upotrebne u roku od 6 meseci.

Vrh