Šta je novo?

Cene nekretnina

Cije iskustvo iz prve ruke? Onih koji kukaju da je na zapadu lose, ali se ipak ne vracaju ovde? :)

Iskustvo brata @enfario koji je vrhunski inžinjer i kida u majčici Srbiji jer ne želi da ispraća svoju buduću decu u beli svet
Koliko bi mu bila veca plata kad bi otisao u inostranstvo? Nisam bas pratio sve sta pise, ali ljudi sa dobrim primanjima prakticno imaju mogucnost da biraju gde ce da zive. Kad imas mala primanja i zivis bedno, pa i to bude dovedeno u pitanje, onda je lepse da cujes svakog dana Guten Tag za 2.500 evra neto mesecno nego da fizikalises prekovremeno bez zastitne opreme u okolini Pecinaca za 1000 evra.

Kao sto rekoh, na drugoj planeti mozda.
Sedni u auto, idi za vikend. Isti je jezik. Pitaj meštane koliki su im troškovi komunalija mesečno. Idi u prodavnicu, obidji pijacu, svrati na kafu, kupi domaću pršutu i sir, SIPAJ GORIVO OD 140RSD ZA LITAR DIZELA i onda možemo da pričamo.

Nisam bas siguran Joe 🙂 dosta je mutna situacija posto su mnogi oglasi klasican marketing (okaci 50 oglasa sa cenom kvadrata 10.000e pa ce ostatak ljudi imati osecaj da je 5.000e super cena). Evo gledam bas cene u Abloku gde sam prodao stan (prva faza) pre vise od 2 godine i stan slicne kvadrature u cetvrtoj fazi (koja je sigurno boljeg kvaliteta od prve) oglasen za samo 300e od moje prodajne i vec mesecima stoji oglasen. U prevodu, mogu da kupim kvalitetniji stan na pribliznoj ceni, ako ne i istoj na kojoj sam prodao pre 2 godine, i zadrzim prinos koji sam u medjuvremenu ostvario.

Sta je problem sto hocu da ostanem u Srbiji? Jel' smetam? Sta je lose u tome?
Ne, nisi ti problem, veći je problem što nisi jedini, već 90% ljudi razmislja na taj način. Zato i postoji ono što se zove centralizacija. Jasno je da nema posla po selima i onda ljudi dolaze tamo gde ima posla. Za ljude sa fakultetom BG ili NS, a za radnike postoji taj potez izmedju tig gradova, koji uključuje Pećince, Banovce, Šimanovce, Pazove itd. i gde realno ima posla. Poenta je da malo ko želi iz srpskog sela u Nemačku, a kamoli Češku, Slovačka, itd. ako baš ne mora.

Sedni u auto, idi za vikend. Isti je jezik. Pitaj meštane koliki su im troškovi komunalija mesečno. Idi u prodavnicu, obidji pijacu, svrati na kafu, kupi domaću pršutu i sir, SIPAJ GORIVO OD 140RSD ZA LITAR DIZELA i onda možemo da pričamo.
Bukvalno sam pre dve nedelje bio na Zabljaku, veze nema sta pricas. Dizel je inace 160, to je najpribliznije istini pa si opet netacan. Benzin 170, manje od 5% razlike.

Ne, nisi ti problem, veći je problem što nisi jedini, već 90% ljudi razmislja na taj način. Zato i postoji ono što se zove centralizacija. Jasno je da nema posla po selima i onda ljudi dolaze tamo gde ima posla. Za ljude sa fakultetom BG ili NS, a za radnike postoji taj potez izmedju tig gradova, koji uključuje Pećince, Banovce, Šimanovce, Pazove itd. i gde realno ima posla. Poenta je da malo ko želi iz srpskog sela u Nemačku, a kamoli Češku, Slovačka, itd. ako baš ne mora.
Moj drug koji zivi na selu u okolini Leskovca kaze da je samo u poslednjih nekoliko godina pola njegovog sela otislo u inostranstvo. I ne shvataj bukvalno, ja samo prenosim onako kako je on rekao, nisam ni ja njega shvatio bukvalno, sigurno nije isao od kuce do kuce i brojao da li je tacno pola sela ili nije, jednostavno se tako kaze kad se misli na veliki broj. Ne znam odakle ti takve ideje da ljudi izbegavaju inostranstvo.

Iz mog okruzenja da kazem sa juga Srbije ako neko resi da ode u mozda 80-90% slucajeva je to inostranstvo, a u 10-20% slucajeva je to Beograd. I to Beograd uglavnom bude izbor samo zato sto je neko mozda tamo isao u srednju skolu ili na fakultet, pa mu je "poznat" teren. Za mnoge ljude je Beograd "nepoznat" teren, i kad vec ides u nesto "nepoznato", bolje odmah da ides tamo gde ima vise para, tj. u inostranstvo.

Poslednja izmena:
Pa daj primer neke druge zemlje koja je bila u slicnoj situaciji i koja je radila drugacije od nas.
Ja bih pre rekao da placamo kroz gorivo, pdv i akcize ove dzabalebarose po javnim preduzecima i cacilend.

Lako je resavati druge stvari sada kad ima posla. Zamisli pre 15god kada posla nije bilo ni za lek.
Konkretno u ratu nisu bile ali šansa posle 5. Oktobra je propuštena jer su jedne bandite sa petokrakom na kapi zamenili drugi u odelima i kravatama. Ako uzmemo taj datum kao startnu poziciju mi za 25 godine a nismo napravili neki bollji rezultat. Vratimo se u začaranom krugu pogrešne politike i unutrašnjih podela.

Moj drug koji zivi na selu u okolini Leskovca kaze da je samo u poslednjih nekoliko godina pola njegovog sela otislo u inostranstvo. I ne shvataj bukvalno, ja samo prenosim onako kako je on rekao, nisam ni ja njega shvatio bukvalno, sigurno nije isao od kuce do kuce i brojao da li je tacno pola sela ili nije jednostavno se tako kaze kad se misli na veliki broj. Ne znam odakle ti takve ideje da ljudi izbegavaju inostranstvo.

Iz mog okruzenja da kazem sa juga Srbije ako neko resi da ode u mozda 80-90% slucajeva je to inostranstvo, a u 10-20% slucajeva je to Beograd. I to Beograd uglavnom bude izbor samo zato sto je neko mozda tamo isao u srednju skolu ili na fakultet, pa mu je "poznat" teren. Za mnoge ljude je Beograd "nepoznat" teren, i kad vec ides u nesto "nepoznato", bolje odmah da ides tamo gde ima vise para, tj. u inostranstvo.
Iz mog iskustva kad sam počeo da radim 2010. nije nigde bilo posla, morao sam da kopam i rukama i nogama da me prime makar i da volontiram (iz perspektive današnjih Gen Z diplomaca nepojmljivo) posle sam otišao u inostranstvo i proveo tamo nekoliko godina i vratio se kao i mnoge moje kolege u Beograd, gde imam daleko bolji standard nego u inostranstvu. Plus ne moram da govorim "Guten Tag", roditelji su na 15 minuta i mogu da ih obiđem kad god poželim i jos 1000 nematerijalnih faktora koji su me opredelili da se vratim

Iz mog iskustva kad sam počeo da radim 2010. nije nigde bilo posla, morao sam da kopam i rukama i nogama da me prime makar i da volontiram (iz perspektive današnjih Gen Z diplomaca nepojmljivo) posle sam otišao u inostranstvo i proveo tamo nekoliko godina i vratio se kao i mnoge moje kolege u Beograd, gde imam daleko bolji standard nego u inostranstvu. Plus ne moram da govorim "Guten Tag", roditelji su na 15 minuta i mogu da ih obiđem kad god poželim i jos 1000 nematerijalnih faktora koji su me opredelili da se vratim
Lako je to pricati iz perspektive nekog ko ima par stanova za izdavanje.

Prosao sam Evropu uzduz i popreko, uopste nisam osetio razliku u cenama u odnosu na ovde, cak su mnoge stvari jeftinije u EU nego kod nas (govedina izuzetno jeftinija, piletina slicno, voce i povrce slicno, kozmetika jeftinija, ista garderoba takodje jeftinija).

A minimalac, e pa on je duplo veci od naseg u svim tim drzavama.

Pa da li ce Pedro da pojede vise govedine za minimalac ili Milutin? Avokado koji je 2e da i ne razmatram, napljuvace me ovde gde cu Milutinu da dajem avokado.

Ova tema nije ni za diskusiju bukvalno.

Konkretno u ratu nisu bile ali šansa posle 5. Oktobra je propuštena jer su jedne bandite sa petokrakom na kapi zamenili drugi u odelima i kravatama. Ako uzmemo taj datum kao startnu poziciju mi za 25 godine a nismo napravili neki bollji rezultat. Vratimo se u začaranom krugu pogrešne politike i unutrašnjih podela.
Ako uzmes taj datum kao startnu poziciju nema ekonomskog parametra koji nije daleko daleko bolji. Bukvalno si lupio i ostao ziv.

Moj drug koji zivi na selu u okolini Leskovca kaze da je samo u poslednjih nekoliko godina pola njegovog sela otislo u inostranstvo. I ne shvataj bukvalno, ja samo prenosim onako kako je on rekao, nisam ni ja njega shvatio bukvalno, sigurno nije isao od kuce do kuce i brojao da li je tacno pola sela ili nije, jednostavno se tako kaze kad se misli na veliki broj. Ne znam odakle ti takve ideje da ljudi izbegavaju inostranstvo.

Bravo 👏. Ovo je pravi odgovor.

Ako uzmes taj datum kao startnu poziciju nema ekonomskog parametra koji nije daleko daleko bolji. Bukvalno si lupio i ostao ziv.
Milion+ manje Srba u Srbiji. Realni rast u proseku 3,5% godišnje. Ostalo je inflacija.
Moral, kultura, zdravstvo, školstvo, sudstvo itd u rikverc.
Razvila se policija, burazerska ekonomija i monopol za šta god da se uhvatiš. Zlatno doba.

Milion+ manje Srba u Srbiji. Realni rast u proseku 3,5% godišnje. Ostalo je inflacija.
Moral, kultura, zdravstvo, školstvo, sudstvo itd u rikverc.
Razvila se policija, burazerska ekonomija i monopol za šta god da se uhvatiš. Zlatno doba.
Da da, moral, kultura, skolstvo, sudstvo, zdravstvo 2000. na svetskom nivou. De. Lu. Lu.

Lako ke pričati iz perspektive nekog ko ima štelu sa investitorom, uzme stan ispod cene, ostvari prihod jednak 8 ili 9 godina rentiranja za ulazni ROI od 5% i onda savetuje ljude iz provincije da crnče po nemačkim selendrama. Malo integriteta nije na odmet.
Ja sam spreman da nekretnine sutra padnu 50% zarad opstanka naroda u zemlji i same zemlje. Prodao stan, kupio stan. Ništa se nisam okoristio.
Da li si ti spreman? Naravno da nisi.

Ne gledam to baš tako. Ako bismo se držali logike da investitor mora imati sav novac unapred da bi bio „pravi“, onda bismo isključili čitavu grupu sposobnih i preduzimljivih ljudi koji uspevaju da kroz znanje, poverenje i viziju okupe tim, obezbede sredstva i izvedu projekte od početka do kraja. Oni ne čekaju ceo život da uštede, već znaju kako da mobilišu kapital i upravljaju rizicima – i to je suština investiranja.
Zato i postoje finansijeri koji ulažu u takve investitore – jer veruju da će posao biti kvalitetno odrađen i da će svi u lancu imati korist.
Tačno tako. Uopšte nije priča o tome koji je investitor pravi a koji nije već određivanju rizika i cenama koje to prate. Da volim skroz priču, cena u rupi ne može da bude 10% popusta na punu cenu ako znamo da je izgradnja 1500-2000 a rizik maltene sav na kupcu.
Kod kupovine stanova u izgradnji, cena je često povoljnija upravo u ranoj fazi, posebno kod investitora koji imaju kredibilitet i stalne kupce. Ti stanovi se kasnije neretko preprodaju po višim cenama.
Ali ljudi često zaborave jednu važnu stvar – fokusiraju se isključivo na cenu i lokaciju, a zanemaruju ono što je možda i važnije: ko stoji iza projekta, kako je projekat koncipiran, ko ga gradi, kojim materijalima, i kako izgleda izvođenje u praksi. A upravo tu se najčešće pojavljuju problemi – od zamene prvobitno najavljenih materijala, nepoštovanja usmenih dogovora, pa do toga da krajnji izgled objekta značajno odstupa od onoga što je prikazano na renderima.
U to se slažem ali dolazimo u paradoks da kupac treba da brine o tome. To znači da neko ko je ušao u ranoj fazi u projekat mira da prati investitora, vrši nadzor, gleda odstupanja u projektu a pri tome nema nikakve mehanizme da utiče investitora. Ma kraju se sve svede na neki poverenje što ne bi trebalo da bude tako već da postoje mehanizmi koji štite ove strane. Znam za najmanje 4 primera gde je investitor odstupio od prvobitnih projekata i rani kupci su završili u stanovima objekta koji ne može da se uknjiži. Znam i za gomile primera gde ono što je obećano i ugovoreno nije ispoštovano (najsvežiji primer, zakoniku su ženu za 4 kvadrata stana, platila je 58 po projektu dobila 54).

Zato je odgovornost i na kupcima da prepoznaju ozbiljne investitore, da gledaju širu sliku i da ne upadaju u zamku najniže cene bez razumevanja šta zapravo kupuju.
Taj deo je problematičan. Nisu svi ekonomski eksperti ni građevinski inžinjeri, to je posao države.

Dok za ovaj tvoj primer Novosadjana Investitora, drago mi je kada vidim da ulažu u ozbiljne projekte.
Bolju priču tada i do sada nisam video. Ono što me je fasciniralo je kompletna transparentnost projekta i investitora. Sve je bilo dostupno, svi papiri, moglo je da se ode na gradilište u bilo kom trenutku uz najavu i da se dovede bilo ko još da pogleda.

Na žalost nisam mogao da uzmem od njih jer su imali stanove samo po 100+ kvadrata na top lokaciji sa garažama koji su u tom trenutku bili preko 350K

Ja sam spreman da nekretnine sutra padnu 50% zarad opstanka naroda u zemlji i same zemlje. Prodao stan, kupio stan. Ništa se nisam okoristio.
Da li si ti spreman? Naravno da nisi.
Wow kakav virtue signaling, ganut sam. A što se pada cena tiče, naravno da sam spreman jer bih odmah prodao svoja 3 stana po tržišnoj ceni i zatim kupio 6 stanova kada cene padnu 50%. Sve zarad opstanka naroda u zemlji i same zemlje.

Vrh