Šta je novo?

Cene nekretnina

Najjaca prica kad neko ko kupuje stan od 3k evra po kvadratu prica kako covek iz Vlasotinca treba da se preseli u Pećince da bi mogao da prezivi i to predstavlja kao napredak ekonomije.
Eh, buraz nisi ni svestan koliko vam je dobro. Neki se sele iz Bangladeša u Pećince i ne pada mu teško, a nekome je i iz Vlasotinaca cimanje "otići u nepoznato".

Ah jos jedan koji nam prica koliko nam je dobro. Poznato mi odnekle to...
Još jedan koji priča koliko nam je loše a kupuje novogradnju u Zemunu od minimum 70 m2 ali sa obaveznom prostranom terasom da se sedi napolju, parking mestom jer je cimanje tražiti parking, i sa čvrstom željom da ne isprati svoju decu u beli svet. Stvarno mi je neprijatno koliko nam dobro ide.

Covek ako se seli seli se tamo gde moze da mu bude 200-300% bolje, a ne tamo gde bi mu bilo bolje 20-30%. Za nekog iz Bangladesa san mozda jeste da promeni posao od 200 evra za posao od 700 evra, ali onaj iz Vlasotinca sa platom od 500 evra nema matematiku da se seli za platu od 800 evra nego za barem 2000.

Jednom sam (ali bukvalno jednom) imao prilike da vidim i čujem investitora i pravom smislu. Došli ljudi, kupili parcelu, spremili novce, napravili zgradu, prošli tehnički uknjižili sve i tek onda prodavali stanove. Svaka čast, a još su i Novosađani :)
Ne gledam to baš tako. Ako bismo se držali logike da investitor mora imati sav novac unapred da bi bio „pravi“, onda bismo isključili čitavu grupu sposobnih i preduzimljivih ljudi koji uspevaju da kroz znanje, poverenje i viziju okupe tim, obezbede sredstva i izvedu projekte od početka do kraja. Oni ne čekaju ceo život da uštede, već znaju kako da mobilišu kapital i upravljaju rizicima – i to je suština investiranja.
Zato i postoje finansijeri koji ulažu u takve investitore – jer veruju da će posao biti kvalitetno odrađen i da će svi u lancu imati korist.
Kod kupovine stanova u izgradnji, cena je često povoljnija upravo u ranoj fazi, posebno kod investitora koji imaju kredibilitet i stalne kupce. Ti stanovi se kasnije neretko preprodaju po višim cenama.
Ali ljudi često zaborave jednu važnu stvar – fokusiraju se isključivo na cenu i lokaciju, a zanemaruju ono što je možda i važnije: ko stoji iza projekta, kako je projekat koncipiran, ko ga gradi, kojim materijalima, i kako izgleda izvođenje u praksi. A upravo tu se najčešće pojavljuju problemi – od zamene prvobitno najavljenih materijala, nepoštovanja usmenih dogovora, pa do toga da krajnji izgled objekta značajno odstupa od onoga što je prikazano na renderima.
Zato je odgovornost i na kupcima da prepoznaju ozbiljne investitore, da gledaju širu sliku i da ne upadaju u zamku najniže cene bez razumevanja šta zapravo kupuju.
Dok za ovaj tvoj primer Novosadjana Investitora, drago mi je kada vidim da ulažu u ozbiljne projekte.
Voleo bih da vidim više primera gde moji sugrađani ne ostaju samo u okviru svoje struke ili svakodnevnog posla, već da se više upuštaju u preduzetničke vode, razvijaju ideje i projekte koji prate promene na tržištu. Potrebno je malo više preduzimljivosti i hrabrosti da bi se postiglo dosta više.

Poslednja izmena:
Još jedan koji priča koliko nam je loše a kupuje novogradnju u Zemunu od minimum 70 m2 ali sa obaveznom prostranom terasom da se sedi napolju, parking mestom jer je cimanje tražiti parking, i sa čvrstom željom da ne isprati svoju decu u beli svet. Stvarno mi je neprijatno koliko nam dobro ide.
Pa kako drugacije. Odlican sam inzenjer, faks sam zavrsio za 5 godina u roku, trudim se, kidam. Nikad nikog zeznuo, nikad nikog pregazio. Zasto bih za sebe zeleo manje od toga sto si nabrojao?

Pa i ti si kupio za 3k evra u izgradnji? Da li imam nesto protiv toga? Aspolutno ne, svaka cast, samo nastavi, drago mi je da bilo ko uspe.
Samo ti je poredjenje sa Bangladesom malo neukusno.

Za razliku od tebe, ja zelim nas da uporedim sa EU, a ne sa Bangladesom. Treba teziti ka boljem, a ne tesiti se jer si bolji od najgoreg. To sto ti radis je malo manipulativni narativ, ali lako prepoznatljiv medju skolovanim ljudima.

Ovo je više stvar politike a ne ekonomije. Imamo primere drugih zemalja koje su bile u sličnom stanju pa su napredovale. Uopšte ne posmatram očima Beograda, Beograd je i kriv za ti situaciju ali prvo moramo da rešimo neke druge stvari pre nego utucamo pare u subvencije koje su defakto socijalna pomoć. Znaju ljudi vrlo dobro šta je kabal i šta ne valja na Yugo-u samo što su njihovi direktori beli medvedi komunizma a menadžment iz doba samoupravljanja. Ne krivim samo ovu vlast već i prethodnu koja je kumovala situaciji i u nekim segmentima napravila veći haos nego sadašnja.
To što neko misli da je 10 000 EUR po radnom mestu, oslobađanje od poreza i dodatak na penziono dobar posao sada plaća kroz gorivo, pdv i akcize, rasprodaju resursa i političko zamešeteljstvo.
Pa daj primer neke druge zemlje koja je bila u slicnoj situaciji i koja je radila drugacije od nas.
Ja bih pre rekao da placamo kroz gorivo, pdv i akcize ove dzabalebarose po javnim preduzecima i cacilend.

Lako je resavati druge stvari sada kad ima posla. Zamisli pre 15god kada posla nije bilo ni za lek.

Pa kako drugacije. Odlican sam inzenjer, faks sam zavrsio za 5 godina u roku, trudim se, kidam. Nikad nikog zeznuo, nikad nikog pregazio. Zasto bih za sebe zeleo manje od toga sto si nabrojao?

Pa i ti si kupio za 3k evra u izgradnji? Da li imam nesto protiv toga? Aspolutno ne, svaka cast, samo nastavi, drago mi je da bilo ko uspe.

Za razliku od tebe, ja zelim nas da uporedim sa EU, a ne sa Bangladesom. Treba teziti ka boljem, a ne tesiti se jer si bolji od najgoreg. To sto ti radis je malo manipulativni narativ, ali lako prepoznatljiv medju skolovanim ljudima.
Ja govorim da u svakoj kategoriji ljudi postoje oni koji su istinski ambiciozni i oni koji idu linijom manjeg otpora. Što ti nisi iz Merošine išao u EU ili USA i tamo se takmičio sa najboljima u tvojoj struci, nego si došao u Beograd? Isto tako, neko ko nije obrazovan kao ti može da se preseli unutar zemlje u potrazi za boljim poslom a moze da ode i u Nemačku, ali za to je potrebno daleko više petlje, hrabrosti i truda, jer da bi bio konkurentan tamo, pored svog primarnog posla moras i da se prilagodis lokalnoj zajednici, naučiš jezik, itd. Ti si prvi naveo kako bi doživeo kao lični poraz da pratiš decu u beli svet, nisi jedini koji tako razmišlja. Ali onda igraš po lokalnim pravilima i unutar onoga što se nudi na lokalnom tržištu, a ne da lamentiraš kako je negde drugde bolje. Naravno da jeste, ali iziskuje neuporedivo veću žrtvu da bi se tamo uspelo.

Ovo je više stvar politike a ne ekonomije. Imamo primere drugih zemalja koje su bile u sličnom stanju pa su napredovale. Uopšte ne posmatram očima Beograda, Beograd je i kriv za ti situaciju ali prvo moramo da rešimo neke druge stvari pre nego utucamo pare u subvencije koje su defakto socijalna pomoć. Znaju ljudi vrlo dobro šta je kabal i šta ne valja na Yugo-u samo što su njihovi direktori beli medvedi komunizma a menadžment iz doba samoupravljanja. Ne krivim samo ovu vlast već i prethodnu koja je kumovala situaciji i u nekim segmentima napravila veći haos nego sadašnja.
To što neko misli da je 10 000 EUR po radnom mestu, oslobađanje od poreza i dodatak na penziono dobar posao sada plaća kroz gorivo, pdv i akcize, rasprodaju resursa i političko zamešeteljstvo.
Pa i te druge zemlje su presle kroz slican put. Nije niko sa nezaposlenoscu preko 20% i pokrivenoscu uvoza izvozom manjim od 30% postavljao neke stroge uslove investitorima.

Prvo se privlace kako znas i umes, pa kad se nezaposlenost spusti malo jacaju plate pa jaca domace unutrasnje trziste pa jaca servisna ekonomija pa se ima malo vise para za infrastrukturu pa dolaze investitori jer ne dajes samo subvencije nego imas i sad vec iskusniju radnu snagu, pa i neki domaci dobavljaci jacaju i rade vece poslove pa zaposljavaju radnike iz motacnica koje vise nisu isplative.

Privreda je jedan fluidan i slozen sistem, stalno prolazi kroz faze, jedan model razvoja radi neko vreme, pa postane opterecenje za par godina, sve je to normalno i ocekivano.

Uostalom, mi u prvom kvartalu ove godine imamo 15k zaposlenih vise zaposlenih nego prosle, i to dok traje recesija u Nemackoj vec drugu godinu (https://www.stat.gov.rs/sr-latn/oblasti/trziste-rada/anketa-o-radnoj-snazi/) setimo se istih Cipiripi komentatora ovde koji su nam pricali da kad Nemacka krene da posrce to ce se kod nas oseti za 6 meseci jos gore. Sad ti isti Cipiripi komentatori kukaju nad motacnicama, za koje su do skoro pricali kako su rak rana nase ekonomije. Tuzno and smesno u isto vreme.

Ko zeli da vidi jasno, taj treba da skine mrenu dnevne politike sa ociju. Zamisli, mozes da glasas protiv Vucica a da opet ne ispadas smesan u ovim pricama. Svet nije crno beo.

Ekonomski pucamo na N1 i NovaS a onda najviše odobrenih stambenih kredita čak više i nego 2022! Kvadrat raste. Plate rastu. Minimalac ide na 550e. To su činjenice. To što neka firma ode pod led, dođe još 3 nove.
To samo govori o socijalnom raslojavanju. Bogati zive sve bolje, siromasniji sve gore.

Ekonomski pucamo na N1 i NovaS a onda najviše odobrenih stambenih kredita čak više i nego 2022! Kvadrat raste. Plate rastu. Minimalac ide na 550e. To su činjenice. To što neka firma ode pod led, dođe još 3 nove.
Gomila radi za 500 do 700 evra, a hrana duplo skuplja nego u Nemackoj. Pola Srbije je na granici siromastva, a o Romima da ne govorim. Leoni i Drekslmajer zatvara gomilu radnih mesta, bez nade za radnike da ce se snaci.

Ja ovde ne pričam o ekonomskoj slici već više od pojedincima koji , grubo rečeno, nemaju finansijske probleme (ne mislim na to da su bogati, već žive potpuno normalnom sa trenutnim prihodima). Obzirom da su taj deo života “rešili” , ostaje im da sebi izaberu manje stresno mesto za život a to je upravo ono sto pričam - mesta na autoputu Bg Ns ili Pančevo - Obrenovac (na Ns npr tamo dalje okolna mesta).

Beograd se promenio za većinu ljudi koje znam (odrastao sam ovde) u krenuo u losijem smeru po mišljenju velike većine ljudi koje znam. To se odnosi na cene, prevoz, ogroman br migranata (koliko god zvuci diskrim.), vajb grada u smislu klubova, barova itd., samo mentalno stanje žitelja, urbanizma, prljavštine i stroke (buk manji gradovi su mnogo čistiji) i još mali milion problema. Plus situacija sa blokadama i SNS ekipom je još doprinela celokupnoj situaciji. I finalno CENE NEKRETNINA, koje ne vrede ni IČ!

Mnogi rentaju svoje stanove i odlaze dalje ili jednostavno imaju neku ušteđevinu i kupe stan u tim mestima gde je dosta jeftinije i sa platom/penzijom + rentom žive normalno u manjim mestima.

Ja ovde ne pričam o ekonomskoj slici već više od pojedincima koji , grubo rečeno, nemaju finansijske probleme (ne mislim na to da su bogati, već žive potpuno normalnom sa trenutnim prihodima). Obzirom da su taj deo života “rešili” , ostaje im da sebi izaberu manje stresno mesto za život a to je upravo ono sto pričam - mesta na autoputu Bg Ns ili Pančevo - Obrenovac (na Ns npr tamo dalje okolna mesta).

Beograd se promenio za većinu ljudi koje znam (odrastao sam ovde) u krenuo u losijem smeru po mišljenju velike većine ljudi koje znam. To se odnosi na cene, prevoz, ogroman br migranata (koliko god zvuci diskrim.), vajb grada u smislu klubova, barova itd., samo mentalno stanje žitelja, urbanizma, prljavštine i stroke (buk manji gradovi su mnogo čistiji) i još mali milion problema. Plus situacija sa blokadama i SNS ekipom je još doprinela celokupnoj situaciji. I finalno CENE NEKRETNINA, koje ne vrede ni IČ!

Mnogi rentaju svoje stanove i odlaze dalje ili jednostavno imaju neku ušteđevinu i kupe stan u tim mestima gde je dosta jeftinije i sa platom/penzijom + rentom žive normalno u manjim mestima.
Tačno. To i ja isto kažem. Pogotovo dok imate decu do 18 godina manji gradovi imaju apsolutno svu infrastrukuru koja treba deci do 18 godina. Posle kad su studenti onda im treba BG ali do tada kupite nešto malo da ima dete za fax i to. Ušteda do tada i kvalitet života je neuporedivo bolji u manjim gradovima. (tačno je da nemate neke posebne egzotične sportove ali sve klasično imate).

Tačno. To i ja isto kažem. Pogotovo dok imate decu do 18 godina manji gradovi imaju apsolutno svu infrastrukuru koja treba deci do 18 godina. Posle kad su studenti onda im treba BG ali do tada kupite nešto malo da ima dete za fax i to. Ušteda do tada i kvalitet života je neuporedivo bolji u manjim gradovima. (tačno je da nemate neke posebne egzotične sportove ali sve klasično imate).

Upravo, o porodicama sa malom decom tek ne bih pričao koliko je Bg nesnosan grad. Ok je živeti npr na Ceraku Vinogradi ali buk ako nećete izlaziti iz tog naselja…

Drugo , kao sto sam rekao, podrazumeva se da imate auto ako živite u mestima poput Indjije ili Vrčina. Realno, kolima ste za pola sata na Mostaru (nek se to uzme kao centar grada). To je u vecini američkih i vecih EU gradova potpuno normalno vreme putovanja iako žive u gradovima. Pa veličina jednog Čikaga je doslovno kao potez od BG do NS

Dakle mogućnost da svaki dan ako zelite možete da sednete u auto i dodjete za 40min do npr Galerije ili nekog tržnog centra, da završite neke stvari, kupite ili izadjete u sub uveče i posle provoda nazad, potpuno je tih 30-45 min beznačajno

Vidim da je slična situacija u Zagrebu gde se masa seli u Karlovac npr ili okolna mesta ka severu, Kutini itd.
Splicani su mahom otišli za Kastele a Rijecani na sever u planine

Ne zbam kakvo je secanje tim ljudima koje znas ali po mom skoro sve nabrojano je bolje nego ranije. Sem cena, ali i one su rasle u skladu sa rastom primanja. Sem ako su stariji od 40 godina pa pamte neko vreme koje ja ne pamtim. Mada ne znam koliko je vajb po kaficima tad bio bolji.

Gomila radi za 500 do 700 evra, a hrana duplo skuplja nego u Nemackoj. Pola Srbije je na granici siromastva, a o Romima da ne govorim. Leoni i Drekslmajer zatvara gomilu radnih mesta, bez nade za radnike da ce se snaci.
Hrana duplo skuplja nego u Bemackoj, na drugoj planeti tad. Ta gomila koja radi za 500-700 je radila za 200-300 do relativno skoro.

Pa mogu da se presele i u inostranstvo, i tamo vape za svim tim profilima u uslužnim delatnostima. Međutim, slabo poznaješ ljude sa ovih prostora. Neko iz Vlasotinca će radije i lakše obitavati u Pećincima čak i za manju platu, ali gde može da kaže "dobar dan" i da ga svi razumeju, nego da ode u neku nemacku selendru gde će svaki dan x puta čuti "Guten Tag"plus ostalih 6447373 reči kojima ni ne zna značenje.
Očigledno da ti slabo poznaješ ljude sa ovih prostora čim si ovo napisao.

Lakše je uporediti sa Bangladešom. Imaš 2 puta. Lakši i teži. Teži je da napraviš zakonsku državu i da se poštuju zakoni. Da se ugledaš na EU.
Lakši put je da raskopaš celu zemlju, uvezeš 50-80k migranata godišnje što će raditi 7 dana nedeljno za minimalac i kriviti pojedince za tekuće stanje. Platiti i botove da utiču na javno mnjenje i da pišu po forumima svašta. A država da ostane privatna prćija bez zakona za odabrane.

Hrana duplo skuplja nego u Bemackoj, na drugoj planeti tad. Ta gomila koja radi za 500-700 je radila za 200-300 do relativno skoro.
Jeste. I onda su ovi tvoji finansijeri povećali troškove života za tih 300-400e mesečno i ništa. Pa jedna Crna Gora je jeftinija 25-30% od prosečnog mesta u Srbiji što se tiče troškova života. Jezivo.

Vrh