Å ta je novo?

Cene nekretnina

A gde ce deca da ti idu u Å”kolu, da ne kažem na časove jazz baleta, a žena na reformer pilates i dekupaž? Ima lepih predela za život na FruÅ”koj, ali zaista živeti tamo full time (ili bilo gde van centra/NBG) je ogromna kulturoloska promena i nije lako adaptirati se. Wolt i Starbucks su viÅ”e karikiranje situacije nego realna potreba, ali mnoge druge stvari nisu. Iako bi pomislio da mesta gde se nalazi najplodnija zemlja imaju izobilje najkvalitetnije i najzdravije hrane, to nije baÅ” slučaj. Da ne govorim da se niko previse ne obazire ako deca jedu burek za doručak svaki dan i slične nutrutivne izbore koji su u mojoj kući nepojmljivi.
Jeste. Bg deca jedu avokado i chia semenke za dorucak, a seljak pred obradjivanje njive jednu racicu, rep od pastrmke i dasak soli.

Zaključak: Treba biti Investitor.
Nakon toga: Å ta treba sve Investitor da odradi i da radi kako bi to ostvario?
OsnujeÅ” firmu- to je lako svi to mogu.
ZaposliŔ ljude i to je lako. NadjeŔ suinvestitore - prilično teŔko
Odraditi posao do kraja je teŔko.
Takodje od većine zaključak: bolje da radim ono Å”to znam i od uÅ”tedjenog da uložim kod nekog da mi raspolaže tim novcima( banke idealan primer) i da meni da neki mali delić.
Nemam ja niÅ”ta protiv da investitor zaradi i treba da zaradi, neće niko da radi za dzabe. Iritantno mi je samo Å”to se zove investitor ako proda sve dok je joÅ” bager u rupi pa onda tim novcem finansira dalje poslove. Projektno finansiranje preko banke je skroz druga priča, tu stvarno skidam kapu ili ako neko ima keÅ”a da ulozi u projekat ili obezbedi sredstva iz svojih nekih izvora...
Jednom sam (ali bukvalno jednom) imao prilike da vidim i čujem investitora i pravom smislu. DoÅ”li ljudi, kupili parcelu, spremili novce, napravili zgradu, proÅ”li tehnički uknjižili sve i tek onda prodavali stanove. Svaka čast, a joÅ” su i Novosađani :)

Samo sto ce ljudi morati da emigriraju, jer domacu privredu nemamo.

Nemam ja niÅ”ta protiv da investitor zaradi i treba da zaradi, neće niko da radi za dzabe. Iritantno mi je samo Å”to se zove investitor ako proda sve dok je joÅ” bager u rupi pa onda tim novcem finansira dalje poslove. Projektno finansiranje preko banke je skroz druga priča, tu stvarno skidam kapu ili ako neko ima keÅ”a da ulozi u projekat ili obezbedi sredstva iz svojih nekih izvora...
Jednom sam (ali bukvalno jednom) imao prilike da vidim i čujem investitora i pravom smislu. DoÅ”li ljudi, kupili parcelu, spremili novce, napravili zgradu, proÅ”li tehnički uknjižili sve i tek onda prodavali stanove. Svaka čast, a joÅ” su i Novosađani :)
Svako ko uloži novac negde u nadi da mu se vrati tj investira je investitor ;)

Sve same motaone gde se izvlacio novac putem subvencija za zaposljavanje. Nikakva Ŕteta po ekonomiju, cak ce biti bolje tim ljudima da rade u pekarskoj proizvodnji, magacinima, kao vozači viljuŔkara ili autobusa za duplo bolje plate nego sto su imali u tim firmama.
Te fabrike za motanje kablova sa ogromnim subvencijama su bile predizborna kampanja. Uludo potroÅ”en novac svih nas na neÅ”to Å”to nema budućnost i može da egzistira samo dok ima subvencija.

Zato i kažem da zavisi od ugla iz kog se gleda. S druge strane ako investiraŔ dok je projekat joŔ u "rupi" cena treba da bude mnogoo povoljnija a ne simbolično niža kako je slučaj.
Kako misliŔ cena je "simbolično niža". Ja sam pre 2 godine kupio stan kada je projekat bio "u rupi" i platio 3k+PDV. Posto su rasprodali gotovo sve stanove joŔ tada, na samom početku, investitor sada prodaje preostale stanove na povučenom spratu za 4k plus PDV sto je u skladu sa ostalim novogradnjama na toj lokaciji. Zgrada je jos daleko od zavrŔene (tek ce biti u Q1 ili Q2 '26) a rast cena samo u fazi gradnje ogroman.

Morace da se presele u koridor između BG i NS, dakle Banovci, Pazove, Ruma, Inđija, ima industrije i konstantno su u deficitu ljudi za ova zanimanja koja sam naveo.
Znači, napusti svoj dom, odseli se u nepoznato da bi umesto za 500e radio za 600e, a uz to i imao dodatne troŔkove u vidu kirije, prevoza... Zanimljivo gledanje na stvari.

Te fabrike za motanje kablova sa ogromnim subvencijama su bile predizborna kampanja. Uludo potroÅ”en novac svih nas na neÅ”to Å”to nema budućnost i može da egzistira samo dok ima subvencija.
Kako bi ti to reŔio?

Znači, napusti svoj dom, odseli se u nepoznato da bi umesto za 500e radio za 600e, a uz to i imao dodatne troŔkove u vidu kirije, prevoza... Zanimljivo gledanje na stvari.

Kako bi ti to reŔio?
Nadam se da se ŔaliŔ, 80.000 početna plata za rad u kiosku. Profesije koje sam naveo za navedene lokacije placaju minimum 1000 eur, verovatno i viŔe za smenski i prekovremeni rad.

Ajde idi malo tamo i realno se raspitaj kolike su plate, to Å”to je neÅ”to na plakatu ne znači da je tako. Pa i BW se prodaje za 3450e. Sem vozača autobusa ostali imaju niže ali da bi bio vozač autobusa potrebna ti je dozvola i obuka. Nadam se da se Å”aliÅ” i da znaÅ” da je 80000din 680e, a nadji kiriju ispod 200-300e za porodicu. Da ne pričamo da je to viÅ”e hiljada ljudi, a i dalje mi nisi odgovorio koliko ima tih mesta o kojima pričaÅ”. Lepo je razmiÅ”ljati dodjite svi kod mene i plaćajte mi kirije ali realnost i ekonomija je drugačija. PričaÅ” kao da niko u Beogradu ne radi za 60-70k. Ovo jeu rangu kao kad Džo lupi da minimalac može biti 1000e bez problema, samo povećaÅ” i to je to.

Poslednja izmena:
Znaci svi treba da se presele u Beograd, da bi nakon kirije imali istu platu kao u mestu odakle su? Zasto ne bi otisli u inoostranstvo?

Poenta je da ekonomski tigar puca i da je visegodisnja ekonomska politika losa. Cak je i Defke skoro pisao bitno da ima posla, sad i toga nema. Ekonomska politika je losa. I posle smo mi ludi kad pricamo o tome kako je situacija losa.

Ovo sa subvencijama je ok kao privremeno resenje, dok ne razvijes svoju privredu, ali toga kod nas nema, ovde se traze robovi, jeftina radna snaga.

Ne bi davao subvencije. Parcela, infrastruktura, pomoć za resurse i to je to. Kako gomila domaćih firmi uspeva da radi bez subvencija?
Gomila domaćih firmi niti radi to niti ima te ugovore. Nakon parcele i infrastrukture ko bi doÅ”ao i zaÅ”to? Razorena zemlja, nestabilna situacija, ljudi pojma nemaju Å”ta je kabl, proizvodili istog yuga 50 godina, ljudi po selima radili u nadnicu... kako bi ti privukao firme i investitore? Dakle pričamo o firmi koja zapoÅ”ljava viÅ”e stotina ili hiljada ljudi obično u manjim mestima. Posmatraj malo očima cele Srbije, a ne Beograda.

Znaci svi treba da se presele u Beograd, da bi nakon kirije imali istu platu kao u mestu odakle su? Zasto ne bi otisli u inoostranstvo?

Poenta je da ekonomski tigar puca i da je visegodisnja ekonomska politika losa. Cak je i Defke skoro pisao bitno da ima posla, sad i toga nema. Ekonomska politika je losa. I posle smo mi ludi kad pricamo o tome kako je situacija losa.

Ovo sa subvencijama je ok kao privremeno resenje, dok ne razvijes svoju privredu, ali toga kod nas nema, ovde se traze robovi, jeftina radna snaga.
Pa mogu da se presele i u inostranstvo, i tamo vape za svim tim profilima u uslužnim delatnostima. Međutim, slabo poznajeÅ” ljude sa ovih prostora. Neko iz Vlasotinca će radije i lakÅ”e obitavati u Pećincima čak i za manju platu, ali gde može da kaže "dobar dan" i da ga svi razumeju, nego da ode u neku nemacku selendru gde će svaki dan x puta čuti "Guten Tag"plus ostalih 6447373 reči kojima ni ne zna značenje.

Pa mogu da se presele i u inostranstvo, i tamo vape za svim tim profilima u uslužnim delatnostima. Međutim, slabo poznajeÅ” ljude sa ovih prostora. Neko iz Vlasotinca će radije i lakÅ”e obitavati u Pećincima čak i za manju platu, ali gde može da kaže "dobar dan" i da ga svi razumeju, nego da ode u neku nemacku selendru gde će svaki dan x puta čuti "Guten Tag"plus ostalih 6447373 reči kojima ni ne zna značenje.
Opet kazem, nije to poenta price, nego da ekonomski pucamo.

Gomila domaćih firmi niti radi to niti ima te ugovore. Nakon parcele i infrastrukture ko bi doÅ”ao i zaÅ”to? Razorena zemlja, nestabilna situacija, ljudi pojma nemaju Å”ta je kabl, proizvodili istog yuga 50 godina, ljudi po selima radili u nadnicu... kako bi ti privukao firme i investitore? Dakle pričamo o firmi koja zapoÅ”ljava viÅ”e stotina ili hiljada ljudi obično u manjim mestima. Posmatraj malo očima cele Srbije, a ne Beograda.
Ovo je viÅ”e stvar politike a ne ekonomije. Imamo primere drugih zemalja koje su bile u sličnom stanju pa su napredovale. UopÅ”te ne posmatram očima Beograda, Beograd je i kriv za ti situaciju ali prvo moramo da reÅ”imo neke druge stvari pre nego utucamo pare u subvencije koje su defakto socijalna pomoć. Znaju ljudi vrlo dobro Å”ta je kabal i Å”ta ne valja na Yugo-u samo Å”to su njihovi direktori beli medvedi komunizma a menadžment iz doba samoupravljanja. Ne krivim samo ovu vlast već i prethodnu koja je kumovala situaciji i u nekim segmentima napravila veći haos nego sadaÅ”nja.
To Å”to neko misli da je 10 000 EUR po radnom mestu, oslobađanje od poreza i dodatak na penziono dobar posao sada plaća kroz gorivo, pdv i akcize, rasprodaju resursa i političko zameÅ”eteljstvo.

Opet kazem, nije to poenta price, nego da ekonomski pucamo.
Poenta priče je da je tržiÅ”te rezilijetno na individualne interpretacije pucanja. Mozemo sutra ti i ja i svi koje znamo da ekonomski "puknemo", (kako god to definisao), da nam inflacija pojede uÅ”teđevinu, da izgubimo posao, da se promeni vlast, sve to opet neće dovesti do pada cene nekretnina.

E buraz moj, nemas ti pojma kako neko iz Vlasotinca razmislja, obaska sto si omasio poentu, ko po obicaju. Sva sreca sto nismo u EU, tad bi i Pecinci bili prazi :LOL: da ne pominjem Vlasotince. Ja znam primer, bas iz tog kraja da idu u Cesku i Slovacku, zene se zbog papira, let alone Nemacku. Dazba vam novci, moji sinovci, tesko je opisati nase trziste cistim ekonomskim faktorima.

Vrh