Šta je novo?

Cene nekretnina

Kad se setim da sam morao da lepim fudbalske tike izolirom, hahaha. Nema sinak, prebrzo ti to habaš. Ali dobro Bili, ti si baš Dzek, ja sam jedno 5 klasa ispod 😏

svi smo mi pred bogom isti

ja sam za fudbal koristio starke, i to je ono lepis cim stignes
a svaki dan do skole bila neka sprotska radnja, secam da se svala Sport AS, i na izlogu dijadore patike, kako sam ih zeleo
posleo sam poceo da pijem i jurim zene

Ako su u 2. i 3. koloni apsoutni iznosi onda je to tuzno. Letovanje, tehnika, sitna zadovoljstva ... vise nego stambeni krediti. To znaci da neko mora da uzme kredit za letovanje ili da kupi masinu za ves (ili sta god) i to u onim iznosima. Ispada da ogroman broj stanovnistva nema u steku ni 1000e, tuga.
To je pokazalo i istraživanje NBS da je većina štednih uloga (80%) manje od 500 eura! Morao bi da nađem gde je to bilo ali sam se i ja sam začudio. Ništa nije bolja situacija i u NL. Isto većina štednih uloga je dosta nista, naravno veća nego u Srbiji u nominalnom iznosu ali opet nisko za NL standarde.

Ozbiljno rebnuti rentijere jednim kvalitetnim porezom i odjednom će da se poboljša ponuda.

Krajnje je vreme.
Podrzavam, stim sto onda zakupci da se spreme za taj porez, bilo 10% ili 20% koliko god bude toliko kirije gore :)
Posle bi mozda bilo nekog menjanja gore dole sa cenama, ali inicijalno sve bi se to prelilo na zakupce 10000%

pad prometa u poslednjih 6 meseci od 15% do 30%
To je čudno. 20% je ogroman pad prometa. Podaci kažu da se promet u maloprodaji, realno jedva povećao: prva četiri meseca 2025. u odnosu na isti period prethodne godine, 4.1% nominalno i 0.8% realno. Vidi se stagnacija, ali toliki pad ne bih očekivao. April je još i ubrzao.
Nama je i dalje privatna potrošnja najvažnije gorivo BDP-a (1.1p.p. u Q1 2025)...

Poslednja izmena:
Podrzavam, stim sto onda zakupci da se spreme za taj porez, bilo 10% ili 20% koliko god bude toliko kirije gore :)
Posle bi mozda bilo nekog menjanja gore dole sa cenama, ali inicijalno sve bi se to prelilo na zakupce 10000%

Ko može da prelije nek prelije.

Garantujem da većina ne bi mogla da prelije i da su kirije već udarile plafon u odnosu na domaće plate.

Da mogu da pojačaju cenu 20% na ovo što je sad, oni bi to već uradili i bez poreza.

Donosiš prebrze zaključke. Zašto su onda i dinarska i devizna štednja (koja i dalje raste jakim tempom) na rekordnom nivou? Moraš da proveriš i strukturu stednje, ne samo zaduživanja.
Tacno ... To je jos vise zbunjujuce. Toliko potrosackih kredita a stednja raste. Te dve informacije su nekako kontradiktorne (mada mogu da se objasne grupama jednih i drugih)

To je pokazalo i istraživanje NBS da je većina štednih uloga (80%) manje od 500 eura! Morao bi da nađem gde je to bilo ali sam se i ja sam začudio. Ništa nije bolja situacija i u NL. Isto većina štednih uloga je dosta nista, naravno veća nego u Srbiji u nominalnom iznosu ali opet nisko za NL standarde.
Ispada da tigar bas i nije pravi nego papirni :) Salu na stranu, sve dok pricamo vecina/manjina/neki broj dzaba nam sve. Trebaju nam konkretni podaci ovako mozemo samo da nagadjamo. Kao sto ima prosecna i medijalna plata tako bi valjalo da ima i za stedne uloge i kredite pa onda razbijeno po kategorijama.

To je čudno. 20% je ogroman pad prometa. Podaci kažu da se promet u maloprodaji, realno jedva povećao: prva četiri meseca 2025. u odnosu na isti period prethodne godine, 4.1% nominalno i 0.8% realno. Vidi se stagnacija, ali toliki pad ne bih očekivao. April je još i ubrzao.
Nama je i dalje privatna potrošnja najvažnije gorivo BDP-a (1.1p.p. u Q1 2025)...
U pitanju je odredjena industrija, pa moguce da je ona vise pogodjena situacijom, ali kazu da osecaju prilicno jako celu ovu nestabilnost

Ako su u 2. i 3. koloni apsoutni iznosi onda je to tuzno. Letovanje, tehnika, sitna zadovoljstva ... vise nego stambeni krediti. To znaci da neko mora da uzme kredit za letovanje ili da kupi masinu za ves (ili sta god) i to u onim iznosima. Ispada da ogroman broj stanovnistva nema u steku ni 1000e, tuga.
E sad me nasmeja. Pa 60% Amerikanaca nema u šteku 1000 USD za "emergency expense" recimo da popravi auto ili da kupi neki esencijalni aparat za domaćinstvo i slično.

E sad me nasmeja. Pa 60% Amerikanaca nema u šteku 1000 USD za "emergency expense" recimo da popravi auto ili da kupi neki esencijalni aparat za domaćinstvo i slično.
To stoji ali to nazalost samo prikazuje da je srednja klasa izumrela nacisto, i da je jaz izmedju ljudi koji prezivljavaju i ljudi koji su bogati nikad veci

To stoji ali to nazalost samo prikazuje da je srednja klasa izumrela nacisto, i da je jaz izmedju ljudi koji prezivljavaju i ljudi koji su bogati nikad veci
Pa to je jasno, ali teško da je to srpski fenomen, čak mislim da je socijalno raslojavanje u USA daleko više izraženo. Problem je što čak ni "viša srednja klasa" nije dovoljna za prisotjan život. Bogatstvo je koncentrisano u 1% populacije, dok ostali preživljavaju.

Tačno je da je tako. Evo podataka za NL iz 2023. Gledajte treću kolonu što je medijalni štedni ulog.
1752053950500.png

Od 1980 do 1987 je bila u ogromnoj krizi, sa velikom inflacijom i nesposobnošću da redovno izmiruje dugove. Bile su restrikcije struje jer je to bila jedna od retkih stvari koje je mogla da proda u inostranstvu.

Sedamdesetih se jako zadužila, veštački podigla standard i uložila u promašene investicije koje su donele gubitke i krizu osamdesetih.
Ovo 70-te zamenite sa dvadesete. 80-te sa tridesete.

SAD ima velike nejedankosti, ali oni se uglavnom manifestuju u razlici izmedju onih koji decenijama sticu bogatstvo i velikog broja migranata koji rade jeftine poslove. Kod nas se skoro ista nejednakost manifestuje izmedju onih su pre 15 godina imali isto bogatstvo.

U pitanju je odredjena industrija, pa moguce da je ona vise pogodjena situacijom, ali kazu da osecaju prilicno jako celu ovu nestabilnost
Statistika ih sravnila 😅 Oni su na udaru, sigurno znaju bolje od mene što čukam za kompom.
Trebaju nam konkretni podaci
Neke podatke i imaš. Recimo da devizna štednja dominira sa oko 90% ukupnih depozita, i iznosi oko 15.6 milijardi evra. I to valja znati. Štednja u evrima je prevashodno po viđenju (jer cenimo likvidnost 😅).
Imamo i oko 1.6 milijardi evra dinarske štednje, 3/4 je fiksno oročeno na rok od godinu dana najviše. Duža dinarska oročenja tek uzimaju maha (15%), jer se trude da stimulišu dinarsku štednju većim stopama.
Kada bi računali budalasto koliku štednju imamo po stanovniku (po principu ja milijardu evra i ti 50, zajedno smo najjači), došao bi do cifre od:

17.2mlrd€ / 6586476 = 2611€ po glavi.

Bilo bi lepo videti štednju podeljenu po strukturi stanovništva, medijalni štedni račun itd, ali neka banke rade te stvari.

SAD ima velike nejedankosti, ali oni se uglavnom manifestuju u razlici izmedju onih koji decenijama sticu bogatstvo i velikog broja migranata koji rade jeftine poslove. Kod nas se skoro ista nejednakost manifestuje izmedju onih su pre 15 godina imali isto bogatstvo.
Brt, krajnje je vreme da malo usporis, nema dana da ne lupis sa punim samopouzdanjem ovako nesto da se covek prekrsti i levom i desnom.

Moram biti iskren i reci da ovako nesto nisam video posle blagog "povetarca". Ledine se cesto spominju na ovoj temi. Sta mislite, koliko ce pasti interes za kupovinu stana na Ledinama posle ove fotke?
20250709_122549.jpg

Horor novogradnje... Sva oštećenja koja sam video nakon oluje juče su na novogradnjama.

Moram biti iskren i reci da ovako nesto nisam video posle blagog "povetarca". Ledine se cesto spominju na ovoj temi. Sta mislite, koliko ce pasti interes za kupovinu stana na Ledinama posle ove fotke?
Mislim da to nema veze sa stanom/zidom nego sa onom gredom i kinetickom energijom :)

EDIT: Onde ima odprilike 20cm bloka ... KO zna koliko je brzo letela ona greda i odakle je pala. Moja najveca zamarka kod novogradnji je najcesce kompletan fuseraj u zavrsnim radovima kao i losa generalno hidroizolacija i lose resene povrsinske vode. Ali dobro ... samo neka se kupuje.

Vrh