Šta je novo?

Cene nekretnina

Leoni u Srbiji ima preko 11k zaposlenih. U narednih par meseci ce otpustiti oko 2k radnika, a citam na drugim forumima da Kinezi (koji su kupili Leoni) planiraju da svu proizvodnju iz Srbije prebace u Afriku, znaci 11k ljudi ce potencijalno ostati bez posla u narednih par godina. A takodje citam i da u budzetu fale pare, sve se usmerava u Expo, pa cak ni na subvencije vise izgleda ne zele da daju pare, iako se i tu svi ugradjuju. Ko zna koliko jos firmi je dovedeno subvencijama, i kad ko zna koliko radnika bude ostalo bez posla, to ce efektom spirale da utice lose na celu ekonomiju, pa i na cene nekretnina (da ne bude da pricam offtopic :) ). Ali tako je to kad si kolonija.
Joe...pa sto lajkuješ ovo ? Zar balvan revolucija nije pogresna ?

Lepo ja napisah proslog puta da smo mi kolonija i da nam plate generalno vise nece rasti (generalno ne znaci da nece uopste, ali to ce biti mozda nesto sitno, ponisteno inflacijom),
Plate kao i cene nekretnina imaju neki maksimum u eurima koje mogu da dostignu u odnosu na razvijenije Evropske, pa i svetske države.
Niti možemo imati veće plate od razvijenijih Evropskih država, niti možemo imati po ceni veće nekretnine.
Klima i što smo na Evropskom kontinentu nam pomaže ali ne toliko.

Leoni u Srbiji ima preko 11k zaposlenih. U narednih par meseci ce otpustiti oko 2k radnika, a citam na drugim forumima da Kinezi (koji su kupili Leoni) planiraju da svu proizvodnju iz Srbije prebace u Afriku, znaci 11k ljudi ce potencijalno ostati bez posla u narednih par godina. A takodje citam i da u budzetu fale pare, sve se usmerava u Expo, pa cak ni na subvencije vise izgleda ne zele da daju pare, iako se i tu svi ugradjuju. Ko zna koliko jos firmi je dovedeno subvencijama, i kad ko zna koliko radnika bude ostalo bez posla, to ce efektom spirale da utice lose na celu ekonomiju, pa i na cene nekretnina (da ne bude da pricam offtopic :) ). Ali tako je to kad si kolonija.

jel moze za nas neuke, de ima ti da se procita to da nema para?

jel moze za nas neuke, de ima ti da se procita to da nema para?
Konkretno, sto se tice Leonija, ima vise izvora, ali recimo jedan od njih:
1751823258992.png

A sto se tice budzeta, sve se vise pise o tome:

Procitao sam u jos izvora, plus u mnogo komentara vezano za razlicite vesti i na razlicitim forumima.

Mislim, nije bas da nema para, i tu informaciju da nema para u budzetu nigde neces naci jer se o tome ne prica, a i drzava ima toliko para u budzetu, tj. toliko nas pljacka da bismo mogli da budemo kao Svajcarska, ali to sto ima se trosi nenamenski, pa ne ostaje za bitne stvari. Sad se sve ispumpava za Expo, trenutno su subvencije u drugom planu. Evo sad koriste i situaciju sa studentskim protestima da zakinu fakultete i studente za izdvajanja iz budzeta na sve moguce nacine.

nova rs mi siguro nije kredibilan izvor
anyway vec pola godine slysam kako razni mocarti isplacuju plate epsu muriji bla bla a niko dokaz neki da iznese, a sve na kontu nema se para

ja za mog zivota ne znam kada se imalo para

Pa nema vise potrebe da im kladionice isplacuju. Evo EPS daje naduvane racune, a policija kaznjava za prelaz pesackog prelaza. Nasli su resenje kako da popunjavaju budzet. Evo sad cak ni subvencije ne uplacuju. Mozda bi uplatili da Leoni i dalje ostane, ali im se mozda vise isplati da ljudi ostanu bez posla, oni ustede subvencije za godinu dana, pa za godinu dana dovedu nekog drugog i to predstave kao otvaranje nove firme i opet se slikaju :)

aha, ali sto ne uzmu te pare od epsa za subvencije, a od mozarta za ekspo i taki namireni svi

aha, ali sto ne uzmu te pare od epsa za subvencije, a od mozarta za ekspo i taki namireni svi
Pa ako produze subvencije ne mogu da se slikaju, ali ako se otpuste radnici, ti onda mozes naknadno da uplatis subvencije i da se slikas kao neko ko zaposljava, a u medjuvremenu si ustedeo na subvencijama :) Trenutno sve ide za Expo. Kad narod pocne vise da se buni, do tad ce valjda da se dovoljno napljackaju od Expo-a, pa ce onda i neka subvencioja da legne. Jer od Expo-a je mnogo veca zarada nego od subvencija. Subvencije se dele sa investitorom, a kod Expo-a sve ide za njih.

Zna li se na kraju koliko će da košta EXPO? Često se barata nekim ciframa od 15,16,17,18 milijardi ali sve nešto mislim da su to paušalne procene. Doduše kako je sve što grade skuplje nekoliko puta u odnosu na realnost ništa ne ne bi čudilo.

Zasto bi cene otisle uvis ako Rio Tinto odustane? Te cene su verovatno trenutno vise od proseka jer postoji mogucnost da ih RT otkupljuje.
Да,цене земље падају ако одустану од копања и инвестиција пропада.Ако буду копали (а неће до тога доћи) откуп земље би отишао у небо и неко ко има земљу тамо би лепо профитирао.Пишем на основу искуства са земљом за ауто-пут.

Да,цене земље падају ако одустану од копања и инвестиција пропада.Ако буду копали (а неће до тога доћи) откуп земље би отишао у небо и неко ко има земљу тамо би лепо профитирао.Пишем на основу искуства са земљом за ауто-пут.
Moze da profitira samo onaj ko proda. A oni ne bi kupovali od svih, nego samo od onih koji imaju placeve na lokacijama gde bi se potencijalno kopalo. Ostali mogu da se slobodno odsele bez ikakve odstete. Autoput je drugo jer donosi vrednost placevima pored puta koji nisu prodati. Rudnik bi unistio sve u radijusu od ko zna koliko desetina ili stotina kilometara.

sada meni nije jasno, expo je dve milijarde a ostala infrastruktura 16 milijarde,
Verzija od ranije. Ne verujem da se zvanično menjalo bilo šta. Pitanje je šta je uopšte krenulo da se radi.
expo_troskovi.jpg

Mislim, nije bas da nema para, i tu informaciju da nema para u budzetu nigde neces naci
Je l' si pokušao sam da pogledaš negde strukturu i stanje finansija naših generalno pre nego što govoriš o istim (na osnovu nova s izvora i sličnih)?

Je l' si pokušao sam da pogledaš negde strukturu i stanje finansija naših generalno pre nego što govoriš o istim (na osnovu nova s izvora i sličnih)?
Kakve god da su javne finansije, generalna ekonomska situacija je losa. Otkaza je sve vise i vise, a to za sobom povlaci i sve ostalo.

Moze da profitira samo onaj ko proda. A oni ne bi kupovali od svih, nego samo od onih koji imaju placeve na lokacijama gde bi se potencijalno kopalo. Ostali mogu da se slobodno odsele bez ikakve odstete. Autoput je drugo jer donosi vrednost placevima pored puta koji nisu prodati. Rudnik bi unistio sve u radijusu od ko zna koliko desetina ili stotina kilometara.
Не иде то баш тако.Ако желиш нешто да копаш ,мораш купити бар три пута већу површину од жељене,требају одлагалишта,инфраструктура и много других ствари.Нисам у тој струци али видим сваки дан како иде изградња аутопута и колико много треба.Траса пута+додатни део около+одлагалишта+сепарације+нови ток З.Мораве.....

Не иде то баш тако.Ако желиш нешто да копаш ,мораш купити бар три пута већу површину од жељене,требају одлагалишта,инфраструктура и много других ствари.Нисам у тој струци али видим сваки дан како иде изградња аутопута и колико много треба.Траса пута+додатни део около+одлагалишта+сепарације+нови ток З.Мораве.....
Koliko god da kupe, ta povrsina bi bila XXXXX puta manja od one povrsine koju bi ugrozili.

Kakve god da su javne finansije, generalna ekonomska situacija je losa. Otkaza je sve vise i vise, a to za sobom povlaci i sve ostalo.
Svašta se da proveriti i promisliti, ali kad si unapred ubeđen u nešto, onda i ne moraš baš, dovoljno je da potražiš ono što se uklapa u tvoju sliku sveta.

Svašta se da proveriti i promisliti, ali kad si unapred ubeđen u nešto, onda i ne moraš baš, dovoljno je da potražiš ono što se uklapa u tvoju sliku sveta.
Pa evo, pre par postova sam objavio clanke koji govore o tome kako u nekoliko firmi nekoliko hiljada ljudi ostaje bez posla, a novih poslova nema. Razvoj ekonomije zasnovan na subvencijama je los, sad ispada da je cak i takav razvoj doveden u pitanje (mada to nije razvoj, vise je sema za isisavanje novca iz budzeta i zaposljavanje jeftine radne snage). Imam osecaj da ce do 2027. sve da pukne.

Koliko god da kupe, ta povrsina bi bila XXXXX puta manja od one povrsine koju bi ugrozili.
Све су то нагађања што пишеш и претпоставке,почев од отпуштања радника ,буџета,рудника...Неке фабрике се затварају,неке отварају(Чачак нема довољно радника,попуњавају Кг,Кв,ГМ....).Да држава има проблема са новцем,мислим да има истине у томе(Шаљу ми опомену за порез који сам платио,касне субвенције у пољопривреди,одлаже се исплата ,нешто шкрипи у финансијама,.)
О руднику не треба писати,копање се не сме дозволити и неће.(Мислим да је народ само у томе јединствен,земља је светиња и само је може копати Српски сељак).О томе не размишљам.

Suzumane, tvoja žena je strankinja? Kako ste odlučili da živite baš u Srbiji, a ne u ženinoj matičnoj državi, ili negde u EU (pod pretpostavkom da tini žena imate EU papire)
Обично свима кажем,идите у иностранство ако желите ,(знам да ме нико неће послушати било шта да напишем,а не желим никог да одвраћам од те намере).
Ја нисам могао да се одвојим од родбине и другара са којима сам провео цео живот и живим и даље а могао сам 80-х,да избегнем ратове,санкције..Одем тамо,родбина оде на посао,први комшија лево,Иранац,кажем му добар дан на енглеском гледа ме ко "крава мртво теле",други Индијац,исто,не знам кућу са собом,досада,ја тако не желим да живим и вратим се кући.Сада је много другачије и лакше,ко има знања и могућности нема шта да изгуби.

Donirao sam vise puta jednoj humanitarnoj organizaciji za koju znam da rade posteno. Uglavnom kad god mogu i vidim da ima smisla pokusam da pomognem. (Ako hoces mogu i platne naloge da ti posaljem)

No nije to bitno. Postoji jedna izreka, a to je ako ne mozes da pomognes onda ne odmazi, a to “borba je uzaludna”, “sve je isto”… samo odmaze. Uopste je nebitno da li neko zna neki br telefona vec koliko cini za neko drustvo, a “gledam samo svoje dupe” ne cini nista. Ja zivim u ubedjenju ako je drugima dobro bice i meni.

Evo sa druge teme jedan opis “neutralnih” ljudi:
likovi koji pokušavaju na sve da gledaju sa visine, daju neke neutralne komentare, kritikuju obe strane, i dalje traže opciju koja će ih zadovoljiti - ali u stvari su prosto KUKAVICE koje se plaše da se posvete nečemu, da zauzmu nekakav stav pod rizikom da ispadnu gubitnici na kraju. Ovo je tip ljudi koji će, ako sve ovo propadne, biti u fazonu ''pa jesam vam rekao, sve je uzalud'', a ako pobedimo, biće deo proslave jer su ''uvek bili protiv vlasti''.

Ne znam kakva je uloga tvoja i ljudi sa vlasti tada 2004te (mozda si bio u stranci pa si ocekivao nesto zauzvra cim kazes da si ih doveo na vlast) ali opet nesto je te 2000te uradjeno. Nazalost mnogi su ocekivali nesto zauzvrat pa ostali razocarani ili presli u sns ali jbg ljudi se ne menjaju preko noci. (Taj koji to ocekuje onda ipak gleda samo sebe)Potrebno je vreme i konstantna borba. Ono je je bitno je da ne zaronimo u defetizam jer onda zaista nema razloga da ista menjamo ka boljem. Onda i ne zasluzujemo bolji i uredjeniji sistem.
Верујем ти да си хуман ,не мораш ми доказивати(не би лагао за тако нешто).
Да сад играју Бајерн-Звезда навијао бих увек за Звезду иако нема никакве шансе за победу.Тако навијам и за студенте а знам исход.Нисам неутралан већ реалан(џаба цитираш неке глупости).
О случају из 2004-е нисам само ја у питању него сви ми из колоне осим једног(писао сам већ о томе,ниси био на часу)

Vrh