Šta je novo?

Cene nekretnina

Ukapirali smo da je Dzo vatreni podrzavalac vlasti i glavni kriticar “blokadera” koji ruse drzavu te se ne treba osvrtati na to. Svima takvima zelim brz povratak i ostanak u Srbiji sa sve decom.
Ja ne znam kako da nazovem ovu balvan ili kontejner revoluciju. Ja sam kao dete od 11 godina bio svedok jedne balvan revolucije u Hrvatskoj i svi znamo kako se završila po nas koji smo bili na tim barikadama. Tako da vrlo dobro znam šta su kontejner i balvan revolucije.
Nisam ja podržavalac vlasti već gledam šta kaže tržište. Ako Apatinske Ribarske večeri pre 2 dana okupe 15k ljudi, a svi blokaderi po celoj Srbiji manje od 3k ljudi, šta vam to govori? Da velika većina radije ide na Ribarske večeri nego na blokadu. Ti to možeš tumačiti kako hoćeš ali to je realnost po meni.
Pik je prošao 15.3, tad je bilo šanse. Sada je prošla baba s kolačima. Nek čekaju 2027. i ko pobedi. Lično mislim da ove blokade sada ne idu u prilog ni malo blokaderima. Pogotovo će sve gastarbajtere da okrenu protiv sebe (uključujući i mene). Hoću mirno leto u Srbiji a ne da gledam gde će mi neka b**** baciti balvan na put.

Nećeš da nađeš za 100k, ali kad otplatiš stan i kupiš auto, pa ti praktično možeš da se penzionišeš. Možeš da radiš bukvalno u Maxiju i da živiš. Zato se i kaže štedi beli dinar za crne dane. Znači kad imaš uzimaš i kupuješ. Onda kad nemaš živiš skromnije. Ako hoćeš opet 100k+ platu tačno je da moraš da emigriraš ali za 1500e neto ćeš naći sigurno ako si radio u MSu, a to je više nego dovoljno ako si isplatio stan i kupio auto. Još ako imaš drugi stan za rent, pa ti si praktično penzioner.
Jeste Joe, sigurno, ljudi koji znaju da vrede i mogu da zarade 100k ce da ostanu u Srbiji za 1500 EUR jer imaju stan i jer je to obecana zemlja, sve trce.
Prihvatice pad standarda x5 jer zivimo u slobodnoj demokratskoj drzavi gde nema nikakvih nemira, korupcije i sve institucije rade kako treba :D

Screenshot 2025-07-06 at 10.20.39.png

Nisam ja podržavalac vlasti već gledam šta kaže tržište. Ako Apatinske Ribarske večeri pre 2 dana okupe 15k ljudi, a svi blokaderi po celoj Srbiji manje od 3k ljudi, šta vam to govori? Da velika većina radije ide na Ribarske večeri nego na blokadu. Ti to možeš tumačiti kako hoćeš ali to je realnost po meni.
Ti si covece u zabludi zestokoj, na vidovdan je izaslo preko 100 hiljada ljudi na ulice beograda, kakve 3000 pricas ti, smanji malo RTS i Informer TV.

Pogotovo će sve gastarbajtere da okrenu protiv sebe (uključujući i mene). Hoću mirno leto u Srbiji a ne da gledam gde će mi neka b**** baciti balvan na put.
Bas nas zabole sto cemo leto gastrabajterima da upropastimo dok se borimo za bolju drzavu Joe.
Ako ti se ne svidja ne moras da dolazis, veoma prosto.

Ja ne znam kako da nazovem ovu balvan ili kontejner revoluciju. Ja sam kao dete od 11 godina bio svedok jedne balvan revolucije u Hrvatskoj i svi znamo kako se završila po nas koji smo bili na tim barikadama. Tako da vrlo dobro znam šta su kontejner i balvan revolucije.
Pik je prošao 15.3, tad je bilo šanse. Sada je prošla baba s kolačima. Nek čekaju 2027. i ko pobedi. Lično mislim da ove blokade sada ne idu u prilog ni malo blokaderima. Pogotovo će sve gastarbajtere da okrenu protiv sebe (uključujući i mene). Hoću mirno leto u Srbiji a ne da gledam gde će mi neka b**** baciti balvan na put.
Znamo da nerviraju tebe i gastarbajtere jer vi volite ovu vlast ovakvu. Samo da ne dira neko Vas i vama je super. Dobro je da Vam Vucic nije rekao da je na blokadama 30 ljudi. Kazzem sve super, zelim ti brz dolazak i ostanak ovde sa decom i da sto pre spalis nl pasos. Nista vise. Ima jos nas koji smo ucestvovali 2000ih ne mora da se pricaju bajke. Taj kome je sve isto i uzaludno kao tad zelim mu srecan povratak sankcija i platu od 100e uz potpunu diktaturu. Samo da nadje negde mleko i brasno, nista vise ne treba.

Nećeš da nađeš za 100k, ali kad otplatiš stan i kupiš auto, pa ti praktično možeš da se penzionišeš. Možeš da radiš bukvalno u Maxiju i da živiš. Zato se i kaže štedi beli dinar za crne dane. Znači kad imaš uzimaš i kupuješ. Onda kad nemaš živiš skromnije. Ako hoćeš opet 100k+ platu tačno je da moraš da emigriraš ali za 1500e neto ćeš naći sigurno ako si radio u MSu, a to je više nego dovoljno ako si isplatio stan i kupio auto. Još ako imaš drugi stan za rent, pa ti si praktično penzioner.
Pa znaci svako ko ima isplacen stan i auto i jos jedan stan pride koji donosi 500-600 eur mesečno je resio pitanje za vjek vekova i moze da se penzionise? Zanimljivo stanovište. Šta ako hoćeš da kupiš nešto za kuću, otputuješ negde, pošalješ decu u inostranstvo na školovanje, onda vrlo teško sa tim budžetom. To što si ti naveo je samo za preživljavanje. Neko ko je ambiciozan i vredan, nece se zadovoljiti time. Mozes li da zamislis nekog solution arhitektu iz MS-a kako radi u nekoj outsource firmici ili vozi Glovo? Naravno da ne.

I na te barikade su vas pujdali ovi koje mi sad teramo.

Danas radiš u MS sutra kasirka u Maxiju jer je dosta za život. Deca neka se snadju i školuju sama, žena/muž mogu u nadnicu. Samo da ima hleba i mleka, da je ulje evro i pol i dinar 117

Danas radiš u MS sutra kasirka u Maxiju jer je dosta za život. Deca neka se snadju i školuju sama, žena/muž mogu u nadnicu. Samo da ima hleba i mleka, da je ulje evro i pol i dinar 117
I hleb sava 60 dinara, pa cela nacija kolektivno da budu dijabetičari, jer se jedu samo suncokretovo ulje, krompiri, leba i džem.

Imali bi vise razumevanja za Dzoa kada bi uskocili u njegove cizme. Da napravi emisiju u fazonu menjam zenu.

Sviđa mi se odgovor.
MOžda je i Joe dobio posao od 5000 preko svevišnjeg...
A zabole Joe sto deca izginuše a i dalje se otvaraju objekti bez papira...

Nisam ja podržavalac vlasti već gledam šta kaže tržište. Ako Apatinske Ribarske večeri pre 2 dana okupe 15k ljudi, a svi blokaderi po celoj Srbiji manje od 3k ljudi, šta vam to govori? Da velika većina radije ide na Ribarske večeri nego na blokadu.

Aaaa па то се не искључује, људи раде, имају своје животе. Идем и ја данас на 2х одбојке на песку и рибу, па ћу да гурам контејнере, шта ћу, такав је живот (макар се не слагао са овим видом протеста).

Шта мислиш јел вероватније да ће 1. новембра бити 300 или 300К људи на улицама?

a sam vec popricao sa svojima ovih dana i podrzavaju mene i devojku da emigriramo jer bi radije da nas ne vidjaju cesto nego da im buduci unuci odrastaju u ovakvoj drzavi.
Mnogi posmatraju emigraciju kao put bez povratka, valjda zbog te ideje da je sramota da se vratiš ili šta već. Bolje da se kaješ što si pokušao, nego što nisi, ako već imaš takvu želju. Posebno u trenutku kada nemaš decu, imaš mogućnost da radiš onlajn itd. Imaš mogućnost da čak i probno samo odeš na par meseci, digitalni nomad i tako dalje. Ja sam živeo u inostranstvu (doduše kao student), imao sam papire i da ostanem (imam i sad), ali su me porodica i društveni život držali ovde dugo. Posebno otkad sam dobio decu, sa previše ljudi sam se tako dobro sprijateljio, to će mi potencijalno biti ogroman gubitak. A i Srbija, po mom mišljenju i iskustvu, je sredina gde izrazito osetiš privrežnost i zaštitnički odnos prema deci.
Sad, ovi događji me jesu pogurali ka emigraciji, ali je u mom slučaju sve jednostavnije, jer bi išao u sredinu koju znam, nemam cimanja oko papira itd. Pitanja je da li bi se osmelio da su okolnosti drugačije. Ideja da odgajam decu u tuđem sistemu mi nikada nije bila previše prijemčiva, iako ne vidim u tome ništa nužno loše. A razumem da ima i ljudi koji razmišljaju drugačije: moj ćalac se ceo život kajao što nije emigrirao, jer je kao visokoškolovani elektroinženjer imao sjajne ponude za odlazak u inostranstvo. Na kraju se nije osmelio, i ostao je ovde da propada ceo život u firmi gde ga nisu cenili ni pišljiva boba. Ni posao čak nije hteo da promeni, jer se "držao sigurnosti". Istraumiran je bio, plašio se svega i svačega. Naravno, mnoge okolnosti mu nisu išle na ruku (recimo da mu deca odrastaju devedesetih, sam izdražava porodicu itd.), ali je u suštini umogome i sam bio krivac svoje sudbe. Ono što sam hteo reći, za njega bi moji razlozi za odlazak verovatno bili viđeni kao "luksuziranje" (iako bi me sigurno podržao, jer je oduvek bio u fazonu: ako misliš da će ti biti bolje, samo ti cepaj, široko ti polje).

Ne znam zašto sam ovo napisao (ni zašto me deca iznenađujuće kuliraju).

Imajte lep dan svi.

I ja htedoh reci ako si se vec odlucio na odlazak cepaj sto pre jer gledajuci sebe sa 40+ i dvoje dece bez ikakvih papira mi je debelo cimanje plus ne radim online nisam programator, mada i Ja vise nisam bitan, sve je na deci, a njih svakako cu pripremati za inostranstvo. Bar dok umre generacija “mleka i brasna, svuda je isto”… posle kako hoce, ili nek ostaju tamo ili nek se vrate u zavisnosti od situacije. Ali sto se duze razmisljas da znas da je odlazak sve dalji.

Mnogi posmatraju emigraciju kao put bez povratka, valjda zbog te ideje da je sramota da se vratiš ili šta već. Bolje da se kaješ što si pokušao, nego što nisi, ako već imaš takvu želju. Posebno u trenutku kada nemaš decu, imaš mogućnost da radiš onlajn itd. Imaš mogućnost da čak i probno samo odeš na par meseci, digitalni nomad i tako dalje. Ja sam živeo u inostranstvu (doduše kao student), imao sam papire i da ostanem (imam i sad), ali su me porodica i društveni život držali ovde dugo. Posebno otkad sam dobio decu, sa previše ljudi sam se tako dobro sprijateljio, to će mi potencijalno biti ogroman gubitak. A i Srbija, po mom mišljenju i iskustvu, je sredina gde izrazito osetiš privrežnost i zaštitnički odnos prema deci.
Sad, ovi događji me jesu pogurali ka emigraciji, ali je u mom slučaju sve jednostavnije, jer bi išao u sredinu koju znam, nemam cimanja oko papira itd. Pitanja je da li bi se osmelio da su okolnosti drugačije. Ideja da odgajam decu u tuđem sistemu mi nikada nije bila previše prijemčiva, iako ne vidim u tome ništa nužno loše. A razumem da ima i ljudi koji razmišljaju drugačije: moj ćalac se ceo život kajao što nije emigrirao, jer je kao visokoškolovani elektroinženjer imao sjajne ponude za odlazak u inostranstvo. Na kraju se nije osmelio, i ostao je ovde da propada ceo život u firmi gde ga nisu cenili ni pišljiva boba. Ni posao čak nije hteo da promeni, jer se "držao sigurnosti". Istraumiran je bio, plašio se svega i svačega. Naravno, mnoge okolnosti mu nisu išle na ruku (recimo da mu deca odrastaju devedesetih, sam izdražava porodicu itd.), ali je u suštini umogome i sam bio krivac svoje sudbe. Ono što sam hteo reći, za njega bi moji razlozi za odlazak verovatno bili viđeni kao "luksuziranje" (iako bi me sigurno podržao, jer je oduvek bio u fazonu: ako misliš da će ti biti bolje, samo ti cepaj, široko ti polje).

Ne znam zašto sam ovo napisao (ni zašto me deca iznenađujuće kuliraju).

Imajte lep dan svi.
Такође сам још кад су почели протести,свима који чекају промене и надају се да је коначно готов, рекао да не губе време и почну одмах са припремама и паковањем.
Чудно ми је да високо образовани,који су већ прошли кроз све протесте 90-их не схватају како све функционише.Кажу ми да је готов чим испуни први захтев а ја не желим да се сукобављам са родбином око политике и не могу да им кажем да је проблем што неће никад испунити тај први захтев.
Ко је млад треба да иде,не може овде бити боље мин 20 -30 година(волео бих да грешим) а до тада ће зарадити пензију у иностранству.
Исто сам рекао и деци која раде из стана да иду,ако не даље,бар у Словенију.

Iskreno, odlaziti jer ne mozes da obezbedis egzistenciju, ili da iskusis kako je to napolju mi je ok i razumljivo.

Odlaziti iz politickih razloga mi je kukavicluk i predaja. Ne bih nikada sebi mogao to da opravdam, ali ok, razumem da ne razmisljaju svi tako.

Iskreno, odlaziti jer ne mozes da obezbedis egzistenciju, ili da iskusis kako je to napolju mi je ok i razumljivo.

Odlaziti iz politickih razloga mi je kukavicluk i predaja. Ne bih nikada sebi mogao to da opravdam, ali ok, razumem da ne razmisljaju svi tako.
Treba razlikovati pojmove "stranacki" i "politicki". Ja ne znam nikog ko je otisao direktno zbog toga sto je na vlasti stranka koju on ne podrzava. Ali znam mnoge koji su otisli jer nisu zadovoljni sistemom, a sistem je usko povezan sa politikom i strankom na vlasti. Ljudi odlaze jer su doziveli neku nepravdu, los tretman od strane lekara, dobili otkaz zbog toga sto nisu clanovi stranke, nisu mogli da se izbore za pravdu na sudu i sl. Ako neko ima dobru platu i finansijki mu mozda i nije ugrozena egzistencija, ali postoji velika sansa da umre greskom lekara i da za to niko ne odgovara ili da mu padne nadstresnica na glavu, da li je to odlazak zbog obezbedjivanja egzistencije ili nije?

Poslednja izmena:

Jbg sve ima svoje limite, ja mogu da kazem da nikad u zivotu nisam dao glas SNS bagri (cak i u situacijama kada clanovi porodice jesu) a izlazio sam na sve izbore od kada imam pravo da glasam, da sam izlazio na skoro sve proteste, donirao pare studentima, sirio pricu online i pozitivu / bunt, izlazio na blokade pod rizikom da mi sutra zakucaju na vrata i zaviju firmu u crno itd.

I ako pored svega toga nas narod na sledecim izborima odluci da je sve kul i da SNS treba da vlada i dalje, zao mi je ja vise ne mogu da se poistovetim sa takvim narodom jer cu se osecati kao manjina u svojoj drzavi.

Slusam ceo zivot iste price, ceo zivot isti ljudi nam kroje sudbninu, u detinjstvu slusao sirene i provodio noci u podrumu i sklonistima, i ako treba da mi i deca zive zivot bez osnovnih stvari kao sto je sudstvo i krivicna odgovornost, slobodni mediji i vrednovanje skolstva i intelektualizma onda bih radije bio "kukavica" u drugoj zemlji ako je u Srbiji odsustvo tih stvari volja vecine.

Treba razlikovati pojmove "stranacki" i "politicki". Ja ne znam nikog ko je otisao direktno zbog toga sto je na vlasti stranka koju on ne podrzava. Ali znam mnoge koji su otisli jer nisu zadovoljni sistemom, a sistem je usko povezan sa politikom i strankom na vlasti. Ljudi odlaze jer su doziveli neku nepravdu, los tretman od strane lekara, dobili otkaz zbog toga sto nisu clanovi stranke, nisu mogli da se izbore za pravdu na sudu i sl. Ako neko ima dobru platu i finansijki mu mozda i nije ugrozena egzistencija, ali postoji velika sansa da umre greskom lekara i da za to niko ne odgovara ili da mu padne nadstresnica na glavu, da li je to odlazak zbog obezbedjivanja egzistencije ili nije?
To je vise overdoziranje politikom, ne realna opasnost. Ne postoji ‘velika sansa’ da umres od greske lekara ili pada nadstresnice na glavu. Sansa je i dalje toliko retka da jedan takav dogadjaj pokrene revoluciju.

Nije sve politicki razlog. Ima valjda i do sistema. Evo zenini kumovi otisli pre par godina pisao sam o tome, a imali ovde extra plate. Kada umre generacija mleka i brasna, sve je isto… mozemo se nadati nekom primetnom boljitku. Do tad se borimo makar za pravicniji sistem mi koji ostajemo ovde i koji nismo otisli na vreme. Samo je bitno prvo pobediti ove generacije “sve je isto, mleka i brasna, sve je uzaludno, nije gotov”… pre nego sto umru.

Jbg sve ima svoje limite, ja mogu da kazem da nikad u zivotu nisam dao glas SNS bagri (cak i u situacijama kada clanovi porodice jesu) a izlazio sam na sve izbore od kada imam pravo da glasam, da sam izlazio na skoro sve proteste, donirao pare studentima, sirio pricu online i pozitivu / bunt, izlazio na blokade pod rizikom da mi sutra zakucaju na vrata i zaviju firmu u crno itd.

I ako pored svega toga nas narod na sledecim izborima odluci da je sve kul i da SNS treba da vlada i dalje, zao mi je ja vise ne mogu da se poistovetim sa takvim narodom jer cu se osecati kao manjina u svojoj drzavi.

Slusam ceo zivot iste price, ceo zivot isti ljudi nam kroje sudbninu, u detinjstvu slusao sirene i provodio noci u podrumu i sklonistima, i ako treba da mi i deca zive zivot bez osnovnih stvari kao sto je sudstvo i krivicna odgovornost, slobodni mediji i vrednovanje skolstva i intelektualizma onda bih radije bio "kukavica" u drugoj zemlji ako je u Srbiji odsustvo tih stvari volja vecine.
Kad pogledas koliko ih ima na forumu koji je opoziciono nastrojen shvatis da neke tektonske promene mogu uslediti tek nakon promene svesti naroda (ili zamene naroda). Neki ljudi ne znaju za sramotu i sve im je super dok njih ne pogodi. Sreca je sto mladi razmisljaju sve trezvenije i bolje, samo jos da umru “snasao sam se” generacije.

Vrh