Kupci su već godinama u Bg-u krajnje potčinjena kategorija (jer im je ok da bude tako). "Ako nećeš ti, ima ko". Ne postoji realan pritisak da se odgovori na bilo kakve primedbe o kvalitetu gradnje, rasporedu prostorija, energetskoj efikasnosti, akustici itd. Imam osećaj da bi stanovi išli u Bg-u i da te uslove da uzmeš i babu koja ide uz stan. Neka je, ako imaš sreće dobićeš neku koja kuva dobar ručak.
Koja je najbolja kod nas? Po kojim standardima se razlikuju recimo novogradnje na Nbg - u? Lokacija?
Ja gledam ceo paket, kao što to dosta ljudi i želi.
Znači da je ceo Blok ili taj kompleks nov i uredjen. Tu bih izdvojio BNV i Blok 65, ali i svaki veći kompleks.
Gleda se Energetski razred zgrade sada već vidimo da se mogu videti neki objekti sa energetskim razredom B(ili barem pokušavaju).
Sigurnost, znači kamere i portiri i rampe u kompleksu.
Stolarija(troslojna stakla sa više komora), ulazna ispunjena sigurnosna vrata, izolacija zgrade, veličina prozora.
Smart sistemi integrisani u stanove. Centralni prekidači posebni po svakoj stambenoj jedinici za struju i vodu.
Način grejanja u stanovima.
Debljina i tip izolacija i samog sklopa zida.
Interfoni sa kamerom i opcijom snimanja.
Bešumni i brzi liftovi(koliko liftova ima po lameli i da li imamo teretni lift).
Sadržaji u sklopu zgrade to jest kompleksa(negde su zabranjene kladionice, negde se imaju vrtići, SPA centri, teretane, pa čak mislim i neka vrsta bioskopa, restorani)...
Širina stepeništa, kao i hodnika u samoj zgradi.
Neke novogradnje imaju i recepciju.
Sobna vrata i njihov kvalitet.
Primer meni možda i najbolje novogradnje jeste West tower i kompleksi unutar Bloka 65.
Banovo brdo residence mi deluje isto kvalitetno.
Po projektu Marina Dorćol, Deltini projekti(Hotel Jugoslavija), budući IMT.
Tedovno održavanje zgrade je isto ključno ili kompleksa.
Parket, pločice
Dobro na kraju i ta neka vrsta sanitarnih delova i njihova klasa.
Koliko ima parking mesta obezbedjenih za stanare i njihove goste.
U suštini sve ovo nabrojano je zbog boljeg komfora života, a energetski razred za manje račune.
Projektovanje stanova sa vešernicom, ili dva kupatila i u manjim stanovima, mislim da sam negde video i prostor za odlaganje dostave u zgradama.
Retko vidjam, ali počinju neki i prostor za parkiranje biciklova da projektuju, pa onda i parking mesta za električne automobile.