Šta je novo?

Cene nekretnina

Kakva top lokacija Ledine, a kakav raspad od mikrolokacije. Pecenjara, farbara, automehanicar, autoelektricar, staklara, parketara i ostalo...
Jedna ulica, kad hoces da skrenes levo sa glavne da se pomolis da te neko pusti, kad hoces da se ukljucis u glavnu, isto tako, trotoara bez.

Steta sto tu nije niklo plansko naselje, bilo bi top jer je lokacija stvarno predobra.
I nema uslova da se prosiri...

Uskoro planiram da kupum nesto(50kv) budzet 160k(jedva) pa trazim lokaciju i najbolje da prodjem. Pisite za projekte ima ih sigurno mnogo a da ne znam.
Nego da vas pitam sta mislite o kreditima u evrima, da ne ode dinar tipa na 200-300 pa onda svi koji su uzeli kredite da nagrabuse.

Uskoro planiram da kupum nesto(50kv) budzet 160k(jedva) pa trazim lokaciju i najbolje da prodjem. Pisite za projekte ima ih sigurno mnogo a da ne znam.
Nego da vas pitam sta mislite o kreditima u evrima, da ne ode dinar tipa na 200-300 pa onda svi koji su uzeli kredite da nagrabuse.

A da ne ode na hiljadu? :D
Pricali smo vec o tim mogucnostima par stranica unazad, prelistaj, zanimljivo za citanje.

Kratak odgovor: nece se desiti
Dug odgovor: nece se desitiiiiiiiiiiiiii

Imaš u Novom Sadu, ali verovatno tražiš u Beogradu.
Uzmeš bicikli i prodješ lokacijama gde bi hteo da kupiš, ta manja gradilišta se slabo reklamiraju.
Zastaneš tražiš od radnika, portira, šefa gradilišta kontakt ili piše na oglasnoj tabli na gradilištu, to ti je direktna veza sa Investitorom.
Ovde imaš neke ubačene projekte ali ne sve.

Imaš par stranica unazad, ja sam izračunao da je realan kurs 185 bio pre koji mesec. Sad je možda i preko 200. Čim ga puste ode mast u propast.
Uzimaj lepo u kešu ko i sav narod. Ako nemaš, onda možda da razmisliš van Bg-a. Neku ovako veselu kućicu:

Sve najbolje!

Po meni i logično, sada kada je puno ljudi ostalo i bez plata moraju rodjaci iz inostranstva da šalju više novaca.
Investitori čekaju stabilizaciju.
Ako neko ima uvid u prodaju nekretnina neka kaže, ali mislim da nas očekuje naredni period izuzetno smanjena tražnja i realizacija kupovine nekretnina i povećanu kupovinu nekretnina u inostranstvu.

Zašto je puno ljudi ostalo bez plata?

To su prosvetari jer protestuju, mislio sam da govoriš o ekonomiji generalno.
Za ekonomiju mogu da kažem da je period gde se manje ulaže, gde je turizam opao, gde je jedna trenutno borba za dobijanje poslova i da mislim da će dosta ljudi da sačeka sa kupovinom nečeg većeg.
Veći stabilniji Investitori i dalje rade i ulažu(pogotovo oni koji ne zavise od subvencija).
kKolrga @G.I.Joe mi je ok odhovorio i slažem se da će trenutna situacija da da brže delovanje ljudima da kupe nešto u inostranstvu ako su razmišljali o tome.
Što se nekretnina tiče očekujem uskoro da se pojavljuju pojedinačni oglasi sa boljom cenom(možda stvarno hitna prodaja)i da će tu biti grabež od strane ljudi koji baš to čekaju godinama i da uzmu oni koji imaju spreman keš.
E sada ako je neko poredio cene i pisao je na ovom forumu da se od prethodne godine podigla cena za nekih 10% onda bi i računao tih 10% popusta u tim slučajevima.
I nadam se da će stvarno lošiji stanovi biti sa normalnijom cenom a ne APP kao do sada, to je moje mišljenje.
Za bolju novogradnju ne vidim još znake krize, osim što neće baš pre prvog betoniranja da prodaju 50% unapred.
To su moja neka mišljenja.

Niti su ljudi morali da kupuju parking mesto.
Kupci su već godinama u Bg-u krajnje potčinjena kategorija (jer im je ok da bude tako). "Ako nećeš ti, ima ko". Ne postoji realan pritisak da se odgovori na bilo kakve primedbe o kvalitetu gradnje, rasporedu prostorija, energetskoj efikasnosti, akustici itd. Imam osećaj da bi stanovi išli u Bg-u i da te uslove da uzmeš i babu koja ide uz stan. Neka je, ako imaš sreće dobićeš neku koja kuva dobar ručak.
Za bolju novogradnju
Koja je najbolja kod nas? Po kojim standardima se razlikuju recimo novogradnje na Nbg - u? Lokacija?

Kupci su već godinama u Bg-u krajnje potčinjena kategorija (jer im je ok da bude tako). "Ako nećeš ti, ima ko". Ne postoji realan pritisak da se odgovori na bilo kakve primedbe o kvalitetu gradnje, rasporedu prostorija, energetskoj efikasnosti, akustici itd. Imam osećaj da bi stanovi išli u Bg-u i da te uslove da uzmeš i babu koja ide uz stan. Neka je, ako imaš sreće dobićeš neku koja kuva dobar ručak.

Posledica investicione tražnje. Stvari koje se tiču kvaliteta života nisu bitne investicionom kupcu jer on neće tu da živi, već kupuje za rentu.

Sve što ne valja sa tržištem nekretnina posledica je rentijerstva, mi što živimo u ovom gradu samo tražimo način da plivamo u tome nekako.

Koja je najbolja kod nas? Po kojim standardima se razlikuju recimo novogradnje na Nbg - u? Lokacija?
Stolarija, fasada, tipovi grejanja i hladjenja, klasa parketa, visina plafona, recepcija, kondominijum, bazeni u sklopu kompleksa itd.

Npr meni se mnogo svidja sto u mom buducem stanu parapet je samo 30cm, tako da su prozori u sobama ogromni, jedino bi bilo bolje da su skroz od poda do plafona ali jbg :)
Tako da bas dosta faktora utice na to.

Po meni primer obicne/prosek novogradnje na NBGD je New Minel.

Ja gledam ceo paket, kao što to dosta ljudi i želi.
Znači da je ceo Blok ili taj kompleks nov i uredjen. Tu bih izdvojio BNV i Blok 65, ali i svaki veći kompleks.
Gleda se Energetski razred zgrade sada već vidimo da se mogu videti neki objekti sa energetskim razredom B(ili barem pokušavaju).
Sigurnost, znači kamere i portiri i rampe u kompleksu.
Stolarija(troslojna stakla sa više komora), ulazna ispunjena sigurnosna vrata, izolacija zgrade, veličina prozora.
Smart sistemi integrisani u stanove. Centralni prekidači posebni po svakoj stambenoj jedinici za struju i vodu.
Način grejanja u stanovima.
Debljina i tip izolacija i samog sklopa zida.
Interfoni sa kamerom i opcijom snimanja.
Bešumni i brzi liftovi(koliko liftova ima po lameli i da li imamo teretni lift).
Sadržaji u sklopu zgrade to jest kompleksa(negde su zabranjene kladionice, negde se imaju vrtići, SPA centri, teretane, pa čak mislim i neka vrsta bioskopa, restorani)...
Širina stepeništa, kao i hodnika u samoj zgradi.
Neke novogradnje imaju i recepciju.
Sobna vrata i njihov kvalitet.
Primer meni možda i najbolje novogradnje jeste West tower i kompleksi unutar Bloka 65.
Banovo brdo residence mi deluje isto kvalitetno.
Po projektu Marina Dorćol, Deltini projekti(Hotel Jugoslavija), budući IMT.
Tedovno održavanje zgrade je isto ključno ili kompleksa.
Parket, pločice
Dobro na kraju i ta neka vrsta sanitarnih delova i njihova klasa.
Koliko ima parking mesta obezbedjenih za stanare i njihove goste.
U suštini sve ovo nabrojano je zbog boljeg komfora života, a energetski razred za manje račune.
Projektovanje stanova sa vešernicom, ili dva kupatila i u manjim stanovima, mislim da sam negde video i prostor za odlaganje dostave u zgradama.
Retko vidjam, ali počinju neki i prostor za parkiranje biciklova da projektuju, pa onda i parking mesta za električne automobile.

Nekada se površina pod kosinama računala 70% od cene normalnih kvadrata u zgradi.
Ako se dobro secam 70% cene je bilo za kosine do 180cm visine, sve ispod toga nije ulazilo u kvadraturu. Takodje terase (klasicne) nisu ulazile u kvadraturu a lodje su bile 50% cene kvadrata. No to su bila neka druga vremena sad se prodaju balkoni na kojima ne mozes da se okrenes po punoj ceni kvadrata ali to je posledica sto kupci pristaju na svasta.

I terasa se nekad nije računala(nije mogla da se uknjiži), pa kasnije 50% od cene prilikom kupovine.
Niti su ljudi morali da kupuju parking mesto.
Moglo je da se uknjizi, pisale su se dve povrsine, gradjevinska i korisna. Razlika izmedju gradjevinske i korisne povrsine su terase i kosine ispod 180cm. Jos uvek ima tako knjizenih stanova po katastru ako se malo bolje pogleda

Vrh