Filip 01
Advanced
- Učlanjen(a)
- 27.02.2023.
- Pohvaljen
- 4.505
Ok pričaš, kada se planira prebacivanje novaca zbog kupovine nekretnine u inostranstvu nije problem u slučaju fizičkog lica.Pa ako prebacujes tamo pare bez nekog predugovora itd za neku nekretninu verovatno treba neki papir tipa radne vize itd.
Ako kupujes odmah nekretninu tamo verovatno je dovoljan predugovor neki kao osnov prebacivanja para.
Pricam o slucaju kada odavde hoces da prebacis pare na svoj racun u inostranstvu a ne direktno investitoru / prodavcu.
Mada pricam malo i napamet![]()
Rekli su mi i agenti iz Grčke, Dubaija itd...
Za samo prebacivanje veće sume u ostalim slučajevima stvarno ne znam. Mislim da je do 10k eura prenos eura doVoljen preko granice koji ne mora da se prijavi.
Kao šyo je kolega rekao nisam siguran da to važi kada se ovde prodaje nekretnina i u inostranstvu kupuje, pogotovo ako se neće tamo živeti.ja sam bio u situacji da nasledim stan (uz troskove isplate nekih manjih suvlasnika) , zatim da ga prodam i kupim malo veci, sve u roku od 3. meseca.
Advokat mi je rekao da ni ne podnosim nikakvu molbu za izuzece jer je jasno da nemam nikakvu dobit.
Mislim da je svejedno da li je ovde ili u inostranstvu.
Naravno ove slučajeve bih ja konsultovao više advokata ili poreskih savetnika/računovodja.
Zašto kažem više iz nekih ličnih primera za banalnije stvari gde mi jedan kaže moraš sve platiti, dok mi drugi kaže pozvaćemo se na ovo i tako smanjiti ili nećeš platiti(više mišljenja su bitna i nisu ni oni po kalupu i da tako rade).