Šta je novo?

Cene nekretnina

Joe, degutantno je malo sve gledati iskljucivo kroz sopstveni interes. Pokvario te taj individualisticki Zapad izgleda. Ne mozemo izgraditi bolje drustvo ako svako gleda samo svoju guzicu.

Zamisli, zbog nemara i korupcije poginulo 16 ljudi i sad to koristiti kao leverage za 1% kredite.

I btw, sloba je 5. Oktobra uzeo 37%, ne polovinu.
Nažalost ali SVI i gledaju svoju guzicu, a to ćeš da naučiš brzo i to na teži način. Najbolji primer je kad krenu otkazi u firmi. Da vidiš onda kako svako gleda sebe! I to NEMILOSRDNO! Ni lepu reč da čuješ a kamoli ajmo u protest. Svako gleda da sebe obezbedi a za druge me briga.
Pa u ratu tek... ihaa...
Ako hoćeš live primere sada iz Ukrajine imaš ih milion na Twiteru i Telegramu. Kako ljudi snimaju dok love muškarce po ulicama kao prasce za Božić...
A posle imaš tarife za puštanje. Ko nema eure/$ ide na front.

druga je prica, da kazes necu da ucestvujem u ovo, a trece da se prodas za pastetu
Ja i ne učestvujem i rekao sam milion puta meni ni u džep ni iz džepa. Koji god na vlasti bude da nema sankcija, rata, da avioni lete i da je dinar stabilan meni je dobar. To je moj minimum. Da živim u Srbiji imao bi i druge kriterijume ovako ovo mi je dovoljno.

Nažalost ali SVI i gledaju svoju guzicu, a to ćeš da naučiš brzo i to na teži način. Najbolji primer je kad krenu otkazi u firmi. Da vidiš onda kako svako gleda sebe! I to NEMILOSRDNO! Ni lepu reč da čuješ a kamoli ajmo u protest. Svako gleda da sebe obezbedi a za druge me briga.
Tako je ali to se zapamti a i procuje ... Onda te ne opra ni Sava ni Dunav

Pa u ratu tek... ihaa...
Ako hoćeš live primere sada iz Ukrajine imaš ih milion na Twiteru i Telegramu. Kako ljudi snimaju dok love muškarce po ulicama kao prasce za Božić...
A posle imaš tarife za puštanje. Ko nema eure/$ ide na front.
A ko ima puno eura ide svojiim novim autom da se svrcka po evropi. Ima tamo u Holandiji par primera kako su prolazili oni koji su surovali sa nacistima, sta mislis kako ce proci ovi iz TCC kad se sve zavrsi.

Poslednja izmena:
Ja i ne učestvujem i rekao sam milion puta meni ni u džep ni iz džepa. Koji god na vlasti bude da nema sankcija, rata, da avioni lete i da je dinar stabilan meni je dobar. To je moj minimum. Da živim u Srbiji imao bi i druge kriterijume ovako ovo mi je dovoljno.

nije bilo pitanje oko toga da li ucestvujes, nego sta im savetujes

druga je prica, da kazes necu da ucestvujem u ovo, a trece da se prodas za pastetu
Džoletov sistem, pobegni se ako možeš. :) Ne talasaj i ne pokušavaj da napraviš bolje. Uzmi to što se nudi ili beži. A kad pobegneš i napraviš pare onda može kako hoće, samo da je meni dobro, a dok ima mleka i brašna dobro je i Vama. Nažalost velik broj ovako razmišlja, zato se i teško menjamo.

Zamisli u jednoj sekundi da ti je dete bilo ispod one nadstresnice, a ti treba da izmes kredit i nakrivis kapu!
Ne mogu takvi ljudi da se stave u tu situaciju. To su oni iz predhodnih postova, neće mene, sve je dobro jer nisam Ja u pitanju, a onda kad dodje do tebe onda kuku lele šta je ovo... sa takvim razmišljanjem onda nismo trebali ni da se oslobadjamo od Turaka, a ni od Slobe, ćutiš ili pobegneš, kakav crni boljitak, uzmi sve što možeš i gledaj sebe.

Džoova perspektiva je pogled čoveka koji ovu zemlju ne smatra svojom. Ne interesuje ga ništa osim direktnog ličnog interesa zato što nije deo ovog kolektiva, nego holandskog. Srbija je za njega turistička destinacija, mesto za penzionisanje.

Neka je, njegovo pravo i legitimno sebično gledanje na stvari. Ima takvih ljudi. Samo onda ne mora da nam puni glavu kako nam je super jer imamo mleka i brašna, jer je 39c i ostalo, ne učestvuješ u takvim temama jer te ne zanima boljitak. Gledaš samo interes. Mada interes je i da nam ne bude bolje da bi onda oni došli i bili bogatiji ovde nego tamo negde :)

Džoova perspektiva je pogled čoveka koji ovu zemlju ne smatra svojom. Ne interesuje ga ništa osim direktnog ličnog interesa zato što nije deo ovog kolektiva, nego holandskog. Srbija je za njega turistička destinacija, mesto za penzionisanje.
Znaci hoce da peva Lili Marlen :D

Džoletov sistem, pobegni se ako možeš. :) Ne talasaj i ne pokušavaj da napraviš bolje. Uzmi to što se nudi ili beži. A kad pobegneš i napraviš pare onda može kako hoće, samo da je meni dobro, a dok ima mleka i brašna dobro je i Vama. Nažalost velik broj ovako razmišlja, zato se i teško menjamo.

u pravu je, da si u zivotu sam na svom, i da ta zajednica koja uvek tezimo se uvek polako raspadne/pobegne. vidis po tome kada ti neko dobije rak u porodici
ali posto je i sam investitor, zna da se ne prodaje stan na nbgu da bi kupio poljski wc u vranju. tako je i sa obrazom

Vidim malopre oglas okacen na ulaz u zgradu "HITNO kupujem stan u vasoj zgradi!"

Za hitne prodaje sam cuo ali moram priznati za hitne kupovine nisam.
Kolega je otprilike takve oglase ovih dana ostavio po Limanu u NS-u u starogradnjama, mislim da sam pričao o tome i postovao.
Kada vec delimo savete, hajde da pitam kolektivnu mudrost u vezi jednog stana. U pitanju je novogradnja u izgradnji, pouzdan investitor, 14 stanova u zgradi 16 garaznih mesta, mirna i tiha ulica.

Nezgodne stvari:
- grejanje na toplotne pumpe vazduh-vazduh (sto mu dodje klima)
- stan je severno orjentisan i gleda ka ulici (kuhinja i dnevna soba) zgrade preko puta su na 15m, dok su spavace sobe na istok s tim sto je pored parcela gde ce da nikne nova zgrada u roku od 2-5 godina i zatvori tu stranu (doduse 10m mora biti razmak)
- garazna mesta su na betonu ali je silazak poprilicno uzan (mislim da ima 3.5m sirine)
- kvalitet je blago iznad proseka za kraj, unutra su bolji materjali nego sto moze da se nadje u kraju u proseku

Cena 3500 sa PDV-om + 25K za garazno mesto

Sta mislite zbog potencijalnog zatvaranja spavacih soba sa pogledom i severne orjentacije stana da li uopste ulaziti u pricu sa investitorom posto mi se cini da ima prostora za spustanje cene?
-topltna pumpa mi je ok, čak bih gledao na to kao na prednost
-severna orjentacija je stvar odluke, ali bih gledao da imam otvoren prostor - pogled u daljinu i to mi je važnije od orjentacije.
-parking ali mi isto deluje ok, jer su parking mesta oko 2.5m širine
-spavaća soba je koliko sam shvatio glavni problem, zbog buduće zgrade, tu će ti smetati možda sama izgradnja isto, a ako ti sve ostalo odgovara onda mi je to ok kompromis ako je spavaća soba.
Jer ako si i aktivan u spavaćoj, spustićeš roletne i u spavaćoj se najmanje boravi.
Ja bih se najviše fokusirao na dnevnu i njenu prozračnost i buku od saobraćaja i da li imaš iz nje pogled i osećaj da nisi skučen.
To jest i na terasi da li možeš da imaš pogled u daljinu.
Pošto je miran kraj kako si rekao onda je to ogroman plus i eto ako uspeš da pregovoriš bolju cenu i po meni da nije na prizemlju i 1 spratu, to jest što viši sprat.

-topltna pumpa mi je ok, čak bih gledao na to kao na prednost
ok ... ima smisla sa stanovista efikasnosti i termodinamike. Mene zanima sta se desava posle 10 godina kada krene da se intezivno kvari, znali neko koliko kostaju popravke?
-severna orjentacija je stvar odluke, ali bih gledao da imam otvoren prostor - pogled u daljinu i to mi je važnije od orjentacije.
Nema neki specijalni pogled u daljinu, iz dnevne sobe se izlazi na malu terasu, ispred je ulica sirine 12m i prekoputa zgrada. Jedina dobra stvar je sto je zgrada prekoputa 4 sprata a gledam da i ovo bude 4. sprat

Ja bih se najviše fokusirao na dnevnu i njenu prozračnost i buku od saobraćaja i da li imaš iz nje pogled i osećaj da nisi skučen.
Nema buke, tu prodje 30 vozila dnevno jedino sto je cini mi se zgrada preko puta preblizu ali opet ako uzmem 4. sprat videcu malo neba.

Pošto je miran kraj kako si rekao onda je to ogroman plus i eto ako uspeš da pregovoriš bolju cenu i po meni da nije na prizemlju i 1 spratu, to jest što viši sprat.
Javljam sta sam uradio.

Joe mi deluje kao jedan od onih ljudi koji su otišli na Zapad “trbuhom za kruhom”, vredno radili, zaradili određeni kapital, ali su ubrzo osetili realnost, tamo su, uprkos ogromnom trudu, ostali u proseku. U međuvremenu, domaći stanovnici, zahvaljujući nasledstvu, privilegijama ili jednostavno tome što su se rodili “na pravom mestu”, živeli su udobnije bez previše muke. I onda, kako to obično biva, javila se želja , bolje biti “prvi u selu” nego “poslednji u gradu”. Pa se kupuje stan u Beogradu, potajno se nadati da će mu cena u budućnosti skočiti do nivoa Amsterdama, jer ako već stvarni kapital nije dovoljan da se osetiš ravnopravno s nekim Holanđaninom, možda iluzija o rastu vrednosti kvadrata u Beogradu može da posluži kao emocionalna kompenzacija.

Koliko sam video, postojao je i neki Vradović koji je, s jedne strane, otvoreno mrzeo Ameriku, a s druge strane, želeo da Srbija izgleda baš tako, sa skupim, nepristupačnim stanovima, sve više beskućnika i sistemom u kojem si stalno na ivici, ali sve to umotano u iluziju uspeha. Paradoksalna želja za kopijom nečega što se u isto vreme prezire.

Edit: Ne želim nikog da vređam, samo komentarišem.

Poslednja izmena:
ok ... ima smisla sa stanovista efikasnosti i termodinamike. Mene zanima sta se desava posle 10 godina kada krene da se intezivno kvari, znali neko koliko kostaju popravke?

Nema neki specijalni pogled u daljinu, iz dnevne sobe se izlazi na malu terasu, ispred je ulica sirine 12m i prekoputa zgrada. Jedina dobra stvar je sto je zgrada prekoputa 4 sprata a gledam da i ovo bude 4. sprat

Nema buke, tu prodje 30 vozila dnevno jedino sto je cini mi se zgrada preko puta preblizu ali opet ako uzmem 4. sprat videcu malo neba.

Javljam sta sam uradio.
Za 10god si naravio sa tim sistemom ogroman plus.
Stranci ugradjuju svuda te sisteme u svoje poslovnice.
Ne znam zavisi od tipa ali nije to preskupo slobodno izguglaj ja bih računao 4k euro da treba komplet da se menja.

Ako si 4 sprat, a okolo su isto zgrade sa 4 sprata znači imaš prostor i pogled, verujem i pošto si rekao da ide prvo ulica onda imaš i pohled i levo i desno i nije zaklonjen.

Joe mi deluje kao jedan od onih ljudi koji su otišli na Zapad “trbuhom za kruhom”, vredno radili, zaradili određeni kapital, ali su ubrzo osetili realnost, tamo su, uprkos ogromnom trudu, ostali u proseku. U međuvremenu, domaći stanovnici, zahvaljujući nasledstvu, privilegijama ili jednostavno tome što su se rodili “na pravom mestu”, živeli su udobnije bez previše muke. I onda, kako to obično biva, javila se želja , bolje biti “prvi u selu” nego “poslednji u gradu”. Pa se kupuje stan u Beogradu, potajno se nadati da će mu cena u budućnosti skočiti do nivoa Amsterdama, jer ako već stvarni kapital nije dovoljan da se osetiš ravnopravno s nekim Holanđaninom, možda iluzija o rastu vrednosti kvadrata u Beogradu može da posluži kao emocionalna kompenzacija.
Stvar je u tome da imamo normalan sistem onda ljudi kao Joe ne bi morali da odlaze a ovi sto zive lagodnim zivotom jer su na "poziciji" bi se valjali u blatu iz kog su potekli. S obzirom da sistem nece sam da se menja vec moze samo da metastazira to moramo da uradimo mi ili terapijom ili amputacijom. To vise nije stvar neke politike ili ideologije vec opstanka, za moju generaciju je vec kasno ali zarad nase dece vredi se pomuciti jos malo ili cemo ih ispratiti kao sto je verovatno neko ispratio Joe-a.

Da li neko zna jel ima negde u Evropi da je tek na početku neki projekat poput Beograda na vodi ili da kažem u procesu izgradnje? I naravno ako se uopšte zna i opseg cena kako se kreće.

Vrh