Šta je novo?

Cene nekretnina

Vidim ja da bi kod nas neko razbio pare da otvori agenciju da pruza strucnu podrsku ljudima koji se ne razumeju u ove stvari, a kupuju stan i potreban im je savet.
Ja bih na primer lagano dao nekom 50e za pola sata da gleda sa mnom stan koji mi se svidja i da mi kaze da li je za kupovinu ili ne, da li renoviranje moze uspesno da se izvede itd...

Jeste, ali bi onda očekivao od tog nekog da garantuje za svoju procenu. A tu mnogo stvari ne može da se vidi na prvu.

Vidim ja da bi kod nas neko razbio pare da otvori agenciju da pruza strucnu podrsku ljudima koji se ne razumeju u ove stvari, a kupuju stan i potreban im je savet.
Ja bih na primer lagano dao nekom 50e za pola sata da gleda sa mnom stan koji mi se svidja i da mi kaze da li je za kupovinu ili ne, da li renoviranje moze uspesno da se izvede itd...
Ne znam kome bi se sa tim znanjem isplatilo da to radi za 50eur.
A i to znanje bi bilo neko ukrštanje arhitekte, gradjevinskog veštaka, ekonomiste i pravnika/advoka.

Meni su sve ove price sa manama stanova najjace. I to iz razloga kako sve to funkcionise u realnosti i kako zapravo ne mozes da provalis nista za kratko vreme i moras da budes mnogo obazriv.
U sustini, stan se oglasi, pozoves, imas 15 min da ga pogledas i 15 minuta da odlucis. Moras brze da razmisljas od toga koju picu narucujes, a kupujes nesto sto verovatno placas ceo zivot posle kroz rate kredita.

Ja sam izbegao jedan stan jer sam izvalio ispod prozora jednu liniju i liniju u cosku jedne sobe i sumnjivo mi je bilo na vlagu, iako sam bio bas bas zagrejan za stan. Kazem da cu da razmislim, izadjem napolje (blokovi oko Fontane), pogledam spolja taj cosak gde je ta soba, kad tamo vidim oluk koji se raspao i ivica fasade otpada bas ispod oluka i bukvalno se vidi spolja put kako potencijalno voda ulazi u zid. I stiglo je do zida sobe koji je debeo pola metra. I onda sam resio, bolje novogradnja i macka u dzaku nego ovakvi problemi, da bar bude novo.
Mnogi ljudi uđu u kupovinu stana sa stavom da sve mora biti perfektno, a realno ni da imas 500k eur ne mozes naći idealan stan. Sa druge strane, isti ti ljudi su neodgovorni laici koji gledaju stan bez proverenog inženjera/statičara koji je na raspolaganju da brzo pogleda stan, što je zapravo najvažnije organizovati jer se dobri stanovi prodaju brzinom svetlosti. Ima gomila postova i na ovom forumu o novogradnjama uključujući i BNV gde su poplavile garaže, pločice otpadaju itd. Niko nema kristalnu kuglu da zna kakav ce biti finalni proizvod kad se zgrada zavrsi, ali što se tiče zanatskih radova i kvaliteta materijala sigurno da investitor nije motivisaniji od mene da isporuci najviši standard obrade. Zapravo, to je segment gde investitor kroz uštede najvise moze da zaradi. Sa druge strane, temeljnom rekonstrukcijom se 90% stvari moze promeniti i otkloniti, ali zato je stručan nadzor od esencijalne važnosti jer ako strukturno nesto nije u redu sa zgradom, onda nema pomoći koliko kod da uložiš u renoviranje.

Jeste, ali bi onda očekivao od tog nekog da garantuje za svoju procenu. A tu mnogo stvari ne može da se vidi na prvu.

ja sam bio razmisljao pre, kada sam kupovo stan, da napravim youtube kanal i onda odradim review svih zgrada koje sam overio i to
ali onda sam bio u fazonu, nisam fotogenican, a pritom mozda dobijem batine. onda mi bila ideja da se maskiram kao crnac, ali vec sam poceo da prevezbavam sa idejom, i odustao sam

Dok mi razglabamo da li su cene opravdane ili nisu ...

Kao sto rekoh, zivot u Beogradu je postao veoma nehuman i nezdrav

Uh druze, 50 eur je smesan iznos. Toliko plaćam jedan dolazak žene koja očisti stan I ispegla stvari. Mislim da bez par hiljada eur niko ozbiljan ne bi ulazio u taj proces. Ako si ozbiljan kupac, tu se dogovori paušal i onda se taj neko obaveze da u periodu od par meseci obiđe i proveri sve stanove koje gledaš u tom periodu. Samo najteži deo je naći nekog ko je zaista stručan jer u svakoj profesiji na žalost većina ljudi su šarlatani i prodavci magle.

ja sam bio razmisljao pre, kada sam kupovo stan, da napravim youtube kanal i onda odradim review svih zgrada koje sam overio i to
ali onda sam bio u fazonu, nisam fotogenican, a pritom mozda dobijem batine. onda mi bila ideja da se maskiram kao crnac, ali vec sam poceo da prevezbavam sa idejom, i odustao sam
Ja sam imao ideju da napravaim sajt gde bi bilo uvuceni linkovi do stanova sa oglasa ili cak preuzeti ako obrisu oglase gde moze da se komentarise sa strane kupaca. E sad kako ne znam da pravim sajtove a ovo je malo komplikovanijij sajt nego obicna staticka strana odustao sam od toga. Ali bih rado ulozio nesto novca u izradu istog, samo da citam komentare i umirem od smeha :D

to mozda i nije losa ideja, da se doprinese padu cene kvadrata.
za svaku zgradu, stan, kraj, kilo komentara, pa ljudi na izvolte.

hm, da se odradi neki mvp test na nbg, realno ima nas par devova ovde, mozemo skarabudzimo to relativno brzo. brze nego ekspo

to mozda i nije lose ideja, da se doprinese padu cene kvadrata.
za svaku zgradu, stan, kraj, kilo komentara, pa ljudi na izvolte.
To kad bi postojalo garantujem pad cene najmanje 10% u globalu a krs zgrade i lokacije i vise ...
Negativna strana je sto bi onda top lokacije i dobre zgrade poskupele, mada realno ni to nije lose toliko, ali ne bi se vise desavalo da se prodaju raspadi za velike pare jer zaboga su sve nove zgrade ili tako nesto.

realno ubaci se oko 2000$ dolara u acquisition, da se prikupe ljudi. targetiraju se samo podstanari, jer nece imati bias.

Takve platforme su vredne samo koliko i provera ocene.
Ako bilo ko moze da kaci ocenu to gubi smisao, a nema ni nacina da se lako monetizuju da bi neko radio provere i bavio se time.

Ako bilo ko moze da kaci ocenu to gubi smisao, a nema ni nacina da se lako monetizuju da bi neko radio provere i bavio se time.
Tacno, ali ako se neka tvrdnja podkrepi fotografijom definitivno dobija na tezini. Booking ne brani da gosti komentarisu smestaj i nista im ne fali ...

ne bih ni radio monetizaciju preko toga, vise je ideja da oborimo cenu kvadrata
cak i svako da pise sve svasta, uvek moze da posluzi nekome da bar razmislja o tome kada ide da gleda stan
u svakom slucaju win win, jedno malo dobro delo

ne bih ni radio monetizaciju preko toga, vise je ideja da oborimo cenu kvadrata
cak i svako da pise sve svasta, uvek moze da posluzi nekome da bar razmislja o tome kada ide da gleda stan
u svakom slucaju win win, jedno malo dobro delo
Nije samo stvar u obaranju cene kvadrata (pre bih rekao zdrave korekcije zasnovane na cinjenicama a ne na marketingu) nego se dobije slika zgrade, kraja, prednosti i mana. Mnogo stvari neko vidi a neko ne, narocito ako se zagleda sama zgrada sa spolje strane. Neko zivi u kraju, mogao bi da da neki insajderski uvid u celu situaciju. Ima bas dosta pozitivnih faktora za ovako nesto

Poslednja izmena:
Ne znam kome bi se sa tim znanjem isplatilo da to radi za 50eur.
A i to znanje bi bilo neko ukrštanje arhitekte, gradjevinskog veštaka, ekonomiste i pravnika/advoka.
Zamisli..treba da izdvojiš min 100k a onda nudiš 50 evra nekome da dođe i za 30 min ti da savet a ti da poveruješ nekom koga prvi put vidiš a taj stručni prvi put vidi taj stan .
Pa cena dolaska bilo gde u grad je min 50 evra (parking gorivo)...a tih pola sata je ustvari bar pola dana.
Koliko ovde u stvari ima onih koji veze s vezom nemaju ...ali dobro...

Nije samo stvar u obaranju cene kvadrata (pre bih rekao zdrave korekcije zasnovane na cinjenicama a ne na marketingu) nego se dobije slika zgrade, kraja, prednosti i mana. Mnogo stvari neko vidi a neko ne, narocito ako se zagleda sama zgrada sa spolje strane. Neko zivi u kraju, mogao bi da da neki insajderski uvid u celu situaciju. Ima bas dosta pozitivnih faktora za ovako nesto
Šta da ti recimo neko kaže...da recimo u delu Tosinog bunar..Westa i Košara smrdi kanalizacija ?
Da li misliš da isto nece da se desi i u delu pumpe kod novog? kompleksa ispod brda bezanijskog

Nesto mi se cini da bi 99% komentara bili negativni pa bi sve na kraju bilo noise. Pogotovo ako bi se komentarisali bas oglasi sa sve cenama.
To nema veze sve dok postoje neke fotografije i komentar istih (eventualno da se doda filter da prikazuje samo komentare sa fotografijama kao na AliExpress :) ) To sto su negativni mozemo da prepustimo citaocu da proceni koliko su validni, vrednot je u tome da se dobije neka slika koja tesko moze da se dobije kratkim razgledanjem stana.

To kad bi postojalo garantujem pad cene najmanje 10% u globalu a krs zgrade i lokacije i vise ...
Negativna strana je sto bi onda top lokacije i dobre zgrade poskupele, mada realno ni to nije lose toliko, ali ne bi se vise desavalo da se prodaju raspadi za velike pare jer zaboga su sve nove zgrade ili tako nesto.
Pa kod nas je i dalje priča da dela države ima... a Svi znaju da .....
Glupost

Šta da ti recimo neko kaže...da recimo u delu Tosinog bunar..Westa i Košara smrdi kanalizacija ?
Da li misliš da isto nece da se desi i u delu pumpe kod novog? kompleksa ispod brda bezanijskog
Ako idem tamo da gledam stan obratio bih paznju na smrad kanalizacije ali ne bih definitivnoodustao od gledanja. Zavisi i koliko se to oseca i na kom spratu ... sve zavisi, ali je bitno da znam da toga ima ...

Kako se odbraniti od pozitivnih komentara? Mislim na lazno pozitivne. Ista stvar kao i sa negativnim, pravi buku. Ali bi bilo korisno da vidis sve dobro i lose, pa da sam procenis.

Kako se odbraniti od pozitivnih komentara? Mislim na lazno pozitivne. Ista stvar kao i sa negativnim, pravi buku. Ali bi bilo korisno da vidis sve dobro i lose, pa da sam procenis.
Pazljivim citanjem :) Ako su samo pozitivni komentari, ako jedan te isti nalog pise samo pozitivne kometare, ako nema ni jedne fotografije da podkrepi pricu, ako ... Mora malo da se cita izmedju redova ne moze sve na gotovo

Mada gde ces pozitivnije od onoga sto pise u oglasima, tamo je sve u superlativu, prosto ti je zao da opljackas ljude i das onoliko koliko traze :D

Vrh