Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne vidim potrebu bacanja 5k za 10 dana. 10 godina 50k. Ok otici jednom, dvaput da želja mine ali sve ostalo jeste bahaćenje osim ako se nema dovoljno novca da isprati sve da život ne trpi. Na jednoj stavci nećeš uštedeti sigurna ali na više njih... sve zavisi šta kome treba i koliki su prohtevi.
Ma čovek u životu nije ni kupio nista od svojih para ...zato ovako priča

Neće ni letovanje ni odricanje od produženog sa mlekom a ni odricanje od viđanja sa društvom. Naravno, treba imati meru u svemu i balans štednje i potrošenog.

Ono što će pomoći je pronalazak dobro plaćenog posla, a to nije jednostavno + dečka/devojku koji je u sličnoj poziciji. Prosto, neko je tu imao više, neko manje sreće (nije sve do znanja i veština) a i odabira fakulteta (5 su perspektivni, ostalih 25 i ne toliko). I to nije sve, posao se mora i povremeno promeniti ako nema napretka. Ili pokretanje svog biznisa, što da ne?

Neko je ovde pomenuo rmbanje 10 sati, ostajanje prekovremeno i to u korporaciji. Ja sam radio u korporaciji u kojoj je baš to radilo njih 12, a samo 1 napredovao. Ostali su ga izduvali da se izrazim narodski. A za drugo napredovanje zaposliše eksterno. Tako da, ko nema pomoć sa strane, mora mnogo truda i rada, punjenje CVa veštinama i stalno napredovanje dok se ne dođe do zadovoljavajućeg posla, gde se štednjom može doći do učešća. To je put, neko ima sreće pa na prvom poslu napreduje, neko tek na trećem, četvrtom. Neko nikada, ne mogu svi biti menadžment, zar ne?

Možda se ovim putem ne dođe do 5 stana (pošto je neko pitao za recept), moj cilj je 1 porodični

Zar nije rešavanje stambenog pitanja za većinu ljudi važnije od odlaska na more? Mislim, gledam po sebi. Da nemam rešen taj problem, more, a naročito egzotične destinacije, bili bi mi na poslednjem mestu. Eventualno bih seo u kola i za neku siću otišao u HN ili negde u CG. Maldivi i ostalo dolazi na kraju, kad imam sve bitno, pa može onda i to. Na stranu što me to uopšte ne zanima, pošto sam naklonjen evropskim letovalištima (Grčka, Italija, Španija), nego govorim teoretski.

Zar nije rešavanje stambenog pitanja za većinu ljudi važnije od odlaska na more? Mislim, gledam po sebi. Da nemam rešen taj problem, more, a naročito egzotične destinacije, bili bi mi na poslednjem mestu. Eventualno bih seo u kola i za neku siću otišao u HN ili negde u CG. Maldivi i ostalo dolazi na kraju, kad imam sve bitno, pa može onda i to. Na stranu što me to uopšte ne zanima, pošto sam naklonjen evropskim letovalištima (Grčka, Italija, Španija), nego govorim teoretski.

mislim da zavisi od perioda zivota. ja sa 25 nisam ni razmisljao da kupim stan

Sve zavisi u kojoj kategoriji i lokaciji letuješ ne može se generalizovati isto kao inkod kupovine stana.
Kada se štedi i na letovanju i zimovanju i restoranima i odeći, kolima, garderobi onda ima smisla...
Kao što je rečeno napredovanje u poslu + štednja je recept do stana.
Kada kažem stan ne mislim na neki gde će se sve potrefiti i lokacija i materijalizacija i komšiluk i pozicija sta i budzet.
Kada se kupi stan posle nekoliko godina se može prodati i uzeti bolji ili starogradnja ne mora odmah da se renovira, kao i sa kupovinom parking mesta može da se odloži.
Za Maldive imate jungle.tribe pa pogledajte nekad jeftinije od CG ili Grčke, ali sada se možda planiraju nemiri zbog političke borbe, objavljeno je negde bilo.

Kad mozes da ustedis par hiljada godisnje i vidis da te tvoja drzava i narod je*******u na svakom koraku sto se tice kupovine stana, jer dok ti skupis za ucesce trebace ti jos toliko, mislim da je mnogo lakse da se odlucis da otputujes negde ili kupis kola, jer svakako neces doci do stana.

Ovo odavno nisam video, zna li se sta?

1750767031420.png

I to je tačno. Govorio sam u teoriji kako bih ja, ako bi bilo šanse da kupim stan. Ako nema šanse, naravno da bih se okrenuo drugim stvarima. Da ne bude duplo golo 😄

Svako ima drugacije prioritete u zivotu. Meni je prioritet da uzivam u zivotu, pre nego sto bih kupio neki preskupi stan koji jedva mogu da priustim. Jednom u zivotu je covek mlad i ne mogu da godine provedem stedeci za stan u krugu dvojke dok jedem pastetu sumnjivog sastava. Vise sam za stan malo dalje, a ostatak para ulozim u zivot.
Ono sto zena i ja potrosimo na putovanja godisnje, u nekom drugom braku recimo zena potrosi na garderobu i torbe, a muz na delove za BMW-a kog bas i nije mogao da priusti, ali voli. Sto je potpuno u redu. Vozim obicna kola, kupujem u Waikiki-ju, meni je super realno.

Zavisi, bolje je napredovati u poslu i više rizikovati kao mladji, a kasnije kada baš bude potrebno kupiti porodični stan na kredit.
Ovo pričam subjektivno, ali meni je štednja u 20-tim godina stvarno suluda, tu treba praviti konekcije i napredovati u poslu i sa takvima se udružiti ili sa drugarima/prijateljima praviti o tome strategije na moru i druženjima i raditi stvarno na tome.
Dok je veoma važno kakvu ćeš partnerku isto naći, isto jedan od odlučujućih faktora za stan 😉

mislim da zavisi od perioda zivota. ja sa 25 nisam ni razmisljao da kupim stan
U tome se razlikuje mindset prosečnog potrošača. Odredjen deo ljudi će gledati gde da plasira taj novac da bi ga uvećao, prosečan potrošač će reći "svrbe me pare moram da ih potrošim na Maldive". Zato neko ima, dva, tri... stana, a neko kuka kako ne može da skupi novac za učešće i kako drugi dižu cene. Kad si mlad sve je lako :)

Sve zavisi u kojoj kategoriji i lokaciji letuješ ne može se generalizovati isto kao inkod kupovine stana.
Kada se štedi i na letovanju i zimovanju i restoranima i odeći, kolima, garderobi onda ima smisla...
Kao što je rečeno napredovanje u poslu + štednja je recept do stana.
Kada kažem stan ne mislim na neki gde će se sve potrefiti i lokacija i materijalizacija i komšiluk i pozicija sta i budzet.
Kada se kupi stan posle nekoliko godina se može prodati i uzeti bolji ili starogradnja ne mora odmah da se renovira, kao i sa kupovinom parking mesta može da se odloži.
Za Maldive imate jungle.tribe pa pogledajte nekad jeftinije od CG ili Grčke, ali sada se možda planiraju nemiri zbog političke borbe, objavljeno je negde bilo.
Zavisi, mene prošle god Grčka smeštaj 7 dana za ženu, dete i mene izašao 400e, 50m od mora u Julu, bukvalno predješ ulicu i na plaži si (manje mesto). Kaži da su mi troškovi bili još minimum toliko ali da zaokružimo na 1000-1100e sve ukupno. Doručak u apartmanu spremali sami, ručak/večera po potrebi na plaži ili neki restoran. Dakle nikakvo iživljavanje ili grickanje paštete. Ako odem na Maldive gde je 1600e po osobi, nek je i 50% za dete to je ukupno 4000e. Kako nije razlika? Uštedeo sam 3000e za 7-10 dana. Nije da je nepotrebno otići bar jednom ili dva puta na neku egzotičnu destinaciju ali ići svake godine i kukati kako ne možeš da skupiš za stan, a ide se na letovanje u Aziji, Africi,, zimovanje, kola od 20k... jbg. Ko ima mogućnosti neka ide na letovanje i dva puta godinje :)

Vise sam za stan malo dalje, a ostatak para ulozim u zivot.
Ono sto zena i ja potrosimo na putovanja godisnje, u nekom drugom braku recimo zena potrosi na garderobu i torbe, a muz na delove za BMW-a kog bas i nije mogao da priusti, ali voli. Sto je potpuno u redu. Vozim obicna kola, kupujem u Waikiki-ju, meni je super realno.
Sa ovim se većinom slažem. Neko se opterećuje da živi u krugu dvojke, neko se opterećuje garderobom, neko da vozi besna kola, neko troši na putovanja... svako spram svojih želja i mogućnosti.

Ideš na letovanje...zimovanje...kupiš nov auto ..e onda razmisljaš o stanu ..
Probudiš se i kažeš pa nisam ja kriv ....

Ništa značajno u odnosu koliko je zlato skočilo u maju. Sad radi "healthy pull back" što bi rekli odnosno da se vrati na nekih 3000$ po unci pa onda opet na gore do 3700-3800...
Ali inače što kažu za maj izgleda treba i uraditi "sell in may and go away".
Igraju se. Jao ne, neće biti nafte, nadrljali smo = +6%. A ne, čekaj, ipak će primirje = - 9%. Neko masti brke.

U tome se razlikuje mindset prosečnog potrošača. Odredjen deo ljudi će gledati gde da plasira taj novac da bi ga uvećao, prosečan potrošač će reći "svrbe me pare moram da ih potrošim na Maldive". Zato neko ima, dva, tri... stana, a neko kuka kako ne može da skupi novac za učešće i kako drugi dižu cene. Kad si mlad sve je lako :)

to je nevezano za godine.
kada pocnes da radis, koliko god da si na dobrom mestu, daleko imas da grindas do stana.
druge su pare sa 25, sa 30, sa 35, sa 40.

To su dosta stereotipi a @enfario će se složiti - neko letuje u Aziji ≠ taj neko je bogat. Maldivi su loš primer, ali jugoistočna Azija je veoma veoma jeftina, ali samo ako se ide bez agencije (samostalno). Moram da se složim i sa @G.I.Joe da su u piku sezone cene više.
Recimo, ovako nekako. Ako neko potroši 1000e po osobi u Grčkoj (ukupan trošak), mogao je za te pare otići u Aziju. Ako neko letuje sa celom porodicom za 1000, onda to nije moguće.

Kad smo kod godina, neko sa 25 ima već dvoje dece i gleda dom, a neko sa 25 je na drugoj godini i ide na Ekonomijadu da muva brucoškinje

Hahhaha Joe kida 😅
Baš deluje da te supruga sputava u nekim zamislima...

Poslednja izmena:
to je nevezano za godine.
kada pocnes da radis, koliko god da si na dobrom mestu, daleko imas da grindas do stana.
druge su pare sa 25, sa 30, sa 35, sa 40.
Pa jeste. Ko ne proživi u mladosti, preživi u starosti :) Nije cilj ni samo ulupati u beton, a život ode. Neko štedi od ranih dana pa kasnije gleda da proživi, neko dok je mlad troši sve na sebe (što je ok ako ulaže u sebe) i kasnije gleda da prištedi i da se skući, a neko samo troši pare bez ikakvog cilja :D

djolenzy, 4ti red flag za zene vec
bash ti se nije dalo izgleda
Pa kad imaš 15k platu onda ide pesma "Nije život jedna žena" :D

U Aziju se na odmor ide ako ne može da se nađe vremena tokom leta za odmor u Evropi, ili kao drugi odmor tokom zime.

Jedna od prednosti života u Evropi, a posebno Srbiji, je blizina Grčke, što svodi troškove odlaska na minimum za premijum svetsku lokaciju.

Vrh