Šta je novo?

Cene nekretnina

Dobro je dok je to problem, a ne ovih 435000 eura
Ok je cifra, tamanica da se malo potrudiš. Malo više radiš (neki dobar posao ako ima), malo manje letuješ, malo manje jedeš, malo manje živiš, i posle 20 godina (ako ostaneš čitav) možda imaš za učešće.
Ili nađeš u međuvremenu ženu sa kojom manje gubiš (a to je bogata žena), i onda kupite i uživaš tu dok te ne istera.

Ako ste gledali serijal Rad / Moj tata na određeno vreme, kad Bata Živojinović kaže Ljubiši "nađi neku koja je useljiva". Mada je češće da žene u određenom periodu, posle 30te traže muža sa stanom.

P. S. Na temu radiš/potrudiš se, suština je da je potrebno vreme da se dođe do dobrog posla, a tek onda se može štedeti neki novac. Problem je što su u poslednjih par godina cene nekretnina brže rasle od mogućnosti obićnog čoveka da utoliko poveća prihode. E sad, neko se odricao godinama da skupi učešće, a cene otišle gore da to učešće više nije dovoljno i onda sledi razočarenje, bes i gnev. Nezavisno od lokacije, mlada osoba oko 30 god koja nema nasledstvo ili pomoć nažalost mora da uđe u top 5% plata da bi imala šansu za kupovinu. E, tu nastaje problem. To nije jednostavno i ne uspe svako.

Poslednja izmena:
Neko je pitao kakvo je stanje na trzistu gledao sam stan koji je izasao u petak na oglas otisao odmah u ponedeljak da gledam. Bio sam prvi ljudi posle mene su uzeli stan. 55 kv Zemun. Eto toliko ovo je ja mislim 4 stan u poslednjih dva meseca da je ista prica.

Ovo sto prezivi na oglasima barem 2-3 nedelje znajte da nesto ne valja. Ili papiri ili je poslednji sprat ili je app cena. Sve sto da iole valja i da je normalna cena ode vrlo brzo, a cesto i ne dodje do oglasa kako mi je agent rekao.

Ako ste gledali serijal Rad / Moj tata na određeno vreme, kad Bata Živojinović kaže Ljubiši "nađi neku koja je useljiva". Mada je češće da žene u određenom periodu, posle 30te traže muža sa stanom.

P. S. Na temu radiš/potrudiš se, suština je da je potrebno vreme da se dođe do dobrog posla, a tek onda se može štedeti neki novac. Problem je što su u poslednjih par godina cene nekretnina brže rasle od mogućnosti obićnog čoveka da utoliko poveća prihode. E sad, neko se odricao godinama da skupi učešće, a cene otišle gore da to učešće više nije dovoljno i onda sledi razočarenje, bes i gnev. Nezavisno od lokacije, mlada osoba oko 30 god koja nema nasledstvo ili pomoć nažalost mora da uđe u top 5% plata da bi imala šansu za kupovinu. E, tu nastaje problem. To nije jednostavno i ne uspe svako.

Neko je pitao kakvo je stanje na trzistu gledao sam stan koji je izasao u petak na oglas otisao odmah u ponedeljak da gledam. Bio sam prvi ljudi posle mene su uzeli stan. 55 kv Zemun. Eto toliko ovo je ja mislim 4 stan u poslednjih dva meseca da je ista prica.
Ovo sto prezivi na oglasima barem 2-3 nedelje znajte da nesto ne valja. Ili papiri ili je poslednji sprat ili je app cena. Sve sto da iole valja i da je normalna cena ode vrlo brzo, a cesto i ne dodje do oglasa kako mi je agent rekao.
Koja je bila cena za ovaj sto je izmakao? Novogradnja ili Starogradnja?

Evo jednog top stana u top zgradi na Banovom Brdu, ko ima kesa, ozbiljna gajba

Uf kad vidim "prostrana terasa sa koje se pruža prelep pogled na zeleni park", zar ćemo stvarno da ignorišemo prelep pogled na Požešku? 😂

Evo ovaj ima parking mesta https://www.halooglasi.com/nekretni...gogolja/5425645314210?kid=1&sid=1750774685136

U Aziju se na odmor ide ako ne može da se nađe vremena tokom leta za odmor u Evropi, ili kao drugi odmor tokom zime.

Jedna od prednosti života u Evropi, a posebno Srbiji, je blizina Grčke, što svodi troškove odlaska na minimum za premijum svetsku lokaciju.
Kako mislis blizina premium svetske lokacije- pa nije cela Grcka, narucito ne delovi gde vecina Srba letuje premium? Covek je malopre navodio da ideu Grcku 10 dana u maju za 85 eur (UKUPNO, ne po nocenju) prevoz plus smestaj.

Ako ides u neki ultra premium hotel na Santoriniju potpuno je svejedno odakle ides, jednako brzo ces stici i iz Amerike i iz Srbije. Zapravo, velika vecina gostiju tamo je iz Amerike.

U cenu ultra premijuma u Grkoj troskovi transporta i ne uticu toliko, tako da ne pomaze blizina toliko. A Paralija 85e smestaj + prevoz van sezone ne moze biti premijum nikako.

Uz to, Azija nikako nije automatski inferiorna u odnosu na Grcku.

Kad cifre predju neku granicu da li se i dalje isplati kupovati ovde ili u inostranstvu?
Naravno da se u tom slučaju uzima u inostranstvu, pitanje je koja je to granica.
Sigurno ne može biti dozvoljeno da je stabilan kurs, plata 10k eur prosecna u Srbiji cene nekretnina 20k/m2 eur a troskovi života 9k mesečno, a da u ostatku sveta sve skoči duplo.

Naravno da se u tom slučaju uzima u inostranstvu, pitanje je koja je to granica.
Evo konkretno gledam onaj stan gore oglasen na 780K i razmisljam, sto bi neko dao toliko novca za stan ma kakav bio na Banovom brdu. Ne ulazim u metodologiju formiranja cene samo me interesuje motivacija za izdvajanje toliko para za stan u Beogradu.

Evo konkretno gledam onaj stan gore oglasen na 780K i razmisljam, sto bi neko dao toliko novca za stan ma kakav bio na Banovom brdu. Ne ulazim u metodologiju formiranja cene samo me interesuje motivacija za izdvajanje toliko para za stan u Beogradu.
Ima razvijen biznis u Srbiji, ima porodicu ovde pa mu se ne seli, nece da se bakce sa poreklom para u inostranstvu, ovde je kreditno sposoban tamo nije, ima dosta zapravo faktora tu...

Na kraju dana mozda kupac proda svoju nekretninu ili dve od 400k eur i uzme ostalih 380k na kredit npr, sve te sume izgledaju ogromno kada ti je polazna tacka 0 ali nije to kod svakoga tako.

Ima razvijen biznis u Srbiji, ima porodicu ovde pa mu se ne seli, nece da se bakce sa poreklom para u inostranstvu, ovde je kreditno sposoban tamo nije, ima dosta zapravo faktora tu...

Na kraju dana mozda kupac proda svoju nekretninu ili dve od 400k eur i uzme ostalih 380k na kredit npr, sve te sume izgledaju ogromno kada ti je polazna tacka 0 ali nije to kod svakoga tako.
Ne kazem da je nemoguca misija, ima ljudi sa puno para to uopste nije tema. Ogoljeno da pitam, zasto bi neko izdvojio skoro 800k za stan gde realno mu radi posao i onaj od 400k. Izgleda da kad se udje ozbiljna kinta kategorije razmisljanja vise nisu iste. Malo podseca na ona sela poistocnoj srbiji gde se zida jos jedan sprat samo da bude najveca u selu (labudovi, lavovi, gipsani radovi, patuljci i fontane su obavezan dekor)

Evo sa budzetom od 500k je tesko naci četvorosoban stan sa nekim parametrima kao što su navedeni. Pa dodaj parking mesta od 25k pa sredjivanje stana itd...
Poznajem dosta ljudi koji mogu to da priušte, kao i nekoliko bliskih ljudi koji žive u takvim stanovima(ok u NS-u).
Meni kao malom je bilo wow i merilo da su bogati ljudi koji imaju 2 kupatila u stanovima i imaju 3 spavaće sobe.
Što ne bi neko toliko izdvojio za komfor i porodicu u Srbiji u nešto šyo će uvek imati vrednost?
Ako ti je tu posao, firma, zaradjuješ sigurno sa više strana i potreban ti je veći stan jer ti ovde odgovara i ne planiraš da se seliš.
Pogledaj sve te četvorosobne ili petosobne stanove na ok lokacijama svi su skupi, ali ljudi tamo žive i sama renta je meni tu neverovatna i čudio sam se jako kratko(dok nisam razmislio) ko to može da finansira.
Ja za te novce od ljudi koje rade znam samo direktore velikih firmi ili korporacija koji mogu to da priušte, ostali su pametni, sposobni i uspešni privatnici.
Dosta ljudi u višem menadzmentu u velikim korporacijama zaradjuju i mimo plate zbog svog uticaja i moći odlučivanja, čak i više od plate.
Mnogo ljudi ima nasledjeno bogatstvo koje uvećava pametnim ulaganjem ili porodične biznise.
Da ne pričam sada o lakšoj povezanosti biznisa sa svetom i online poslovanja.
Neko čak i sve pare uloži u to, a da i dalje zavisi samo od jednog izvora zarade, što mi je lično malo suludo, ali ima nas raznih.

Ne kazem da je nemoguca misija, ima ljudi sa puno para to uopste nije tema. Ogoljeno da pitam, zasto bi neko izdvojio skoro 800k za stan gde realno mu radi posao i onaj od 400k. Izgleda da kad se udje ozbiljna kinta kategorije razmisljanja vise nisu iste. Malo podseca na ona sela poistocnoj srbiji gde se zida jos jedan sprat samo da bude najveca u selu (labudovi, lavovi, gipsani radovi, patuljci i fontane su obavezan dekor)
Znam i za ljude koji su davali preko 1 milion za BNV, privatni biznisi, logika je njihova i ne zalazim u to jer nismo u istom platnom rangu jos uvek.
Devojka radi enterijere i vi prosto ne mozete da zamislite koliko para se vrti u BGu a da se to ne vidi, da mi neko drugi prica mislio bih da izmislja...

Ekonomski tigar propo.
ChatGPT sumirao:
Srpska ekonomija, nakon godina oslanjanja na infrastrukturne projekte i statističke manipulacije, suočava se s ozbiljnom krizom – rast BDP-a je usporen, devizne rezerve naglo padaju, a deficit budžeta se dramatično povećava. Vladajuća struktura godinama je pumpala rast kroz zaduživanje i projekte poput Nacionalnog stadiona i Ekspa 2027, ali realizacija tih investicija ozbiljno kasni, dok su značajna sredstva umesto u infrastrukturu preusmerena na kupovinu aviona i populističke transfere. Uprkos pokušajima da se za ekonomske probleme okrive studentske blokade i politički protivnici, podaci MMF-a i Narodne banke ukazuju na sistemske slabosti, uključujući pad investicija, rast spoljnog deficita i pad realnih javnih prihoda. Izvoz ne može da prati rastući uvoz, a jaka pozicija dinara održava se veštački, uz sve češće intervencije NBS-a i trošenje deviznih rezervi. U tom kontekstu, vlast teško može da održi deficit ispod tri odsto BDP-a, kako je obećano MMF-u, a sve su veći izgledi za korekciju kursa i ekonomsku nestabilnost. Dok javnost trpi posledice ove politike, čak i SNS glasači ostaju bez očekivanih benefita, što dodatno podriva društvenu i političku stabilnost.

Ako sklizne kurs, benefite će imati oni koji imaju platu u eurima, cena stanova je u eurima indeksirana.
Najgore će biti onima koji imaju uštedjevinu u dinarima kao i platu.
Cena m2 se u tom slučaju ako gledamo u dinarima povećava, e sada za eur ne znam da li će se menjati.

Vrh