"Sovjetski Savez kad se obračunaju sa kulacima", mi je prvo palo na pamet kad sam video ovaj post.Србија кадa оде шпекулантски нарко-лоповски и парадржавни капитал:
Pogledajte prilog 241450
"Sovjetski Savez kad se obračunaju sa kulacima", mi je prvo palo na pamet kad sam video ovaj post.Србија кадa оде шпекулантски нарко-лоповски и парадржавни капитал:
Pogledajte prilog 241450
A kurs je pukao, jer nije bilo krize?Nije se toliko pogoršalo nego je država izmakla stolicu kursom i onda razvalila kupovnu moć svima. Ostavila je devize za sebe i lepu Brenu za 4 osobe.
Vecina stvari na ovome svetu ne postoji u da/ne sitemu binarnosti. Zato i postoj recimo Trolly problem jer ne moze sve da se opisuje apsolutima. Pojam socijalne pravde: https://sr.wikipedia.org/sr-el/Социјална_правдаSocijalna pravda je pleonazam. Nešto je ili pravedno ili nije.
Naravno, da se slazem za prirodu kaptalizma, a osobina kapitalizma je i da se kapital uvecava. Ne bih dalje da elaboriram, ali recimo grafikoni o kolicini bogatstva koju generise top 0.01% u odnosu na ostatak drustva konstantno pokazuju rastuci disbalans.Priroda kapitalizma je konkurencija. Mnogi stari bogataši su propali ili postali manje relevantni, a pojavili su se novi bogataši. Intervencija države često pomaže starim bogatašima da smanje konkurenciju, neretko zbog "socijalne pravde".
Ovde se slazem skroz. bilo bi vrlo izazovno napraviti sistem tako da porez gadja koga treba.Milijarderi se uglavnom izvuku da plate porez i nastrada srednja klasa.
Ne bih bio ni protiv nekih većih poreza za milijardere, ako bi napravili odličan sistem za proveru trošenja države pre toga.
Nekako svi zapnu da bogati plaćaju veće poreze, a ne zapinju za efikasnu kontrolu trošenja.
U stvarnosti ispadne da se povuče veći porez od srednje klase, zbog siromašnih, a od toga zarade bogati.
To ja kažem. Migranti poskupljuju stanovanje, a spuštaju nadnice.
Kurs je pukao na državni klik pre krize kod nas. Nije bilo razlike u odnosu na danas.A kurs je pukao, jer nije bilo krize?
Pa, pričaju već 13 godina da se kurs veštački održava, a on nikako da pukne.
Posle SEKE je kurs je oslabio jer se izvoz smanjio, gastosi smanjili slanje novca, SDI prestale, a i neki što su investirali ranije su otišli- kao US Steel (iako su sve činili da ga zadrže uključujući i nisku cenu struje).
U isto vreme su drastično poskupeli krediti na svetskom tržištu, a naša vlada se sumanuto zaduživala.
Kurs je bio neodbranjiv.
Tačno. Uvek do sada su se igrali s kursom i to namerno. I nije mi nikad bilo jasno da sve države u okruženju znaju da naprave valutu osim nas. Evo konačno imamo 13+ godina stabilan dinar. Samo nek nastave tako da rade!Kurs je pukao na državni klik pre krize kod nas. Nije bilo razlike u odnosu na danas.
Hoteli uglavnom posluju u zonama predviđenim za turizam, dok se Airbnb-ovi smeštaji šire po celim gradovima, uključujući i stambene četvrti. To, kaže ona, dovodi do porasta noćnog života, gužvi u javnom prevozu i rasta cena nekretnina za lokalce. „Problemi s kratkoročnim najmom kuvaju se već dugo, ali sada su eskalirali
Naravno da postoji. Kupovina nekretnine je jedan od glupljih načina za investiranje novca.Ja polazim od sebe jer nisam narucito pametan, pa mi je lakše da pare ulupam i beton nego da vodim nekakav biznis. Medjutim, kada vidim stopu povrata koji ostvarujem "na igralištu za bogate" bukvalno mi presedne. Mogu zamisliti kako je onima koji su istinski bogati, sigurno postoji bolji nacin da se plasira novac.
Kao vlasnik nekretnine mogu da ti prenesem direktna iskustva - auto ti generalno nije potreban. Sve što ti treba imaš u samom naselju, a prevoz unutar projekta i samog naselja je odlično organizovan. Imaš bagije koji te voze po marina villageu na poziv, a između marine, centralea i golfa imaš šatl kombije koji idu na 15 minuta, a do pet plaža isto tako imaš prevoz gliserima na svako 30 minuta. Imaš (solidan) market u marini, ako ti to nije dovoljno odeš shutleom do Centralea/Radovića tamo imaš mini pijacu koja je prilično dobro snabdevena. Ako hoćeš ribu/meso/namirnice nazoveš Cogimar koji ima besplatnu dostavu, ako hoćeš dostavu iz restorana zamoliš ove iz buggy servisa da ti donesu šta god, i to ti je to.Bio sam skoro u Luštica Bayu a prošle u Porto Novom.
U Luštici kvadrat 7K u brdu a 14K prvi red do mora.
Jeste lepo ali ja ne vidim nikakav život tamo, ako nemaš auto (naročito Luštica) možeš da se slikaš (a nećemo voziti auta celoga života).
Isto što i od maja do septembra. Svi lokali i restorani rade, evenutalno neki sa skraćenim radnim vremenom.Drugo i sad je poluprazno, a šta bi radio tamo od oktobra do aprila ne znam, obesio bi se.
E nemoj Forbes.rs to je Šolakovo. On znaš, mrzi Srbiju i sav njen progres.![]()
Ko ne razume ekonomiste dovoljno je da pogleda sliku: Iznos profita iznetog iz Srbije uskoro bi mogao da premaši vrednost investicija
Ko ne razume ekonomiste dovoljno je da pogleda sliku. Iznos profita iznetog iz Srbije uskoro bi mogao da premaši vrednost investicijaforbes.n1info.rs
Probaj i 4zida.rs, ja sam tamo pre par godina usred najvece frke sa rusima uspeo da nadjem relativno povoljno stan na Novom BGpozdrav, ne znam gdje bih pitao pa molim admine ako postoji neka druga tema da prebace. Da li znate gdje mogu da potrazim stan za izdavanje, treba mi stan za mladi par (oboje zaposleni) na novom BG ili Zemunu? Ne bih Ledite i Altinu i dalje od Altine. U halo oglasima i na nekretnine.rs nema nekog bas izbora. Da li postoje i dalje neke novine sa oglasima ili tako nseto? Hvala na odgvoru i izvnjavam se ako je tema pogresna
U Turskoj je ogromna inflacija, tako da je pitanje koliko su podaci stvarno uporedljivi, pogotovo ako je ovo nominalno.
Bukvalno je počeo da pada već krajem 2008, dok su cene stanova još uvek rasle. Može lako da se izgugla.Kurs je pukao na državni klik pre krize kod nas. Nije bilo razlike u odnosu na danas.
Ako je verovatni kolegi koji je bio u Istanbulu skoro, situacije je gora nego kod nas. Plate oko 800 evra, prodavnice cak malo skuplje nego Bg. Kafici u centru grada - u rangu Bg ili skuplji. Plus za izavanje, nema garsonjere ispod 500 eur. Stanovi kao stanovi jesu dosta jeftiniji nego kod nas, ali dok platis leba i kave, ne mozes bas da ustedis za ucesce. Ne kazem da je kod nas dobro, ali ono je za 20% vece prezivljavanje nego kod nas.U Turskoj je ogromna inflacija, tako da je pitanje koliko su podaci stvarno uporedljivi, pogotovo ako je ovo nominalno.
U Turskoj vec neko vreme pozitivan prirodni prirastaj imaju samo Kurdi i Arapi na istoku. A poslednjih godina cak i sa njima prirodni prirastaj je nizi nego u Srbiji.U gradu koji ima 10x više stanovnika, inflacija im je 36% i imaju pozitivan prirodni prirastaj za razliku od nas.
Istanbul svake godine poveca broj stanovnika za 200k, a pre 10+ godina je povecavao i za 400k godisnje. Recimo od 2000. do sada je skoro duplirao broj stanovnika, sa 8.7M na 16.2M, tj. oko 87%. (izvor)U Turskoj vec neko vreme pozitivan prirodni prirastaj imaju samo Kurdi i Arapi na istoku. A poslednjih godina cak i sa njima prirodni prirastaj je nizi nego u Srbiji.
I? I dalje nemaju pozitivan prirodni prirastaj, pogotovo ne u Istanbulu.Istanbul svake godine poveca broj stanovnika za 200k, a pre 10+ godina je povecavao i za 400k godisnje. Recimo od 2000. do sada je skoro duplirao broj stanovnika, sa 8.7M na 16.2M, tj. oko 87%. (izvor)
Za to vreme Beograd poveca broj stanovika za 3-4k godisnje, i od 2000. je povecao broj stanovnika sa 1.257M na 1.413M (ignorisi to da li su gledali uzi ili siri Beograd, bitan je trend). tj. oko 12%. (izvor). A ocekuje se da sredinom ovog veka ima 3.8% manji broj stanovnika nego sada (https://www.rts.rs/lat/vesti/drustvo/5020075/demografija-srbija-populacija.html).