Šta je novo?

Cene nekretnina

Realnost je , ruzno je reci , ali je realnost, da vecina nasih visokoobrazovanih i ne zasluzuje da ima platu vecu 300-400 evra platu od nkv radnika. Zasto? Zato sto je sigurno jedno 60-70 % visokoobrazovanih upisalo i zavrsilo faks da " ne bi nista radili ". Znate ono " uci sine , zavrsi faks da nista ne bi radio " . To je ta filozofija. Gledam kod sebe na poslu, privatni sektor, a i kod bracnog druga , vecina visokoobrazovanih , pristojne plate, ali retko ko je motivisan nesto da se trudi i cima. Kod bracnog druga u IT sektoru je takva situacija da vise uce i cimaju se oni koji su zavrsili neki IT kurs ili visu skolu, nego oni sa ETFom ili FONom, oni jednostavno nece jer " imaju faks" i sta oni tu treba da se cimaju i uce dodatno. Rodjak je masinac i isto kaze kod njega na poslu, njih nekoliko drze sve, ostali inzenjeri spavaju, odradjuju, neki nece ni za vece pare kad im se ponude da se potrude. Da ne govorimo tek o nekim drugim zanimanjima koje rade visokoobrazovani, menadzment, pravo, ekonomija bla bla bla...tek tu imamo svega, i cesto jedna frizerka, stolar, prodavacica vise radi i trudi se od njih. I zasto bi onda ta menadzerka zaradjivala vise od frizerke koja padne s nogu od posla, a ona sedi u kancu i pravi se da puno radi?

Нико и не каже да не раде ништа, већ да не раде сви високообразовани продуктивни послови, напротив, мањина је тако да стварају нешто. А када се позивају на пла- онда је важно махати дипломом. Мислим да је повећање минималца супер ствар , а да они који се траже и имају да тако кажем користан факултет , а не неки "да се похвале да имају факс" да це они сваки зарађивати доста више од тог минималног поверења.

Mi sad da bismo zadržali te fabrike, dozvoljavamo uvoz migranata na čiju će se zaradu plaćati niži bruto 2 u odnosu na domaće stanovništvo.
Pitaš me kako im se isplati.....
Ovo mi nije najjasnije...
Isteklo je vreme za izmenu.
I kako ja sad da objasnim korisnicima mobilnih obroka obloženim hlebom koji rade u javnom sektoru a pišu po forumu da nije normalno:
- da se minimalac duplira za dve godine
- da struja i sve komunalije odu duplo
- da takse i državni nameti odu duplo
- da je svuda monopol
- da je naš monopol maltene uveo domaćem stanovništvu sankcije za kupovinu van zemlje
- da je 5% zarade kada se radi sa milionima odlična zarada a 60% zarade kada se pravi zgrade nije ništa jer investitor "rizikuje".
Za neke najveće Investitore je ranije bilo da gledaju za 8god da se isplati investicija. To je 12.5%.
Kada sam rekao ovim drugim isto Investitorima oni su rekli da je kod njih to duži period.
Tako da se i ovde razlikuje od Investitora do Investitora.
Iskreno meni je 5% baš malo.

Zaista je ruzno stalno komentarisati kako je bezveze sto se minimalac povecava, jer sad kao neko sa fakultetom ce imati 300 evra vise od tog sa minimalcem. Pa ako je studirao nesto korisno i hoce da se potrudi , nece sigurno, imace daleko vise. Ali ako je studirao nesto bezveze onda i nije zasluzio nista vise.

Ovo mi nije najjasnije...
Drzava daje subvencije za zaposljavanje stranaca + dosta njih radi neprijaveljeno za bilo koje pare.
Isto sto je i u Americi manje vise, gde dosta biznisa je zaposljavalo brda ilegalaca jer sta ce da rade ti ljudi ako ih potplacuju / izrabljuju, da se zale vlasti pa da ih deportuju?

Zaista je ruzno stalno komentarisati kako je bezveze sto se minimalac povecava, jer sad kao neko sa fakultetom ce imati 300 evra vise od tog sa minimalcem. Pa ako je studirao nesto korisno i hoce da se potrudi , nece sigurno, imace daleko vise. Ali ako je studirao nesto bezveze onda i nije zasluzio nista vise.
Povecanje minimalca je super, ako je opravdano ekonomskim a ne populistickim politickim razlozima.

Meni je red flag ako je inženjer radio državni posao prilikom zapošljavanja.
Tu baš moram do detalja da ispitam šta je konkretno radio baš on, pa i da mu daš odmah neke stvari da on lično odradi.
Pravnici i ekonomisti mislim da imaju posla u velikim firmama, dok kod manjih privatnika te stvari radi uz primarni posao vlasnik ili neko uz svoj posao.
Drzava daje subvencije za zaposljavanje stranaca + dosta njih radi neprijaveljeno za bilo koje pare.
Isto sto je i u Americi manje vise, gde dosta biznisa je zaposljavalo brda ilegalaca jer sta ce da rade ti ljudi ako ih potplacuju / izrabljuju, da se zale vlasti pa da ih deportuju?
Nisam znao za te subvencije, ovo ostalo mi je jasno.

Koje su to konkretno subvencije, posto ja kad god sam gledao to nije bilo bas kako neki predstavljaju?

Ja se sećam da je bilo nešto da novonastanjeni stranac ima pravo na 70% umanjenja osnovice poreza na zaradu, ali ako je visoko kvalifikovano lice koje ne možeš da nađeš na domaćem tržištu i mora da ima mesečnu platu nešto oko 250k dinara ili više u zavisnosti od kategorije.
Tako nešto.

Realnost je , ruzno je reci , ali je realnost, da vecina nasih visokoobrazovanih i ne zasluzuje da ima platu vecu 300-400 evra platu od nkv radnika. Zasto? Zato sto je sigurno jedno 60-70 % visokoobrazovanih upisalo i zavrsilo faks da " ne bi nista radili ". Znate ono " uci sine , zavrsi faks da nista ne bi radio " . To je ta filozofija. Gledam kod sebe na poslu, privatni sektor, a i kod bracnog druga , vecina visokoobrazovanih , pristojne plate, ali retko ko je motivisan nesto da se trudi i cima. Kod bracnog druga u IT sektoru je takva situacija da vise uce i cimaju se oni koji su zavrsili neki IT kurs ili visu skolu, nego oni sa ETFom ili FONom, oni jednostavno nece jer " imaju faks" i sta oni tu treba da se cimaju i uce dodatno. Rodjak je masinac i isto kaze kod njega na poslu, njih nekoliko drze sve, ostali inzenjeri spavaju, odradjuju, neki nece ni za vece pare kad im se ponude da se potrude. Da ne govorimo tek o nekim drugim zanimanjima koje rade visokoobrazovani, menadzment, pravo, ekonomija bla bla bla...tek tu imamo svega, i cesto jedna frizerka, stolar, prodavacica vise radi i trudi se od njih. I zasto bi onda ta menadzerka zaradjivala vise od frizerke koja padne s nogu od posla, a ona sedi u kancu i pravi se da puno radi?
Molim vas bez ovakvih pausalnih nagadjanja. Ocigledno je da je vas licni uzorak previse mali da bi imao bilo kakav statisticki znacaj.
Najbolje da se vratimo u SSSR uravnilovku i da vratimo radnicke savete i samoupravljanje po Kardelju. To da je moglo, ne bi propalo, i propalo je zauvek.
Pa da spremacice na radnickom savetu odlucuju o investicijama u proizvodnju i smernicama za razvoj kompanije. E toga vise nece biti nikada.
Odnosi izmedju plata zavise i od tipa industrije, normalno je da obican inzenjer zaradjuje minimalno 3 puta vise od NKV radnika, a senior ili SME i 5-10 puta vise. To nije zbog toga sto je jedan pametniji od drugog, vec sto greska inzenjera moze da kosta kompaniju 1000 puta vise od greske radnika, sto je inzenjer ulozio 8-10 godina u ucenje i usavrsavanje dok je radnik nagomilao za to vreme 100-ak plata pa je nesto i ustedeo i stvorio porodicu do tada, sto je posao inzenjera daleko kompleksniji, stresniji, i ne podleze normiranju pa samim tim uvek podlozan diskusiji o efikasnosti, itd. itd. itd.

Ja se sećam da je bilo nešto da novonastanjeni stranac ima pravo na 70% umanjenja osnovice poreza na zaradu, ali ako je visoko kvalifikovano lice koje ne možeš da nađeš na domaćem tržištu i mora da ima mesečnu platu nešto oko 250k dinara ili više u zavisnosti od kategorije.
Tako nešto.
Da, za to znam, al to nema veze sa ovim o cemu sale prica, standardno.

Znam za Aranđelovac. Za Vrdnik nisam znao pa ću potražiti.
Ali opet, kod nas, da bi ziveo tako negde, moras da imas dobre prihode da bi pokrio troskove putovanja do veceg grada. Aranđelovac ima sve neophodno za život porodice ali bi verovatno jedno radilo u BG i onda se stvar komplikuje. Ili bus ili kolima svaki dan i to utice ne samo finansijski vec i na kvalitet zivota.
Bilo bi dobro da se tako neko naselje napravi blize BGu - posle Orlovace (pocetak Opstine Barajevo) ili u Zemun Polju, Krnjaci, Rakovici.
Ili na nekoj razumnoj udaljenosti od Nisa - recimo Niska Banja, ili od Kragujevca, Novog Sada... Sto se tice Beograda mislim da je to malo moguce.
Pre svega sto se teško može uklopiti sve sa šumom, železnicom, blizinom autoputa i kompletnom infrastrukturom. Drugi razlog je što ce investitor "pogurati" da se ipak napravi zgrada od par spratova. Veća je to lova nego kuće u nizu ili dvojne kuće.
Za ostale gradove i ima šanse ali prodje zivot, ko ce cekati.

EDIT: Pitanje za forumaše, da li uopšte život na tako nekom mestu u blizini prirode, sa kućom, dvorištem, garažom i ostalom infrastrutkurom zaista predstavlja kvalitetan život?

Poslednja izmena:
Molim vas bez ovakvih pausalnih nagadjanja. Ocigledno je da je vas licni uzorak previse mali da bi imao bilo kakav statisticki znacaj.
Najbolje da se vratimo u SSSR uravnilovku i da vratimo radnicke savete i samoupravljanje po Kardelju. To da je moglo, ne bi propalo, i propalo je zauvek.
Pa da spremacice na radnickom savetu odlucuju o investicijama u proizvodnju i smernicama za razvoj kompanije. E toga vise nece biti nikada.
Odnosi izmedju plata zavise i od tipa industrije, normalno je da obican inzenjer zaradjuje minimalno 3 puta vise od NKV radnika, a senior ili SME i 5-10 puta vise. To nije zbog toga sto je jedan pametniji od drugog, vec sto greska inzenjera moze da kosta kompaniju 1000 puta vise od greske radnika, sto je inzenjer ulozio 8-10 godina u ucenje i usavrsavanje dok je radnik nagomilao za to vreme 100-ak plata pa je nesto i ustedeo i stvorio porodicu do tada, sto je posao inzenjera daleko kompleksniji, stresniji, i ne podleze normiranju pa samim tim uvek podlozan diskusiji o efikasnosti, itd. itd. itd.
Slažem se. Ali ne može se početniku inženjeru dati neki odgovoran posao niti on može da odlučuje i donosi neki odluku koja može da skupo košta firmu. Ti u ovom slučaju porediš iskusnog i odgovornog inženjera i tu se apsolutno slažem.
Samo što neki posle faksa neće da se uopšte usavršavaju nije bitno koji faks su završili, niti da preuzmu odgovornost za odluke itd, realno ni ne mogu nego firma treba da ih obuči, mentoriše i proceni kada to mogu(ako su željni da napreduju)...
Tako da u tom nekom kratkom roku dolazimo i do apsurda da u jednom periodu imamo iskusne samostalne majstore/brigadire kako god, koji su samostalniji od nekog koga treba da obučavaš i u tom slučaju firma odredjuje platu na osnovu dobiti od obojice.
Svakako mislim da je uvek bio problem tek početnicima koji su završili faks prilikom davanja plate, kako firmi tako i njima.

Iskreno ne znam ni ko je govorio da smo ravni zapadu?
Spominjali smo da je ovde bolja klima i da nemamo problema sa migrantima itd...
Ponovo pišem i pitam gde je onda bolje Investicionom kupcu da kupi stan(novogradnja) na zapadu nego u Beogradu, ako su ovde prenaduvane cene?
Ja gledam istok i Dubai jer sam za to upućeniji.
Kada se Beogradjani odluče da kupuju investicioni stan na zapadu umesto neke novogradnje od 4k+ eura u Beogradu onda možemo da očekujemo stagnaciju cena nekretnina.
U Srbiji imamo višak nekretnina, a na zapadu manjak, pa je jasna logika gde kupiti. Postoje administrativni problemi kupovine nekretnina za državljane Srbije u neki clanicama EU, kao i dokazivanje porekla novca, a negde postoji i ograničenje cene najma. Mnogi investicioni kupci se odlučuju za kupovinu u Srbiji, da bi izbegli komplikacije.

Znam za Aranđelovac. Za Vrdnik nisam znao pa ću potražiti.
Ali opet, kod nas, da bi ziveo tako negde, moras da imas dobre prihode da bi pokrio troskove putovanja do veceg grada. Aranđelovac ima sve neophodno za život porodice ali bi verovatno jedno radilo u BG i onda se stvar komplikuje. Ili bus ili kolima svaki dan i to utice ne samo finansijski vec i na kvalitet zivota.
Bilo bi dobro da se tako neko naselje napravi blize BGu - posle Orlovace (pocetak Opstine Barajevo) ili u Zemun Polju, Krnjaci, Rakovici.
Ili na nekoj razumnoj udaljenosti od Nisa - recimo Niska Banja, ili od Kragujevca, Novog Sada... Sto se tice Beograda mislim da je to malo moguce.
Pre svega sto se teško može uklopiti sve sa šumom, železnicom, blizinom autoputa i kompletnom infrastrukturom. Drugi razlog je što ce investitor "pogurati" da se ipak napravi zgrada od par spratova. Veća je to lova nego kuće u nizu ili dvojne kuće.
Za ostale gradove i ima šanse ali prodje zivot, ko ce cekati.

EDIT: Pitanje za forumaše, da li uopšte život na tako nekom mestu u blizini prirode, sa kućom, dvorištem, garažom i ostalom infrastrutkurom zaista predstavlja kvalitetan život?
Zavisi sta voliš, nekome se dopada takav život, ja bih pre to koncipirao kao vikendicu/second home, nego kao primarno mesto boravka. Takodje, ako gledaš kriterijume koje si postavio, gledao bih Frusku Goru jer Ruma ima autoput i železnicu, tu je nacionalni park a kada se završi tunel od Rume do NS će se stizati za 15 minuta. Evo primera jednog takvog naselja:

U Srbiji imamo višak nekretnina, a na zapadu manjak, pa je jasna logika gde kupiti. Postoje administrativni problemi kupovine nekretnina za državljane Srbije u neki clanicama EU, kao i dokazivanje porekla novca, a negde postoji i ograničenje cene najma. Mnogi investicioni kupci se odlučuju za kupovinu u Srbiji, da bi izbegli komplikacije.
To mi je jasno, kao i da je komplikovanije našima, da izaberu u inostranstvu u kojem ne borave.
Vidim da naši ljudi iz dijaspore, uglavnom gledaju da kupe u inostranstvu u kojem borave ili u Srbiji.
Mislim da i nije toliko zbog ograničene cene rente koliko zbog neke bojaznosti nepoznatog.
Prvi ja bih gledao inostranstvo tamo gde mi žive rodjaci ili prijatelji duže godina.
Realno ima naših svuda tako da i tu ne vidim neki problem da se povežu ljudi zbog neke sigurnosti i zajedničke saradnje.
Ali zbog svega nabrojanog i trenutnih bisokih kirija kao i prethodnih godina ozbiljnijeg rasta nekretnina veći i je odabir da uzmu u Beogradu ili NS-u investicionu nekretninu. Odmah nadješ podstanara i kreću da ti kaplju novci, prilično jednostavno, za razliku od inostranstva.
Kada bih gledao Evropu za kupovinu investicionog stana dvosobni ili garsonjeru trenutno nemam predstavu ni kako se kreću cene m2 ni rente ni oko poreza itd...
Naravno uz volju sve se u današnje vreme sazna pa kasnije i uz pomoć prijatelja koji je tamo može i da se izdaje i održava.

PIsao o tome skoro..tj.o " inženerima "
Pogotobo u breme kupovine diploma.
Onaj ko radi treba i da zaradi.. A administraciju na minimalac.

PIsao o tome skoro..tj.o " inženerima "
Pogotobo u breme kupovine diploma.
Onaj ko radi treba i da zaradi.. A administraciju na minimalac.
Otišli smo u offtopic ali firme, korporacije gledaju kolikr one imaju profit od osobe.
Ima u nekim firmama i program koji beleži tačno koliko je zaradila firma od koje osobe (inženjera), pa se na osnovu toga dobijaju bonusi. To mi je i fer ako uspeš da sagledaš sve aspekte u toj objektivnosti, pa po meni treba tu dodati i mogući razvoj napredak te osobe(što u ovim slučajima se ne gleda).
Isto vezano na ovu temu možemo da sagledamo koliko bi realno trebao Investitor da zaradi kod izgradnje i prodaje nekretnina kada bi imali neku idealnu matematičku formulu.

Zavisi, ako prelomiš u glavi da ne moraš da budeš ultra moderan fensi lajfstajl urbanista, da moraju svi da te vide kako pijuckaš kaficu i grickaš kašičicu, da se hvališ drugima kako si uspeo jer živiš u begedeu... onda će ti tu biti veoma kvalitetan život. Danas baš pričao sa čovekom koji se iz BGa preselio i Slankamen pre poskupljenja tamo. Kaže nikad manje stresa da je i kosa počela ponovo da mu raste :) ali to je nešto što je zajedno odlučio sa ženom.

Moje kolege, Austrijanci iz Beča, svi žive u kućama ili u zgradama sa par stanova. Direktor je živeo na obodu nacionalnog parka u Beču... Putovao sa X5 u prvi becirk, svaki dan.
Naši i drugi "stranci" u firmi su živeli u stanovima po gradu.
BIvsi komšija živi u Čikagu u naselju sa kućama. To je tamo prestiž.
U Bukureštu je pre 15ak godina,.život u kući postao trend....

Poslednja izmena:
Vrh