Ovo mi nije najjasnije...Mi sad da bismo zadržali te fabrike, dozvoljavamo uvoz migranata na čiju će se zaradu plaćati niži bruto 2 u odnosu na domaće stanovništvo.
Pitaš me kako im se isplati.....
Za neke najveće Investitore je ranije bilo da gledaju za 8god da se isplati investicija. To je 12.5%.Isteklo je vreme za izmenu.
I kako ja sad da objasnim korisnicima mobilnih obroka obloženim hlebom koji rade u javnom sektoru a pišu po forumu da nije normalno:
- da se minimalac duplira za dve godine
- da struja i sve komunalije odu duplo
- da takse i državni nameti odu duplo
- da je svuda monopol
- da je naš monopol maltene uveo domaćem stanovništvu sankcije za kupovinu van zemlje
- da je 5% zarade kada se radi sa milionima odlična zarada a 60% zarade kada se pravi zgrade nije ništa jer investitor "rizikuje".
Drzava daje subvencije za zaposljavanje stranaca + dosta njih radi neprijaveljeno za bilo koje pare.Ovo mi nije najjasnije...
Povecanje minimalca je super, ako je opravdano ekonomskim a ne populistickim politickim razlozima.Zaista je ruzno stalno komentarisati kako je bezveze sto se minimalac povecava, jer sad kao neko sa fakultetom ce imati 300 evra vise od tog sa minimalcem. Pa ako je studirao nesto korisno i hoce da se potrudi , nece sigurno, imace daleko vise. Ali ako je studirao nesto bezveze onda i nije zasluzio nista vise.
Nisam znao za te subvencije, ovo ostalo mi je jasno.Drzava daje subvencije za zaposljavanje stranaca + dosta njih radi neprijaveljeno za bilo koje pare.
Isto sto je i u Americi manje vise, gde dosta biznisa je zaposljavalo brda ilegalaca jer sta ce da rade ti ljudi ako ih potplacuju / izrabljuju, da se zale vlasti pa da ih deportuju?
Iskreno ne pratim to da mogu da tvrdim, bile su aktuelne pre koju godinu ne znam da li su i dalje aktuelne.Koje su to konkretno subvencije, posto ja kad god sam gledao to nije bilo bas kako neki predstavljaju?
Molim vas bez ovakvih pausalnih nagadjanja. Ocigledno je da je vas licni uzorak previse mali da bi imao bilo kakav statisticki znacaj.Realnost je , ruzno je reci , ali je realnost, da vecina nasih visokoobrazovanih i ne zasluzuje da ima platu vecu 300-400 evra platu od nkv radnika. Zasto? Zato sto je sigurno jedno 60-70 % visokoobrazovanih upisalo i zavrsilo faks da " ne bi nista radili ". Znate ono " uci sine , zavrsi faks da nista ne bi radio " . To je ta filozofija. Gledam kod sebe na poslu, privatni sektor, a i kod bracnog druga , vecina visokoobrazovanih , pristojne plate, ali retko ko je motivisan nesto da se trudi i cima. Kod bracnog druga u IT sektoru je takva situacija da vise uce i cimaju se oni koji su zavrsili neki IT kurs ili visu skolu, nego oni sa ETFom ili FONom, oni jednostavno nece jer " imaju faks" i sta oni tu treba da se cimaju i uce dodatno. Rodjak je masinac i isto kaze kod njega na poslu, njih nekoliko drze sve, ostali inzenjeri spavaju, odradjuju, neki nece ni za vece pare kad im se ponude da se potrude. Da ne govorimo tek o nekim drugim zanimanjima koje rade visokoobrazovani, menadzment, pravo, ekonomija bla bla bla...tek tu imamo svega, i cesto jedna frizerka, stolar, prodavacica vise radi i trudi se od njih. I zasto bi onda ta menadzerka zaradjivala vise od frizerke koja padne s nogu od posla, a ona sedi u kancu i pravi se da puno radi?
Da, za to znam, al to nema veze sa ovim o cemu sale prica, standardno.Ja se sećam da je bilo nešto da novonastanjeni stranac ima pravo na 70% umanjenja osnovice poreza na zaradu, ali ako je visoko kvalifikovano lice koje ne možeš da nađeš na domaćem tržištu i mora da ima mesečnu platu nešto oko 250k dinara ili više u zavisnosti od kategorije.
Tako nešto.
Znam za Aranđelovac. Za Vrdnik nisam znao pa ću potražiti.Ovo su mi mi je najsličniji primeri i u Vrdinku se prave neki takvi kompleksi, njih treba istražiti:
![]()
Slažem se. Ali ne može se početniku inženjeru dati neki odgovoran posao niti on može da odlučuje i donosi neki odluku koja može da skupo košta firmu. Ti u ovom slučaju porediš iskusnog i odgovornog inženjera i tu se apsolutno slažem.Molim vas bez ovakvih pausalnih nagadjanja. Ocigledno je da je vas licni uzorak previse mali da bi imao bilo kakav statisticki znacaj.
Najbolje da se vratimo u SSSR uravnilovku i da vratimo radnicke savete i samoupravljanje po Kardelju. To da je moglo, ne bi propalo, i propalo je zauvek.
Pa da spremacice na radnickom savetu odlucuju o investicijama u proizvodnju i smernicama za razvoj kompanije. E toga vise nece biti nikada.
Odnosi izmedju plata zavise i od tipa industrije, normalno je da obican inzenjer zaradjuje minimalno 3 puta vise od NKV radnika, a senior ili SME i 5-10 puta vise. To nije zbog toga sto je jedan pametniji od drugog, vec sto greska inzenjera moze da kosta kompaniju 1000 puta vise od greske radnika, sto je inzenjer ulozio 8-10 godina u ucenje i usavrsavanje dok je radnik nagomilao za to vreme 100-ak plata pa je nesto i ustedeo i stvorio porodicu do tada, sto je posao inzenjera daleko kompleksniji, stresniji, i ne podleze normiranju pa samim tim uvek podlozan diskusiji o efikasnosti, itd. itd. itd.
U Srbiji imamo višak nekretnina, a na zapadu manjak, pa je jasna logika gde kupiti. Postoje administrativni problemi kupovine nekretnina za državljane Srbije u neki clanicama EU, kao i dokazivanje porekla novca, a negde postoji i ograničenje cene najma. Mnogi investicioni kupci se odlučuju za kupovinu u Srbiji, da bi izbegli komplikacije.Iskreno ne znam ni ko je govorio da smo ravni zapadu?
Spominjali smo da je ovde bolja klima i da nemamo problema sa migrantima itd...
Ponovo pišem i pitam gde je onda bolje Investicionom kupcu da kupi stan(novogradnja) na zapadu nego u Beogradu, ako su ovde prenaduvane cene?
Ja gledam istok i Dubai jer sam za to upućeniji.
Kada se Beogradjani odluče da kupuju investicioni stan na zapadu umesto neke novogradnje od 4k+ eura u Beogradu onda možemo da očekujemo stagnaciju cena nekretnina.
Zavisi sta voliš, nekome se dopada takav život, ja bih pre to koncipirao kao vikendicu/second home, nego kao primarno mesto boravka. Takodje, ako gledaš kriterijume koje si postavio, gledao bih Frusku Goru jer Ruma ima autoput i železnicu, tu je nacionalni park a kada se završi tunel od Rume do NS će se stizati za 15 minuta. Evo primera jednog takvog naselja:Znam za Aranđelovac. Za Vrdnik nisam znao pa ću potražiti.
Ali opet, kod nas, da bi ziveo tako negde, moras da imas dobre prihode da bi pokrio troskove putovanja do veceg grada. Aranđelovac ima sve neophodno za život porodice ali bi verovatno jedno radilo u BG i onda se stvar komplikuje. Ili bus ili kolima svaki dan i to utice ne samo finansijski vec i na kvalitet zivota.
Bilo bi dobro da se tako neko naselje napravi blize BGu - posle Orlovace (pocetak Opstine Barajevo) ili u Zemun Polju, Krnjaci, Rakovici.
Ili na nekoj razumnoj udaljenosti od Nisa - recimo Niska Banja, ili od Kragujevca, Novog Sada... Sto se tice Beograda mislim da je to malo moguce.
Pre svega sto se teško može uklopiti sve sa šumom, železnicom, blizinom autoputa i kompletnom infrastrukturom. Drugi razlog je što ce investitor "pogurati" da se ipak napravi zgrada od par spratova. Veća je to lova nego kuće u nizu ili dvojne kuće.
Za ostale gradove i ima šanse ali prodje zivot, ko ce cekati.
EDIT: Pitanje za forumaše, da li uopšte život na tako nekom mestu u blizini prirode, sa kućom, dvorištem, garažom i ostalom infrastrutkurom zaista predstavlja kvalitetan život?
To mi je jasno, kao i da je komplikovanije našima, da izaberu u inostranstvu u kojem ne borave.U Srbiji imamo višak nekretnina, a na zapadu manjak, pa je jasna logika gde kupiti. Postoje administrativni problemi kupovine nekretnina za državljane Srbije u neki clanicama EU, kao i dokazivanje porekla novca, a negde postoji i ograničenje cene najma. Mnogi investicioni kupci se odlučuju za kupovinu u Srbiji, da bi izbegli komplikacije.
PIsao o tome skoro..tj.o " inženerima "Realnost je , ruzno je reci , ali je realnost, da vecina nasih visokoobrazovanih i ne zasluzuje da ima platu vecu 300-400 evra platu od nkv radnika. Zasto? Zato sto je sigurno jedno 60-70 % visokoobrazovanih upisalo i zavrsilo faks da " ne bi nista radili ". Znate ono " uci sine , zavrsi faks da nista ne bi radio " . To je ta filozofija. Gledam kod sebe na poslu, privatni sektor, a i kod bracnog druga , vecina visokoobrazovanih , pristojne plate, ali retko ko je motivisan nesto da se trudi i cima. Kod bracnog druga u IT sektoru je takva situacija da vise uce i cimaju se oni koji su zavrsili neki IT kurs ili visu skolu, nego oni sa ETFom ili FONom, oni jednostavno nece jer " imaju faks" i sta oni tu treba da se cimaju i uce dodatno. Rodjak je masinac i isto kaze kod njega na poslu, njih nekoliko drze sve, ostali inzenjeri spavaju, odradjuju, neki nece ni za vece pare kad im se ponude da se potrude. Da ne govorimo tek o nekim drugim zanimanjima koje rade visokoobrazovani, menadzment, pravo, ekonomija bla bla bla...tek tu imamo svega, i cesto jedna frizerka, stolar, prodavacica vise radi i trudi se od njih. I zasto bi onda ta menadzerka zaradjivala vise od frizerke koja padne s nogu od posla, a ona sedi u kancu i pravi se da puno radi?
Otišli smo u offtopic ali firme, korporacije gledaju kolikr one imaju profit od osobe.PIsao o tome skoro..tj.o " inženerima "
Pogotobo u breme kupovine diploma.
Onaj ko radi treba i da zaradi.. A administraciju na minimalac.
Fino baš deluje čitav koncept.vo primera jednog takvog naselja:
Zavisi, ako prelomiš u glavi da ne moraš da budeš ultra moderan fensi lajfstajl urbanista, da moraju svi da te vide kako pijuckaš kaficu i grickaš kašičicu, da se hvališ drugima kako si uspeo jer živiš u begedeu... onda će ti tu biti veoma kvalitetan život. Danas baš pričao sa čovekom koji se iz BGa preselio i Slankamen pre poskupljenja tamo. Kaže nikad manje stresa da je i kosa počela ponovo da mu rasteEDIT: Pitanje za forumaše, da li uopšte život na tako nekom mestu u blizini prirode, sa kućom, dvorištem, garažom i ostalom infrastrutkurom zaista predstavlja kvalitetan život?
Mogao bih da razmislim o onlajn poslu i Slankamenu.da je i kosa počela ponovo da mu raste