Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne činite uslugu nikome kad poredite period SEKE sa ovim što imamo danas. To bukvalno ide u prilog SNS-u. SEKA je jedan od razloga zašto je DS i izgubio vlast.
Kao što rekoh u ranijim postovima, mnogi (većinom stariji) krive "žute" za gubitak posla pa makar firma poslovala decenijama u minusu, a da ne spominjemo SEK-u.

edit: i da dodam da ni oni prošli nisu bili cveće ali treba staviti stvari u perspektivu kada se govori i ponudi posla u vreme SEK-e. A i sada kreće polako rezanje viška radne snage.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh u ranijim postovima, mnogi (većinom stariji) krive "žute" za gubitak posla pa makar firma poslovala decenijama u minusu, a da ne spominjemo SEK-u.
Нисам помињао власт (углавном исти и тада и сада) нити помињем само себе.

Nisam ni Ja spomenuo tebe, a svi znamo da su DOS preletači odavno u SNS-u, neke čak i znam lično, koji su bili vatreno protiv SNS-a. Takva je (žalosna) politika kod nas.

Нисам никад био у власти,ни у странци али увек сам у неким комисијама,одборима саветима да контролишем шта се дешава и како се троши новац свих грађана.
Не бих сад да пишем о томе,али познајем све у политици последњих 30 година.
Оно што ме забрињава да су све исти људи,талог који је избио на површину и нема нико нов,поштен,неискварен да се појави.
Ја већ знам ко ће у мом месту бити будућа власт и забрињава ме.(Неко би рекао,пакуј се и иди).
Они су сад кварни и лоши а шта тек можемо очекивати кад се докопају власти?
Да се поправе,брину се за народ,усвајају нове законе,граде,поправљају,штеде....
Да се тале,намештају тендере,запошљавају своје...
Мени је много вероватнија ова друга опција.
Надам се да ће у држави бити у опозицији нових и поштених људи па да се сви мобилишемо за изборе.

Надам се да ће у држави бити у опозицији нових и поштених људи па да се сви мобилишемо за изборе.
Тек када будемо имали могућност избора можемо се томе надати. Први корак је рушење диктатуре и криминалне структуре на власти.

Ja prezirem SNS iz dna duše, ali poznajem neke ljude iz opozicije koje neću imenovati, uglavnom niža kategorija stranačkih dronova iz SSP-ZLF-DS, svi su katastrofa ličnosti koje jedva čekaju da se dokopaju vlasti.

U ovom trenutku želim da SNS padne jer mislim da je mafija previše porasla za naše kolektivno dobro, ali ne zaluđujem se da je opozicija moralno ispravnija ili sposobnija od njih.

Upravo, ovo sad je hobotnica koja je svuda pustila pipke do te mere da misle da im niko ništa ne može. Imam takodje jednog poznanika koji je bio u "ds opoziciji" nakon dolaska SNS-a na vlast u nadi da će se nešto promeniti ali kad je video koja su im tamo očekivanja izašao iz stranke skroz i zabranio im da ga zovu više. Mi jednostavno takvu politiku imamo kada pogledamo zvanične plate vladajućih ljudi. Oni moraju da kradu isto kao što doktor očekuje mito. A da bi krao moraš da budeš odredjen tip ljudi. Zato normalni ljudi teško se pojavljuju, a da hoće u politiku.

Ne činite uslugu nikome kad poredite period SEKE sa ovim što imamo danas. To bukvalno ide u prilog SNS-u. SEKA je jedan od razloga zašto je DS i izgubio vlast.
Ne cini se usluga iole korisnoj diskusiji ako se za svaki podatak prvenstveno gleda kojoj stranci ide ili ne ide u prilog.

Podaci su podaci. Uprkos uvrezenom misljenju, na neka makro desavanja vlasti imaju relativno minoran ucinak, dok god ne rade neke bas radikalne poteze tipa pocinju rat. U vreme SEKE sve su zemlje okolo padale, u vreme jeftinih kredita svi su okolo pumpali, u vreme korone svi su stampali, kada je pala nezaposlesnost svi su uvozili Bangladesane. Razlike izmedju zemalja su u procentima a i ti procenti vise zavise od nekih spoljnih okolnosti (brze su se oporavili i rasli oni koji su u EU npr.).

Po ko zna koji put pisem, kada bi se malo mentalno odvojili od dnevne politike bar kada su ova neka makroekonomske stvari u pitanju, bolje bi razumeli svet. Ovako to cesto zaista izgleda ko neka karikatura realnosti.

Тек када будемо имали могућност избора можемо се томе надати. Први корак је рушење диктатуре и криминалне структуре на власти.
Бојим се да су наше жеље око првог корака тешко изводљиве.Да бих мобилисао сталне СНС гласаче,није довољно да им кажем само сменимо ове па ћемо после видети како ћемо.Мора се имати програм и људи.Стално ме питају,шта планира опозиција са курсом динара,санкцијама Русији,полика за Косово,субвенције за пољопривреду,пензије....конкретна питања на која немам одговор (или не налазим у плановима опозиције).Морају понудити народу планове.
Ако неко има линк са планом и програмом неке опозиције нека постави.

A da li je bilo drugačije za vreme DOS-a? ili SPS/JUL-a? Ne!
Samo su igrači bili drugi! I šta da dođu neki novi, kao dali bi da se gradi bez njihove provizije:)) Daj. Jedino što mogu je da ne kupim.
Pa što ti onda kupuješ?! Isto i ti daješ pare.
Moj drugar je prodavao građevinske mašine i pričao je, kako se promeni vlast tako se menjaju glavne firme koje dobijaju poslove.

Na sreću, ima ovih manjih i srednjih, koje uzimaju kao podizvođače.

Ja prezirem SNS iz dna duše, ali poznajem neke ljude iz opozicije koje neću imenovati, uglavnom niža kategorija stranačkih dronova iz SSP-ZLF-DS, svi su katastrofa ličnosti koje jedva čekaju da se dokopaju vlasti.

U ovom trenutku želim da SNS padne jer mislim da je mafija previše porasla za naše kolektivno dobro, ali ne zaluđujem se da je opozicija moralno ispravnija ili sposobnija od njih.
Ne postoji opozicija

Uvek ce biti losih kadrova i nepostenih ljudi u politici, ali mi imamo u Srbiji vanevropsku diktaturu, a uz to ekonomski pokazatelji u poredjenju sa Rumunijom i Bugarskom su porazavajuci.

Ne cini se usluga iole korisnoj diskusiji ako se za svaki podatak prvenstveno gleda kojoj stranci ide ili ne ide u prilog.

Podaci su podaci. Uprkos uvrezenom misljenju, na neka makro desavanja vlasti imaju relativno minoran ucinak, dok god ne rade neke bas radikalne poteze tipa pocinju rat. U vreme SEKE sve su zemlje okolo padale, u vreme jeftinih kredita svi su okolo pumpali, u vreme korone svi su stampali, kada je pala nezaposlesnost svi su uvozili Bangladesane. Razlike izmedju zemalja su u procentima a i ti procenti vise zavise od nekih spoljnih okolnosti (brze su se oporavili i rasli oni koji su u EU npr.).

Po ko zna koji put pisem, kada bi se malo mentalno odvojili od dnevne politike bar kada su ova neka makroekonomske stvari u pitanju, bolje bi razumeli svet. Ovako to cesto zaista izgleda ko neka karikatura realnosti.
Promasio si ciljnu grupu, ovo ti je vise za publiku sto nema internet ni kablovsku, hvata 5 kanala i sto im je najbliza skola 6km.

.Око 30% пољопривредника има купљену некретнину у Бгд,(да се нађе за децу кад пођу на факс).
Pre ovog posta je narativ bio da "niko neće da se bavi poljoprivredom" i svi beže od toga, izgleda može i od toga da se kupi stan - u Beogradu.

Nisam siguran da bi 30% inženjera moglo da kupi isti, ako izuzmemo nasledstvo i pomoć roditelja, dakle čisto od plate / kredita. Slažem se i sa @enfario vezano za plate. Bio sam na više razgovora za posao (čisto da ispipam tržište) i zaista su ponude bile loše, tj. izgleda ima dosta njih koji traži posao i pristalo bi i na mizeriju, iako je inženjer tehničkih nauka. Naravno, ovo je samo random uzorak javno oglašenih pozicija, pretpostavljam da je za bolje firme potreban neko iznutra da "preporuči".

Бојим се да су наше жеље око првог корака тешко изводљиве.Да бих мобилисао сталне СНС гласаче,није довољно да им кажем само сменимо ове па ћемо после видети како ћемо.Мора се имати програм и људи.Стално ме питају,шта планира опозиција са курсом динара,санкцијама Русији,полика за Косово,субвенције за пољопривреду,пензије....конкретна питања на која немам одговор (или не налазим у плановима опозиције).Морају понудити народу планове.
Ако неко има линк са планом и програмом неке опозиције нека постави.
То је цела суштина владавине СНС-а. Када би питао њихове сталне гласаче шта они очекују од политичара поводом свих тих питања они би имали одговоре који се у мало чему подударају са политиком коју СНС води. А када људе суочиш са чињеницама они ти не верују и свађају се са тобом. Вучић и клика неће да буду срушени тако што ћеш његове сталне гласаче да убедиш у своју политику и програм.
Велика већина гласача СНС нема ни основно разумевање о функционисању државе. Све се своди на голи интерес, односно на оно што су ти људи убеђени да је њихов интерес.

Ja sve vreme pricam o tome kakva smo mi kolonija. Nemas domacu berzu da ulazes u domace firme. Ambijent za otvaranje sopstvene firme je generalno los. Ali je tu drzava da te podstice da ulazes u nekretnine koje kupujes zna se od koga. Mozes da kupis nekretnine i da te niko ne pita za poreklo, da ih izdajes i ne placas poreze, sve moze, dok god se njima pune dzepovi. Kad jednog dana bude stalo ovo ludilo sa nekretnama, kad opet budemo culi vesti "MMF trazi fiskalnu stabilizaciju" i sl, kad budu poceli da pricaju o stednji i sl, kad budu drzavi falile pare, onda ce razmisliti odakle da ih nabave i setice se da ima puno njih sa 3-5-10 stanova, pa zasto da to ne oporezuje. Sva stambena gradnja koju sad imamo je (pored trenutne pljacke) zalog drzave za buducnost, da ima sta da oporezuje. Posto nema sta drugo, sem robovskih plata, a domacu privredu nemamo i stranim firmama mora da daje subvencije da bi dosli, tako da i ako im uzmu neki porez on je u velikoj meri ponisten subvencijama. Banana od drzave.
Svidja mi se post. Drzava ja napravila situaciju da je teze domacim privrednicima da posluju nego stranim.
Posto je ulaganje u nekretnine postalo neisplativo, hocu da krenem da ulazem u domace lokalne preduzetnike.
Bas sam juce pricao za jednim od najboljih stomatologa u gradu, nabrojao mi je par nacina kako ih drzava ometa u poslu.
Svaki mesec covek umesto da se fokusira na svoj posao, mora da popunjava neke silne formulare, sada su uveli i neku bezbednost na radu tako da mora njegovo osoblje svaki mesec da polaze neke kurseve o bezbednosti. Ako nece to mora da angazuje odgovorno lice i da ga placa 8000 dinara svaki mesec. Najbolje materijale ne moze da uvozi, jer ALIMS nece da lupi pecat dok mu se ne da neka lova, tako da preko nekih kanala svercuje tu robu. Kada bi legalnim tokovima tu robu uvoziju u Srbiju bilo bi mu 30% skuplje od nekog Nemca, jer mora da plati carinu i pdv na uvezenu robu itd....
Drzava je pocela da krade gde god stigne, a kako ne moze od stranaca krenula je na sopstvenu populaciju. Beocista jer cista prevara, meni su povecali racun za smece za 2000-3000 dinara na ime toga sto imam veliku kucu. Pa ne pravi kuca komunalni otpad. Mislim da nesto petljaju i sa vodomerima, odjednom su poceli da mi dolaze ogromni racuni za vodu ispada da trosim kubik i po vode dnvevno. Moram da angazujem vodoinstalatera da proverim o cemu se radi.

То је цела суштина владавине СНС-а. Када би питао њихове сталне гласаче шта они очекују од политичара поводом свих тих питања они би имали одговоре који се у мало чему подударају са политиком коју СНС води. А када људе суочиш са чињеницама они ти не верују и свађају се са тобом. Вучић и клика неће да буду срушени тако што ћеш његове сталне гласаче да убедиш у своју политику и програм.
Велика већина гласача СНС нема ни основно разумевање о функционисању државе. Све се своди на голи интерес, односно на оно што су ти људи убеђени да је њихов интерес.
Ruku na srce, nema ni vecina opozicionih glasaca.

mora da popunjava neke silne formulare, sada su uveli i neku bezbednost na radu tako da mora njegovo osoblje svaki mesec da polaze neke kurseve o bezbednosti
Novi zakon BZR primenu i kontrolu su odlozili na 01.01.2026 koliko sam upucen, a koliko je meni receno obuka mora da se odradi kada zaposlis novog zaposlenog + ako menjas okruzenje gde radis.
Pored toga je uvedeno i obavezno osiguranje zaposlenog svake godine i jos neke druge gluposti.

Generalno nisu skupe te BZR gluposti kada se gleda na godisnjom nivou, ali da jeste dodatno opterecenje jeste...

Novi zakon BZR primenu i kontrolu su odlozili na 01.01.2026 koliko sam upucen, a koliko je meni receno obuka mora da se odradi kada zaposlis novog zaposlenog + ako menjas okruzenje gde radis.
Pored toga je uvedeno i obavezno osiguranje zaposlenog svake godine i jos neke druge gluposti.

Generalno nisu skupe te BZR gluposti kada se gleda na godisnjom nivou, ali da jeste dodatno opterecenje jeste...
Pa tako nekako, mi plaćamo 12000din mesečno, ranije smo 6k, pa 8k, pa 10k. Sada ću promeniti tu firmu za to, to jest tast ili drugar će mi biti za to.
Uvek je malo cimanje prebacivati i menjati firmu sa kojom saradjuješ, ali kada postanu dosta skuplji treba.
Treba jedan u firmi da ti prodje obuku za prvu pomoć.
I da svaki novi mora da prodje i potpiše kod BZR.

Нисам радио анкету нити ме занима,сећам се да су ме то питали.Први корак је најтежи а не видим начин да се крене без убеђивања њихових бирача да промене страну.Није ми јасно како је Тадић олако изгубио изборе када никад нису стартне позиције исте за власт и опозицију.
Пред изборе,власт придобије део народа кроз повећање плата и пензија,солидарне помоћи а сви се зачудимо колико имало грађевинских машина.Багери само што се не сударају уским улицама,асфалтира се,крпи,дубе канали и речна корита,свака месна заједница се пита што јој је потребно?Све то се дешава само два месеца пред изборе и до следећих си потпуно заборављен.Ко има памћење кокошке гласа оне који му чине пред изборе а заборављају све пре тога.Таквих је много велики број.То је велика предност коју има власт у старту.

nije tadija bash olako izgubio izbore. cak je i kada je izgubio predsednicke, postojala prica da mogu vladu sa koalicijom da oforme, ali znamo kako se to zavrsilo

enivej kakav narod takva vlast

Vrh