Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja bih voleo da malo lepše izgledaju (fizički) ovi na vlasti. Često izlaze pred medije kao neki olinjali stari mačori. To ne priliči imidžu zemlje. Da se poradi malo na ličnoj higijeni, malo skuplje stvari, da se vidi napredak i na njima. Znam ja da moraju tobože da glume skromnost neki, ali ne valja ni u tome preterivati. Valja da nam zavide dušmani.
To je otprilike sve od kritika koje imam.

Na ovom grafikonu nedostaje samo inflacija da uporedimo brzine

1748803437497.png

Vrlo dobar i poučan članak:

Jedna stvar koju sam primetio na trzistu u Nisu.

Pratim neke novogradnje, cisto informativno, i moj zakljucak je sledeci:
  • Na losijim lokacijama se bez problema prodaju manji stanovi do 50m2 (doduse malo sporije nego na boljim lokacijama, ali se nekako prodaju). Stanovi preko 50m2 se na tim lokacijama jako tesko prodaju.
  • Na dobrim lokacijama se bez problema prodaju stanovi do 50m2, a ovi od 50-70m2 idu malo sporije ali se nekako prodaju. Stanovi preko 70m2 se jako tesko prodaju ili skoro nikako.
  • Deluje mi da su investitori u nekom trenutku, krajem prosle godine ili pocetkom ove digli cene, ali se tu postavlja pitanje: ako nisi mogao da prodas vece stanove po nizoj ceni, kako mislis da prodas iste te stanove po visoj ceni?
Imam recimo primer zgrade cija izgradnja je pocela pre tipa 3 godine, zavrsena je tipa pre godinu dana, i od tad su prodati samo manji stanovi do 50m2, a i dalje ima nekoliko slobodnih, i to par njih na sasvim Ok spratnosti i orijentaciji i sa Ok strukturom. Sto se tice stanova od 60+m2 nije prodat skoro nijedan. Ali efektivno investitor nije prodao mozda cak ni 40% stanova..

Ono sto ja razumem je sledece: investitor izgradi zgradu, proda vecinu stanova, tipa 80%-90%, i onda preostale stanove prodaje polako. Ali sta kad investitor nije prodao ni 40% stanova goidnu dana nakon zavrsetka izgradnje? Zamisli da izgradis zgradu i 3-4 godine nakon pocetka izgradnje nisi prodao apsolutno nijedan stan veci od 50m2 (ili si prodao mozda par njih, sto se racuna u statisticku gresku), i da na sve to ti jos dignes cene za te stanove. Znaci cena stanova ti bude tipa 1.800 e/m2 i po toj ceni ti uspes da prodas samo manje stanove, a neko bi mozda kupio vece, ali ne po toj ceni, nego recimo 10% nizoj tipa 1.600 evra. I ti na to kad rasprodas manje stanove dignes cenu na 2.000 e/m2, a pre toga nisi uspeo skoro nijedan takav stan da prodas po ceni od 1.800 evra, jer ljudi recimo za takav stan ne bi dali vise od 1.600 evra. Ti si ranije imao cenu mozda 10-15% vecu od one koliko su ljudi spremni da plate za stan u tvojoj zgradi, a ti sad dignes cenu na 25-30% vecu cenu od onog koliko su ljudi mozda spremni da plate.

Da li to znaci da su ovakvi investitori precenelili vrednost svojih stanova? Ili jednostavno imaju novca i ne zuri im se, i mogu te stanove da prodaju godinama ili decenijama? Da li im je ideja da stalno dizu cene i da ih nikad ne prodaju? Ili da drze trenutno visoke cene dok se ne pojavi prvi kupac? Pa kad se pojavi prvi kupac da im to bude znak da je trziste prihvatilo tu novu cenu, pa da opet dizu na sledeci visi nivo? Ili im je plan da nekad daju te stanove sa nekim popustom? Ok, kapiram da hoce da izvuku sto vise para, ali ako stalno dizes cene a nisi prodao skoro 2/3 stanova, onda verovatno radis nesto pogresno. Ili jednostavno ne znas sta ces sa parama, pa mozes da ih prodajes decenijama.

Poslednja izmena:
Ne znam što uopšte vodite bilo kakvu diskusiju sa forumakim ćacima iz mog potpisa.
Ne vidimo ti potpis :)
Elem, šta je sa katastrom? Što nema updateva na cene nekretnina/stanova? Šta radi gospoda iz katastra za plate koje im mi građani Srbije isplacujemo redovno?
U privatnom sektoru kad ti softver ne radi 5 minuta to je katastrofa. U drzavnom moze da ne radi 5 meseci, nema veze.

Jel moze neko da zamisli ove cacije iz katastra i ostalih drzavnih sluzbi kako rade u privatnom sektoru? Sad je jasno zasto svi hoce da rade u drzavnom sektoru, jer se jedino tamo tolerise nerad.

Poslednja izmena:
Sto Kinezi ne kupuju nekretnine? Zar nisu culi da je to najbolji vid ulaganja? U sta oni ulazu?

@G.I.Joe Sta je po tvom misljenju veci problem za stanovnike Srbije?
Opcija 1: Ruzna zgrada predsednistva, ruzna zgrada opstine, ruzni kreveti u bolnicama i ruzni tramvaji ili
Opcija 2: Plafoni i nadstrecnice koji padaju, bolnice i zeleznicke stanice koje poplavljuju, stogodisnje kise na svakih par meseci, investitorski urbanizam gde svako moze da ti sagradi zid ispred prozora (npr. https://www.instagram.com/zastitimo_blok_4/?hl=en),.. Da ne pricam o kvalitetu zdravstva, skolstva, puteva, obrazovnog sistema, sudstva, mitu, korupciji, namestenim tenderima, zagadjenom vazduhu, stranackom zaposljavnaju, losem standardu, tj. niskim platama i visokim cenama svega i konstantnoj inflaciji,...

Da li je obicnom coveku veci problem to sto mu je ruzan krevet u bolnici ili to sto nema ko da ga leci, sto mora da ceka mesecima na preglede, sto nema svih potrebnih uredjaja i sl?
Da li je obicnom coveku veci problem to sto su ruzni tramvaji ili to sto su oni kupljeni na namestenim tenderima od njegovih para?
Da li je obicnom coveku veci problem to sto je ruzna zgrada opstine ili to sto tamo rade caciji koji su upali preko stranacke veze i ne rade nista i samo botuju?
1.) Nije problem ružan krevet već NEUDOBAN i krevet koji ne odgovara današnjim standardima za lečenje pacijenata. Znači po dužini i širini, da madrac ima više zona da ne dođe do dekubitusa, itd. Najmanji problem je izgled kreveta. Udoban bolnički krevet ti je skoro isto važan kao i sama terapija koliko god se to tebi činilo čudno. Na njemu pacijent ponekad provodi i svih 24h, a čak i oni koji se kao kreću pacijenti provedu 22,5h od 24h na tom krevetu. Tako da nije to beznačajno.
Problem jesu uređaji ali svih dijagnostičkih uređaja koliko sam ja video ima samo je pitanje koliko ćeš da čekaš. Ako hoćeš odmah sigurno moraš privatno ako ćeš čekati mesec dva (što je slično kao u EU) doći ćeš na red.
To da nema dovoljno doktora je priča koja se proteže u novinama i TVu. A kad se izda oglas onda odjednom ima 3-5 kandidata na 1 mesto?! Nešto tu ne štima. Naravno da nam fali top specijalista ali opet može da se nađe i dođe do doktora.
2.) Skroz je svejedno kako je kupljen tramvaj samo da je nov i lep. Tenderi su uvek bili, sada su i biće namešteni. Bilo je oduvek i biće. I to je i u EU tako. Pogotovo za kapitalna ulaganja. Sad razlika je jedino da li se "kraducka" što bi rekao Velja Ilić ili se krade na veliko kao sada zadnjih par godina.
3.) Važno je da su zgrade tip top i iznutra i spolja. Ljudi unutra RADE! Ali stvarno. Sve poslove koje hoćete odrade vam. Od ličnih karata, pasoša, svega što treba. Čak sve ide i vrlo lepo.
Meni je žao tip službenika koji rade lavovski a ljudi su besni stalno ispred, a mogu reći da 90% njih uopšte ne ČITA šta tamo piše u uputstvima. Za LK i pasoše sam se uverio lično prošle godine. Bruka. Kad neko rezerviše termin preko E-Uprave (kao što sam ja) svi misle idem preko veze. Niko neće da plati unapred za LK ni preko neta jer misli da će ga haker opljačkati:)) Ili kad dođe tamo, neće da uplati unapred već prvo da on njega uslika pa tek onda ide da plati i dodatno zadržava red... Mislim stanite malo u te redove i vidite šta se dešava. Slušajte te priče.... Strašno. A ljudi su toliko "napaljeni" da tu samo pogrešan pogled i može doći do tuče, a bespotrebno.

Jedna stvar koju sam primetio na trzistu u Nisu.

Pratim neke novogradnje, cisto informativno, i moj zakljucak je sledeci:
  • Na losijim lokacijama se bez problema prodaju manji stanovi do 50m2 (doduse malo sporije nego na boljim lokacijama, ali se nekako prodaju). Stanovi preko 50m2 se na tim lokacijama jako tesko prodaju.
  • Na dobrim lokacijama se bez problema prodaju stanovi do 50m2, a ovi od 50-70m2 idu malo sporije ali se nekako prodaju. Stanovi preko 70m2 se jako tesko prodaju ili skoro nikako.
  • Deluje mi da su investitori u nekom trenutku, krajem prosle godine ili pocetkom ove digli cene, ali se tu postavlja pitanje: ako nisi mogao da prodas vece stanove po nizoj ceni, kako mislis da prodas iste te stanove po visoj ceni?
Imam recimo primer zgrade cija izgradnja je pocela pre tipa 3 godine, zavrsena je tipa pre godinu dana, i od tad su prodati samo manji stanovi do 50m2, a i dalje ima nekoliko slobodnih, i to par njih na sasvim Ok spratnosti i orijentaciji i sa Ok strukturom. Sto se tice stanova od 60+m2 nije prodat skoro nijedan. Ali efektivno investitor nije prodao mozda cak ni 40% stanova..

Ono sto ja razumem je sledece: investitor izgradi zgradu, proda vecinu stanova, tipa 80%-90%, i onda preostale stanove prodaje polako. Ali sta kad investitor nije prodao ni 40% stanova goidnu dana nakon zavrsetka izgradnje? Zamisli da izgradis zgradu i 3-4 godine nakon pocetka izgradnje nisi prodao apsolutno nijedan stan veci od 50m2 (ili si prodao mozda par njih, sto se racuna u statisticku gresku), i da na sve to ti jos dignes cene za te stanove. Znaci cena stanova ti bude tipa 1.800 e/m2 i po toj ceni ti uspes da prodas samo manje stanove, a neko bi mozda kupio vece, ali ne po toj ceni, nego recimo 10% nizoj tipa 1.600 evra. I ti na to kad rasprodas manje stanove dignes cenu na 2.000 e/m2, a pre toga nisi uspeo skoro nijedan takav stan da prodas po ceni od 1.800 evra, jer ljudi recimo za takav stan ne bi dali vise od 1.600 evra. Ti si ranije imao cenu mozda 10-15% vecu od one koliko su ljudi spremni da plate za stan u tvojoj zgradi, a ti sad dignes cenu na 25-30% vecu cenu od onog koliko su ljudi mozda spremni da plate.

Da li to znaci da su ovakvi investitori precenelili vrednost svojih stanova? Ili jednostavno imaju novca i ne zuri im se, i mogu te stanove da prodaju godinama ili decenijama? Da li im je ideja da stalno dizu cene i da ih nikad ne prodaju? Ili da drze trenutno visoke cene dok se ne pojavi prvi kupac? Pa kad se pojavi prvi kupac da im to bude znak da je trziste prihvatilo tu novu cenu, pa da opet dizu na sledeci visi nivo? Ili im je plan da nekad daju te stanove sa nekim popustom? Ok, kapiram da hoce da izvuku sto vise para, ali ako stalno dizes cene a nisi prodao skoro 2/3 stanova, onda verovatno radis nesto pogresno. Ili jednostavno ne znas sta ces sa parama, pa mozes da ih prodajes decenijama.
Ja ću ti dati odgovor zašto im se ne žuri. Zato što naše firme ne rade kao US ili EU firme da su sve na kredit uzeli, da su mašine na lizing, da su radnici outsourcovani preko nekih Adeko agencija itd... Što sve zida troškove i prisiljava te da odmah prodaješ. Naši većinom imaju svoje mašine i da li će mu bager stajati 3 meseca u garaži baš ga brige. Zgrada je izgrađena i stoji, ne traži leba. On može da čeka i prodaje polako. Možda još nema novi plac gde bi gradio... Ima milion razloga. Šta tebe sprečava da odeš i ponudiš mu nižu cenu?! Ako je zainteresovan videžeš sam. Ako te oduva na prvu nije zainteresovan i kraj. Stanovi nisu kajsije pa da će za dva dana da se pokvare na suncu. Još ako je dobra lokacija može da čeka 10 godina. Ako nema banku da mu diše za vratom (a većina nemaju) čemu žurba. Razdvojite u glavi US/EU i SR.

Probaj da pobedis na namestenom tenderu ili da se zaposlis u javnom preduzecu bez veze, pa se onda javi. Ili probaj da dobijes subvenciju za izgradnju hotela kao sto neki dobijaju.
Da li si pročitao šta si napisao? Pobediti na tenderu? Pa evo 99,8% a možda i 99,9% ljudi NIKADA neće da se javi ni na jedan tender. NIKADA. Šta obični ljudi imaju s tenderima?
Subvencija za hotel - isto kao tender. Ko to gradi? Pa naravno.
Imaš iste kritike kao moj tast koji je rekao kad sam kupovao stan u BGu "ti njima daješ pare u džep"! Ja sam rekao ja ću uvek nekome ko je na vlasti morati da dam pare u džep jer meni NIKO neće dati plac da gradim u Beogradu. Ni jedna vlast! Ja mogu ili da kupim ili da ne kupim. Ali da ja kao pojedinac kupim plac na dobroj lokaciji u BGu to nema šanse niti je ikad bilo šanse. Samo je pitanje ko je na vlasti. Ali ti su poslovi uvek vezani za vrh države i vlasti. I tako je bilo do pamtiveka. Ja mogu da ne kupim stan i to je to. Šta sam time dobio? Ništa. Pucao sebi u nogu.

Za zaposlenje u JP - isto bilo, sada je i biće. Šta ti je problem? Uzmeš knjižicu, sutra uzmeš drugu i ćao. Mnogo je teže ispuniti ostale uslove konkursa, npr. diplomu fakulteta nego stranačku knjižicu. Ne traže da menjaš veru, ime i ne znam šta. Upišeš se. Kad da danas radiš u Microsoftu, sutra u Apple-u a prekosutra u JP SrbijaVode. Papir trpi sve. To je toliko beznačajno a ljudi prave od miša slona. Ako nećeš ne moraš, imaš privatni sektor pa idi tamo i veće su plate. Kad sam ja radio od 2004-2008 trebala je veza i partijska knjižica i za Maxi. Danas upadaš samo čim se prijaviš. Za vozača dostavljača je trebala veza. Danas te mole i sklapaju ruke da dođeš da voziš kombi.

Jeste, samo što van najvećih gradova posla nema ni za lek. Kupiš kuću za 50k i jedeš travu.
A baš ga pretera ti. Pa jel učitelji imaju iste plate u BGu kao u Leskovcu? Jel u Leskovcu pasu travu? Jel doktori imaju iste plate? Jel policajci imaju iste plate? Jel Maxi daje slične plate? Jako mali % je tih koje ti kažeš da trebaju biti u BGu i koji imaju stvarno koristi od BGa. To su ljudi koji rade u multinacionalnim kompanijama, IT i generalni direktori i Ministri. Ostali nemaju velike koristi od BGa. Svi što rade za državu nemaju ama baš nikakve koristi od BGa u odnosu na Leskovac.

A baš ga pretera ti. Pa jel učitelji imaju iste plate u BGu kao u Leskovcu? Jel u Leskovcu pasu travu? Jel doktori imaju iste plate? Jel policajci imaju iste plate? Jel Maxi daje slične plate? Jako mali % je tih koje ti kažeš da trebaju biti u BGu i koji imaju stvarno koristi od BGa. To su ljudi koji rade u multinacionalnim kompanijama, IT i generalni direktori i Ministri. Ostali nemaju velike koristi od BGa. Svi što rade za državu nemaju ama baš nikakve koristi od BGa u odnosu na Leskovac.

Šta misliš šta je glavni uzrok kontinuirane centralizacije države u BG i NS? To što se drugde lepo živi?

Znam masu ljudi koji su nevoljno došli u ovo ruglo od grada jer ne mogu da nađu normalan posao (= nešto što nije za minimalac) da rade u svom mestu.

Čak i Niš, koji je treći najveći grad u Srbiji, sve više umire zato što se ljudi iseljavaju iz njega.

A da li je bilo drugačije za vreme DOS-a? ili SPS/JUL-a? Ne!
Samo su igrači bili drugi! I šta da dođu neki novi, kao dali bi da se gradi bez njihove provizije:)) Daj. Jedino što mogu je da ne kupim.
Pa što ti onda kupuješ?! Isto i ti daješ pare.

Razlika između tebe i mene je što ja živim i radim ovde, pa moram da živim negde. Ti kupuješ investiciono.

Vrh