Šta je novo?

Cene nekretnina

i drugo, ceo nas narod je manipulator ovog citata od dobrog druga bena franklina

He wish'd to please everybody; and, having little to give, he gave expectations.

Ja se zalažem za rast svih zarada kao rezultat produktivnosti. Država treba da obezbedi ambijent gde će se firme otvarati i pobošati poslovni ambijent i domaćih i stranih firmi.

Ja sam protiv pumpanja inflacije, veštački plata državnom sektoru i zaduživanja za projekte od kojih ljudi nemaju koristi. Primer: gradimo stadion iz duga jer te pare nemamo a za samo 10% tog iznosa možete da zamenimo sve uredjaje po bolnicama u celoj zemlji. Itd

Veštačko pumpanje nam nikada nije dobro donelo.

Neki ovde kažu da je to nezaustavljiv razvoj naše zemlje. Ja kažem da nije i navodim situacije i implikacije. To im ne odgovara pa se bune.

Poslednja izmena:
Ko priželjkuje reset, reset mu bio u kući :)

Ali bez zezanja, velike krize ne pomažu nikome osim bogatima da se još obogate, ne valja to priželjkivati. Sirotinja po pravilu prođe još gore.

Radnička klasa u principu ne treba da se nada krizi nikad, jer kad brod tone, čamci za spasavanje se čuvaju za gospodu.

Ko priželjkuje reset, reset mu bio u kući :)
hahahah zbog ovoliko odvratnog komentara i izražavanja direktne pakosti i zlobe bukvalno treba da budeš zabranjen i ukinut za vek i vekova na ovom forumu i da imaš pravo samo da se oglašavaš na trovačkim medijima u njihovim komentarima.

Ovde si kontradiktoran sam sebi. Prvi se slažeš sa Saletom koji navodi kako senior inženjer sa 5-10+ godina iskustva radi za 800e i kako je to isto kao minimalac plus krečenje vikendom.
Pa to je tacno, za fabrike u unutrasnjosti. Minimalac je 450e, ako kreci svaki vikend, stici ce do 800e. A 800e je standardna plata inzenjera sa iskustvom u motacnicama i gumarskim industrijama. Ne znam sta tu nije jasno.
Sada kažeš da je to početna plata i da inženjer može da odleti u nebo.
Gde sam rekao da je 800e pocetna plata? I kome je 800e pocetna plata? Inzenjer moze da odleti u nebo samo ako se debelo potrudi, vise nego sto je normalno, kao sto sam napisao u komentaru iznad.
Dogovorite se medjusobno prvo, ima ovde ljudi iz unutrašnjosti i ima ljudi koji su imali malu početnu platu. Najgore kad čovek ode iz sela, a ne ode selo iz njega. Svakako i ti si iz manjeg mesta. Kolika je tebi plata? Da li je i tebi ista kao minimalac + krečenje vikendom tj 700-800e ili više?
Kao sto sam rekao gore, moja plata je visa, ali imam ljude koje vrlo dobro znam koji i dalje posle 5-10 godina iskustva kao inzenjeri imaju 800e platu. I ja nisam cak ni iz manjeg mesta, ja sam iz sela koje je 50km od najblizeg grada.

Izgleda sam ja ovde napadnut sto se ja sa ok platom zalim zbog drugih sa manjom platom, koliko se meni cini.

hahahah zbog ovoliko odvratnog komentara i izražavanja direktne pakosti i zlobe bukvalno treba da budeš zabranjen i ukinut za vek i vekova na ovom forumu i da imaš pravo samo da se oglašavaš na trovačkim medijima u njihovim komentarima.

Ne znam kako ja to izražavam pakost i zlobu kad upravo kritikujem priželjkivanje reseta.

i ti si definitivno jak spin majstor. eksplicitno namećeš koncept reseta na način kako tebi odgovara kako bi naveo priču na svoju vodenicu. niko ne misli na reset u bukvalnom smislu te reči, već isključivo u društevnom i političkom. da se politička scena očisti od svih duhova iz prošlosti i da narod prestane da veruje u vlastodršce i vladare. eto, može li ovako?

i ti si definitivno jak spin majstor. eksplicitno namećeš koncept reseta na način kako tebi odgovara kako bi naveo priču na svoju vodenicu. niko ne misli na reset u bukvalnom smislu te reči, već isključivo u društevnom i političkom. da se politička scena očisti od svih duhova iz prošlosti i da narod prestane da veruje u vlastodršce i vladare. eto, može li ovako?

To je u redu, ali ti si gore govorio o tome da treba mnogo ljudi da ostane bez posla i da se zatvaraju fabrike. Ja to ne priželjkujem.

Kucao sam sa mobilnog, ali jasno je sta sam hteo da kazem. Ovde narod ne ulaze na berzu iz vise razloga. Jedan je taj sto i nemamo berzu. Drugi je taj sto se svi secaju Jezde i Dafine, ili su barem culi za njih. Treci je taj da je celo to ulaganje pod znakom pitanja kako je regulisano, koji porez se placa i slicno. Evo, recimo ljudi su ulagali u kriptovalute, neki su solidno i zaradili, pa su onda uveli neke poreze na to gde se ne zna ko pije ko placa, pa su nase banke krenule da brane transakcije koje su vezane sa kriptovalutama i sl,... Ako ne ides nekim zaobilaznim kanalima jedina opcija ti je da ides preko domacih brokera koji verovatno deru sa provizijama. Da ne pominjem domace investicione fondove i sl koji sluze samo da te opljackaju, a prinosi su negativni. Mnogo je lakse kupovati akcije domacih firmi o kojima znas nesto nego kupovati akcije firmi o kojima ne znas nista, morao bi ceo dan da visis na internetu i pratis vesti. Mesto da budemo kao Hrvati ili Slovenci cija berza je 15 puca jaca od Beogradske. Ili da se pojednostavi emisija drzavnih obveznica za fizicka lica. Mada i da olaksaju, opet ko sme da kupuje obveznice ovakve drzave.
Od strane sistema nema prepreka da radis bilo sta, dok god placas sta treba i kome treba, dok god nekome nisi konkurencija ili mu to tvoje nije zapalo za oko. Pa naravno da u zakonu nema prepreka (osim recimo kad ti traze nemoguce uslove da bi pobedio na javnom tenderu, a koji su nastelovani da dobije neciji brat ili kum).

Kod nas je kumulativna inflacija bila mnogo veca nego na zapadu. Ja upravo i diskutujem o tome da sistem nije dobar. To sto neko smatra da je sistem dobar jer se snasao da pliva u njemu ne znaci da je sistem dobar ako 99% drugih pati u tom sistemu. Jer, ne moze svako da se zaduzi, ili ne sme. Zamisli coveka koji je ustedeo neku sumu za stare dane. Ranije bi mu ta suma mnogo duze trajala. Sa ovakvom inflacijom on je bukvalno opljackan. I zato inflacija nije dobra. To sto cene nekretnina imaju tendenciju stalnog rasta jer je sistem tako postavljen i to sto si ti u poziciji da prihvatis tu igru ne znaci da je i 99% drugih u stanju da je prihvati.

Jedno pitanje tebe Joe: Zamisli situaciju da si iz nekog manjeg mesta (ok, vec jesi), ali da si umesto studija farmacije izabrao recimo istoriju ili ekonomiju ili nesto drugo sa cim je mnogo teze naci posao. I zamisli da nisi studirao u Beogradu ili Novom Sadu, nego recimo Nisu ili Kragujevcu, a da si iz recimo Blaca, Vlasotinca i sl. Zavrsis faks, vratis se u mesto odakle si, i jedini posao koji mozes da nadjes je posao preko stranke gde bi morao da botujes ili kod nekog privatnika za platu od 600 evra. Sta bi radio da si u toj poziciji? Da li bi bio srecan sto imamo zejtin, mleko, brasno, sto nema ratova i kurs je stabilan, iako ti je plata 600 evra? Ili bi mozda zeleo nesto vise? Evo skoro su bili otkazi u Benetonu, sad se spremaju otkazi u Leoniju,..., Jer znas kako, u malim mestima ne zive samo neobrazovani ljudi koji su jedva zavrsili srednju skolu pa im je san snova da motaju kablove za 600 evra. Tu imas i obrazovane ljude koji ne mogu da nadju posao u ovom ekonomskom tigru. Da li bi ostao da zivis u tom malom mestu razmisljajuci da li ces sledece meseca imati posla za 600 evra ili neces imati cak ni taj posao, ili bi ipak otisao u inostranstvo?
Baš si svašta odgovorio i pitao pa da krenem redom:
1.) Slažem se da nemamo nešto jaku berzu, ali to ne znači da ne možeš ulagati na strane berze kao što sam rekao možeš na sve berze sveta ili barem glavne. Za one prethodno navedene mogu da ti potvrdim 100% jer sam i sam ulagao. E sad da li narod hoće ili neće da ulaže to je drugo pitanje. Ti ako želiš ti možeš. Po meni je to važno.
Onda rekao si oko provizija. Evo ja ti mogu reći išao sam preko Erste Brokera i provizija za kupovinu i onda za prodaju (plaćaš odvojeno) je otprilike oko 1% ukupnog iznosa. To jeste više nego da plaćaš preko Interactive Brokersa, ali kad uračunaš proviziju slanja para na IB i nazad dođe te na slično... Ja sam se lično odlučio za Erste jer je ipak u našoj zemlji i ako dođe do ne daj Bože iznenadne smrti ili šta već, onda Erste banka priznaje naš sud i lako se deca dočepaju para. Onako ne znam kako bi išlo. Postoji opcija čitao sam ali to bi iziskivalo međunarodne advokate i mislim da bi onda "jeftinija provizija" ispala mnogo skuplja. Eto to ti je moje iskreno mišljenje.
Što se poreza tiče na akcije i na kripto, isti je kao na stanove i kao na štednju. Bukvalno 15% ispod 10 godina, preko 10 godina 0%. To je više nego korektno i ništa tu nisu izmislili već uveli kripto pošto pre toga nije bilo. Ali nisu uveli nikakav extra porez već plaćaš isto kao da si oročio eure u banci.
Za ulaganje u berzu, bukvalno NEMAŠ kontakt s nikim. Sve radiš online i porez podnosiš online. To je urađeno super stvarno. Tu nikome nisi konkurencija i nikome ne možeš da zapadneš za oko. Jedino što ti treba je 4G mreža i mobilni ili laptop. Nema poslovnih prostora, nema zaposlenih, nema bolovanja, nema godišnjih odmora. Super.
Za tendere ne znam, pretpostavljam da se nameštaju ali to je za razumeti. Svuda se nameštaju. To je liga van koje igraju obični ljudi. Zato se tu ni ne tangiram. Šta misliš za velike investicione projekte da na Zapadu može da prođe jeftiniji ponuđač?! Eto samo se seti primera Huawei opreme za telekome širom Evrope. Svuda su obustavljeni i svima je naređeno da NE SMEJU kupiti od Kineza koliko god bili jeftiniji i svi MORAJU kupiti NOKIA sisteme... Naredba od Velikog brata! Znači nije samo najjeftiniji već kako se naredi. Ali to su globalne igre i za velike igrače.
2.) Za inflaciju se slažem s tobom da je LOŠA. Isto kao što mislim da mora biti stabilan dinar tako bi hteo i da nema inflacije! Ali nažalost tu mi ne možemo ništa da uradimo. Možemo samo da shvatimo kako je sistem postavljen i da probamo malo da uhvatimo koju mrvicu sa stola... Znači sada je mantra isplati se biti u dugu jer će ga inflacija pojesti. Da li hoćeš ili nećeš na tebi je da odlučiš. Ja nisam postavio pravila. To rade veliki opet. Ne valja inflacija isto kao što ne valja ni kad dinar kliže - to je moje mišljenje!
3.) Iz manjeg mesta jesam. Farmacija je tada bila dobra i zato sam je jedinim delom i izabrao. Sada to ne bi preporučio svojoj deci. Posle završetka sam se vratio u to mesto radio u lokalnoj apoteci. Ako treba u stranku, učlanio bi se. Jednostavno shvati stranka ti je kao Kompanija. Danas radiš za jednu sutra za drugu kompaniju. Da li ti smeš u kompaniji da si protiv direktora? Ne smeš. Odmah noga. Isto i sa strankom. Što pre to tako shvatiš to bolje za tebe.
Da li bi otišao u inostranstvo? DA. Ja sam vrlo praktičan i otvoren čovek. I kažem isto i ovde ko ide ekonomski na Zapad taj će da uspe. Ko ide radi "uređenog sistema, čistog vazduha ili pravednijeg sistema" taj će da naje*******e i da dođe u starosti kao vrlo vrlo nesrećan i razočaran čovek.
Evo ja radim u multinacionalnoj kompaniji sada i još sam direktor. Jel mi veruješ da u zadnje dve godine radimo na tako glupim projektima da i sam znam da su osuđeni na propast. Ali svi se pretvaramo da su super jer je to CEO rekao da je to nova mantra. I sad svi glumimo ludilo i hvalimo to, pričamo da je super... Što bi se u Srbiji reklo botujemo. Uključeno je hiljade ljudi, putuje se na razne strane avionima (ne autobusima), imamo plaćene hotele i ručkove, ne samo sendviče. Dnevnice nemamo doduše... I mogu ti odmah reći da će za dve godine da skontaju da to ne radi i da je glupost. Ali niko ne sme da kaže da je glupost...
Nemoj misliti da ja samo veličam Srbiju a pljujem na Zapad. Ne. Već sagledavam situaciju kakva jeste i tu i tamo. Što se više popneš u Zapadnoj hijerarhiji onda više vidiš koliko smo mi iskopirali njih (samo malo primitivnije). Ako dođeš kao majstor i cilj ti je veća lova za svoj rad a posle pivo ispred Maxija, onda ti je na Zapadu VRH! Ali kad vidiš muljanja i petljanja koja se ovde dešavaju a sve kao legalno...
Za tendere evo, znam da je namešten neki tender jer je toliko očigledno, iz moje oblasti, čak se nisu trudili ni da imaju dve ponude. I šta mogu. Ništa. Lajati na mesec. On može jer ima budžet i pravo odlučivanja. Ja ne mogu jer nemam budžet. Kraj priče. Šeme s ženama sam video još 2008 kad sam došao pa na jednom projektu radio i onda dođe VP i kaže ovo će raditi dizajn žena od doktora tog i tog jer je on principal investigator na našoj studiji. Samo mi je rečeno da sastavim ugovor jer sam bio početnik i kraj. Kombinacija sam se nagledao milion. I sve ide legalno i sve ide kroz papire to je možda razlika. Mada i kod nas sad tako ide. Nije više koferče šema.

To je u redu, ali ti si gore govorio o tome da treba mnogo ljudi da ostane bez posla i da se zatvaraju fabrike. Ja to ne priželjkujem.
je voliš da budeš u vezi sa devojkom koju plaćaš da ti bude devojka?
ja ne volim da imam fabriku koju potkupljujem da dođe kod mene, iscedi me ko kravu muzaru u smislu subvencije i zemljišta i kad shvati da nema više za šta da me cedi otpusti sve što je zaposlila i ode. takva fabrika ne odražava realnu sliku niti zaposlenosti niti ekonomskog razvoja.
meni takva firma ne treba, već isključivo ona koja je zbgo zdrave poslovne klime i političko ekonomskog ambijenta svojom željom došla da radi.

Ja se zalazem za reset, ali ne ekonomije, nego sistema vrednosti.
Npr. Premijer Macut juce rece da je deo novca za vilu koju je kupio dan pre stupanja na duznost dobio na poklon. Reset koji prizeljkujem je da ne prodje to kao “pa sta” ili “sitnica” nego da narod shvati koliko je to nenormalno, izadje masovno na ulicu, stane sve dok se ne smeni takav korumpirani politicar. Jedno je biti korimpiran (toga ima svuda, zaista) a drugo biti korumpiran, biti razotkriven i nikom nista, drustvo i sistem da to maltene i ne primete.
Problem je sto smo mi ogrezli u pravcu opravdavanja nenormalnosti, lestvica je dosta nisko, pa sada prosti izlazak na ulicu nije dovoljan za promenu.

Sada kao srednjovečan bi rekao odmah DA. Ispadne te jeftinije mnogo nego one "besplatne" i "iz ljubavi". Dobiješ sve što hoćeš i ne smara te pričama svojim i teorijama zavere... I kažeš joj kad da ode. Kad si mlad i zelen pa onda se ložiš na ljubav. Posle vidiš da se sve svede na čisti interes.

ja ne volim da imam fabriku koju potkupljujem da dođe kod mene, iscedi me ko kravu muzaru u smislu subvencije i zemljišta i kad shvati da nema više za šta da me cedi otpusti sve što je zaposlila i ode. takva fabrika ne odražava realnu sliku niti zaposlenosti niti ekonomskog razvoja.
meni takva firma ne treba, već isključivo ona koja je zbgo zdrave poslovne klime i političko ekonomskog ambijenta svojom željom došla da radi.
Fabrike nisu devojke, ne dolaze iz ljubavi, sve zemlje, opstine, gradovi, se bore nekakvim subvencijama i merama da se otvore kod njih.

I kakvu ekonomsku klimu imamo posle višegodišnjeg reseta?

Ja se zalazem za reset, ali ne ekonomije, nego sistema vrednosti.
Npr. Premijer Macut juce rece da je deo novca za vilu koju je kupio dan pre stupanja na duznost dobio na poklon. Reset koji prizeljkujem je da ne prodje to kao “pa sta” ili “sitnica” nego da narod shvati koliko je to nenormalno, izadje masovno na ulicu, stane sve dok se ne smeni takav korumpirani politicar. Jedno je biti korimpiran (toga ima svuda, zaista) a drugo biti korumpiran, biti razotkriven i nikom nista, drustvo i sistem da to maltene i ne primete.
Problem je sto smo mi ogrezli u pravcu opravdavanja nenormalnosti, lestvica je dosta nisko, pa sada prosti izlazak na ulicu nije dovoljan za promenu.
Misliš kao npr. Makrona kad uhvate s belim. Pa ništa to je "maramica" a kad ga baba ošamari onda se oni "tako šale samo" (ovo je zvanično objašnjenje Jelisejske Palate)... Bilo bi lepo da može ali... Teško.

Sada kao srednjovečan bi rekao odmah DA. Ispadne te jeftinije mnogo nego one "besplatne" i "iz ljubavi". Dobiješ sve što hoćeš i ne smara te pričama svojim i teorijama zavere... I kažeš joj kad da ode. Kad si mlad i zelen pa onda se ložiš na ljubav. Posle vidiš da se sve svede na čisti interes.

au djole, pa sta je ovo, treca sracka

Nisam ni ja ljubitelj subvencija, ali danas strani kapital ne dolazi nigde bez subvencija.

Ako misliš da možemo organski da razvijemo proizvodnju koja je konkurentna, bez stranog kapitala, znanja i intelektualne svojine, mislim da si izuzetno optimističan.

Postoje indirektni pozitivni efekti subvencionisanja velikih investicija (dobavljači, distribucija, rast potrošnje stanovništva što dovodi do rasta privredne aktivnosti u određenom kraju, sticanje znanja i veština zaposlenih, veća naplata poreza, razvoj infrastrukture itd.).

Meni je veći problem što subvencionišemo neke low-skill i prljave industrije (npr. Linglong), i voleo bih da država više energije ulaže u dovođenje high-tech kompanija subvencijama.

Misliš kao npr. Makrona kad uhvate s belim. Pa ništa to je "maramica" a kad ga baba ošamari onda se oni "tako šale samo" (ovo je zvanično objašnjenje Jelisejske Palate)... Bilo bi lepo da može ali... Teško.
Vidis li razliku izmedju ta dva? Koliko je jedno ili drugo stetnije za drustvo? Politicar koji smrce belo i koga je zena osamarila ili politicar koji je kuio kucu od milion evra dan pre stupanja na najvazniju funkciju u zemlji i koji kaze da je deo para dobio na poklon?

Pa to je tacno, za fabrike u unutrasnjosti. Minimalac je 450e, ako kreci svaki vikend, stici ce do 800e. A 800e je standardna plata inzenjera sa iskustvom u motacnicama i gumarskim industrijama. Ne znam sta tu nije jasno.
OK, zašto se zalažeš da ljudi sa minimalcem rade 2-3 posla da bi distigli malu platu potplaćenog inženjera ali se ne zalažeš da inženjer radi 2-3 posla da bi imao platu raketnog naučnika?

Gde sam rekao da je 800e pocetna plata? I kome je 800e pocetna plata? Inzenjer moze da odleti u nebo samo ako se debelo potrudi, vise nego sto je normalno, kao sto sam napisao u komentaru iznad.
Ali negde mora da se krene. I u vecim firmama koje spominjes inzenjerima do 5 godina daju takve plate,
Tu platu ti ponudi trziste kao mladom inzenjeru i ti radis i preuzimas rizik.
Šta fali inženjeru da se debelo potrudi ili je trud rezervisan za ljude sa minimalcem, dok su ljudi sa fakultetom bogom dani i ne moraju da se trude uopšte?

Kao sto sam rekao gore, moja plata je visa, ali imam ljude koje vrlo dobro znam koji i dalje posle 5-10 godina iskustva kao inzenjeri imaju 800e platu. I ja nisam cak ni iz manjeg mesta, ja sam iz sela koje je 50km od najblizeg grada.

Izgleda sam ja ovde napadnut sto se ja sa ok platom zalim zbog drugih sa manjom platom, koliko se meni cini.
Vidiš, moja plata je možda veća i od tvoje ali žalim zbog drugih sa minimalcem i ne bih im tu nesreću da im nekakvi Salei ne diraju minimalac dok cene rastu da bi se oni osećali bogatijim. Ja vrlo dobro znam kako je u unutrašnjosti i kolike su plate i sam sam odatle. Ono što možda neki ne razumeju ovde je da je na jugu skroz druga država i da plate koje postoje u Beogradu pa i za običnog prodavca u pekari tamo nepostoje. Zato ne treba priželjkivati nikakvu krizu gde će upravo oni da budu najoštećeniji već treba raditi na razvoju unutrašnjosti.

I kakvu ekonomsku klimu imamo posle višegodišnjeg reseta?
Nikakvu? Sjahao ti kurta i uzjahao murta, tj isti ljudi se zarotirali u foteljama. Kakvu pozitivnu promenu očekuješ?

Meni je veći problem što subvencionišemo neke low-skill i prljave industrije (npr. Linglong), i voleo bih da država više energije ulaže u dovođenje high-tech kompanija subvencijama.
Linglong može da se potkupi i da se stavljanjem love u džep nagovori da dođe u raspali političku klimu. Ta firma se bavi low-skill poslovima i onda može da pliva u mulju. Neka ozbiljna it firma će se nasmejati i biti u fazonu SLEDEĆIIIIIII

drzava treba samo malo da pomogne, da ljudi ovde mogu vise da rizikiju da naprave svoj proizvod. i za to nisu potrebne neke velike pare (pre svega mislim na it).
ovamo ostalo servisne usluge i to, to je limitirano
ali nema svesti i tome
Nas IT startup program je smesan, nema od toga nista.
Moras da ili samofinansiras ili da juris strani kapital.

OK, zašto se zalažeš da ljudi sa minimalcem rade 2-3 posla da bi distigli malu platu potplaćenog inženjera ali se ne zalažeš da inženjer radi 2-3 posla da bi imao platu raketnog naučnika?
Ljudi sa minimalcem obično rade za minimalac jer nemaju dovoljno strucnosti i obrazovanja. Iz toga razloga je zalaganje da radi dodatne poslove ne bi li dosegao platu potplaćenog iinženjera.
A inženjer i raketni naučnici su na istom nivou obrazovanja i strucnosti, svaki iz svoje oblasti. Razlika je sto su oblasti u kojima rade više, tj manje plaćene.

Vrh