Šta je novo?

Cene nekretnina

Cene rastu u skladu sa m2 monetarnom masom Srbije. Otvoriš m2 za dinar i to ti je to.
Dok ne pukne kriza tako je.
Nema šta drugo da pratiš u uslovima ograničene ponude. Na 20% povećanja mase računaj rast cena od 15%. To važi uz zakucan kurs.
Konačno ISTINA

Ok. Somalijac koji je prošao obuku od 3 nedelje i radi za proizvodnom trakom uz 2 krečenja na crno ima istu zaradu kao Nemac inženjer, senior ekonomista, mašinac itd. Nisam znao. Izvinjavam se. Sigurno je tako.
Kriza udarila kod njih 50 godina. Propast.
Minimalac u nemackoj 2200e, uz dva krecenja mesecno verovatno moze 3-4k+. Po tvojoj logici znaci svi "seniori" u Nemackama zaradjuju 10k+
Svedska pametna zemlja, nece da spuste mnogo nego samo do 3.2% treba paziti na inflaciju i razmisljati decenijama unapred.

Ne ko ova luda Srbija, spustili cak na 5% briga ih sto ce cene da skoce.
2% razlike zvuci malo ali nije, slozices se. To je fino preko rate.

Gde to najavljujemo 25-30% inflaciju i gde se zaduzujemo po 8%?
Најава је у глави Сале85, да не набрајам шта је све најављивао, много би морао писати. Све црно да црње не може бити, ни мало ведрине ни оптимизма.

Kako to nama raste M2 supply vec godinama a kurs fiksan? Ja slusam deceniju vec da je dinar precenjen i da je 'pravi kurs 200 din euro' a ovi ga nastampase jos ihahaj a kurs ni da mrdne. Jos i devizne rezerve duplirane u tom periodu. Kakve to vradzbine baca nas kovrdzavi Jorgovan.

2% razlike zvuci malo ali nije, slozices se. To je fino preko rate.
Pa to i jeste poenta mog posta :) Mi 'pumpamo cene' sa 2% visom kamatom od 'racionalnih planera deceniju unapred'.

Kako to nama raste M2 supply vec godinama a kurs fiksan? Ja slusam deceniju vec da je dinar precenjen i da je 'pravi kurs 200 din euro' a ovi ga nastampase jos ihahaj a kurs ni da mrdne. Jos i devizne rezerve duplirane u tom periodu. Kakve to vradzbine baca nas kovrdzavi Jorgovan.

Pa to i jeste poenta mog posta :) Mi 'pumpamo cene' sa 2% visom kamatom od 'racionalnih planera deceniju unapred'.
Lepo. Vidiš kad odeš u prodavnicu, na pumpu, kad trebaš da platiš kiriju, kupiš stan. Eto tako.

Traži 8% i naćićeš da je bilo.
Pa ja evo nesto trazim i poslednje je 5.25% https://biznis.rs/vesti/srbija/rasp...-111-milijardi-dinara-a-drzava-postigla-cilj/

Koliko raste u % minimalac tolika je realna inflacija. Ne znam šta tu nije jasno. Bolji parametar ne postoji.
BDP rast propo.

Lepo. Vidiš kad odeš u prodavnicu, na pumpu, kad trebaš da platiš kiriju, kupiš stan. Eto tako.
Znaci da NBS ne stampa dinare, dogodilo bi se... sta? Kurs/cene gore/dole, sta ide gde?

Šta je rešenje za problem precenjenog nekvalifikovanog rada po tebi?

Ово је добро питање. Мени чак није искључено да ће то у будућности бити организован увоз Бангладешана и некo убрзано оспособљавње за те трогодишње школе. Не зезам се. Па док се интегришу, повежу са људима да могу да раде као мајстори, језик итд. Нисам фан тога генерално, али као што сам и раније говорио, свестан сам да то неће бити питање, ако желимо да неке ствари функционишу нормално. Чак бих и подржао да се испегла аномалија, јер стварно неке пропорције нису нормалне. Е сад питање је какав би њихов квалитет био...

Иначе си у праву, тако је како је, тржиште! Ја немам ништа против тога, онда како сам сам имао неке озбиљније радове скоро, ставиш на папир, видиш да сатница мајстора прелази твоју, још те неки испале кад си баш у фрци пред следеће мајсторе, али сам зато уз помоћ и консултацију са ChatGPT у неком периоду радио неке ствари које у животу нисам мислио да ћу да радим. Мало излазак из зоне комфора, чак је и забавно ако изузмеш тај стрес организације, темпирања осталих радова и осталих обавеза животних.

Тако да неки баланс треба да постоји! Увек сам за тржиште и драго ми је на личном нивоу због њих, али просто није нормлано да тип из краја који је мени неке грубе радове радио и физикалију и који ме буквално питао за неко слово (ја и данас не верујем да није знао слово, већ да просто није видео), заради за дан вишеструко више од неког кардиохирурга на дежурству.

Ово је добро питање. Мени чак није искључено да ће то у будућности бити организован увоз Бангладешана и некo убрзано оспособљавње за те трогодишње школе. Не зезам се. Па док се интегришу, повежу са људима да могу да раде као мајстори, језик итд. Нисам фан тога генерално, али као што сам и раније говорио, свестан сам да то неће бити питање, ако желимо да неке ствари функционишу нормално. Чак бих и подржао да се испегла аномалија, јер стварно неке пропорције нису нормалне. Е сад питање је какав би њихов квалитет био...

Иначе си у праву, тако је како је, тржиште! Ја немам ништа против тога, онда како сам сам имао неке озбиљније радове скоро, ставиш на папир, видиш да сатница мајстора прелази твоју, још те неки испале кад си баш у фрци пред следеће мајсторе, али сам зато уз помоћ и консултацију са ChatGPT у неком периоду радио неке ствари које у животу нисам мислио да ћу да радим. Мало излазак из зоне комфора, чак је и забавно ако изузмеш тај стрес организације, темпирања осталих радова и осталих обавеза животних.

Тако да неки баланс треба да постоји! Увек сам за тржиште и драго ми је на личном нивоу због њих, али просто није нормлано да тип из краја који је мени неке грубе радове радио и физикалију и који ме буквално питао за неко слово (ја и данас не верујем да није знао слово, већ да просто није видео), заради за дан вишеструко више од неког кардиохирурга на дежурству.

Delimično je i razlog zašto je to tako i to što se današnja srednja klasa gadi fizičkog rada i majstorisanja. Kad pogledaš par generacija unazad, ljudi su mnogo više posla oko svojih kuća radili sami. Danas se električar zove da poveže utičnicu. Zovu se agencije za selidbe da pakuju i nose. Zovu se čistačice za čišćenje stanova od 35 kvadrata. To nije normalno takođe i utiče na cene rada.

Нов аутомобил, стан, компјутер,телефон,сва техника, сви мајистори, све се купује и погађа у еврима. Ако се плата прима у динарима а курс се промени, како ће утицати на све грађане? Занима ме одговор оних који нису за садашњи, мање више фиксни курс динара.

Znaci da NBS ne stampa dinare, dogodilo bi se... sta? Kurs/cene gore/dole, sta ide gde?
U uslovima kada dođe do velikog priliva deviza pri nepromenjenom inventory-ju onda treba da ojača kurs, tj da 1€ bude 100rsd.
Sada kada je ušlo samo iz duga 25 milijardi deviza za kratak period moramo da štampamo dinare da ne bi kurs bio 90rsd.

O tome pričam 🙂. Dupli efekat. Kada krene loša ekonomska situacija isto ide to samo u kontra smeru. Zato je seka trajala na zapadu 2008-2011 a kod nas 2008-2014. Sve je isto 🙂. I svaki put bude isto

Znaci ipak te je taj majstor naucio necemu, radio si stvari i naucio nesto sto pre nisi znao ;) Kada ti treba fizikalac ne zoves kardiohirurga, a sam te je sramota da to radis. Razlika je samo sto kardiohirurga treba da placa adekvatno drzava, a ne mi i da on nadomescuje privatnom praksom gde opet slozices se uzme mnogo vise i od tebe i od tog fizikalca.

Нов аутомобил, стан, компјутер,телефон,сва техника, сви мајистори, све се купује и погађа у еврима. Ако се плата прима у динарима а курс се промени, како ће утицати на све грађане? Занима ме одговор оних који нису за садашњи, мање више фиксни курс динара.
Jeste da ružiš naziv seljaka ali ajde da ti odgovorim.
1e = 100rsd povećaš kupovnu moć
1e= 180rsd oslabiš kupovnu moć.

Kurs omogućava svodjenje na realnu vrednost. Nerealno povećanje monetarne mase stvara inflatornu maglu gde se ne zna koliko šta realno vredi.
Tome služe krize inače. Razbijaju maglu.

U uslovima kada dođe do velikog priliva deviza pri nepromenjenom inventory-ju onda treba da ojača kurs, tj da 1€ bude 100rsd.
Sada kada je ušlo samo iz duga 25 milijardi deviza za kratak period moramo da štampamo dinare da ne bi kurs bio 90rsd.

O tome pričam 🙂. Dupli efekat. Kada krene loša ekonomska situacija isto ide to samo u kontra smeru. Zato je seka trajala na zapadu 2008-2011 a kod nas 2008-2014. Sve je isto 🙂. I svaki put bude isto
Pa zar ne bi to jacanje dinara imalo isti efekat kao i ovo dizanje minimalca, manje konkurentna radna snaga, teranje investitora?
Na kraju imas jeftiniji uvoz ali i manji izvoz, manji rast, pa iako je manji dug, procenat u BDP-u isti, podjednako si ranjiv kada udari kriza.

Delimično je i razlog zašto je to tako i to što se današnja srednja klasa gadi fizičkog rada i majstorisanja. Kad pogledaš par generacija unazad, ljudi su mnogo više posla oko svojih kuća radili sami. Danas se električar zove da poveže utičnicu. Zovu se agencije za selidbe da pakuju i nose. Zovu se čistačice za čišćenje stanova od 35 kvadrata. To nije normalno takođe i utiče na cene rada.

Можда има и тога, али мислим да је више до тога да су пропорције биле такве да тај припадник средње класе није имао потреба да ради то зато што му је цена рада била већа и да једноставно плати то док он ради продуктивнији посао. Даље деца која су одрастала у градовима се некако нису бавила тим и то не зато што нећемо, него немаш прилике где. Где да држиш алате и слично? Ево ја конкретно не да осећам гађење, него напротив, мало ме срамота што не знам више о тим стварима! Од тих неких радова максимум који сам ја урадио је мењање целог точка на ауту, бушење рупа за слике и полице и мењање цилиндра или кваке и за све сам се намучио и консултовао ЈТ. И сам сам себи склапао рачунаре и то је све! До пре 10 година нисам узео четку у руке док ми жена није рекла е као ај ово можемо сами, лако је (и направила ми проблем и рупу у зиду, па смо онда стварно морали да зовемо мајстора, мрежице итд, али то је дуга прича :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: ). Е онда сам од тада мало (не много) напредовао, па и почео да се занимам за неки кућни алат, па чак почео да уживам у неким уради сам варијантама (делом стварно уживање и онако испуњавајуће, а делом математика). Тако сам скоро готово самостално рестаурирао и офарбао неки стари орман и баш сам задовољан како је испало и планирам и да нападнем сет трпезарисјких столица, али тамо крајем године. Да није ситуација каква јесте, не бих помислио о томе уопште. Струју и воду ипак не бих сам дирао, иако отприлике знам како бих нешто урадио.

Znaci ipak te je taj majstor naucio necemu, radio si stvari i naucio nesto sto pre nisi znao Kada ti treba fizikalac ne zoves kardiohirurga, a sam te je sramota da to radis. Razlika je samo sto kardiohirurga treba da placa adekvatno drzava, a ne mi i da on nadomescuje privatnom praksom gde opet slozices se uzme mnogo vise i od tebe i od tog fizikalca.

Јесте и ја сам супер захвалан и није ме срамота, него не знам, како сам горе описао. У ствари чак ме је тај физикалац испалио (после се искупио неким шмирглањем), а на гајбу данас за сутра ми је дошао веровали или не радиолог из комшилука који ради од 2018. као мајстор. легенда од човека и каже да нема намеру да се враћа на посао з акоји се школовао. Још се суди са овом сектом због посла и свега и све ће им на Стразбуру наплатити вишеструко

Poslednja izmena:
Pa ja evo nesto trazim i poslednje je 5.25%
Sve se to da proveriti lako, što je mogao i Sale, ali ajd sad. Lakše je prepustiti Suzumanu da uradi posao.
Većina kamata nam je po ne tako visokim kamatnim stopama, ali ima i nekih koji su dostigli vrednosti otrpilike koje je naveo:

1. BELIBOR 3М (4.68%) +3,85% (kod Komercijalne za izgradnju puta Beograd - NIš- Požarevac - Veliko Gradište - Golubac)
2. BELIBOR 3M + 3.95% (OTP banka, brza saobraćajnica Požarevac - Golubac)
3. BELIBOR 3M + 3.3% (Poštanska štedionica, Nacionalni stadion)
4. BELIBOR + 3% (OTP, obilzanica oko Kragujevca)

Ili neki u EURIBORU:

1. EURIBOR + 4.95% (OTP, Unapređenje distributivne mreže EPS-a)
2. EURIBOR + 4.94% (Intesa, takođe EPS)

U suštini su ovi izraženi u BELIBORU poprilično visoki u odnosu na druge dugove koji su tipa: EURIBOR + 1-2% (ima dosta i ispod jedan), fiksni u proseku od 1-3%; najviše ide do četiri recimo. Ništa spec, što bi rekli mladi.

Možda grešim ali zar nije razlika izmedju 3.2% i 5% jako velika?

Recimo za kredit od 300k evra - koliko bih ukupno platio banci uz kamatu od 3.2% i uz kamatu od 5%?

To je stari model.
Nadji kod nas za 18k takav. Ali svakako i da nadjes, nije bitno, ionako je njima priustivije, sto je akcenat mog komentara, jer je Joe rekao da je nominalna vrednost minimalca nebitna. Ovo dokazuje da nije. Minimalac im je 4k, a nama 450e, iliti 0.45k.

Poslednja izmena:
Pa zar ne bi to jacanje dinara imalo isti efekat kao i ovo dizanje minimalca, manje konkurentna radna snaga, teranje investitora?
Na kraju imas jeftiniji uvoz ali i manji izvoz, manji rast, pa iako je manji dug, procenat u BDP-u isti, podjednako si ranjiv kada udari kriza.
Slično ali ne baš isto. Ajde plastično. Udje 20 milijardi evra u zemlju. Kurs bude 90 i to je to. Ubiješ kupovnu moć tj ne ubiješ nego se 20 milijardi prelije na sve. Sve stoji to gore što si rekao.
Ovo je gora situacija. Umesto toga država pored 20 milijardi evra štampa dovoljno dinara da bi kurs ostao nepromenjen. Ima i devize i dinare za trošenje. Pa poveća cene usluga, poreza itd. Mnogo više para ima na raspolaganju i multiplikovano je dejstvo. Zato su krize duže kod nas.

Можда има и тога, али мислим да је више до тога да су пропорције биле такве да тај припадник средње класе није имао потреба да ради то зато што му је цена рада била већа и да једноставно плати то док он ради продуктивнији посао. Даље деца која су одрастала у градовима се некако нису бавила тим и то не зато што нећемо, него немаш прилике где. Где да држиш алате и слично? Ево ја конкретно не да осећам гађење, него напротив, мало ме срамота што не знам више о тим стварима! Од тих неких радова максимум који сам ја урадио је мењање целог точка на ауту, бушење рупа за слике и полице и мењање цилиндра или кваке и за све сам се намучио и консултовао ЈТ. И сам сам себи склапао рачунаре и то је све! До пре 10 година нисам узео четку у руке док ми жена није рекла е као ај ово можемо сами, лако је (и направила ми проблем и рупу у зиду, па смо онда стварно морали да зовемо мајстора, мрежице итд, али то је дуга прича :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: ). Е онда сам од тада мало (не много) напредовао, па и почео да се занимам за неки кућни алат, па чак почео да уживам у неким уради сам варијантама (делом стварно уживање и онако испуњавајуће, а делом математика). Тако сам скоро готово самостално рестаурирао и офарбао неки стари орман и баш сам задовољан како је испало и планирам и да нападнем сет трпезарисјких столица, али тамо крајем године. Да није ситуација каква јесте, не бих помислио о томе уопште. Струју и воду ипак не бих сам дирао, иако отприлике знам како бих нешто урадио.

Јесте и ја сам супер захвалан и није ме срамота, него не знам, како сам горе описао. У ствари чак ме је тај физикалац испалио (после се искупио неким шмирглањем), а на гајбу данас за сутра ми је дошао веровали или не радиолог из комшилука који ради од 2018. као мајстор. легенда од човека и каже да нема намеру да се враћа на посао з акоји се школовао. Још се суди са овом сектом због посла и свега и све ће им на Стразбуру наплатити вишеструко
Pazi, South PArk je napravio celu epizodu ili dve o tome kako je tesko naci majstora i koliko trebas da ga platis. Nije to jedinstveno samo za nas. Generano ljudi ne zele da rade fizicke poslove i ima sve manje ljudi koje bi iste radili dok sve vise ljudi ne zeli da zameni sijalicu. Mi smo imali anomaliju gde smo imali mnogo majstora, a malo placenih poslova pa se rad majstora nije vrednovao i usledilo je tome da je vecina napustila zemlju ili se prekvalifikovala. Sada samo stvari dolaze na realne cene ali su povecane zbog jake traznje jer majstora nema.

s godinama su ljudi samo usvojili definiciju efikasnosti, tj odrađivanje zadatka na najbolji mogući način uz najmanje sredstava, vremena i truda.
evo ja prvi ne radim ništa po kući, i eto i za povezivanje utičnice zovem električara da mi to odradi i ja mu platim za to. ja dok shvatim kako i šta, odgledam YT, konsultujem AI, prođe dan, a on to odradi za 10min.
s druge strane sam siguran da ni on ne bi mogao da zamisli da odradi posao koji ja obavljam na dnevnom nivou i zato se i drži onoga što najbolje poznaje.

problem u nas srba jeste taj da svi misle kako ih je bog za sve stvorio i da mogu da povežu i struju i izgrade zgradu od 10 hiljada kvadrata podjednako uspešno i na isti način.
zato smo između ostalog i tu gde jesmo, društvo puno umišljenih stučnjaka koji imaju šta da kažu i mesiju i ilonu masku, a s druge srane im najbolje ide cevčenje piva s komšijom ispred kioska i pogađanje gg2+ u meridianu.

Vrh