Šta je novo?

Cene nekretnina

Vrhunski su smišljeni ali evo kako to izgleda u praksi nakon dve godine!
Većina stanova od malih investitora se prodala na tržištu i to ne kako su mislili starterima, već su pokupovali deca bogatih (jer su morali da overbiduju 50-100k na traženu cenu, a overbidding ne može iz kredita tako da su obični ljudi ispušili).
Cilj je bio da se omogući srednjem sloju da ima gde da živi (što podržavam) i onda umesto da se to desilo, tržište je reagovalo tako da je nestalo i to malo stanova jer su pokupovani, a ono što je ostalo (kod Korporacija) je da se javi na 1 oglas u proseku 400-500 zainteresovanih!! Tako da samo zamislite koji su tu potencijali za korupciju. Pošto za srednji segment NEMA lista čekanja (kao za socijalne stanove do 770e kirije) već koga Korporacija "izabere"... A liste čekanja za socijalne stanove su inače oko 14 godina +/- koja godina!
Onda su se i Korporacije pobunile da im se ne isplati da izdaju po tim cenama i da grade stanove po tim cenama renta, pa je onda Ministar napravio za njih posebnu šemu. Sve NOVE zgrade koje budu gradili, prvo da idu kod njega da dobiju Dozvolu o IZUZEĆU od zakona za srednji segment, socijalne moraju da izdaju i to je 30% zgrade. I sad svaka korporacija mora prvo s koferčetom kod Ministra po izuzeće pa onda počinje gradnju... Naravno da ne bi bilo tako providna korupcija onda sve to ide preko advokata, lobi firmi i slično. Mada i kod nas koliko vidim više nema klasične "koferče" korupcije već sve ide kroz legalne kanale.

Tako da umesto da su smirili tržište doveli su ga u još veći problem. Sada pričaju već o ukidanju tih mera od 1.7.2026... Ali ne verujem dok se nešto ne odglasa. Kao i uvek donesu zakon, pokupe kajmak i onda nakon 2-3 godine zakon promene i ko se uhvatio uhvatio. Oni su se omastili.

Mere kao mere su dobre da su imalo tržišne. Ovako su rasturili to tržište koje je i ovako bilo strašno nategnuto. Sad imate dva ekstrema, socijalne stanove koje čekaš 14+ godina i lux segment s rentovima koji počinju od 2500 eura. Srednji je ubijen. Ili kad apliciraš za stan onda ujedno i uplatiš loto, pa šansa je ista skoro :))
Не успевам да разумем који је разлог због кога су деца богатих куповали станове?
Како си описао закон, прве четири године не може да се издаје и ограничено је издавање преко апликација. Тај стан је искључиви трошак било коме ко не жели да живи у њему. Зар не?

Ако сам добро разумео, неко је овербидовао стан са 100 хиљада евра и онда ће наредне четири године да му зврји празан и прави трошкове?

Kažu moleri: tek smo se približili realnoj ceni rada.
Moraće da poskupe stanovi realno. Druge nema.
Krecenje nije raketna nauka, moj savet svima da nauce neke osnovne stvari da rade u zivotu.
Ja sam kao klinac krecio sa mojima kucu, bude i dobra sprdnja uz neko pivce i muziku :D

Ako sam dobro razumeo, clanstvo u SEPA je bilo jedno od prepreka za poslovanje sa brokerskim kucama iz EU. Sta mislite, da l ce ovo olaksati ulaganje preko EU brokera, kao sto su eToro, Saxo... itd i da li ce malo smanjiti pritisak na nekretnine.

Kažu moleri: tek smo se približili realnoj ceni rada.
Moraće da poskupe stanovi realno. Druge nema.
Ovo su još i dobre cene.

Не успевам да разумем који је разлог због кога су деца богатих куповали станове?
Како си описао закон, прве четири године не може да се издаје и ограничено је издавање преко апликација. Тај стан је искључиви трошак било коме ко не жели да живи у њему. Зар не?

Ако сам добро разумео, неко је овербидовао стан са 100 хиљада евра и онда ће наредне четири године да му зврји празан и прави трошкове?
Stanove su kupovala deca bogatih da bi živeli u njemu ne da bi ga izdavali. Ali vlast je htela ili da se smanje kirije ili da se stanovi prodaju ljudima da žive u njima (starterima). Nešto slično kao što naši žele da postignu s ovim kreditima za mlade. A u stvarnosti se desilo da su bogati kupili deci stanove i sad ih opet nema ni za iznajmljivanje a ni za običnu raju startere...
A cene u odnosu na prošlu godinu skočile 10,4%!

Ako sam dobro razumeo, clanstvo u SEPA je bilo jedno od prepreka za poslovanje sa brokerskim kucama iz EU. Sta mislite, da l ce ovo olaksati ulaganje preko EU brokera, kao sto su eToro, Saxo... itd i da li ce malo smanjiti pritisak na nekretnine.
Neće smanjiti pritisak na nekretnine jer si imao mnogo brokera i bez SEPA sistema. Što malih, što velikih kao Intesa ili Erste. Naravno nisu veliki kao Interactive Brokers ali to je što je.
Ulaganje u berzu ide posle 3-4 nekretnine, pre sigurno NE za 99,9% stanovništva. Znači prvo primarna nekretnina gde živite, pa onda 1-2 stana za decu... Pa tek onda kad se sve isplati onda možda dođu na red akcije. Dok se deca "ne obezbede" šanse nema da ijedna žena u Srbiji da blagoslov da ti ulažeš u akcije a ne u stan! ŠANSE nema. Jedino razvod pa onda radi šta hoćeš.

Neće smanjiti pritisak na nekretnine jer si imao mnogo brokera i bez SEPA sistema. Što malih, što velikih kao Intesa ili Erste. Naravno nisu veliki kao Interactive Brokers ali to je što je.
Ulaganje u berzu ide posle 3-4 nekretnine, pre sigurno NE za 99,9% stanovništva. Znači prvo primarna nekretnina gde živite, pa onda 1-2 stana za decu... Pa tek onda kad se sve isplati onda možda dođu na red akcije. Dok se deca "ne obezbede" šanse nema da ijedna žena u Srbiji da blagoslov da ti ulažeš u akcije a ne u stan! ŠANSE nema. Jedino razvod pa onda radi šta hoćeš.

U berzu ima smisla što pre zbog compound interest. Bolje je investirati u ETF rano i onda dca 20 godina, daćeš detetu živ keš koji si zaradio. Stanove svakako možeš na kredit uzimati nezavisno od berze jer banka hoće da kreditira nekretnine, ali berzu neće.

Znači kvadrat je ispod 2e krečenje. Računa se površina stana x4 to je kvadratura za krečenje.
Ovde je 7e po kvm za keš, preko računa ide oko 12-15. Za čisti beli kreč.
Dobro ali su i plate neuporedivo veće.
Radio sam sada renoviranja i krečenja ozbiljne cifre su to.
Da sam imao vremena sam bih okrečio sa 2 drugara gajbom piva i dostavom roštilja.
Kupci love lokalni minimum sto je tesko. Druga stvar je sto svi mi imamo prirodni osecaj prema nepravdi tj inflaciji. To je borba sa Golijatom. Mora da se uracuna gubitak inflacije bar za kesh deo koji se cuva... viskovi moraju u akcije, zlato, beton, obradivu zemlju...
Sa ovim se slažem, ja isključivo pričam ako neko drži keš kao krš kod sebe u očekivanju pada cena nekretnina godinama, njemu je katastrofa. Ako je uložio u neki drugi tip asseta to podržavam.
Ako ti taj drugi tip asseta donosi više zaradjenog novca od rente + poskupljenja nekretnina to je pun pogodak.
Tu jedino vidim neke akcije i berzu u opticaju, ali prvi ja trenutno nisam upućen u to i nemam znanje za predvidjanje i ulaganje u neke kompanije koje će imati toliki rast i većina ljudi nije finansijski pismena za to.

U berzu ima smisla što pre zbog compound interest
Mnogo se jednostrano posmatraju stvari. Svako ima svoja shvatanja i načine raspolaganja novcem. Ako ja oročim pare i time pokrijem skoro celu godišnju kiriju (recimo), zašto bi se suviše uznemiravao. Odvojiš budžet za ulaganje i za stan, i lagan si ko perce. Ima i ljudi koji nisu u hajpu, ne žuri im se. Sve je ok, život je pun opcija.

Tu jedino vidim neke akcije i berzu u opticaju, ali prvi ja trenutno nisam upućen u to i nemam znanje za predvidjanje i ulaganje u neke kompanije koje će imati toliki rast i većina ljudi nije finansijski pismena za to.

Berza nije dobro rešenje za par godina jer moraš da platiš porez na kapitalnu dobit ako držiš manje od 10 god. A ne treba ti neko znanje ako ulažeš u indeks fondove, to je low risk.

Kratkoročno zlato, ali postoji rizik.

U berzu ima smisla što pre zbog compound interest. Bolje je investirati u ETF rano i onda dca 20 godina, daćeš detetu živ keš koji si zaradio. Stanove svakako možeš na kredit uzimati nezavisno od berze jer banka hoće da kreditira nekretnine, ali berzu neće.
Tačno! Ali ko ima primanja da može i tekući životni standard + kredit za drugi stan + ulaganje u ETFove?! To je vecć CEO nivo. A tada akcije dobijaš za džabe:))

Mnogo se jednostrano posmatraju stvari. Svako ima svoja shvatanja i načine raspolaganja novcem. Ako ja oročim pare i time pokrijem skoro celu godišnju kiriju (recimo), zašto bi se suviše uznemiravao. Odvojiš budžet za ulaganje i za stan, i lagan si ko perce. Ima i ljudi koji nisu u hajpu, ne žuri im se. Sve je ok, život je pun opcija.

Po mom mišljenju, za nekog ko nije u priči, indeks fondovi postoje, i u to se ne ulaže na godišnjem nivou već dugoročno. Cilj je da ulažeš po malo, a da za 10-15-20 godina imaš generisanu dobru sumu kamate na kamatu.

Kupovina akcija pojedinačnih kompanija je za one sklone riziku i sa viškom para, što većina ljudi u Srbiji nije.

Berza nije dobro rešenje za par godina jer moraš da platiš porez na kapitalnu dobit ako držiš manje od 10 god. A ne treba ti neko znanje ako ulažeš u indeks fondove, to je low risk.

Kratkoročno zlato, ali postoji rizik.
Šta se svi bojite tog Poreza na Kapitalnu dobit kao da je 90%. To je 15% i plaćaš ga isto na stan ili na akciju. I plaćaš samo na DOBIT, ako dobiti nema nema ni poreza. Najlakše je platiti porez na dobit ako imaš dobru dobit. Ja sam s radošću platio ove godine 15% poreza (tj. podneo za porez a još mi nisu poslali rešenje:)) kad sam imao super profit od preko 70%. Onda može biti malo i za državu :))

Tačno! Ali ko ima primanja da može i tekući životni standard + kredit za drugi stan + ulaganje u ETFove?! To je vecć CEO nivo. A tada akcije dobijaš za džabe:))

Ne moraš ti mnogo para da stavljaš u ETF-ove, to je glavna stvar sa njima, nakupi se vremenom. Video sam otprilike da je preporuka 15% prihoda u ETF, ali ulagati i 5% je dobra stvar, bolje nego oročavati svakako.

Šta se svi bojite tog Poreza na Kapitalnu dobit kao da je 90%. To je 15% i plaćaš ga isto na stan ili na akciju. I plaćaš samo na DOBIT, ako dobiti nema nema ni poreza. Najlakše je platiti porez na dobit ako imaš dobru dobit. Ja sam s radošću platio ove godine 15% poreza (tj. podneo za porez a još mi nisu poslali rešenje:)) kad sam imao super profit od preko 70%. Onda može biti malo i za državu :))

Slažem se, ali ETF ima nizak prinos, kad se uzmu u obzir troškovi transakcije + porez na dobit, bude još niži. Onda bolje ispadne da si kupio zlato verovatno.

Stanove su kupovala deca bogatih da bi živeli u njemu ne da bi ga izdavali. Ali vlast je htela ili da se smanje kirije ili da se stanovi prodaju ljudima da žive u njima (starterima). Nešto slično kao što naši žele da postignu s ovim kreditima za mlade. A u stvarnosti se desilo da su bogati kupili deci stanove i sad ih opet nema ni za iznajmljivanje a ni za običnu raju startere...
A cene u odnosu na prošlu godinu skočile 10,4%!
Никакве логике нема то о чему причаш.
Зашто су деца богатих чекала закон да купују станове у којима ће живети? И то кажеш да су морали да овербидују за 100 хиљада евра.
Шта их је спречавало да купе стан за живот пре него што је уведен закон?

Циљ закона је био да се не купују станови као инвестиција него као станови за живот, што су очигледно успели.

Ne moraš ti mnogo para da stavljaš u ETF-ove, to je glavna stvar sa njima, nakupi se vremenom. Video sam otprilike da je preporuka 15% prihoda u ETF, ali ulagati i 5% je dobra stvar, bolje nego oročavati svakako.
Pa ajde primeni taj % na svoja primanja pa vidi da li je to primenljivo. Znači da imaš isplaćen stan u kome živiš, da plaćaš kredit 500-700e za drugi stan (za dete) i da izdvajaš još npr za ETF fondove čak i 50e mesečno. I da imaš za letovanje i za garderobu i sve.... Da li je to realno? Možda kad drugi stan isplatiš pa onda drugi plaća ratu za treći, tako da. Inače vrlo nategnuto.
Slažem se da je bolje u ETF nego u štednju. Ali štednja je kod nas kratkoročna do 2 god max. Znači štediš da ideš na more ili štediš za auto ili štediš za nešto. Niko (barem koga ja znam) ne štedi za penziju. Svi imaju neki kratkoročni cilj te štednje.

Vrh