Šta je novo?

Cene nekretnina

Za vrtiće stvarno ne znam. Za škole mora da te upiše. Zakonski moraš ići u školu.

Probaj da upises dete u skolu u Stepi, ili jos ekstremnije u vrtic. Sada im jos i prave dodano naselje pored a infrastruktura 0

Sto se tice skole, moraju da te upisu - lai pazi sad - u najblizu skolu u kojoj ima mesta. A sto se skola tice, trenutno nam matematiku i fiziku predaju penzioneri ili nesvrseni studenti jer nema kadra koji bi se borio sa decom i roditeljima za taj novac.

Predsednik uvek kuka. Ekonomija je jaka dok god se posao može naći uvek i svuda i dok god ima potrebe za stranim radnicima. Kad je nezaposlenost 25% i više i kad nema nikakvog posla e onda je slaba ekonomija. Nezaposlenost među mladima kad sam ja završavao fax je bila skoro 50%. Sad ne radi samo ko neće. Pre ti je trebala veza za Maxi, sad te mole da radiš. Znaš li ti koja je to promena - tektonska!
Da li je sjajno?! Nije sigurno! Da li može bolje!? Može. Ali je daleko bolje nego pre 20 godina.
A za devizne rezerve. Sve je ok samo da je dinar stabilan! Dok je dinar stabilan ja nemam primedbi na rad NBS. Ako ga sruše biću najveći kritičar NBSa. Za sada su savršeni evo 13 godina i counting da je dinar stabilan.
Joe.......2012-2025..... milion Srba manje ljudi u zemlji.

Probaj da upises dete u skolu u Stepi, ili jos ekstremnije u vrtic. Sada im jos i prave dodano naselje pored a infrastruktura 0

Sto se tice skole, moraju da te upisu - lai pazi sad - u najblizu skolu u kojoj ima mesta. A sto se skola tice, trenutno nam matematiku i fiziku predaju penzioneri ili nesvrseni studenti jer nema kadra koji bi se borio sa decom i roditeljima za taj novac.
Obrnula se situacija. Pre ti je trebala debela veza za posao u školi. Danas nesvršeni studenti predaju... A plate 1000 eura. Sve je drugačije. Za matematiku pretpostavljam da nije profitabilno biti u školi kad možeš raditi u ITju ili bankama za mnogo veće pare. Sada se matematika traži svuda i statistika.

Tipičan informer spin, blokaderi i obojena revolucija ruše državu i ekonomiju.

Klasika. Bolje je nego kad su bili ratovi i sankcije :) Pored mleka i brašna glavni argument. A upravo su za tu nemaštinu, ratove i sankcije odgovorne generacije koje danas gledaju samo informer i slušaju samo šta vlast priča. Vole ti matorci da čuju kako smo mnogo jaki, kako nas drugi ne vole i kako nas drugi sabotiraju pa to ti je.
Kako se može živeti u današnjem trenutku ti govori situacija koja se proteklih par godina dešava sa Rusima. Izbije rat u tvojoj zemlji, ti se preseliš u grad koji je po cenama u rangu gradova u EU i odmah kreneš da iznajmljuješ stanove u centru tog grada i plaćaš astronosmke cene bez ikakve tegobe. Nastaviš da radiš posao koji si radio, nastaviš da primaš platu bez ikakve disrupcije u trenutku dok bukti rat?! Jesi li se zapitao kako je to moguće? Moja poridica su bile izbeglice iz Krajne pre 30 ggodina i njihova iskustva su dramatično različita. Pri tome, ti Rusi nisu nikakvu oligarsi koje su produkt Putinovog režima, već "obični" ljudi koji žive od svog rada. Kao što su mogli lepo da žive u Rusiji uprkos Putinu, mogu da žive lepo i u Srbiji uprkos Vučiću, a verovatno i bilo gde drugde u svetu. To pre 10 15, 20 ili 30 godina nije bilo moguće. Danas su vremena drugačija i makar što se ekonomskog standarda tiče, ne zavise nužno od države u kojoj obitavaš. Između ostlaog, to je razlog zašto još uvek postoji ta kritična masa ljudi koji zarađuju 5X više od proseka i koji mogu da priušte stanove koje deluju potpuni nepriuštivo kada gledaš zvanične cifre.

ajd sada malo da iskuliramo studente i to

da neko objasni zasto bi neko kupio stan od 30 kv kod fontane za 120k jevreja?
Pa video si, nema jeftinije, osim ako neces na staro sajmiste u suteren ili na poslednji sprat. (bonus opcije: drzavine i nemanje 1/1 papira)
Ostaju ti kao alternativa samo novogradnje gde se sada na NBGD u vecim projektima raspon za garsonjere krecu od 4000+PDV, izuzev pocetka Vinogradske, nekih manjih investitora bez reklama i Ledina.

Cudio sam se sto Lastavice traze 4400 EUR za garsonjere, kad ono ispada to realnost nova neka.

Kratka pricica iz Austrije.

Kolega radi 10-tak godina u Grazu, neki zajednički poznanici ga povežu sa bračnim parom iz Srbije koji želi da kupi stan u Graz-u i treba im neko da ih malo uputi u situaciju tamo. Kolega odradi dobar posao vodiča za taj bračni par, objasni im sve u detalje o raznim delovima grada, šta trebaju da izbegavaju itd. Bračni par je tako zadovoljan gostoprimstvom da muž sasvim otvoreno kaže da je do love došao nameštanjem tendera, samo dopiše nulu pa eto sad gleda da uloži tako dobijenih 300k u nekretninu ali zbog situacije bi negde u EU a ne u BG.

Kolega radi 10-tak godina u Grazu, neki zajednički poznanici ga povežu sa bračnim parom iz Srbije koji želi da kupi stan u Graz-u i treba im neko da ih malo uputi u situaciju tamo. Kolega odradi dobar posao vodiča za taj bračni par, objasni im sve u detalje o raznim delovima grada, šta trebaju da izbegavaju itd. Bračni par je tako zadovoljan gostoprimstvom da muž sasvim otvoreno kaže da je do love došao nameštanjem tendera, samo dopiše nulu pa eto sad gleda da uloži tako dobijenih 300k u nekretninu ali zbog situacije bi negde u EU a ne u BG.
Nije to nista, ja sam slusao iz druge ruke kako se devojka od 25 godina hvali kako se obezbedila i snasla namestenim tenderom od 200k EUR i kako ce da kupi u BW stan.
A u glavi duva promaja.

Edit: naravno u pitanju je poznata sema, spava sa politicarem.

Nije to nista, ja sam slusao iz druge ruke kako se devojka od 25 godina hvali kako se obezbedila i snasla namestenim tenderom od 200k EUR i kako ce da kupi u BW stan.
A u glavi duva promaja.

Edit: naravno u pitanju je poznata sema, spava sa politicarem.

Kao neko ko ima iskustva sa takvim procesima, čudi me što konkurencija pušta da to tek tako prođe. Ja bih to razvlačio u postupcima zaštite prava sto puta dok ga ne sprovedu kako treba.

Kao neko ko ima iskustva sa takvim procesima, čudi me što konkurencija pušta da to tek tako prođe. Ja bih to razvlačio u postupcima zaštite prava sto puta dok ga ne sprovedu kako treba.
Ma drustvo je toliko anestezirano i potuceno u pojam da se niko i ne obazire vise na to.
Kada ona tako javno prica drugima kako joj je decko / ljubavnik namestio posao bez imalo trunke misli da ce ih neko ganjati za to ili prijaviti.

Ranije se to krilo a danas se ni ne trude.
Inace namesteni tender je imao veze sa gradjevinom / arhitekturom.

Nasao ovo pre par dana. Skapirao da je kod drugara u istoj zgradi pa ce otici da se raspita malo. Danas, obrisan oglas. Reko otisao.
Pozovem agenciju - kaze covek odustao vlasnik od prodaje. Vec dogovorio sa komsijom za 260.000 EUR. Nije naveo razlog.

Meni se cini da je globalnom ekonomskom sistemu potreban reset i da su ova desavanja vesnik istog. Kako drugacije?
Ovo je moj post od 3. aprila ove godine. Pisao sam o stanu za koji mi je agent rekao da je prodavac odustao od prodaje. Danas sretnem poznanika koji zivi na Kosi i pojma nisam imao da zivi u istom ulazu gde je i ovaj oglaseni stan.
Kazem mu da sam se interesovao za kupovinu i opisem koji je stan, kaze on da je sreo komsiju pre neki dan i da je prodao stan i odselio u Svedsku. Izgleda da je nasao nekoga ali je hteo da izbegne agenciju... Steta sto nemamo vise pristup cenama u katastru da to i proverimo...

Obrnula se situacija. Pre ti je trebala debela veza za posao u školi. Danas nesvršeni studenti predaju... A plate 1000 eura. Sve je drugačije. Za matematiku pretpostavljam da nije profitabilno biti u školi kad možeš raditi u ITju ili bankama za mnogo veće pare. Sada se matematika traži svuda i statistika

1000 EUR u prosveti?

Obrnula se situacija. Pre ti je trebala debela veza za posao u školi. Danas nesvršeni studenti predaju... A plate 1000 eura. Sve je drugačije. Za matematiku pretpostavljam da nije profitabilno biti u školi kad možeš raditi u ITju ili bankama za mnogo veće pare. Sada se matematika traži svuda i statistika.
Džo, trebaš da se zaposliš u informeru. Tako je obrnula se situacija traže se i studenti da rade u prosveti, tigar smo. To definitivno nije zbog toga što više nema ko da predaje što pametni ljudi odlaze, a definitivno nije ni do toga što si ranije imao kadrove dok danas nemaš, a tek nije do toga što se za taj posao nije tražila veza već stranka kao što je slučaj i danas u generalno svakoj javnoj ustanovi. Zato imamo ćaćije u javnim ustanovama i nemamo institucije koje rade.
Kako se može živeti u današnjem trenutku ti govori situacija koja se proteklih par godina dešava sa Rusima. Izbije rat u tvojoj zemlji, ti se preseliš u grad koji je po cenama u rangu gradova u EU i odmah kreneš da iznajmljuješ stanove u centru tog grada i plaćaš astronosmke cene bez ikakve tegobe. Nastaviš da radiš posao koji si radio, nastaviš da primaš platu bez ikakve disrupcije u trenutku dok bukti rat?! Jesi li se zapitao kako je to moguće? Moja poridica su bile izbeglice iz Krajne pre 30 ggodina i njihova iskustva su dramatično različita. Pri tome, ti Rusi nisu nikakvu oligarsi koje su produkt Putinovog režima, već "obični" ljudi koji žive od svog rada. Kao što su mogli lepo da žive u Rusiji uprkos Putinu, mogu da žive lepo i u Srbiji uprkos Vučiću, a verovatno i bilo gde drugde u svetu. To pre 10 15, 20 ili 30 godina nije bilo moguće. Danas su vremena drugačija i makar što se ekonomskog standarda tiče, ne zavise nužno od države u kojoj obitavaš. Između ostlaog, to je razlog zašto još uvek postoji ta kritična masa ljudi koji zarađuju 5X više od proseka i koji mogu da priušte stanove koje deluju potpuni nepriuštivo kada gledaš zvanične cifre.
I, šta si hteo ovim da kažeš? Da smo ipak tigar jer imamo mleka i brašna ili da postoji internet? Kad imaš para generalno možeš napraviti svoj babl i živeti lepo, jedino što trebaš da paziš kako ti deca prelaze ulicu. Mada ako imaš mnogo para zaposliš ličnog vozača i pratioca i rešio si problem. Šta bre 'oće ovi obični ljudi što ne mogu ni 5k mesečno da navuku! Realno i tvoja porodica je mogla da emigrira u truli zapad i bilo bi joj neizmerljivo bolje, kao što je džo pobegao u Holandiju i propada zajedno sa njom. To što su tvoji izabrali Srbiju je njihova greška.

Poučno.

Evo nama novih kredita

"Ugovorena je i primena varijabilne kamatne stope. Ona se bazira na šestomesečnom euriboru, uvećanom za primenljivu fiksnu maržu od 0,98 odsto godišnje."
Jeftiniji je kredit za stan u Hrvatskoj i to sa fiksnom kamatnom stopom. Da li je ovo realno?
Nemam pojma kako to ide oko zaduzivanja drzave ali zar ovo nije pljacka?

"Ugovorena je i primena varijabilne kamatne stope. Ona se bazira na šestomesečnom euriboru, uvećanom za primenljivu fiksnu maržu od 0,98 odsto godišnje."
Jeftiniji je kredit za stan u Hrvatskoj i to sa fiksnom kamatnom stopom. Da li je ovo realno?
Nemam pojma kako to ide oko zaduzivanja drzave ali zar ovo nije pljacka?
Ne znam ni ja kako to idi ali toliko zaduzivanje mi se ni malo ne svidja. Da su pare namenski potrosene (mada bi pokrali i to kakvi su) na unapredjenje privrede pa i da progutamo, ovako cist trosak koji svi treba da platimo. Znaci veci porez, sve skuplje, nema povecanja plata ... jos ako dinar sklizne eto belaja...

Ovo je postalo toliko uobicajeno kod nas da mislim da se vise niko ne cima oko ovog. I to sitne ribe sta rade, mozete misliti sta rade ove krupne ribe. Pa na zapadu padne cela Vlada ako jedan politicar ima plagiran doktorat, kod nas mozes da ukrades desetine milijardi evra i nikom nista.

Vrh