Šta je novo?

Cene nekretnina

Samo se treba podsetiti da je rec "id***" nastala od reci "idiotes" jos u antickoj Grckoj i tako su zvali ljude koji gledaju iskljucivo sebe i svoj interes bez svesti za politiku i svet oko sebe.

Ostavljam citaocima da zakljuce da li je to i dalje primenjivo danas i da li ima smisla sto je odatle potekla rec id***.

ovo je potpuno netačno. srpsko društvo se nije površinski podelilo, već suštinski i po dubini. podelilo se na vlast i na studente, a ne blokadere. takođe, duboko verujem da ne postoji čovek u srbiji koji je neutralan. odnosno, taj koji se izjašnjava da je neutralan je u suštini za vlast samo ga je sramota da to i prizna. situacija u srbiji nameće osećanje i mišljenje kod svakog čoveka da mora da odabere stranu i da samo ako si ameba i paramecijum bez svog integriteta i stava možeš reći da si neutralan i da samo hoćeš da radiš hahaha.
srpsko društvo kakvo je bilo je nestalo nepovratno i to je jednostavno tako
Jel ti shvataš da su ti studenti (blokaderi) izgubili godinu. Evo jun a oni nisu završili ni decembarski rok! Znači godina propala. Evo ja sam bio protiv Slobe, ali nikada nisam išao dole u centar na demonstracije. I onda su demonstracije bile da se tučeš s policijom, pale se kontejneri i tako. Znači bitka, kao kod Sultana (Turska) sada. nisu babe i bebe išle na proteste. Sada da sam student isto bi hteo da idem na fax a ne da mi neko brani da idem na fakultet. Ako to znači da sam za vlast ok, ali ja mislim da ne. Ko hoće da ne ide na fax neka ne ide. Njegovo pravo.
Drugo je što ljudi misle da će posle izbora samo da pobede studenti blokaderi, a realnost je da će se praviti koaliciona vlada i to u najboljem slučaju! Studentski zahtevi su maximalni zahtevi, a u realnosti ne dobiješ sve. Tražiš max pa pregovori pa šta dobiješ. Ovde nema pregovora.
Isto mislim i oko pravne države da se mnogo gledaju ekstremi - s jedne strane Ministri koji su nedodirljivi (i zakonski je tako jer imaju imunitet) a tako je više manje svuda u svim državama. I onda imate studente (blokadere) na koje se zakon i previše odnosi, opet razumljivo jer ruše sistem i državu (mada u odnosu na pre i to je neka light varijanta). No tako je kako je. Mislim da će BG univerzitet mnogo da izgubi, da se mnogo spusti na Šangajskoj listi i da će mu trebati min 5 godina da se vrati na sadašnje mesto... Ako ne i duže.
Setite se samo izbora 2000, SPS je osvojio skoro 50% na izborima, Milošević jeste izgubio ali SPS je osvojio skoro polovinu glasova bez muljanja. Tako da i sada mislim SNS osvaja glatko 30% glasova. A izbori ko zna. Dok je ekonomija jaka mislim da nema šanse da se išta promeni. SNS može jedino da skine globalna ekonomska kriza (ili rat i sankcije što je manje verovatno da ne kažem ravno nuli hvala Bogu).

Sto se ti ne vratis odmah sada Joe? Sta te sprecava?

Nece se okrenuti sa porastom plata, jer ce porasti i cene. Ne odlaze ljudi samo zbog plate, nego jer stavljaju glavu u torbu kad stanu da sacekaju voz ili autobus. Ili da se voze autobusom. Ili da prelaze pesacki. Ili sto im treba veza da dete upisu u skolu ili vrtic. Ili nastavi niz...
Za vrtiće ne znam ali za škole osnovne bukvalno te MOLE da se upišeš a ne da tražiš vezu. Za to ti garantujem za Sombor, Apatin i Požarevac. MOLE TE! Ja sam (tj. moja deca) oba su dobila pozive od 2 škole iz okruženja za upis pismom! Pišu nama, da je dete za školu i da možemo da dođemo s njim da se upišemo, da je upis tada i tada, da možemo da pogledamo školu, itd....
U NL sam morao dete upisati u školu u 2 godine da bi bio na listi čekanja da bi upao... Tako da ne bi se baš s tim složio.
Evo prošli maj (2024) sam stavio dete na listu čekanja za košarku, još nije došao na red prošlo godinu dana a sigurno će biti i dve! To ti je realnost u NL. Dok u Srbiji odmah upadaš na bilo koji sport, plati i kreni sutra. Nije sve tako crno kao što kažeš.

Jel ti shvataš da su ti studenti (blokaderi) izgubili godinu. Evo jun a oni nisu završili ni decembarski rok! Znači godina propala. Evo ja sam bio protiv Slobe, ali nikada nisam išao dole u centar na demonstracije
Bolje izgubljena godina nego izgubljena buducnost jer nemas pravnu drzavu.
Drugo je što ljudi misle da će posle izbora samo da pobede studenti blokaderi, a realnost je da će se praviti koaliciona vlada i to u najboljem slučaju!
Sve dok se SNS i SPS pociste na smetliste istorije to je OK.

Studentski zahtevi su maximalni zahtevi, a u realnosti ne dobiješ sve. Tražiš max pa pregovori pa šta dobiješ. Ovde nema pregovora.
Studentski zahtevi su da institucije drzave rade, to sto ih ne ispunjavaju znaci da sistem i drzava ne rade Joe.

Dok je ekonomija jaka mislim da nema šanse da se išta promeni. SNS može jedino da skine globalna ekonomska kriza (ili rat i sankcije što je manje verovatno da ne kažem ravno nuli hvala Bogu)
Ekonomija nije jaka Joe, kacio sam juce izjave finansijskih direktora, predsednik nam se zalio na deficit a smanjili smo devizne rezerve za skoro 1 milijardu EUR.

Za vrtiće ne znam ali za škole osnovne bukvalno te MOLE da se upišeš a ne da tražiš vezu. Za to ti garantujem za Sombor, Apatin i Požarevac. MOLE TE! Ja sam (tj. moja deca) oba su dobila pozive od 2 škole iz okruženja za upis pismom! Pišu nama, da je dete za školu i da možemo da dođemo s njim da se upišemo, da je upis tada i tada, da možemo da pogledamo školu, itd....
U NL sam morao dete upisati u školu u 2 godine da bi bio na listi čekanja da bi upao... Tako da ne bi se baš s tim složio.
Evo prošli maj (2024) sam stavio dete na listu čekanja za košarku, još nije došao na red prošlo godinu dana a sigurno će biti i dve! To ti je realnost u NL. Dok u Srbiji odmah upadaš na bilo koji sport, plati i kreni sutra. Nije sve tako crno kao što kažeš.
Sta da radim u Somboru, Apatinu i Pozarevcu? Da motam kablove?
Ili da se bavim poljoprivredom pa da mi sve sto prodajem uzimaju za dzabe? I plus da cekam za te pare 3 meseca?

Hvatas se za edge cases. Sto ne pitas ljude kako upisuju decu u skole i vrtice u Beogradu? Pa eto ako hoces primer manjeg grada, i u Indjiji. Evo za Indjiju provereno znam da je doci do vrtica gotovo nemoguce.

Jel ti shvataš da su ti studenti (blokaderi) izgubili godinu. Evo jun a oni nisu završili ni decembarski rok! Znači godina propala. Evo ja sam bio protiv Slobe, ali nikada nisam išao dole u centar na demonstracije. I onda su demonstracije bile da se tučeš s policijom, pale se kontejneri i tako. Znači bitka, kao kod Sultana (Turska) sada. nisu babe i bebe išle na proteste. Sada da sam student isto bi hteo da idem na fax a ne da mi neko brani da idem na fakultet. Ako to znači da sam za vlast ok, ali ja mislim da ne. Ko hoće da ne ide na fax neka ne ide. Njegovo pravo.
Drugo je što ljudi misle da će posle izbora samo da pobede studenti blokaderi, a realnost je da će se praviti koaliciona vlada i to u najboljem slučaju! Studentski zahtevi su maximalni zahtevi, a u realnosti ne dobiješ sve. Tražiš max pa pregovori pa šta dobiješ. Ovde nema pregovora.
Isto mislim i oko pravne države da se mnogo gledaju ekstremi - s jedne strane Ministri koji su nedodirljivi (i zakonski je tako jer imaju imunitet) a tako je više manje svuda u svim državama. I onda imate studente (blokadere) na koje se zakon i previše odnosi, opet razumljivo jer ruše sistem i državu (mada u odnosu na pre i to je neka light varijanta). No tako je kako je. Mislim da će BG univerzitet mnogo da izgubi, da se mnogo spusti na Šangajskoj listi i da će mu trebati min 5 godina da se vrati na sadašnje mesto... Ako ne i duže.
Setite se samo izbora 2000, SPS je osvojio skoro 50% na izborima, Milošević jeste izgubio ali SPS je osvojio skoro polovinu glasova bez muljanja. Tako da i sada mislim SNS osvaja glatko 30% glasova. A izbori ko zna. Dok je ekonomija jaka mislim da nema šanse da se išta promeni. SNS može jedino da skine globalna ekonomska kriza (ili rat i sankcije što je manje verovatno da ne kažem ravno nuli hvala Bogu).
Sloba je dobio 50% uz muljanje.
Da nisu muljali (pola albanaca glasalo za Slobu) oni bi sličan rezultat imali i na republičkim izborima u decembru 2000. Nisu bili ni blizu toga.

To što sada mole za upis dece u Somboru, Apatinu i Požarevcu je rezultat minulog rada. Nema više ljudi. I ne znači da ranije nije trebala veza. I da ne treba za škole i vrtiće po Beogradu.
Ti iz nekog razloga nisi kupio po Apatinu, Somboru i Požarevcu nego baš tamo gde treba veza za vrtić. Znaš i ti sam gde je potražnja.
Kao što i znaš gde je bolje za život pa živiš u Holandiji a ne u Apatinu.

Ekonomija nije jaka Joe, kacio sam juce izjave finansijskih direktora, predsednik nam se zalio na deficit a smanjili smo devizne rezerve za skoro 1 milijardu EUR.
Predsednik uvek kuka. Ekonomija je jaka dok god se posao može naći uvek i svuda i dok god ima potrebe za stranim radnicima. Kad je nezaposlenost 25% i više i kad nema nikakvog posla e onda je slaba ekonomija. Nezaposlenost među mladima kad sam ja završavao fax je bila skoro 50%. Sad ne radi samo ko neće. Pre ti je trebala veza za Maxi, sad te mole da radiš. Znaš li ti koja je to promena - tektonska!
Da li je sjajno?! Nije sigurno! Da li može bolje!? Može. Ali je daleko bolje nego pre 20 godina.
A za devizne rezerve. Sve je ok samo da je dinar stabilan! Dok je dinar stabilan ja nemam primedbi na rad NBS. Ako ga sruše biću najveći kritičar NBSa. Za sada su savršeni evo 13 godina i counting da je dinar stabilan.

Sta da radim u Somboru, Apatinu i Pozarevcu? Da motam kablove?
Ili da se bavim poljoprivredom pa da mi sve sto prodajem uzimaju za dzabe? I plus da cekam za te pare 3 meseca?

Hvatas se za edge cases. Sto ne pitas ljude kako upisuju decu u skole i vrtice u Beogradu? Pa eto ako hoces primer manjeg grada, i u Indjiji. Evo za Indjiju provereno znam da je doci do vrtica gotovo nemoguce.
U svim tim gradovima možeš sve da radiš osim u multinacionalnim kompanijama. A IT remote isto kao na NBG iz Airport Cityja.
Za vrtiće stvarno ne znam. Za škole mora da te upiše. Zakonski moraš ići u školu.

Posto si napisao da se slazemo, pa onda napisao dosta toga oko cega se ja ne slazem, moram se ograditi po pitanju studentske pobune. Mozda ima propusta u organizaciji (prvenstveno kasnjenje sa politickom artikulacijom) ali ne mislim da je glupo organizovana. I mislim da je vlast dobila udarac od kog nema oporavka, sad je samo pitanje vremena.
Nisam rekao da je glupo organizovana. Organizovana je super. Ali je glupo zamišljena da se blokiraju fakulteti i školstvo jedne države. Da se deca još više upropaste. Neka oni protestuju svaki dan koliko hoće ali da rade fakulteti. Rekao sam primer kod Slobe, ko je hteo učio je, ko je hteo išao je na proteste i tukao se s policijom. Neko je oba, preko dana uči i ide na vežbe uveče na fight s policijom :))
Udarac je dobila dobar vlast, s tim se isto slažem, i slažem se da su sad na silaznoj putanji ali daleko do toga da će biti zanemarljiv faktor u budućnosti (pogledajte samo Milu Đukanovića).
A pitanje svake vlasti je vreme... Ali opet nismo ni mi kornjače pa da živiš 300 godina pa ajde par godina da prođe nije važno.
Lično mislim da će se ljudi i od nove vlasti brzo razočarati ali promena je dobra jer dok novi puste korenje treba vremena da se ušeme kako se i šta radi i mulja.

Ekonomija nije jaka Joe, kacio sam juce izjave finansijskih direktora
Zavisi kako uzimaš to "jako". Dinar je zasad stabilan (IDEMO JOE!), imamo dosta deviznih rezervi, nezaposlenost je niska, GDP realno raste, zarade rastu.
Sa druge strane, imamo i trostruko veći deficit tekućeg računa u Q1 2025 u odnosu na Q1 2024 (-1421.6 miliona €), velik rast uvoza, odnosno deficita roba i usluga (-928.9 miliona€), velike pritiske na dinar zbog pada SDI (zbog čega se tope devizne rezerve), veoma upitnu rast produktivnosti u odnosu na ogroman rast dohotka, seriju otpuštanja i povlačenja investitora..
Ima tu materijala za debatu koliko ti duša ište. Vidim pokušaje da nadomestimo ove "rupe" kroz nove poduhvate sa Kinezima, ali smo generalno u nezgodnoj situaciji - dakle, ništa novo, kao i uvek.

P. C. Inače, ove priče da protesti nešto buše ekonomiju su po meni klasična propaganda.

Sloba je dobio 50% uz muljanje.
Da nisu muljali (pola albanaca glasalo za Slobu) oni bi sličan rezultat imali i na republičkim izborima u decembru 2000. Nisu bili ni blizu toga.

To što sada mole za upis dece u Somboru, Apatinu i Požarevcu je rezultat minulog rada. Nema više ljudi. I ne znači da ranije nije trebala veza. I da ne treba za škole i vrtiće po Beogradu.
Ti iz nekog razloga nisi kupio po Apatinu, Somboru i Požarevcu nego baš tamo gde treba veza za vrtić. Znaš i ti sam gde je potražnja.
Kao što i znaš gde je bolje za život pa živiš u Holandiji a ne u Apatinu.
Za sebe ću u Apatinu, a za izdavanje je BG. Za mene lično Apatin ima sve i više nego što mi treba. Od Banje Junaković do svih banaka i velikih placeva oko kuća. Za remote rad ponekad je odlično u penziji ili pred penziju. A za rent stana slažem se da je NBG bolji i isplativiji.

Setite se samo izbora 2000, SPS je osvojio skoro 50% na izborima, Milošević jeste izgubio ali SPS je osvojio skoro polovinu glasova bez muljanja. Tako da i sada mislim SNS osvaja glatko 30% glasova.
To je dovoljno da izgube vlast. A njima posle toga nema povratka, jer ce isplivati i u mainstream sve brjlotine za ovih 13 godina.

Takodje jako bitno, ako izgube u ovim uslovima, to ce biti izuzetna injekcija samopouzdanja narodu. Smeniti vlast koja nema neku ekonomsku krizu za vratom, koja ima podrsku spolja sa svih strana, koja drzi sve medije i poluge moci, nije mala stvar.

Ja sam prvi koji ce reci da u Srbiji nije toliko lose kao sto se po internetima vecinski prica, ali glavna prepreka da to postane vecinsko misljenje je ova vlast, koja je ubila u pojam mladji i produktivniji deo stanovnistva. Samo taj psiholoski momenat ce dugorocno imati jaci efekat od par milijardi SDI.

Zavisi kako uzimaš to "jako". Dinar je zasad stabilan (IDEMO JOE!), imamo dosta deviznih rezervi, nezaposlenost je niska, GDP realno raste, zarade rastu.
Sa druge strane, imamo i trostruko veći deficit tekućeg računa u Q1 2025 u odnosu na Q1 2024 (-1421.6 miliona €), velik rast uvoza, odnosno deficita roba i usluga (-928.9 miliona€), velike pritiske na dinar zbog pada SDI (zbog čega se tope devizne rezerve), veoma upitnu rast produktivnosti u odnosu na ogroman rast dohotka...
Ima tu materijala za debatu koliko ti duša ište. Vidim pokušaje da nadomestimo ove "rupe" kroz nove poduhvate sa Kinezima, ali smo generalno u nezgodnoj situaciji - dakle, ništa novo, kao i uvek.
Slažem se! Ne cvetaju ruže ali tako se provlačimo već 10tak godina!

evo najiskrenije da kažem, da sam student znaš koliko bi me bolelo uvo što sam izbugio godinu na faxu ako sam je sa druge strane posvetio enormno visokom cilju. dakle ta deca nisu izgubila godinu da bi što bi rekla ceremonijalna institucija zgubidanili okolo, već da bi rešili nešto što ovaj nesretni narod nije uspeo za 30 godina. u tome se ogleda njihova veličina i samo krajnje maliciozni tipovi će imati loše da kažu na temu njihove izgubljene akademske godine.
ako da i sada mislim SNS osvaja glatko 30% glasova.
toliko realno i imaju, bez da kradu. a to koliko realno imaju je dovoljno da se desi metla na političkoj sceni i da se bace na smetlište istorije.

ovo je potpuno netačno. srpsko društvo se nije površinski podelilo, već suštinski i po dubini. podelilo se na vlast i na studente, a ne blokadere. takođe, duboko verujem da ne postoji čovek u srbiji koji je neutralan. odnosno, taj koji se izjašnjava da je neutralan je u suštini za vlast samo ga je sramota da to i prizna. situacija u srbiji nameće osećanje i mišljenje kod svakog čoveka da mora da odabere stranu i da samo ako si ameba i paramecijum bez svog integriteta i stava možeš reći da si neutralan i da samo hoćeš da radiš hahaha.
srpsko društvo kakvo je bilo je nestalo nepovratno i to je jednostavno tako
Ovo jeste tačno, ali daleko od toga da je unikatno za Srbiju. U Americi su ideološke podele još dublje, vlast još radikalnije i otvorenije podriva institucije nego što je to slučaj kod nas.

Ekonomija je jaka dok god se posao može naći uvek i svuda i dok god ima potrebe za stranim radnicima. Kad je nezaposlenost 25% i više i kad nema nikakvog posla e onda je slaba ekonomija.
Odakle ti to da je ekonomija jaka ako svi imaju posao? Zasto kao primer uzimas ekonomsku krizu kad smo bili na dnu? Ako je procenat nezaposlenosti pokazatelj jake ekonomije, sta onda da kazemo za ove africke zemlje gde je nezaposlenost mnogo manja nego u Srbiji (u Srbiji je oko 9%)
1747732146795.png

I opet, ako je ekonomija toliko jaka, zasto se ne vratis? I da li su ti kriterijum za jaku ekonomiju i kvalitet zivota isti za Srbiju i Holandiju? Ili za Srbiju smatras da je ekonomija jaka dok god postoje poslovi, makar i robovlasnicki i dok god nema nestasice mleka, secera, brasna i zejtina, dok su ti kriterijumi za Holandiju skroz drugaciji?

E vidiš to mnogi ne žele da priznaju! A ipak je mnogo bolje nego pre 20 godina kad sam ja počinjao da radim.
1. Ono sto je racionalno nema uvek prevagu u javnom mnjenju. Trenutna vlast je sama kriva sto je forsirala najprizemniju propagandu i unistavala politicki dijalog toliko, da cak i stvari koje su koliko toliko radili ok (mislim da ekonomski, sem nadam se uz manje korupcije, ni neki sledeci nece puno menjati kurs), ne mogu da prodaju jer su svesno ignorisali i otudjili dobar deo naroda.
2. To sto je sad bolje nego pre 20 godina, ne znaci da ne treba nista da se menja. Sve ima svoj rok trajanja a nas ceka jos dug put.

Čim čuješ "blokaderi" odmah znaš o čemu(kome) se radi. Fali vradovic, on je bar otvoren bio po pitanju podrške vlasti. Ovi "neutralni" to pakuju u šarenu foliju da se ne vidi.
Na žalost ta nesrećna konstrukcija se proširila na obe strane. Nešto slično poput "sprdanja", jedne od najodvratnijih reči u javnom prostoru, koja ide ispod svake granice pristojnosti, a koju je lično Vučić progurao...

Generalno dobre stvari za poslednjih 13 godina bi se moglo pobrojiti na listu A4 papira, a o lošim posledicama njihove vladavine bi se mogla napisati sabrana dela u 15 tomova.

Naravno ne očekujem da će neki dijasporac koji Srbiju vidi 7 dana godišnje da razume šta sve ovde ne valja.

Sa druge strane, imamo i trostruko veći deficit tekućeg računa u Q1 2025 u odnosu na Q1 2024 (-1421.6 miliona €), velik rast uvoza, odnosno deficita roba i usluga (-928.9 miliona€), velike pritiske na dinar zbog pada SDI (zbog čega se tope devizne rezerve), veoma upitnu rast produktivnosti u odnosu na ogroman rast dohotka, seriju otpuštanja i povlačenja investitora..

P. C. Inače, ove priče da protesti nešto buše ekonomiju su po meni klasična propaganda.
Tipičan informer spin, blokaderi i obojena revolucija ruše državu i ekonomiju.

A ipak je mnogo bolje nego pre 20 godina
Klasika. Bolje je nego kad su bili ratovi i sankcije :) Pored mleka i brašna glavni argument. A upravo su za tu nemaštinu, ratove i sankcije odgovorne generacije koje danas gledaju samo informer i slušaju samo šta vlast priča. Vole ti matorci da čuju kako smo mnogo jaki, kako nas drugi ne vole i kako nas drugi sabotiraju pa to ti je.

Vrh