Šta je novo?

Cene nekretnina

ako se neko slepo uhvati ovoga i ne želi da izbije iz glave ovakvu ideju kao iracionalnu, onda teška priča da će ikada bilo šta kupiti. drugim rečima, svaku će dlaku cepati na milion delova i tražiti iglu u plastu sena.

Zato se pitam koliko je realno pridržavati se ovih principa na današnjem tržištu u Beogradu kao kupac. Više mi deluje kao spisak lepih želja. Bilo je tu dobrih predloga poput eacrow računa itd... Ali šta to vredi kad trenutno niko tako ne posluje i nema trenutno mehanizma koji bi to nametnuo.

Finansijski direktori sa kojima je Biznis.rs razgovarao prošle nedelje, tokom godišnje konferencije Udruženja finansijskih direktora Srbije (UFDS) na Kopaoniku, saglasni su u stavu da domaću privredu u narednim mesecima očekuje više izazova nego stabilnosti.

Ne postoji pravna sigurnost? Mislim da je to mit. Naravno, bilo je raznoraznih mahinacija i prevara sa stanovima tokom 90-ih i početkom 2000 kada su investitori zaista nestajali sa parama, ili su se isti stnaovi prodavali više puta, itd. U proteklih 15-tak godina mogucnost da budes prevaren prilikom kupovine stana je svedena na minimum. Evo, od kad je aktivan ovaj forum, prate se hiljade projekata i ja ne znam ni za jedan slucaj da je neko platio stan a da mu isti nije isporucen jer je investitor pobegao iz zemlje ili je stan prethodno prodao nekom drugom. Ovde govorim o standarndim projektima koji se grade na regularnim parcelama gde su prethodno dobijeni lokacijski uslovi i gradjevinska dozvola. Ako das pare kumovom burarezu koji planira gradnju na "majke mi", onda naravno da si sam kriv za eventualne posledice.
Visestrukih prodaja zaista nema vise ako je dobijen projekat i sve papiroloski u redu. Onog cega ima je fuserajenje, zakidanje na materjalima i instalcijama mimo projekta ... Ima i par slucajeva gde se odstupilo od projekta pa sad ne moze da se uknjizi ... NIje bas da je sve med i mleko a nije ni da ne moze bolje da se uredi.

Zato se pitam koliko je realno pridržavati se ovih principa na današnjem tržištu u Beogradu kao kupac. Više mi deluje kao spisak lepih želja. Bilo je tu dobrih predloga poput eacrow računa itd... Ali šta to vredi kad trenutno niko tako ne posluje i nema trenutno mehanizma koji bi to nametnuo.
Nije to spisak lepih zelja koliko da li zelimo uredjenu drzavu ili ne. Sve to moze lepo da se uredi i spakuje ali vecini to ne odgovara, zasto - mozemo da ostavimo masti na volju.

mislim da stvarno ne trewba biti pametniji nego što jesi i želeti da izmisliš neku toplu vodu. kakvi crni escrow računi i ostale nedosanjane želje. jednostavno ili prihvati zemlju u kojoj živiš i način poslovanja u istoj, ili odustani od kupovine i živi kao podstanar do kraja veka.

Nije to spisak lepih zelja koliko da li zelimo uredjenu drzavu ili ne. Sve to moze lepo da se uredi i spakuje ali vecini to ne odgovara, zasto - mozemo da ostavimo masti na volju.

To je nešto čemu treba težiti i to ne sporim. Da li to znači da ne treba kupovati stan sada već čekati da se poprave prilike u društvu? Naravno taj izbor važi samo za one koji planiraju da ostaju u ovoj zemlji.

Ne postoji pravna sigurnost? Mislim da je to mit. Naravno, bilo je raznoraznih mahinacija i prevara sa stanovima tokom 90-ih i početkom 2000 kada su investitori zaista nestajali sa parama, ili su se isti stnaovi prodavali više puta, itd. U proteklih 15-tak godina mogucnost da budes prevaren prilikom kupovine stana je svedena na minimum. Evo, od kad je aktivan ovaj forum, prate se hiljade projekata i ja ne znam ni za jedan slucaj da je neko platio stan a da mu isti nije isporucen jer je investitor pobegao iz zemlje ili je stan prethodno prodao nekom drugom. Ovde govorim o standarndim projektima koji se grade na regularnim parcelama gde su prethodno dobijeni lokacijski uslovi i gradjevinska dozvola.
Ne postoji pravna sigurnost. DOO odgovara samo svojom imovinom. Ako ja dajem ucesce 20%, a neko ne isporuci to sto je trebalo, najverovatnije mogu da se oprostim od para. U najboljem slucaju ce neko da mi kaze: Tuzi me, boli me uvo. I onda ima da se razvlacis 10 godina po sudovima. Apsolutno si nezasticen.
Takodje ne postoji pravna sigurnost da ce da bude uknjizeno, postoji toliko zgrada bez upotrebne dozvole, a ljudi zive godinama i prosao tehnicki prijem.

Investitori ti daju predugovore po principu, ako nemas, ima ko hoce. Apsolutno rasulo od svih mogucih povezanih zakona, gde je kupac totalno nezasticen.

To sto vise ne moze da se proda duplo pozdravljam i postujem.
Ako das pare kumovom burarezu koji planira gradnju na "majke mi", onda naravno da si sam kriv za eventualne posledice.
Ovo i jeste glavni problem, sto ako das bilo kome, treba da budes zasticen. Opet je do zakona. Ako neko ima firmu koja se bavi gradnjom, mora da garantuje da ce vratiti novac ili isporuciti kupljeno. U nasoj zemlji, u praksi, ako dodje do tuzbe, kao sto rekoh gore, oprosti se od para i upoznaj se sa: "dobar dan na posete sudovima godinama".

Ali eto, podji od toga da ce projekat da prodadne, znas kad ces izvuci pare, nikad.

Da li neko zna sta se desilo sa kupcima nezavrsenih projekata? Npr pada mi na pamet ono na uglu Vojvodjanske i Gandijeve cini mi se, gde se samo odustalo od projekta i zgrada samo stoji onako neuseljena vec tipa 30 godina.

To je nešto čemu treba težiti i to ne sporim. Da li to znači da ne treba kupovati stan sada već čekati da se poprave prilike u društvu? Naravno taj izbor važi samo za one koji planiraju da ostaju u ovoj zemlji.
Naravno da ne znaci. Ono sto bode oci je da ne postoji nikakav plan i zelja da se bilo sta unapredi od vladajucih nam struktura.

Ne postoji pravna sigurnost. DOO odgovara samo svojom imovinom. Ako ja dajem ucesce 20%, a neko ne isporuci to sto je trebalo, najverovatnije mogu da se oprostim od para. U najboljem slucaju ce neko da mi kaze: Tuzi me, boli me uvo. I onda ima da se razvlacis 10 godina po sudovima. Apsolutno si nezasticen.
Takodje ne postoji pravna sigurnost da ce da bude uknjizeno, postoji toliko zgrada bez upotrebne dozvole, a ljudi zive godinama i prosao tehnicki prijem.

Investitori ti daju predugovore po principu, ako nemas, ima ko hoce. Apsolutno rasulo od svih mogucih povezanih zakona, gde je kupac totalno nezasticen.

To sto vise ne moze da se proda duplo pozdravljam i postujem.

Ovo i jeste glavni problem, sto ako das bilo kome, treba da budes zasticen. Opet je do zakona. Ako neko ima firmu koja se bavi gradnjom, mora da garantuje da ce vratiti novac ili isporuciti kupljeno. U nasoj zemlji, u praksi, ako dodje do tuzbe, kao sto rekoh gore, oprosti se od para i upoznaj se sa: "dobar dan na posete sudovima godinama".

Ali eto, podji od toga da ce projekat da prodadne, znas kad ces izvuci pare, nikad.

Da li neko zna sta se desilo sa kupcima nezavrsenih projekata? Npr pada mi na pamet ono na uglu Vojvodjanske i Gandijeve cini mi se, gde se samo odustalo od projekta i zgrada samo stoji onako neuseljena vec tipa 30 godina.
Upravo sam napisao da je pre 30 godina bilo moguće uzeti pare i nezavršiti objekat, ali danas to nije slučaj. Što se isporučenog objekta tiče, vrlo je teško utvrditi šta su sve mogući latetni defekti i to se najčeće ne vidi u samom stanu koji kupuješ. Kako možeš znati da je temeljna jama pravilno iskupana i da je stavljeno onoliko armature koliko projekat predviđa? To ne možeš znati ni u staroj ni u novoj zgradi. Ni ona nadstrešnica u NS nije izgledala kao da će pasti svakog časa, sve dok u u jednom momentu nije zaista pala i to bez nekog eksternog efekta (zemljotres, naslage snega ili leda, itd). Dakle, to što ti ili bilo ko vizuelno može da vidi je najmanji problem, lako ću ako mi zid u stanu nije apsolutno prav, a ove fundamentalne nedostatke naprosto ne možeš znati niti uočiti. Zato postoje informacije i reputacija i malo se raspitaš i kupuješ od koga kupuješ. A aposlutna garancija ne postoji, jer čak i da si kojim slučajem kupio stan po svemu 100% u skladu sa specifikacijom (što je nemoguće), šta vredi ako si se zatekao ispod neke nadstrepnice koja nije ni 10% u skladu sa specifikacijom.

Trenutno ne beze jer im deluje sigurna situacija da grade i nadalje. Ne isplati im se da pokupe pare i pobegnu kad mnogo vise zarade vec od prve sledece zgrade. Pitanje kad i ako budu osetili neku nestabilnost i da teorisjki neko moze da krene da im ispituje poreklo imovine i sl, tad se isplati uzeti pare i pobeci.
A da ne racunamo to sto mozda ne pobegnu, ali ko zna sta sve rade po zakonu, ne urade kvalitetno, ne postuju garancije, namecu neka svoja pravila u okviru ugovora i van njega i sl, a ti pravdu ne mozes isterati.

Kako bi definisao, sa strane pravne sigurnosti, momenat da sam investitoru pripretio tuzbom zbog kasnjenja primopredaje stana a on mi isplatio sve u evro prema ugovorenim penalima?

Upravo sam napisao da je pre 30 godina bilo moguće uzeti pare i nezavršiti objekat, ali danas to nije slučaj. Što se isporučenog objekta tiče, vrlo je teško utvrditi šta su sve mogući latetni defekti i to se najčeće ne vidi u samom stanu koji kupuješ. Kako možeš znati da je temeljna jama pravilno iskupana i da je stavljeno onoliko armature koliko projekat predviđa? To ne možeš znati ni u staroj ni u novoj zgradi. Ni ona nadstrešnica u NS nije izgledala kao da će pasti svakog časa, sve dok u u jednom momentu nije zaista pala i to bez nekog eksternog efekta (zemljotres, naslage snega ili leda, itd). Dakle, to što ti ili bilo ko vizuelno može da vidi je najmanji problem, lako ću ako mi zid u stanu nije apsolutno prav, a ove fundamentalne nedostatke naprosto ne možeš znati niti uočiti. Zato postoje informacije i reputacija i malo se raspitaš i kupuješ od koga kupuješ.
Ne mogu znati o kvalitetu svakako, ali treba da postoji garancija o izgradnji objekta. Prilicno sam siguran da ce neko od clanova foruma da se seti neke zgrade od skoro koja nije zavrsena. Vise mi kao mit deluje to sto ti kazes da toga danas nema, nego da ima. Da postoji zakon kako treba, onda ne bi morao da gledas reputaciju i uzeo bi lokaciju i zgradu koja ti odgovara, a to bi znacilo da svi ljudi rade svoj posao, sto kod nas je ocigledno ponekad pod znakom pitanja.
A aposlutna garancija ne postoji, jer čak i da si kojim slučajem kupio stan po svemu 100% u skladu sa specifikacijom (što je nemoguće), šta vredi ako si se zatekao ispod neke nadstrepnice koja nije ni 10% u skladu sa specifikacijom.
A realno treba da postoji.

Sustina je u tome da je danas mozda kupac sigurniji neko pre 30 godina, ali samo u smislu prodatih duplih stanova. Sve ostalo mi deluje da je ostalo isto, a u smislu struke je i gore, jer se struka danas ne postuje.

Ne postoji pravna sigurnost. DOO odgovara samo svojom imovinom.
Ne samo to, ljudi budu kreativni pa "prodaju" svoj D.O.O. nekom muceniku kome trebaju pare da skinu svu odgovornost sa sebe.
Tipa nekom romu ponude 1000 EUR da prepisu na njega firmu, mislis da ces ikad isterati pravdu onda.

Zato i ljudi vise polazu nade u velike investitore cija firma postojji duze od par godina jer njima je mnogo teze i neisplativije da rade te stvari.

Kako bi definisao, sa strane pravne sigurnosti, momenat da sam investitoru pripretio tuzbom zbog kasnjenja primopredaje stana a on mi isplatio sve u evro prema ugovorenim penalima?
To je bila samo njegova dobra volja, ja bih rekao. Mogao je da te kulira godinama i da te vuce po sudovima i da odlaze rocista.

Sistem APP, dosta ljudi nece potegnuti za time i verovatno ce samo biti "evo sace" od investitora na pitanje kupaca, pa se investitor pravi lud dokle moze.
Onima koji potegnu tuzbu isplacuje penale ostale kulira, na kraju verovatno ustedi dosta novca tako.

E, ništa ja tu ne bi dirao. Ćuti, da imaš neku veću pravnu sigurnost pa da bude još skuplje. Sve ti se to na kraju prelije na kupca bato eeeeee.
Nego, mnogo smo se mi razmazili, da vam ja kažem. 40km peške u jednom pravcu do škole, pa ne bi pisali ovde uobrazilje svakojake.

Ne samo to, ljudi budu kreativni pa "prodaju" svoj D.O.O. nekom muceniku kome trebaju pare da skinu svu odgovornost sa sebe.
Tipa nekom romu ponude 1000 EUR da prepisu na njega firmu, mislis da ces ikad isterati pravdu onda.

Zato i ljudi vise polazu nade u velike investitore cija firma postojji duze od par godina jer njima je mnogo teze i neisplativije da rade te stvari.
Veliki investitori mahom naprave poseban doo za svaki projekat koji rade. To nema veze sa namerom da nekog prevare, već da bi ograničili svoju odgovorost. Kad ti razvijaš software za svoje klijente, jel odgovoaraš celokupnom svojom imovinom?

Veliki investitori mahom naprave poseban doo za svaki projekat koji rade. To nema veze sa namerom da nekog prevare, već da bi ograničili svoju odgovorost. Kad ti razvijaš software za svoje klijente, jel odgovoaraš celokupnom svojom imovinom?
Ne odgovaram celokupnom imovinom naravno, ali i ne otvaram D.O.O. za svakog klijenta i softver vec se regulise sve ugovorom.
Ima i toga, ja opet vise pricam o manjim investitorima tipa Pera i Zika sta rade, za vece investitore kao sto sam rekao ne isplati im se da se bakcu sudovima i cudima niti da ruse reputaciju.

Nije sija nego vrat. Udju sa nekom sicom u odnosu na vrednost projekta kao ulaznim kapitalom, sredstva za investiranje skupe tokom preprodaje, verovatno tokom radova preko drugih firmi izvlace profit na druge firme i racune, i ako treba da ih tuzis nemas odakle da naplatis.

Evo malo sa terena vesti, jer je bilo ranije reci koliko moze da se spusta cena.
Interesovao sam se za nekoliko manjih stanova svi su bili kratko na oglasima. Jedan stan u centralnoj opstini se oglasio bukvalno isti dan i za isti dan otisao kako mi kaze agent za tu cenu navedednu.
Drugi stan evo oglasen u petak danas ga vec nema isto tu oko centra. Dakle isti dan otisao.

Treci stan Nbg oko dva meseca na oglasima, bilo je moguce smanjiti cenu za 4-5 posto. Ali isto otisao nekome ko je vec ranije gledao stan.

Cene su opet skocile ako se ne varam. A pazljivo gledam vec duze vreme pogotovu za manje stanove kojih i nema nesto puno u ponudi. Uglavnom su ili poslednji spratovi ili potkrovlja ili nerealni iznosi. Tako da ja se sve vise okrecem novogradnji, jer bukvalno u poslednji 6 meseci cene su otisle 20% gore (manji stanovi centralne gradske opstine). Nego sve mislim iskocice nesto a to sto iskoci to uglavnom i ne doceka oglase nego prvo se zovu vec spremni kupci.

Nije sija nego vrat. Udju sa nekom sicom u odnosu na vrednost projekta kao ulaznim kapitalom, sredstva za investiranje skupe tokom preprodaje, verovatno tokom radova preko drugih firmi izvlace profit na druge firme i racune, i ako treba da ih tuzis nemas odakle da naplatis.
Ika
Evo malo sa terena vesti, jer je bilo ranije reci koliko moze da se spusta cena.
Interesovao sam se za nekoliko manjih stanova svi su bili kratko na oglasima. Jedan stan u centralnoj opstini se oglasio bukvalno isti dan i za isti dan otisao kako mi kaze agent za tu cenu navedednu.
Drugi stan evo oglasen u petak danas ga vec nema isto tu oko centra. Dakle isti dan otisao.

Treci stan Nbg oko dva meseca na oglasima, bilo je moguce smanjiti cenu za 4-5 posto. Ali isto otisao nekome ko je vec ranije gledao stan.

Cene su opet skocile ako se ne varam. A pazljivo gledam vec duze vreme pogotovu za manje stanove kojih i nema nesto puno u ponudi. Uglavnom su ili poslednji spratovi ili potkrovlja ili nerealni iznosi. Tako da ja se sve vise okrecem novogradnji, jer bukvalno u poslednji 6 meseci cene su otisle 20% gore (manji stanovi centralne gradske opstine). Nego sve mislim iskocice nesto a to sto iskoci to uglavnom i ne doceka oglase nego prvo se zovu vec spremni kupci.
U nedostatku podataka iz katastra, Ono što sam ja ovako paušalno primetio je da cene rastu, verujem da će u Q2 biti dvocifreni rast YoY. Do tada, moraćemo da sačekamo zvaničan izveštaj RGZ.

Slabo ima manjih stanova starogradnja (jednoiposoban , dvosoban) u oglasima a da valjaju , to je tacno i ja isto trazim, cene su negde toliko naduvane tipa prodaju raspad stan 5000m2 za stan od 33m2 (kod arene)

U ovom slucaju bolje onda traziti novogradnju nego ici u neku zgradu jos iz doba Tita.

Da li sad namerno nabiju te cene pa moras da se cenkas ili kako to functionise nisam siguran. Koliko je neko nepisano pravilo da se spusti cena prilikom pregovora ?

Vrh