Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da se ni predugovor ne potpisuje pre gradjevinske sad, a ugovor pre 80% izgradjenosti, ni na BnV.
U mom kompleksu gde sam uzeo, dosta njih je potpisalo predugovor na osnovu lokacijske dozvole.
Ja ne bih potpisao predugovor pre građevinske čak i da je moguće.
Tako sam i ja, rezervisao stan i napisali smo u rezervaciji da potpisujemo predugovor kada se dobije gradjevinska dozvola.

Preko puta Square Residence isto bi tek trebalo valjda da krece da se gradi, imas par projekata ovde:
Koliko sam razumeo ovo:
na-zemunskoj-lakat-krivini-gradice-se-kompleks-od-150000-m2
Ovde:
1747226965318.png

Napunice se taj deo dosta, bice krcat novogradnjama. Tu ce biti Square, novo vojno naselje je vec tu, i dodatno ovih 150k kvadrata, bice veselo.
Trebalo bi valjda da izdignu tu raskrsnicu Ugrinovacke prema Altini da se rastereti malo tu, ali ko zna kad ce to da se desi.

U Zemunu blizu Bezanijske Bolnice trebali bi uskoro da krenuo da grade Ze Park.
Planirane su 4 lamele, 144 stanova + 22 poslovna objekta , 7500m2

Da li se neko mozda raspitivao i da li zna nesto o investitoru "Grafin NBG Invest"?

https://zepark.rs/
Suprug i ja smo se raspitivali i videli da imaju 4 završena projekta, od kojih je poslednji V Park na NBG-u https://www.grafin.co.rs/ (gradili preko ćerke firme pravnog lica Skyland). Za sve smo proverili na APR-u da su dobili upotrebne dozvole, dok je za poslednji projekat u procesu, tako da nam deluju da su ok, tj ,,provereni".

Suprug i ja smo se raspitivali i videli da imaju 4 završena projekta, od kojih je poslednji V Park na NBG-u https://www.grafin.co.rs/ (gradili preko ćerke firme pravnog lica Skyland). Za sve smo proverili na APR-u da su dobili upotrebne dozvole, dok je za poslednji projekat u procesu, tako da nam deluju da su ok, tj ,,provereni".
Nema nista od toga sad kad padaju cene ....😭😭😭

Zašto se ne bi desilo, to je odlična lokacija za tako veliki projekat u Zemunu, blizu autoputa u kraju koji se razvija. Računaj posle Expa da će biti i ovo.
I ja delim to mišljenje, jer najavljuju da će preseliti tu i Narodni front (već duže vreme) u sklopu KBC-a https://www.politika.rs/sr/clanak/669539/narodni-front-na-oko-37-000-kvadrata Plus sam čitala neki Plan regulacije da se planira proširenje ulice i most preko pruge, koji će spojiti sve sa autoputem https://www.sllistbeograd.rs/pdf/2020/05-2020.pdf#view=Fit&page=1 Sve je to usvojeno, ali na čekanju i ko zna kada će biti, ali nešto verujem da ima potencijala.

I ja delim to mišljenje, jer najavljuju da će preseliti tu i Narodni front (već duže vreme) u sklopu KBC-a https://www.politika.rs/sr/clanak/669539/narodni-front-na-oko-37-000-kvadrata Plus sam čitala neki Plan regulacije da se planira proširenje ulice i most preko pruge, koji će spojiti sve sa autoputem https://www.sllistbeograd.rs/pdf/2020/05-2020.pdf#view=Fit&page=1 Sve je to usvojeno, ali na čekanju i ko zna kada će biti, ali nešto verujem da ima potencijala.

Računam da je dosta radne snage sad prebačeno na Expo, pa je pitanje i koliko će većih projekata moći da se pokrene u gradu paralelno dok se to ne završi.

Inače, što se tiče tog dela Zemuna, na parcelama pored Square-a je takođe pikirana gradnja, isti investitor na parceli odmah pored planira stambeno-poslovnu zgradu, a veliku parcelu ispred je valjda kupio Brigate i tu je priča da će biti veći stambeni projekat, mada još nema plana.

• Sviđa mi se
Reagovanja: DNA
Zašto se ne bi desilo, to je odlična lokacija za tako veliki projekat u Zemunu, blizu autoputa u kraju koji se razvija. Računaj posle Expa da će biti i ovo.
MIslim na uzdignutu raskrsnicu..ili nadvožnak kid npr Ugrinovačke i Altine ili lakat krivine . Nikada ni kružni tok kod Pupinovog gde je bilo pod obavezno nadvožnjak ali su ustedeli...

U mom kompleksu gde sam uzeo, dosta njih je potpisalo predugovor na osnovu lokacijske dozvole.

Tako sam i ja, rezervisao stan i napisali smo u rezervaciji da potpisujemo predugovor kada se dobije gradjevinska dozvola.
Tako sam i ja. Predugovor na lokacijsku dozvolu i 10% uplate. Ugovor kad je dobijena građevinska dozvola i dodatnih 10% uplate. To rade svi, pogotovo BW (koji je trend setter).

Tako sam i ja. Predugovor na lokacijsku dozvolu i 10% uplate. Ugovor kad je dobijena građevinska dozvola i dodatnih 10% uplate. To rade svi, pogotovo BW (koji je trend setter).
Postoji li neki sistem zastite u celom postupku? Ko vama garantuje da cete se ikada useliti u vase stanove? 'ajd sad za BNV i ove druge vece projekte, dok je ekipa na vlasti njima je cilj da se to zavrsi ali za manje projekte sta ako "investitor" zapali sa ljubavnicom ili strada prilikom odbrane njene casti ili ...

Postoji li neki sistem zastite u celom postupku? Ko vama garantuje da cete se ikada useliti u vase stanove? 'ajd sad za BNV i ove druge vece projekte, dok je ekipa na vlasti njima je cilj da se to zavrsi ali za manje projekte sta ako "investitor" zapali sa ljubavnicom ili strada prilikom odbrane njene casti ili ...
Odlično pitanje. Pitao sam i ja to jednom par advokata, niko nije znao adekvatan odgovor da da.
EDIT: Uvek postoji rizik

Odlično pitanje. Pitao sam i ja to jednom par advokata, niko nije znao adekvatan odgovor da da.
EDIT: Uvek postoji rizik
Valjda bi kupovina nekretnine trebala da bude obicna transakcija sa minimalnim rizikom! Ovo mi izgleda kao neka spekulacija sa velikim povratom ali za to postoji berza, Las Vegas, ... Nije mi jasno kako neko moze da ulozi ustedjevinu i gleda u pasulj da mu "investitora" ne overi neka baba jer je zeznuo za parcelu (slucaj od pre par godina).
Postoji i drugo resenje ove trileme, mnogo se lako dolazi do novca pa moze da se "rizikuje" jer zaboga sta je to 100, 200, 300K...

Pre par godina sam sreo investitora koji ne prodaje nista dok ne zavrsi objekat i uknjizi sve na sebe. Jeste da ona nemate povrat PDV-a ali je rizik asimptotski nula.

Nema zaštite. Zato plaćaš po ratama (fazama izgradnje). Ali ako on odluči da zapali i uzme npr 20% vrednosti svakog stana NEMA zaštite. Zato BIRAJ investitora. Veliki projekti se sada ispunjavaju 100%. A ako gradi Pera i Co.... onda bi ja 20x zamislio se.
Ono što možeš da uzmeš kao "garanciju" je ako projekat ima projektno finansiranje od strane banke. Onda je to više manje 100% garancija da će se izgraditi jer pare banka obezbeđuje i sigurno su se obezbedili.
Konkretno moj investitor je 30 godina u poslu - preživeo je Slobu, bombardovanje, DOS/DS i SNS. Tako da po meni to je dovoljno. I ako dođe do promene vlasti opet će da se izgradi.
Rizik uvek postoji ali... Ako hoćeš 100% garanciju kupi već izgrađeno. Sad već imaš i novogradnje koje su izgrađene i spremne za useljenje - npr. Airport City.

Valjda bi kupovina nekretnine trebala da bude obicna transakcija sa minimalnim rizikom! Ovo mi izgleda kao neka spekulacija sa velikim povratom ali za to postoji berza, Las Vegas, ... Nije mi jasno kako neko moze da ulozi ustedjevinu i gleda u pasulj da mu "investitora" ne overi neka baba jer je zeznuo za parcelu (slucaj od pre par godina).
Postoji i drugo resenje ove trileme, mnogo se lako dolazi do novca pa moze da se "rizikuje" jer zaboga sta je to 100, 200, 300K...

Pre par godina sam sreo investitora koji ne prodaje nista dok ne zavrsi objekat i uknjizi sve na sebe. Jeste da ona nemate povrat PDV-a ali je rizik asimptotski nula.
Isti princip mozes onda iskoristiti za svaku kupovinu koja nije razmena novca i robe na licu mesta. Automobil, namestaj, tehnika, putovanja, manifestacije dosta toga se kupuje unapred i svuda prodavac moze da propadne na neki nacin.

Stanovi su tu najkrupnijabkupovina ali isto tako je i sam proces najkontrooisaniji, predugovor, ugovor, notar, projektno finansiranje itd.

I naravno, uvek mozes da cekas da se zgrada zavrsi i da uzmes gotovo ali i to kosta.

Na prste jedne ruke ima takvih u državi.
Zato i npr.Retenzija Munze od 50 godina ima cenu od 3000 evra m2.

Ono što možeš da uzmeš kao "garanciju" je ako projekat ima projektno finansiranje od strane banke. Onda je to više manje 100% garancija da će se izgraditi jer pare banka obezbeđuje i sigurno su se obezbedili.

Kako mozes da proveris koji projekti trenutno imaju projektno finansiranje? Postoji li neka baza takvih projekata, sajt, jesu li oznaceni nekako na oglasima? Znaci neko mora da se bavi istrazivackim radom da bi to nekako saznao ili je javno dostupno. Sta znam, ja da zidam nesto i imam projekto finansiranje koristio bih to kao odlicnu marketing polugu.

Kako mozes da proveris koji projekti trenutno imaju projektno finansiranje? Postoji li neka baza takvih projekata, sajt, jesu li oznaceni nekako na oglasima? Znaci neko mora da se bavi istrazivackim radom da bi to nekako saznao ili je javno dostupno. Sta znam, ja da zidam nesto i imam projekto finansiranje koristio bih to kao odlicnu marketing polugu.

Možeš da pitaš investitora. Oni se obično hvale time i u svojim reklamama.

Najpravednije bi bilo da postoji neka državna kastodi institucija koja bi čuvala novac kupaca na escrow računima do tehničkog prijema.
Tako bi najbolje bilo uz prateci zakon da je tako jedino i moguce kupiti u predprodaji. Mislim da bi to dodatno unapredilo trziste i resilo gomile problema.
Jedan od cestih primera je kad investitor odluci da ono sto je po projektu potkrovlje pretvori u sprat pa posle ne moze da se uradi tehnicki prijem a vi ste isplatili sve ili vecinu novca.

Obično to sami investitori napišu na tablama. I reklamiraju se tako isto! Tako da nema baze. Već nađi projekat koji te interesuje pa onda se raspitaj. Nema tu 100 projekata. Kad imaš budžet, znaš deo grada koji kupuješ imaš možda max max 10. Obično je max 5 i onda izabereš.

Obično to sami investitori napišu na tablama. I reklamiraju se tako isto! Tako da nema baze. Već nađi projekat koji te interesuje pa onda se raspitaj. Nema tu 100 projekata. Kad imaš budžet, znaš deo grada koji kupuješ imaš možda max max 10. Obično je max 5 i onda izabereš.
To do sada nisam video a video sam mnogo zakopanih rupa i otvorenih gradilista u kraju. Ne kazem da ne postoji ali je verovatno retko kao dva ziranta :)

Vrh