Daleko od toga.
Naši ljudi se vode time da ako je njima dobro, neka je društvo propalo. Zato Srbija nikada neće biti normalna država. Meni je nenormalno da te neki magarac zazida u 21-om veku u tzv. metropoli od grada. Šta bi Defke i Boža radili da vam neko zida isped nosa, da se probudiš sa radnikom na svom prozoru? Gde to ima, koji zakon? Ko izdaje dozvole za tako nešto? Te fazoni, bilo je bolje nego pre, zaobiđi me. Tu maglu prodavaj Ćacijima.
Ako možeš da mi daš link na šta tačno misliš.
Sve su to loši ljudi i tipovi zbog kojih mladi odlaze odavde. Prave se ludi, prave druge ludima i relativizuju kriminal koji je svojstven južnoameričkim vukoebinama.
Sve je politika, sve. Pogotovu u Srbiji. Probudiš se, jutarnji programi o politici. Samo borba za vlast. A vlast gazi preko svega, preko mladih, preko života. Prvo ti ubiju dete, a onda ti prete da ćutiš. Policija se pravi luda, brani mafiju. Kažu, ma ćuti, bilo je i gore! Ma more marš...
Niko ne očekuje Švajcarsku, nego manje-više normalnu državu. Ovo je nenormalno što se dešava, totalno bezakonje. Svako ko to negira, ili je mentalno zaostao ili je plaćen da ćuti.
Znaš kako, ja sam išao na demonstracije, gutao suzavac, jurila me policija da me bije i agitovao kod ljudi kad je bio rat i kriminal koji ne možeš da zamisliš ako ga nisi doživeo. O bedi materijalnoj i moralnoj da ne govorimo. Moji drugovi su bili mobilisani, neki iz moje generacije koje sam znao su poginuli u ratu, neki ljudi iz moje ulice su poginuli u obračunima kriminalaca, neki su i sami bili kriminalci.
Dođeš sa nekim boljim kolima iz inostranstva, a inspektor javi svom momku gde će da bude da ga ukradu. Mom stricu su ukrali Audi 90, posle pola sata od kad je došao kod nas.
Mafija na vlasti ima uvozno-izvozne dozvole, a ako postaneš ozbiljniji biznismen otmu ti posao, ili ti otmu firmu. Inflacija kolika hoćeš, ovo sad je pesma.
Bakalnice su plaćale reket lokalnim kriminalcima, perspektiva za zaposlenje mladih je bilo da prodaju gorivo na ulici, rade na buvljaku, prodaju švercovanu robu na kartonu u Bulevaru revolucije i slično. Ne bih rekao da je sada tako.
Karijerni kriminalci su gostovali u udarnim tv terminima, sin predsednika švercovao cigarete, a kada se pobunio direktor domaće firme što proizvodi cigarete poslali ga u zatvor.
Prebiju te kriminalci sa legitimacijom državne bezbednosti. Ako pišeš kao novinar o nekim takvim stvarima kritički- ubiju te, ako si opozicionar ubiju te ili te prebijaju u zatvoru i slično.
Koliko je novinara i opozicionara ubijeno ili prebijeno u zatvoru u zadnjih pet godina? Koliko je bilo neuspelih atentata na opozicionare?
Izvini što relativizujem jer toga sada nema.
Izvini molim te, što mi ovo sada izgleda kao napredak jer ne moram da razmišljam da li će neko da mi priđe na semaforu uperi pištolj u slepoočnicu i otme mi auto, ili će da me napadne grupica namrštenih lokalnih klinaca jer sam im odgovorio na dobacivanje dok sam točio gorivo iz plastične kantice koju su kuvali da stane manje od zapremine koja piše na njoj.
Ako ti se ne sviđa kako je sada, idi bori se, imaš moju podršku.
A kad porasteš možda ti se samo kaže da je u južnoameričkim vukoje*******inama stopa ubistava nekoliko desetina puta veća nego u Srbiji, dok je ovde, zadnjih godina, slična drugim evropskim zemljama.