Šta je novo?

Cene nekretnina

Nije stvar u tome da neko "mrzi Srbiju", nego sto je realnost prilicno porazavajuca po mnogim parametrima. Kvalitet vazduha medju najgorima na planeti, hrana puna pesticida i aditiva, zdravstvo na ivici kolapsa, obrazovanje u stalnom nazadovanju, prosecna plata dovoljna da se jedva prezivi, a ne zivi. I ne, ne treba Svajcarska za poredjenje, dovoljno je pogledati Bugarsku, Rumuniju ili bilo koju zemlju iz okruzenja – ljudi beze odavde u mesta koja smo nekad gledali sa visine.

Ali ono sto posebno gusi je vojska botova koja dan-noc gura pricu kako je ovde bajka. Ljudi kojima je jedini posao da po forumima i mrezama pisu bajke o "zlatnom dobu", dok vecina gleda kako da se skrpi od prvog do prvog. I to ne iz ubedjenja, nego jer su za to placeni. Sistem se nece promeniti dok god je vise onih koji ga brane za dnevnicu nego onih koji zele da zive normalno.
Ljudi su neironicno sebe ubedili da im je vazduh ‘medju najgorim na planeti’ i da jedu neku uzasno zagadjenu hranu u Srbiji. Kao i da se na ostatku planete doktor zakazuje danas za sutra. Da stvar bude gora ovaj post ie oegovor na post koji tvrdi da se preteruje 🤣

Smesno je sto se situacija postavlja kao da na temi imas nekakve malobrojne ‘realiste’ i brdo botova koji pricaju o zlatnom dobu.
Zapravo imas brdo sinjih kukavaca koji sipaju crnilo a svaki drugi podatak ili teza koju iznesu je jednostavno netacna, i par ‘realista’ koji insistiraju na tacnosti pa ih zbog toga odmah etiketiraju.

Razlika sve manja, ali i u evrima i u procentima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku i Narodne banke Srbije, inflacija u Srbiji je varirala tokom perioda od 2015. do 2025. godine. Ukupna kumulativna inflacija za ovaj period iznosi približno 65%.

Na osnovu kumulativne inflacije od 65%, iznos od 345 EUR iz 2015. godine danas bi imao ekvivalentnu kupovnu moć od:

345 EUR × 1,65 = 569,25 EUR

Ali ko hoce da ga meri u m2, razlika se sve vise smanjuje:

📅 2015. godina

Prosečna cena po m² u Zagrebu: 1.562 EUR

Iznos za kupovinu: 345 EUR

Kupovna moć: 345 EUR ÷ 1.562 EUR/m² ≈ 0,221 m²

Dakle, za 345 EUR u 2015. godini bilo je moguće kupiti približno 0,22 kvadratna metra stambenog prostora u Zagrebu.

---

📅 2025. godina

Prosečna cena po m² u Zagrebu: 3.500 EUR

Iznos za kupovinu: 536 EUR

Kupovna moć: 536 EUR ÷ 3.500 EUR/m² ≈ 0,153 m²

U 2025. godini, za 536 EUR, moglo bi se kupiti približno 0,15 kvadratnih metara stambenog prostora u Zagrebu.

📅 2015. godina

Prosečna cena po m² u Beogradu: 1.150 EUR

Iznos za kupovinu: 345 EUR

Kupovna moć: 345 EUR ÷ 1.150 EUR/m² ≈ 0,30 m²

Dakle, za 345 EUR u 2015. godini bilo je moguće kupiti približno 0,30 kvadratnih metara stambenog prostora u Beogradu.

---

📅 2025. godina

Prosečna cena po m² u Beogradu: 2.500 EUR

Iznos za kupovinu: 536 EUR

Kupovna moć: 536 EUR ÷ 2.500 EUR/m² ≈ 0,21 m²

U 2025. godini, za 536 EUR, moglo bi se kupiti približno 0,21 kvadratnih metara stambenog prostora u Beogradu.
Samo pitanje. Da li ti zaista veruješ u kumulativnu inflaciju od 65%?

Onda sve Ok, bitno da ostalih 355 dana nismo najzgadjeniji nego smo samo u prvih 10 po zagadjenosti.
Budalastine.

Moze ovde da se gleda prosek po godini po zemlji ili gradu.

Nismo pri vrhu, ali smo negde u gornjih 30%, tako da je 70% planete zdravije za zivot od nas.
Tacno je da smo u top 30% ali nije to jedini parametar kada se gleda sta je zdravije za zivot. Plus je pitanje koliko se ravnomerno uopste meri u svim delovima sveta.

Svakako ie stvar koja moze da se znacajno poboljsa i dobro je da je postalo bitna politicka tema poslednjih godina. Videcemo kakvo ce stanje biti za koju godinu.

Kod nas lazu i steluju da je inflacija manja od realne. Ti radis u korporaciji, tako reci si na izvoru informacija o buducnisti, kolika je realna inflacija kod nas kumulativno za prethodnih 10 godina?
Pročitaj. Postavio sam uporedo poskupljenje struje od 2021-2024 i zvaničnu kumulativnu inflaciju.
Ne postoji ni najmanja šansa da je poskupljenje struje bilo veće od inflacije. Zvanična inflacija je 34% a poskupljenje struje 44%. Pošto struja utiče na sve kao i gorivo koje plaćamo 30+% više od svih zemalja u okruženju, ne postoji ni teoretska šansa da je inflacija bila ispod 44%. To je neki minimum.
Da, ne verujem u državne podatke i mislim da je laž. Nismo imali ispod 8% inflacije predhodnih 5 godina štagod NBS fingirala. Slično očekujem i u 2025.
Ne moram da se vraćam 10 godina unazad. Poslednje 4 i već je otkriveno fingiranje podataka.

Poslednja izmena:
Tacno je da smo u top 30% ali nije to jedini parametar kada se gleda sta je zdravije za zivot. Plus je pitanje koliko se ravnomerno uopste meri u svim delovima sveta.
Izvini ali kao neko ko se uvek drzi ko pijan plota podataka i statistike, nema sada smisla vrdati kad neko ostavi statistiku o zagadjenosti sa argumentom ko ispred dragstora "ma ko zna kako oni to mere i da li je to zdravije".

Onda lepo sve tvoje argumente mozemo zakopati istom logikom kad iznosis cifre.

Izvini ali kao neko ko se uvek drzi ko pijan plota podataka i statistike, nema sada smisla vrdati kad neko ostavi statistiku o zagadjenosti sa argumentom ko ispred dragstora "ma ko zna kako oni to mere i da li je to zdravije".

Onda lepo sve tvoje argumente mozemo zakopati istom logikom kad iznosis cifre.
Za svaki izvor koji koristim se trudim da navedem i moguce manjkavosti koje nosi. Ne vidim sta je problematicno kada lepo pocinjem post sa 'tacno'.

Pa malo nema smisla. Kao kad bih rekao tačno je da je u mnogim zemalja (pogotovo u okruženju i celoj evropi) zdravstvo, školstvo, život, institucije... na mnogo višem nivou od našeg ali oni nemaju raspadnute institucije te je pitanje koliko je realno poredjenje ili tačno je da oni jedu zdraviju hranu od nas ali samo zbog toga što imaju strogu kontrolu dok mi nemamo kontrolu uopšte pa nemamo kako da izmerimo.

Inače evo jednog zanimljivog podatka, čim mi pričamo o zdravoj hrani (kako reče Rambo Amadeus), vazduhu, institucijama... znači da smo napredovali u odnosu na pre 30god :) (ako je to uopšte za pohvalu).

Pa malo nema smisla. Kao kad bih rekao tačno je da je u mnogim zemalja (pogotovo u okruženju i celoj evropi) zdravstvo, školstvo, život, institucije... na mnogo višem nivou od našeg ali oni nemaju raspadnute institucije te je pitanje koliko je realno poredjenje ili oni jedu zdraviju hranu od nas samo zbog toga što imaju strogu kontrolu dok mi nemamo kontrolu uopšte pa nemamo kako da izmerimo.
Pa ne znam sta da ti kazem. Tacno je da smo u top 30% tamo gde se meri. Ukazujem na zdravorazumsku sumnju da se jednako i podjednako ravnomerno meri u Evropi i u Africi.

Al ok, neka bude, sve se slazem, 70% planete je zdravije za zivot od Srbije. Aj bas me zanima do kog nivoa ovo moze da ode.

Inače evo jednog zanimljivog podatka, čim mi pričamo o zdravoj hrani (kako reče Rambo Amadeus), vazduhu, institucijama... znači da smo napredovali u odnosu na pre 30god :) (ako je to uopšte za pohvalu).

pricalo se i pre o zagadjenju :D jedan od kultnih skeceva je iz top liste nadrealista iz 90. : ) a imo je i mile vs tranzicija jednu epizodu dobru, kada bese steka zlatiborski vazduh u balonima na cuburi

Pa ne znam sta da ti kazem. Tacno je da smo u top 30% tamo gde se meri. Ukazujem na zdravorazumsku sumnju da se jednako i podjednako ravnomerno meri u Evropi i u Africi.

Al ok, neka bude, sve se slazem, 70% planete je zdravije za zivot od Srbije. Aj bas me zanima do kog nivoa ovo moze da ode.
NIje se pričalo o "zdravije za život" već o kvalitetu vazduha. Nebitna je Afrika eto uzmi Evropski kontinent, od 40 i kusur zemalja Evrope u kom procentu smo mi?

Budalastine.

Svakako ie stvar koja moze da se znacajno poboljsa i dobro je da je postalo bitna politicka tema poslednjih godina. Videcemo kakvo ce stanje biti za koju godinu.
Ti isto dises taj isti vazduh kao i mi, nemoj da zaboravis to.

Vrh