Šta je novo?

Cene nekretnina

Колике нам царине има држава за сву робу споља?
Za robu iz EU i EFTA su carine nepostojeće uz dokumente tipa EUR1, a ako se nema dokument plaća se 1%. Plaća se odmah pdv, što važi i za robu proizvedenu u Srbiji, plus troškovi špeditera i transporta, i sanitarni za određene vrste robe.

Što se tiče trgovine preko interneta, veći je problem izvoziti nego uvoziti.

Kakvo je vaše mišljenje o projektu "Investiram na kvadrat" i da li neko ima iskustva sa tom investicijom?
Ne znam kako je moguće da postojeći projekat zgrade prošire za čak 7000m2

Tako je, apsolutno iz svih zemalja ljudi se zale da je nepristupacno i nemoguce da se kupi stan ili kuca (EU, USA, Azija, Australija, itd).
Jedina zemlja gde je neko ostavio komentar da to nije slucaj je Japan, ali i to dolazi sa dosta drugih zackoljica samo je lakse jer ti ne treba ucesce manje vise.

I kao sto se diskutuje tamo, jedini pokretac pada cena bi bile opet ekonomske krize, u kojim bi opet normalan narod izvisio jer banke ne bi davale kredite a ljudi sa viskom kapitala i asseta bi pokupovali jeftino stanove i kuce.

Tako da nije sve tako kako izgleda, da mozda u nekim mestima je cena po m2 manja ali onda te dotuku sa visokim porezima i obaveznim osiguranjima pa ti dodje na isto.
To ja pokušavam da kažem. Daleko je teže sadašnjim generacijama u starim kapitalističkim zemljama, nego njihovim roditeljima i nije dovoljno porediti samo cene stanova i namirnica da bi se dobila prava slika koliko su skupe nekretnine i sve ostalo tamo i ovde.

Tamo postoje porezi koji ovde ne postoje ili se tek uvode, a kao što J.I.Joe kaže, porezi na nasleđivanje prvog naslednog reda su ludački.

Ljudi ovde mentalno žive u devedesetim kada misle o Zapadu. Taj Zapad više ne postoji. Neke stvari su i dalje bolje tamo, a neke nisu.

Cak i da je cinjenica, sta znaci taj rast ako je na stetu svega ostalog? Ako rast ostvaris inflacijom kojom obezvredis minuli rad ljudi? Ako rast ostvaris zaduzivanjem koje ni nasi praunici nece moci da vrate, dok ti izvlacis novac iz budzeta preko namestenih tendera umesto da se barem to zaduzivanje koristi da se stvori vrednost kojom ce se taj dug lakse otplacivati? ...
Rast u Srbiji je veći od inflacije i nije ostvaren inflacijom. Inflacija je kod nas mahom uvozna kao svuda u svetu.

Zaduživanje nije toliko veliko kao što se predstavlja, pogotovo ne u kontekstu toga da mnogo razvijenije zemlje od nas zaista finansiraju rast iz zaduživanja.

Nameštanje tendera je, nažalost, dugoročna osobina naše politike. Daj Bože da doživimo nekog poštenog i sposobnog da dođe na vlast.

Iskreno, mene najviše brine domaća politička kriza koja postaje ekonomska, i početak ekonomskog rata u svetu.

mnogo razvijenije zemlje od nas zaista finansiraju rast iz zaduživanja.
Od koga se pozajmljuju, u kojoj valuti i po kojoj kamatnoj stopi - dokle god ne znaš to, nema smisla govoriti o njihovom i našem zaduživanju. To delom možeš da vidiš između ostalog i kao običan građanin.

Poslednja izmena:
Imaju, samo što naše sustizanje umnogome gubi na "nezanemarljivosti" kada god pogledamo neke malo dublje parametre za poređenje životnog standarda. Čim malo zadremo taj silan rast plate veći od inflacije, vidimo da on nije doneo nikakvo značajno poboljšanje života u odnosu na jednog Nemca. Doneo je nama, pošto sad zaista možemo da kupimo više krem bananica (tačnije nismo više tolike golje), ali reći da smo im se približili po nekoj značajnoj stopi - veomaaa teško.
Zašto njima i dalje u apsolutnim brojkama raste više median equalized net income? Ajde da vidimo tu osobu u sredini raspodele prihoda, prilagodimo prihod veličini domaćinstva i oduzmemo poreze i doprinese.

Nemačka:
2015 - 19000€
2025 - 25484€

Srbija:
2015: 2100€
2025: 4596€

Njihovo prosečno domaćinstvo je "poraslo" za 6484€, naše za 2596€. Naše je oko 120%, njihovo za nekih 35%. Dakle, mi relativno rastemo brže, jer imamo "catch-up" growth, ali u apsolutnim brojkama ili skroz zanemarljivo, ili ni ne rastemo u odnosu na njih.
A videćemo tek i kako će se ovaj naš veći rast plata od inflacija odraziti na ove kojima plate i nisu baš rasle toliko, igrom slučaja. Pa da dodatno ocenimo naše približavanje.
S obzirom kakav je početak ove godine, možda će se izgubiti cutch up efekat. Videćemo.

Tih 120% rasta je psihološki veće za većinu ljudi nego tih nemačkih 35%.

Jesmo bili golje i lakše je nama bilo napraviti rast.

Na kraju krajeva, budući rast se može graditi samo na ekonomiji znanja, s obzirom da ni mi ni Nemci nemamo naftu, gas i slično.

Sad, mi smo tu nepoznanica. Neke firme su nastale, ali šta će biti ko može znati.

Na žalost, vlast ne obećava da ima sluha za to.

Međutim, iako su Nemci u prednosti i njima dolaze znatni problemi u kadrovskom smislu.

Iskusni stručnjaci i radnici u visokoproduktivnim granama se brže penzionišu nego što uspevaju da im nađu zamenu.

Tako da, nismo mi tigar, a oni su sve više bezubi lav i onda imamo šanse da ih sustižemo jer padaju. Možda je današnja Italija nalik onome što će Nemačka biti za 20 godina.

Nekada razvijena zemlja sa jakom automobilskom industrijom, a sada prezadužena zemlja starih i migranata koja ide iz krize u krizu, sa nekoliko ozbiljnih firmi koje maskiraju stvarno propadanje.

I shodno tome, kako NR Rakočević veli, sa padom cena nekretnina.

Tih 120% rasta je psihološki veće za većinu ljudi nego tih nemačkih 35%.
Slažem se. U tome je i stvar, mi ih zaista psihološki sustižemo.

Što se tiče ostalog što si napisao, ima jedna poslovica na engleskom, zaboravio sam kako mi kažemo to: a diamond on a dunghill is still a diamond. Setio sam se: i bezubi lav, i dalje je lav.
Biće. Deluje da imamo sve što nam treba da jurišamo dok oni sede u blatu (iako nam je ekonomija sasvim malo zavisna od njih).

Poslednja izmena:
Nominalni rast srpskih plata je posledica izbegavanja devalvacije. Zato imamo skuplju hranu i gorivo od Nemacke. U tvom poredjenju fali zbirna inflacija u Srbiji i Nemackoj od 2015.-25.
A ako bi devalvirali dinar onda bi pojeftinila hrana i gorivo? A nekretnine?

Je l' ovo kao što naš precednik kaže "Toliko nam je skočio standard, da svaka kuća ima bar jedan auto" dok nema veze što danas auto kupiš za 1000e i manje. Ja takodje isto mislim, zamisli danas svaka kuća ima televizor u boji, neki čak i video rekorder.

Ne mora se biti stručnjak za automobile da se vidi da se ne voze automobili od hiljadu i manje. I ne moraju se znati zvanični podaci da se vidi da ima mnogo više automobila. Nisam opterećen našim precednikom i ne mogu ni glas da mu čujem koliko me iritira. Tako da ne znam šta on priča.
Ljudi kukaju svuda te je apsolutno nebitno gde i ko kuka. Ti si dao konkretan komentar koji je odmah pao u vodu.

Ko je bez greha neka prvi baci kamen.
Što se zarada tiče apsolutno je nebitno kada nam i troškovi rastu brže.

Takodje neistina. Pogledaj malo suzumanov post. Upravo se tom retorikom služi vlast, Nemačka propada tj zarada sporo raste, mi rastemo nenormalno, potpuno zanemarujući troškove života. Približili smo se ali je to približavanje veoma malo iliti neprimetno dok se manipulisanjem brojeva stvara slika da smo Nemačka evo tu odmah iza ćoška. Kad budeš imao neke konretnije podatke tipa šta može naš čovek da kupi za minimalac, a šta može Nemac onda možemo da pričamo.
Ja sam tvrdio da smo se nezanemarljivo približili Nemcima.

Suzuman se slaže ili ne slaže sa mnom u zavisnosti od toga kako on shvata šta je nezanemarljivo.

Iz mog ugla je Suzuman kao Šredingerova mačka- 50% da se slaže a 50% da se ne slaže.

Devalvacija bi imala smisla u kontekstu neke šire politike podsticanja domaće privrede. U ovom stanju u kojem smo sad, devalvacija bi samo dovela do pada standarda.

I koliko ljudi zna da se vratilo iz Beograda u unutrasnjost, ali da nisu remote IT i da su otisli jer je u unutrasnjosti postalo bolje? To je najzdraviji i najbolji indikator napretka.

Ako smo toliko napredovali, to onda treba da znaci da je celoj zemlji bolje i da ljudi u svakom delu Srbije imaju podjednake sanse i ljudi se prezadovoljni vracaju svojim rodnim gradovima jer ne mogu vise da izdrze u zagadjenom gradu i putovanju do posla sat vremena. Imas ti gomilu ljudi koji ne vole sto su u Beogradu, i rado bi se vratili da imaju neku sansu. Kontam da napredak znaci napredak svuda, ne samo na papiru.
Koliko ljudi se vrati u svoje mesto u razvijenim zemljama ako odu u veliki centar i relativno se snađu?

Evo, pre neko veče me gnjavio pijani Norvežanin, koji mi je rekao da tamo živi u sred ničega. Ne zvuči baš zadovoljno u ultra ogatoj i uređenoj zemlji.

Koliko god da je zemlja sređena većina više voli gradove sa više ljudi i događanja.

Ako se svuda u Evropi povećaju plate povećaju za 500e i trošak života za 500e onda ostaje sve isto. Samo što kod nas može da se kaže u % smo imali veći rast sa 300 na 800e u odnosu na bilo koju zemlju sa 2800 na 3300.
Ne znam šta toliko polemišete o jednostavnim stvarima.
I da imamo veći rast, to u brojkama znači možda 20-30evra što je ništa. Nema tu nikakvog približavanja sa linearnim rastom troška života svuda.

Tržište rada cele Evrope mu je otvoreno. Može i u Bg ako je baš zapeo, primili bi ga negde. Mukica, usoda je htela da se rodi baš kao nesretni Norvežanin, a ne kao sretni Somalijac.
Sreća je svakako iznutra ❤️

Treba da upoznamo nesrećnog Norvežanina sa nesrećnim Srbinom sa srpskog juga, odmah će mu biti bolje :D

Ljudi misle da je ovde dobro samo ako je njima dobro, ili ako im je ispran mozak slusajuci medije. Retko ko moze da posmatra siru sliku i uporedi kako zivi prosecan Srbin u nekom malom mestu i prosecan Nemac u nekom malom mestu. Prosecan Nemac u malom mestu zivi sa 2.5k evra plate neki opusten posao bez mnogo stresa. Prosecan Srbin u malom mestu zivi sa 500 evra, mota kablove i nosi pelene na poslu er ne sme da ide na pauzu, ali misli da smo mi ekonomski tigar jer je to video na televiziji. Nikad nije ni bio u inostranstvu niti zna kako se tamo zivi. Kao sto u Severnoj Koreji veruju da su osvojili svetsko prvenstvo u fudbalu, i ovde mozes narod da ubedis da treba da bude srecan jer ima platu od 500 evra, jer Nemacka propada.
Retko ko u današnje vreme nije bio u inostranstvu. Mlade generacije u Srbiji i ljudi uopšte putuju kao nikada pre. I to je jedan od merljivih primera povećanja standarda.

Svaka čast Ben Shapiro. Jel imaš neku činjenicu da obrazložiš zašto su mi računi u stanu u Švedskoj duplo niži nego u stanu u Srbiji? Zašto sam struju ovde prošli mesec platio 50 evra a u Srbiji 300? Ili zašto ovde litar benzina plaćam 40 dinara manje?

Da li se u Srbiji greješ na struju? Na šta se greješ u Švedskoj?
Najskuplja novogradnja u Stokholmu, nešto kao njihova kula Beograd - https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-4rum-stockholms-kommun-torsplan-10-21477600
~9300evra po kvadratu.

Koja činjenica objašnjava činjenicu da nam je prosečna plata makar 3 puta manja a cene stanova jednake?
Ali zato im je starogradnja baš skupa. 130 miliona kruna za 550 kvadrata. Ako se ne varam 21.800 evra po kvadratu za najskuplji stan u Stokholmu.

Ljudi samo nemojte kao reper novogradnje uzimati najskuplji projekat u Beograd(9000eur/m2). Realno i treba Beograd da ima par takvih luksuznih projekata.

Ljudi..nemojte gledati samo Beograd kao reper cene novogradnje i života. Ostanite u svojim dedovinama...ima i tamo wifi.
Beograd pljeska 200gr 450 din
Južnije pljeska 300gr 320 din

Od koga se pozajmljuju, u kojoj valuti i po kojoj kamatnoj stopi - dokle god ne znaš to, nema smisla govoriti o njihovom i našem zaduživanju. To delom možeš da vidiš između ostalog i kao običan građanin.
Od centralnih banaka se zadužuju, u svojim valutama i povoljnijim kamatnim stopama, ali kada se uzme nivo zaduženosti nekih zemalja vidi se da nisu pametnije od nas potrošili te pare.

Japan 250% bdp. SAD 121%.

Japan pao ispod Slovenije i Španije.

SAD kreću u trgovinski rat jer ne mogu da nastave dosadašnjom putanjom.

Čitao sam neku analizu od prošle godine da SAD na dolar novog zaduživanja imaju 0,60 centi rasta. U smislu da gube 0,40 centi.

Vrh