Imaju, samo što naše sustizanje umnogome gubi na "nezanemarljivosti" kada god pogledamo neke malo dublje parametre za poređenje životnog standarda. Čim malo zadremo taj silan rast plate veći od inflacije, vidimo da on nije doneo nikakvo značajno poboljšanje života u odnosu na jednog Nemca. Doneo je nama, pošto sad zaista možemo da kupimo više krem bananica (tačnije nismo više tolike golje), ali reći da smo im se približili po nekoj značajnoj stopi - veomaaa teško.
Zašto njima i dalje u apsolutnim brojkama raste više median equalized net income? Ajde da vidimo tu osobu u sredini raspodele prihoda, prilagodimo prihod veličini domaćinstva i oduzmemo poreze i doprinese.
Nemačka:
2015 - 19000€
2025 - 25484€
Srbija:
2015: 2100€
2025: 4596€
Njihovo prosečno domaćinstvo je "poraslo" za 6484€, naše za 2596€. Naše je oko 120%, njihovo za nekih 35%. Dakle, mi relativno rastemo brže, jer imamo "catch-up" growth, ali u apsolutnim brojkama ili skroz zanemarljivo, ili ni ne rastemo u odnosu na njih.
A videćemo tek i kako će se ovaj naš veći rast plata od inflacija odraziti na ove kojima plate i nisu baš rasle toliko, igrom slučaja. Pa da dodatno ocenimo naše približavanje.
S obzirom kakav je početak ove godine, možda će se izgubiti cutch up efekat. Videćemo.
Tih 120% rasta je psihološki veće za većinu ljudi nego tih nemačkih 35%.
Jesmo bili golje i lakše je nama bilo napraviti rast.
Na kraju krajeva, budući rast se može graditi samo na ekonomiji znanja, s obzirom da ni mi ni Nemci nemamo naftu, gas i slično.
Sad, mi smo tu nepoznanica. Neke firme su nastale, ali šta će biti ko može znati.
Na žalost, vlast ne obećava da ima sluha za to.
Međutim, iako su Nemci u prednosti i njima dolaze znatni problemi u kadrovskom smislu.
Iskusni stručnjaci i radnici u visokoproduktivnim granama se brže penzionišu nego što uspevaju da im nađu zamenu.
Tako da, nismo mi tigar, a oni su sve više bezubi lav i onda imamo šanse da ih sustižemo jer padaju. Možda je današnja Italija nalik onome što će Nemačka biti za 20 godina.
Nekada razvijena zemlja sa jakom automobilskom industrijom, a sada prezadužena zemlja starih i migranata koja ide iz krize u krizu, sa nekoliko ozbiljnih firmi koje maskiraju stvarno propadanje.
I shodno tome, kako NR Rakočević veli, sa padom cena nekretnina.