Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako se niko nije uhvatio za cenu materijala od koga se prave zgrade pitam se, jel mozemo o tome npr da vidimo neku statistiku jel to skocilo, koliko ti trazi elektricar danas a koliko pre 5 godina za isti posao, kolika je dnevnica majstora danas a kolika pre 5 godina, jel uopste moguce naci majstore po povoljnim cenama, koliko se isplate ili ne montazne kuce i placevi, nesto tog tipa npr?
Evo, ja sam čuo za montažne kuće, bez sanitarija, ključ u ruke- 650 evra po kvadratu. Rade neki momci iz Kragujevca.

Prazne priče turista. I meni je gde god da odem lepše nego u BG zato što sam otišao da trošim, a ne da zaradim.
Upravo ovo. Kad budem procitao da neki Britanac, Nemac, Amer dodje ovde da radi u fabrici za motanje kablova i bude mu super, onda mozemo pricati o tome kako je ovde super. A ovi sto dolaze, uglavnom ne dolaze da ovde rade neke robovske poslove kakvih najvise ima u Srbiji, nego neke "gospodske".

Ali, neko je započeo priču da su domaći proizvodi u inostranstvu jeftiniji.
Da, Sale85 je pitao zašto je kafa jeftinija u okruženju (Crna Gora i Makedonija) i iadzic je naveo primer cene čokolade Najlepše želje u Makedoniji.

Jel to normalno pitanje?
I da li je normaln odgovor na to eto vidi cenu u Švedskoj i Danskoj?

A dežurni na forumu je kao odgovor dao cenu Nutele (skuplja) u Sloveniji i zapitao se da li to znači da institucije u Sloveniji ne rade svoj posao.

Vezano za rast cene nekretnina i standard. Jedno zanimljivo poređenje.

U Nemačkoj su plate u poslednjih petnaestak godina porasle nominalno desetak posto. Imali su i godine sa realnim negativnim rastom kada uzmu u obzir i inflaciju. U 2022 im je inflacija bila skoro 9%, a 2023 6%, tako da im je standard manji nego pre petnaestak godina.

U Srbiji su porasle 300% nominalno u dinarima, a oko 260% u evrima.

Šta god da kažemo, razlika između njih i nas se smanjila. I to ne neznatno. Pogotovo kad uzmemo u obzir više sivih prihoda u Srbiji.

Cene nekretnina u Nemačkoj su porasle za 60% u navedenom periodu od 2010 godine.

Dakle, i njima su sve nedostupnije.

U citiranom grafikonu se vidi da je uzročnik rasta cene nekretnina u Nemačkoj QE i ostala štampanja novca.

Potpuno isto kao kod nas. Od 1995 do 2010 gotovo da nema promene.

Kod nas je rast nešto veći jer nam je i prihod znatno porastao. Pri tome su plate proxy i za privatnike i ostale koji ne kupuju nekretnine od plate.

Jednostavno smo porasli kao ekonomija i standard je porastao i to je realnost. Šta će dalje biti teško je reći ali neki katastrofalni pad cena je gotovo neverovatan.

Pa dobro, mislim da smo svi zaključili odavno na ovoj temi da je ozbiljniji pad cena nemoguć. Ako nisu pale kad je tržište bilo polumrtvo 2023., nema razloga da padaju ni danas. Treba da nas uhvati neka baš ozbiljna kriza da bi cene stanova padale.

Expati koje ja znam u BG rade ovde za zapadne plate. Beograd je neverovatan kad zarađuješ zapadnu platu i kad znaš da bilo kad možeš da podviješ rep i da odeš nazad. Onda živiš bez brige u životu.
Ja se slažem sa tim, ali kao što sam napisao u gornjem postu smanjila se razlika između njih i nas solidno.

I mnogi od njih ne dolaze samo zbog ekonomskih razloga već bezbednosti i drugih stvari. Zapadna Evropa se pretvara u SSSR sa miksom stanovništva Trećeg sveta.

Da, Sale85 je pitao zašto je kafa jeftinija u okruženju (Crna Gora i Makedonija) i iadzic je naveo primer cene čokolade Najlepše želje u Makedoniji.

Jel to normalno pitanje?
I da li je normaln odgovor na to eto vidi cenu u Švedskoj i Danskoj?

A dežurni na forumu je kao odgovor dao cenu Nutele (skuplja) u Sloveniji i zapitao se da li to znači da institucije u Sloveniji ne rade svoj posao.
Dobro, ali i Slovenija je okruženje, bar u smislu da smo bili sa njima u zajedničkoj državi i svima nam je Bgd bio glavni grad.

Ja se slažem sa tim, ali kao što sam napisao u gornjem postu smanjila se razlika između njih i nas solidno.

I mnogi od njih ne dolaze samo zbog ekonomskih razloga već bezbednosti i drugih stvari. Zapadna Evropa se pretvara u SSSR sa miksom stanovništva Trećeg sveta.

Jeste se smanjila razlika, ali mi smo počeli bukvalno sa dna pre 25 godina. Pa ne smanjila se? Ipak nismo mi neka afrička zemlja, imamo tradiciju i školovanih kadrova i institucionalnog razvoja itd. Koliko god da su nam degenerisane vlasti, bilo bi apsolutno suludo da smo i dalje na istoj udaljenosti od zapadne Evrope kao pre 2-3 decenije.

Ja sam već rekao da se ova zemlja razvija uprkos svojim vlastima, a ne njihovom zaslugom.

I iskreno mislim da je bespredmetno pričati o preplaćenim ekspatima i turistima kako pričaju da je super ovde, valjda mi koji živimo ovde znamo bolje kako je nego da ja pitam njega šta valja, a šta ne.

Beograd je super, srpski kukači - reče Stiven sa svojom direktorskom platom od 5k evra, dok ispija skupo vino i jede tatar biftek u vračarskom bistrou.

Treći komentar.

"This is what Serbia and especially Belgrade does to you. It totally transforms you. The energy is crazy, you stress down, feel cozy and don't wanna be anywhere else. Except if you're some of those Serbian people who competes in Serbias national sport, the complaining games, who always thinks the grass is greener everywhere in western Europe.I said to some friends many times, if someone offered me at last a 1000 eur per month job in Belgrade I would in a heartbeat leave my 5000 eur/month job and ultra boring life in Denmark where you live to work, and not work to live."

Lepo je opisao dobar deo ekipe na forumu sa ovim the complaining games.
Ajde neka on dodje u Beograd za 1000e platu pa onda da priča. NIje valjda da smo toliki ekonomski tigar da ne dolazi jer ne može da nadje platu od 1000e, a neće da radi za više. Taj ko priča kako je svuda loše, a kod nas dobro očigledno je uvezan sa vlašću ili nikad nije bio u nekoj drugoj zemlji.

U Nemačkoj su plate u poslednjih petnaestak godina porasle nominalno desetak posto. Imali su i godine sa realnim negativnim rastom kada uzmu u obzir i inflaciju. U 2022 im je inflacija bila skoro 9%, a 2023 6%, tako da im je standard manji nego pre petnaestak godina.

Šta god da kažemo, razlika između njih i nas se smanjila. I to ne neznatno. Pogotovo kad uzmemo u obzir više sivih prihoda u Srbiji.

Cene nekretnina u Nemačkoj su porasle za 60% u navedenom periodu od 2010 godine.

U citiranom grafikonu se vidi da je uzročnik rasta cene nekretnina u Nemačkoj QE i ostala štampanja novca.

Kod nas je rast nešto veći jer nam je i prihod znatno porastao. Pri tome su plate proxy i za privatnike i ostale koji ne kupuju nekretnine od plate.

Jednostavno smo porasli kao ekonomija i standard je porastao i to je realnost. Šta će dalje biti teško je reći ali neki katastrofalni pad cena je gotovo neverovatan.
Ovo kao da čitam Vučića. Da bre, prestigli smo Nemačku nema šta da je stižemo, nema veze što je njihov 10% rast sa 3000 na 3300e, a naš od 300% sa 200e na 600e dok su kod njih namirnice jeftinije. Bolji smo i to je to. Oni propadaju mi cvetamo

Ali, neko je započeo priču da su domaći proizvodi u inostranstvu jeftiniji.
I jesu. I šta sad?

Ajde prvi ti da ne radiš državni posao ili ako ga ne radiš da radiš za max 1000e pa onda dodji da nam pričaš kako je ovde super, a evropa propada. Bukvalno kao da slušam nekog penzionera koji gleda informer.

Ajde neka on dodje u Beograd za 1000e platu pa onda da priča. Taj ko priča kako je svuda loše, a kod nas dobro očigledno je uvezan sa vlast ili nikad nije bio u nekoj drugoj zemlji.

Ma imao sam ja mnogo puta te neke goste iz USA i zapadne Evrope, što poslovno što privatno, dođu ovde iz zemalja sa mnogo većim prihodima i onda mi pričaju wow kako je kod vas jeftino jesti u restoranima wooow kako imate dobre splavove jeftina zabava wowww jeftin alkohol i cigare woowow ja sam mislio da je ova zemlja u ratnom stanju i da jašete magarce hoowwowho ja bih ovde živeo majke mi brate wwowowow

Ma jasno, pričao sam već o mom drugu koji živi u Beču u svaki put kada dodje na odmor maltene plače kako bi se vratio odmah u Srbiju samo da nadje neki normalan posao. Pre dve godine došao on na 3 meseca malo da se privikne, cene kod nas otišle u ludilo, a on dao otkaz tamo. Naravno da se vratio u Beč posle 3 meseca, sad je promenio ploču, doćiće pred penziju. A kad bude imao penziju dolaziće opet na par meseci i ići tamo da se leči. Mislim postoje i ljudi koji misle da svi sem kruga dvojke još uvek žive u močvarama i koriste konje kao prevozno sredstvo samo što je to daleko od realnosti.

U 2022 im je inflacija bila skoro 9%, a 2023 6%
Indeks potrošačkih cena (CPI) u Srbiji je od 2006 skočio malo više od 180%. To je inače jednako za svo stanovništvo, bez obzira na to da li ti je plata rasla ili ne, čisto da spomenem.
Izračunaj sad za Nemačku (ja jesam), pa onda iznesi nove zaključke o sustizanju.

Ma imao sam ja mnogo puta te neke goste iz USA i zapadne Evrope, što poslovno što privatno, dođu ovde iz zemalja sa mnogo većim prihodima i onda mi pričaju wow kako je kod vas jeftino jesti u restoranima wooow kako imate dobre splavove jeftina zabava wowww jeftin alkohol i cigare woowow ja sam mislio da je ova zemlja u ratnom stanju i da jašete magarce hoowwowho ja bih ovde živeo majke mi brate wwowowow
Moja tetka iz Svajcarske poslednjih nekoliko godina prica da je ovde mnooogo skupo :D

Expati koje ja znam u BG rade ovde za zapadne plate. Beograd je neverovatan kad zarađuješ zapadnu platu i kad znaš da bilo kad možeš da podviješ rep i da odeš nazad. Onda živiš bez brige u životu.
Znaš srpski ? Malo preterujes s stranim jezikom da ne kaže ku..enje

Jednostavno smo porasli kao ekonomija i standard je porastao i to je realnost. Šta će dalje biti teško je reći ali nekinapise ? katastrofalni pad cena je gotovo neverovatan.
Jel realno da ovo neko napise ?

Jeste skupo kod nas. Ja dolazim jednom do dva puta godišnje i stvarno su neke stvari nenormalno poskupele. Sve je manja razlika izmedju nas i zapadne Evrope i u cenama usluga koje su tradicionalno kod nas bile višestruko jeftinije.

Problem je što se ovde porede različite stvari: mi poredimo da li naš čovek bolje prolazi ovde ili u inostranstvu, a treba porediti da li naš čovek prolazi bolje ovde ili Nemac u Nemačkoj.
Često ljudi iz babinih stanova pričaju kako je EU sranje, bili, videli, maltene gore živeli tamo. I to je verovatno tačno. Ali Nemac iz nasledjenog babinog stana u Minhenu ni ne razmišlja o preseljenju u Srbiju, osim ako nije neki pustolov.

osim ako nije neki pustolov
Najezda nemačkih pustolova. Cene nekretnina 🌠🔝🔝🌟

nemac_u_srbiji.png

Jel realno da ovo neko napise ?
Ne znaju ljudi za sramotu.

M1 (najlikvidniji novac):
A) Gotovina u opticaju (novčanice i kovanice koje građani i firme drže).
B) Depoziti po viđenju (tekući računi, štedni računi s mogućnošću instantnog povlačenja sredstava bez ograničenja).

M2:
A) Sve što je u M1.
B) Kratkoročni oročeni depoziti (npr. štednja oročena do 2 godine).
C) Depoziti s ugovorenim rokom obaveštenja o podizanju (npr. štedni računi s obaveštenjem 3 meseca pre podizanja).

M1 i M2 povećanje od 2019 je 300%.
Uz zakucan kurs.......lepo.

Ajde neka on dodje u Beograd za 1000e platu pa onda da priča. NIje valjda da smo toliki ekonomski tigar da ne dolazi jer ne može da nadje platu od 1000e, a neće da radi za više. Taj ko priča kako je svuda loše, a kod nas dobro očigledno je uvezan sa vlašću ili nikad nije bio u nekoj drugoj zemlji.

Da, 1000 evra je malo, ali sa svojim stanom i 2.000 evra bi verovatno živeo ovde zaista. I ne poznajem te koji pričaju da je svuda lošije nego ovde. Baš bih voleo da vidim takvog lika.
Ovo kao da čitam Vučića. Da bre, prestigli smo Nemačku nema šta da je stižemo, nema veze što je njihov 10% rast sa 3000 na 3300e, a naš od 300% sa 200e na 600e dok su kod njih namirnice jeftinije. Bolji smo i to je to. Oni propadaju mi cvetamo

Naš je sa 350 evra na 850. Ipak je realan rast, a kod njih je realan pad. Po paritetu kupovne moći žive dva puta bolje od nas, a živeli su pet puta bolje. To jeste veliki napredak.
I jesu. I šta sad?

Ajde prvi ti da ne radiš državni posao ili ako ga ne radiš da radiš za max 1000e pa onda dodji da nam pričaš kako je ovde super, a evropa propada. Bukvalno kao da slušam nekog penzionera koji gleda informer.
Kao što smo videli nisu jeftiniji u Sloveniji.

Ja ne pričam kako je ovde super. Ja pričam da oni nazaduju a mi se pomalo razvijamo. I da se ne živi toliko bolje tamo kao nekad.

Rođak se vratio iz Italije jer tamo radi za 1.700 evra i mora da plaća stan, tako da mu je sad bolje ovde.

Vrh