Šta je novo?

Cene nekretnina

U principu mu dođe na isto. Koliko porasla plata, toliko i troškovi. Samo je ubijena kupovna moć štednje.
Jedino što može je da se digne veći kredit pa polako 30-40 godina......ali u principu kupiš isto ili manje u odnosu na ranije.
Mislim da niko ne da kredit preko 30 godina trajanja ako imas 35 godina zivota

Ako se nekretnina proceni na 300k od strane banke, koliki bi se mogao dobiti kredit da daju i da stave hipoteku na tu nekretninu?
Nije bitna uopšte cena nekretnine nego procenat na osnovu nje i stavljanja hipoteke zarad dobijanja kredita za kupovinu druge nekretnine.

SRETNI PRAZNICI
Zemljišta -10 ari ili kucu za rusenje i izgradnju stambene jedinice ili magacina i sl. ne možes kupiti bez 350k i to slucajno ako nadeš u Bgd.
Poljoprivredno- gradevinsko vec imam ali naznaka za prodaju i skorog dovodenja infrastrukture nema bar u narednih 10 godina.
Takodje srećni praznici!
Takvi placevi su odlična investicija ako se ima vizija da će se tu graditi i proširivati u budućnosti.

Hristos vaskrse!

Evo malo na temu raslojavanja ali ovaj put vezano za prihode od investicija...

Cilj je da pokazem istinu. Ima zemalja koje su jeftinije od Srbije, Hrvatska nije medju njima.
Istina jeste da nismo u svemu jeftiniji od Hrvatske narocito posle njihovog prelaska na evro ali to je i ocekivano jer smo siromasniji od njih. Ono sto jeste simptomaticno je da se ta razlika u cenama smanjila. Isto tako se desilo u Bugarskoj. Nekad je bila dosta jeftinija od Srbije ali vise nije tako. Inflacija je ucinila svoje.

Hristos vaskrse!

Evo malo na temu raslojavanja ali ovaj put vezano za prihode od investicija...

Zanimljiv članak. Nakon ovoga, ne čudi investicino tržište stanova koje postoji kod nas. Zanimljivo je da 2/3 stanovništva u razvijenim zemljama ne ostvaruje nikakav investicioni prihod, kao ni 95% stanovništva na tržištima u razvoju. Ako ne želiš da radiš do kraja života (penzionisanje za ljude koji danas imaju 40 godina ili manje neće postojati kao opcija) onda je esecijalno da se tokom produktivnih godina štedi i ulaže, kako bi se obezbedio nivo slobode i nezavisnosti koji samo pasivan prihod može obezbediti.

Zanimljiv članak. Nakon ovoga, ne čudi investicino tržište stanova koje postoji kod nas. Zanimljivo je da 2/3 stanovništva u razvijenim zemljama ne ostvaruje nikakav investicioni prihod, kao ni 95% stanovništva na tržištima u razvoju. Ako ne želiš da radiš do kraja života (penzionisanje za ljude koji danas imaju 40 godina ili manje neće postojati kao opcija) onda je esecijalno da se tokom produktivnih godina štedi i ulaže, kako bi se obezbedio nivo slobode i nezavisnosti koji samo pasivan prihod može obezbediti.
Da li si ti mislio da je drugačije?
Ovaj forum stvarno nije za primer, a pogotovo ova tema.
Mislim da će se nakon ove gradjevinske ekspanzije uvesti ozbiljniji porez na kapital, to jest da kažem nekretnine.
Za sada je odlično uzeti u Dubajiu nekretninu zbog poreza, e sada kako će i tamo biti u nekoj budućnosti ne znam(neko je rekao da je tako bilo i u Singapuru primamljivo na početku).
U Holandiji Joe kaže 30% ti deca plaćaju porez od onog što naslede, kod nas je to zanemarljivo.
U svakom slučaju razmišljam da će se možda taj porez i ozbiljniji porez na dobiti realizovati veoma brzo, jedna ozbiljna populistička mera za privid jednakosti.
E u tom slučaju bolje prolaze firme koje imaju XYZ stanova i registrovane za tu delatnost.
Najveći se udružuju, prave firme, korporacije sa posedovanjem nekretnina, mogu da uspeju da izbegavaju toliki porez, dok fizičkim licima se kroz poreze i namete polako oduzima, to jest otkupljuju nekretnine koje su nasledjene i onemogućava gomilanje kapitala.

Mislim da stvarno nismo za uporedjivanje sa bilo kojom zemljom EU. Bugari su klasu iznad nas, Hrvati dve klase, Slovenci vec tri klase.

Plate su nam manje, a dosta esencijalnih stvari je skuplje. Plus je ceo sistem upropascen i ne znas kad ce nesto da ti padne na glavu. Svako ko pokusava da dokaze da smo mi zapravo jeftinija zemlja ima neku svoju agendu ili zeli da zivi u iluziji. Ili nikad nije radio za minimalac, pa se fura fazon: Sit gladnom ne veruje.

Gde god sam bio po Evropi nigde se nisam šokirao cenom u marketima, a vecina tih drzava ima minimalac kao medior programer kod nas.

Neka preporuka za krevet u spavacoj sobi za stan za iznajmljivanje ....promenjljiv dusek....Svi ovi fensi se lako prljaju pogotovo uzglavlje a svakakvi leže na njima....bez uvrede..ali tako je

Neka preporuka za krevet u spavacoj sobi za stan za iznajmljivanje ....promenjljiv dusek....Svi ovi fensi se lako prljaju pogotovo uzglavlje a svakakvi leže na njima....bez uvrede..ali tako je

Što ne uzmeš neki drveni okvir samo? Moj stanodavac je stavio dušek u neki okvir iz Ikee sa mehanizmom za podizanje i prostorom za odlaganje ispod. Skroz korektno rešenje iz moje perspektive stanara, a za njega je to kapiram bila budžet opcija. Ako se uzme bez prostora za odlaganje, verovatno je jedno 20% jeftinije.

Zašto ovo očekuješ? Dosad nikad nijedan političar nije ni pomenuo mogućnost ovakvog oporezivanja. Mene bi iznenadilo da dobijemo ozbiljniji porez na nekretnine i u narednih 10-15 godina.
Slažem se, nisam se dobro izrazio.
Meni je i 10-15god relativno kratak period, pa čak i 30god.
Razmišljam u kom smeru se ide, vidim da počinje izgradnja i puštanje u promet poslovnih apartmana za firme sve više.
Izgradjene su celokupne zgrade za izdavanje, Kinezi takodje ce da prave za svoje celokupne zgrade, verovatno nista za prodaju. Vidim u okruženju da se ljudi udružuju da naprave celu zgradu za izdavanje. Uglavno bude to 3-4 gasterbajtera i neki naš koji im sve sredjuje ovde.
Ljudi su nezadovoljni cenom stanova i kirija, a još postoji neka želja i nada za kupovinom sopstvene nekretnine(pogotovo sa ovim kreditom), tako da eto to je moje neko mišljenje šta nas čeka.
U skoro svim scenarijima mislim da nas to očekuje, ok slažem se da neće uskoro, jer ništa još nije najavljeno, a i neće sigurno do kraja EXPA i kompletne izgradnje BNV - po meni.

Klasican krevet, drveno uzglavlje, odvojena dva duseka 80x200, letnja, zimska strana, zicano jezgro, preko toga zastita za dusek - Ikea, Jysk, Emezetta.

Da li je istina da je u poslednje vreme malo opala prodaja stanova?

Kako odvojena dva...zasto? Da ne smeta ?
Možeš uvek da kupiš onu spojnicu za krevet. 1500rsd. Ide između dva dušeka.

Nego Mićo ima li inflacije? Kaže Jorgovanka 4-4,5% a evo vidim nešto skupe komunalne usluge, sad sam obratio pažnju.....podigla opština cenu oko 15%.
Veruješ li ti u 4% inflacije?

Pogrebno 60% 😂

Možeš uvek da kupiš onu spojnicu za krevet. 1500rsd. Ide između dva dušeka.

Nego Mićo ima li inflacije? Kaže Jorgovanka 4-4,5% a evo vidim nešto skupe komunalne usluge, sad sam obratio pažnju.....podigla opština cenu oko 15%.
Veruješ li ti u 4% inflacije?

Pogrebno 60% 😂
Više para više cene
Prate se ...možda nekretnine za 30% skuplje ....ali menjacemo narod pa če biti bolje...

Kako odvojena dva...zasto? Da ne smeta ?
Desi se da jedan propadne ranije ili ti ga upraljaju i onda uvek mozes da se igras kad menjas tj zamenis jedan. Drugo, meni covek usao i kaze imam svoj dusek pa je lakse da transportujes dva manja nego jedan veliki i da vracas nazad.

Vrh