Šta je novo?

Cene nekretnina

Centralne banke su glavni kupci zlata, pored investitora. Kina se nakupovala zlata, Indija isto, Turska. I mi bogme volimo zlato i uvećavamo ga (koliko možemo).
Kad povučeš dolare moraš da ih skloniš negde, a zlato je oduvek bilo sigurno utočište. Dakle, dolar uistinu pada zbog manje potražnje za istim, ali i zlato raste zato što ga svi hoće, a ponuda je ograničena 😅

Ma, ko se još brine o inflaciji - to je za amatere. Dečja bolest. Ali dobro, razumem, i ja sam mnogo puta pomenuo inflaciju u svojim bebećim stadijumima na forumu.
A sad. Poskupi recimo junetina previše, ja prestanem da je jedem. Poskupi svinjetina, ja postanem biljojed preko noći. Kad mogu profesionalni sportisti da žive na urmama, cvekli i kreatinu -šta će meni pobogu da fali?
I moram da priznam: otkad je počela jača inflacija, štednja mi je nikad bolja!

Može jedno pitanje?
Zašto domaća kafa 200g, kod nas košta 420-480rsd, a kod komšija (Crna Gora, Makedonija...) 240-290rsd? Gledam i akcije naravno.
O čemu se ovde događa 🙂?

Znači 1000e plate u Srbiji vredi 40-50% manje u robi, gorivu u odnosu na komšije. Lepo raste taj BDP.
Do prodavnice je, ne do drzave.
Dao sam primer dve radnje koje su na 300 metara udaljenosti u mom kraju.

Skoro svi artikli 10-20% skuplji u maksiji.
Prosto cede narod na maks, nije to do vrednosti dinara vec do njihove pohlepe.

Može jedno pitanje?
Zašto domaća kafa 200g, kod nas košta 420-480rsd, a kod komšija (Crna Gora, Makedonija...) 240-290rsd? Gledam i akcije naravno.
O čemu se ovde događa 🙂?
Што би рекао један човек који је радио у Делезе, снизе Мер за 50% и опет имају 30% зараде.

Do prodavnice je, ne do drzave.
Dao sam primer dve radnje koje su na 300 metara udaljenosti u mom kraju.

Skoro svi artikli 10-20% skuplji u maksiji.
Prosto cede narod na maks, nije to do vrednosti dinara vec do njihove pohlepe.
Ne pričam o 10-20% ovde je to mnogo više.
Pošto je tako onda pričamo o lešinarima. Lešinari da li napadaju jakog tigra ili onog koji treba da crkne?
Ako tigar ne može ništa da uradi protiv lešinara, onda je do tigra.

Čokolada Najlepše želje 200g na Ohridu u random prodavnici košta 135 denara(257 dinara) a kod nas je oko 400 dinara
Čokolada Najlepše želje 250g na Ohridu u random prodavnici košta 199 denara(380 dinara) a kod nas je oko 600 dinara
Zašto - Zato
P.S. Cene na Ohridu su od pre 2 dana

Ne pričam o 10-20% ovde je to mnogo više.
Pošto je tako onda pričamo o lešinarima. Lešinari da li napadaju jakog tigra ili onog koji treba da crkne?
Ako tigar ne može ništa da uradi protiv lešinara, onda je do tigra.
Pa naravno da je mnogo vise.
Ili mislis da maxi gubi pare kad ti da 50% popust? :)

Moze im se jednostavno, ljudi kupuju i dalje, sto ne bi maksimizovali profit?

Bukvalno sve je to posledica toga kako smo glasali zadnjih 13 godina.

Kada dovedeš mafiju na vlast, naravno da će oni praviti kombinacije sa velikim kapitalom na štetu naroda.

Tamo gde postoji država, ponašanje lanaca kao što je Maxi se kažnjava.

Pošto je tako onda pričamo o lešinarima.
Identitetski problem.

619a086a-3c42-452b-a82b-6ca71af99351.png

Pa naravno da je mnogo vise.
Ili mislis da maxi gubi pare kad ti da 50% popust? :)

Moze im se jednostavno, ljudi kupuju i dalje, sto ne bi maksimizovali profit?
Onda nemaš državu. Problem je do države a ne do trgovinskih lanaca. Tu onda država, istupi i kazni sa npr 10% godišnjeg prometa za dogovaranje lanaca. Nastavi se sledeće godine, opet 10% itd.

Cena namirnica generalno je prevelika u Srbiji u odnosu na prihode stanovništva. To je možda mali problem za beogradsku višu srednju klasu, ali za ostatak naroda nije nebitna stvar uopšte koliko im košta hrana.

Mi smo čini se osuđeni da se iznova i iznova iščuđujemo istim stvarima.
Mnogi koncepti koje mi želimo ovde (kao vladavina prava recimo, u najširem smislu) su samo deklarativno prisutni, a u stvarnosti narušeni do ivice osnovnog egzistiranja. To nam je sad i plastično, ogoljeno prikazano.
Super je to naše maštanje: da smo ozbiljna država, to ne bi moglo... Da smo, ko što nismo.
Dobro mi i živimo s obzirom na generalno stanje. Dokle, videćemo...

Super je to naše maštanje: da smo ozbiljna država, to ne bi moglo... Da smo, ko što nismo.

Jeste maštanje nažalost, mislim da imamo ozbiljan problem sa mentalitetom, jer u Srbiji vlast se posmatra oportunistički, kao vreme kad treba da ukradeš što više možeš. Ne znam kako se to prevazilazi na nekom sistemskom nivou. Čak i da dođe neki benevolentni diktator na vlast koji želi svima dobro, sumnjam da bi mogao da reši tu režimsku hobotnicu-pijavicu koja parazitira nad produktivnim delom ekonomije.

Eh da nam je najveci problem u drzavi cena Milka cokolade u Maksiju ili kvadrata na Vracaru, gde bi nam kraj bio
Od toga moraš da kreneš. Svi mi jedemo zar ne? Može prosečna plata da se poveća i na 2000evra ako prosečni troškovi porastu više. Šta si onda uradio? Ništa. Živiš gore. Ovo oko cene namirnica je makar lako rešivo. Ima svega par učesnika koje trebaš da sankcionišeš.

Vrh