Šta je novo?

Cene nekretnina

realno je. nov stan, sređen, nova zgrada. petica se prodaje između 4500-5000 eur (i da, stvarno ima kupaca za taj iznos), onda je ok da se i ovo prodaje po 3200 eur
Petica se nikad nije prodala za vise od 3.200/3.300 evra. Te ludacke cene od 4.500-5.000 eur/m2 po oglasima su APP cene po kojima se nikad nece prodati. Upravo sam o tome pisao pre par stranica, ljudi lupaju cene u oglasima za 50% vece od trzisnih.

Pa zar nije tako, ako se oglasi neki stan i u roku od mesec dana imaš 3+ potencijalna ozbiljnija kupca, onda znači da je trebala veća cena da se stavi.
Ako se u 2 meseca ne jave ni 2 malo ozbiljnija kupca onda treba spuštati.
Ne znam tako ja razmišljam i tako sam ja radio.
Po meni su to neozbiljnost sa strane prodavca. Kazes cenu, dodje ti kupac koji je potencijalno spreman da kupi po toj ceni, i ti se onda predomislis. Mislim, ima prodavac da to uradi, njegov stan, ali je bas neozbiljno.

Slažem se, zato i mislim da ima toliko oglašenih APP cena.

Ja sutra da prodajem stan ne bih sigurno prodao ga za manje nego sto mogu dobiti da ne bih ispao neozbiljan u ocima 2-3 zainteresovana kupca koje u zivotu vise necu videti verovatno.
Na prodavcu je da proba da dobije maksimalnu cenu, a na kupcu da ispregovara najmanju.

Nema tu emocija, da li je ozbiljno ili nije, to je poslovni proces.
E sad da ste se rukovali i dogovorili potpisivanje i prodaju pa onda da se covek predomisli, to je neozbiljno, ovako je samo prikupljanje ponuda i razmatranje istih.

A na osnovu ponuda prodavac ima pravo da promeni odluku kao sto i kupac moze da se predomisli ako u medjuvremenu nadje nesto drugo, i kupci znaju ispasti "neozbiljni".

Prvo sto je ponuda stvarno slaba a jos na to kad se odstrane ti app oglasi bas je katastrofa. Ja racunam kad gledam oglase automatski 10% cenu na dole.

Još da vidimo koja je tržišna cena 😉
Mikrolokacija stana, opremljenost stana, struktura stana svako to posmatra na svoj način.
Kod parking mesta se to skoro uvek drži na istom nivou, ali za stanove je veoma teško to odrediti i koliko neko ceni svoj stan za razliku od drugih.

Poslednja izmena:
Još da vidimo koja je tržišna cena 😉
Mikrolokacija stana, opremljenost stana, struktura stana svako to posmatra na svoj način.
Kod parking mesta se to skoro uvek drži na istom nivou, ali za stanove je veoma teško to odrediti i koliko neko ceni svoj stan za razliku od drugih.
Trzisna cena je prosecna cena slicnih stanova prodavanih u prethodnom kvartalu ili njihov raspon. Ako nijedan stan u Petici nije prodat za vise od 3.300 evra, tvoja cena od 4.500 evra je APP. Ako nijedan stan u Belvilu nikad nije prodat za vise od 3.7k evra (sem 2 garsonjere), tvoja cena od 5.2k evra za stan koji nije garsonjera je APP. Sem ako ovi oglasi koje ja smatram za APP nemaju namestaj od zlata, jer nijedna spratnost, orijentacija i sl ne moze da opravda cenu za 50% vecu od standardnih stanova u istoj zgradi.

Pa zar nije tako, ako se oglasi neki stan i u roku od mesec dana imaš 3+ potencijalna ozbiljnija kupca, onda znači da je trebala veća cena da se stavi.
Ako se u 2 meseca ne jave ni 2 malo ozbiljnija kupca onda treba spuštati.
Ne znam tako ja razmišljam i tako sam ja radio.
Vreme je veoma vazan vremenski faktor

Sa https://katastar.rgz.gov.rs/RegistarCenaNepokretnosti/:
screencapture-katastar-rgz-gov-rs-RegistarCenaNepokretnosti-2025-04-09-18_14_41.png

Vreme je veoma vazan vremenski faktor
Slažem se ja sam svoje uvek realizovao veoma brzo kada se stvarno odlučim na to.
Jedino sam jednu prodaju pre 7god oglasio čisto iz znatiželje na nedelju dana, uložio sve ukupno u kupovinu i sredjivanje garsonjere u centru NS-a 45k.
Oglasio je za 80k i javilo mi se dvoje baš zainteresovanih kupaca u roku od nedelju dana- jedan je hteo za keš i nije mu bio problem što je bila tada u procesu legalizacije, tada je skidam sa oglasa i nikad više je nisam ponovo oglasio.
Kada sam nekome pričao o ovome uglavnom su reakcije bile pa što nisu prodao zaradio bi duplo, dok sam ja tada gledao šta mogu sa time da kupim posle, da mi je dobro kao ovo, pa se zbog toga nisam odlučio na prodaju.

Slažem se ja sam svoje uvek realizovao veoma brzo kada se stvarno odlučim na to.
Jedino sam jednu prodaju pre 7god oglasio čisto iz znatiželje na nedelju dana, uložio sve ukupno u kupovinu i sredjivanje garsonjere u centru NS-a 45k.
Oglasio je za 80k i javilo mi se dvoje baš zainteresovanih kupaca u roku od nedelju dana- jedan je hteo za keš i nije mu bio problem što je bila tada u procesu legalizacije, tada je skidam sa oglasa i nikad više je nisam ponovo oglasio.
Kada sam nekome pričao o ovome uglavnom su reakcije bile pa što nisu prodao zaradio bi duplo, dok sam ja tada gledao šta mogu sa time da kupim posle, da mi je dobro kao ovo, pa se zbog toga nisam odlučio na prodaju.
Meni isto kad kažu "pa šta hoceš sada duplo i više košta" ja kažem šta da kupim s tim parama ..i ostale nektetnine su poskupele ne samo moja...Pogledaš onflaciju i vrednost novca tada i onda i bude ti jasno...E sad sto drugi misle da treba prodati nekretninu i kupiti auto ili šta god..hmmm ..Prodati nešto da bi kupio nešto bolje i skuplje DA....ali prodati da bi cepkao te pare...smešno
Ali ti i nemaju ili su vec odavno pojeli i popili...

Meni isto kad kažu "pa šta hoceš sada duplo i više košta" ja kažem šta da kupim s tim parama ..i ostale nektetnine su poskupele ne samo moja...Pogledaš onflaciju i vrednost novca tada i onda i bude ti jasno...E sad sto drugi misle da treba prodati nekretninu i kupiti auto ili šta god..hmmm ..Prodati nešto da bi kupio nešto bolje i skuplje DA....ali prodati da bi cepkao te pare...smešno
tada i sada....greska u pisanju

Prodaš skupo, kupiš skupo. Pa makar to bilo i u inostranstvu. Pogotovo ako ti je iz nasledstva.

Ono kad vodiš tuđu brigu pa lupiš...ok...neznanje...ljubomora...zavist...Možda im bude bolje
Izvini admin..poz

Sale kada budeš dao neki primer za inostranstvo za investicioni stan umesto u Beogradu ili NS-u možda neko i razmisli o tome.
Ovako neko da kupi samo nekretninu koju neće koristiti i koja će generisati samo ozbiljan trošak na godišnjem nivou je besmisleno, pogotovo jer većini znači ta kirija zbog životnog standarda i nisu kolekcionari stanova.

Sale kada budeš dao neki primer za inostranstvo za investicioni stan umesto u Beogradu ili NS-u možda neko i razmisli o tome.
Ovako neko da kupi samo nekretninu koju neće koristiti i koja će generisati samo ozbiljan trošak na godišnjem nivou je besmisleno, pogotovo jer većini znači ta kirija zbog životnog standarda i nisu kolekcionari stanova.
Umesto stana u inostranstvu bolje REIT uzeti. Imaš prinos a nemaš zaje*******anciju s stanarima, izdavanjem, propisima druge države i slično. Imati stan u inostranstvu zvuči divno ali nije to baš sve tako sjajno. Ko će da održava, obilazi, popravlja, itd... Možete to sve da outsourcujete ali... Sve ima trošak i onda je sasvim drugi ROI.

Umesto stana u inostranstvu bolje REIT uzeti. Imaš prinos a nemaš zaje*******anciju s stanarima, izdavanjem, propisima druge države i slično. Imati stan u inostranstvu zvuči divno ali nije to baš sve tako sjajno. Ko će da održava, obilazi, popravlja, itd... Možete to sve da outsourcujete ali... Sve ima trošak i onda je sasvim drugi ROI.

Šta se tu kupuje, REIT ETF?

Rekao sam više puta. Bilo gde a da nije ex yu. Ako pričamo o očuvanju vrednosti. Ovo što sam prodao iz nasledstva samo sam zamenio za bolje. Nešto novo...... teško

Meni ne zvuči divno 😉pošto odmah razmišljam baš o tim troškovima, pronalasku pouzdanog outsourcinga, porezu, osnivanju firme za kupovinu tamo(ako se uzima preko firme), održavanje te firme, računovodja, porez na imovinu, pronalazak majstora itd...
U Srbiji sam na svome i sve stvari su mi poznate kao i olakšice oko pronalaska majstora, pronalaska jeftinije nekretnine, zakupca sam odmah pronalazim ili dajem pouzdanoj agenciji za stan na dan... Svakako se treba prebaciti i na druga tržišta, ali svaki početak je težak, pohotovo kada se izlazi iz svoje komfor zone.
Ok jedno novo tržište ili nov način ulaganja je i REIT, njih treba istražiti jer ih ima dosta, ali to je po meni ulazak na neki način ulazak u berzu koju odlažem još neki period.
EDIT: Takodje za kupovinu u inostranstvu kada bih išao u tom smeru, onda bih ili sa prijateljima zajedno uzimao(svako po nekretninu u istoj zgradi) ili da su mi u tom gradu neki poznanici-prijatelji koji bi hteli da se bave tim poslom, a koji su već u tome tamo.

Vrh