Šta je novo?

Cene nekretnina

I ja čekam odgovor na to gde je bolje onda kupiti nekretninu za izdavanje sa boljim ROI u kojoj državi ili gradu?
Ok ima i drugi vidova ulaganja ali na ovoj temi pričamo o nekretninama i ljudima koji hoće u nekretnine tako da ulože a ne u berzu, zlato, proizvodnju, firmu, obveznice, fondove itd...
Najbolja opcija je da se skupi par ljudi, kupi plac u Krnjači, Borči i slično oko Beograda, ili na trasi pruge NBG- Inđija. Sazida se zgrada, samo za izdavanje. Imas "nabavnu" cenu kvadrata, možeš da imaš sive kvadrate za izdavanje u potkrovlju, organizuješ sa partnerima održavanje zgrade, možeš da ponudiše niže cene u kriznim vremenima da ne bude prazno itd. Možeš u nekom trenutku da organizuješ stan-na-dan kad je turizam u naletu.

Sve ostalo je nužno zlo zbog inflacije...

U Nemackoj, onima koji malo zaradjuju, a placaju skupe kirije, drzava subvencionise troskove najma, uz to dobijaju novac za svako dete, pa je slika malo drugacija.
A sta znati malo zarađivati? Problem je što je nekadašnja "srednja klasa" u EU danas na nivou socijale. Neko ko ima 3000 eur neto u Minhenu, što je plata bolja od onog sto zarađuje 50% zaposlenih u Nemačkoj, teško da može da priušti stan u Minhenu. Ako bi se tako gledalo, bar 90% ljudi bi trebali da imaju neku vrstu subvencije.

U Nemackoj, onima koji malo zaradjuju, a placaju skupe kirije, drzava subvencionise troskove najma, uz to dobijaju novac za svako dete, pa je slika malo drugacija.
U Nemačkoj takodje na osnovu veličine porodice to jest koliko ima članova mora da se živi u odgovarajućoj veličini nekretnine za te subvencije, tako mi je rekao kum kojem se tamo porodila žena.

A sta znati malo zarađivati? Problem je što je nekadašnja "srednja klasa" u EU danas na nivou socijale. Neko ko ima 3000 eur neto u Minhenu, što je plata bolja od onog sto zarađuje 50% zaposlenih u Nemačkoj, teško da može da priušti stan u Minhenu. Ako bi se tako gledalo, bar 90% ljudi bi trebali da imaju neku vrstu subvencije.
Postoje tabele na osnovu kojih se određuju subvencije.

U Nemačkoj takodje na osnovu veličine porodice to jest koliko ima članova mora da se živi u odgovarajućoj veličini nekretnine za te subvencije, tako mi je rekao kum kojem se tamo porodila žena.
Subvencija se određuje na osnovu primanja i visine kirije, a niko ti neće izdati mali stan, ako imaš veliku porodicu.

Najbolja opcija je da se skupi par ljudi, kupi plac u Krnjači, Borči i slično oko Beograda, ili na trasi pruge NBG- Inđija. Sazida se zgrada, samo za izdavanje. Imas "nabavnu" cenu kvadrata, možeš da imaš sive kvadrate za izdavanje u potkrovlju, organizuješ sa partnerima održavanje zgrade, možeš da ponudiše niže cene u kriznim vremenima da ne bude prazno itd. Možeš u nekom trenutku da organizuješ stan-na-dan kad je turizam u naletu.

Sve ostalo je nužno zlo zbog inflacije...
Ja bih samo dodao, kupus, pavlaka i malo ljuto.

Lepo vas pitam sta mogu u radijusu od 8km od centra grada za 120k eura, vi se zaje*******avate.

Treba i meni pomo tu oko 130k EUR jel ima neki investitor siguran da se ne jurimo i da kvalitetno gradi? Jel postoji to za ovaj sitnis?

Koliki vi hocete stan za te novce? Jel imate više detalja, uknjižen, suteren, u izvornom stanju, novogradnja, lokacija, garsonjera, jednosoban od 25m2, spreman za useljenje sa nameštajem itd...?Ok Uros je rekao u radijusu od 8km od centra, iskreno ne znam šta se podrazumeva pod centar u Begradu, Knez Mihajlova?
Za 120k i 130k moze da se nadje stan u Beogradu.
Kao što je ranije Pera govorio da ne može za manje od 2k eur/m2 da se nadje stan u Beogradu, pa mi je trebalo 2-3min da nadjem primere i to solidnih stanova u Gandijevoj ulici čini mi se....

Koliki vi hocete stan za te novce? Jel imate više detalja, uknjižen, suteren, u izvornom stanju, novogradnja, lokacija, garsonjera, jednosoban od 25m2, spreman za useljenje sa nameštajem itd...?Ok Uros je rekao u radijusu od 8km od centra, iskreno ne znam šta se podrazumeva pod centar u Begradu, Knez Mihajlova?
Kao što je ranije Pera govorio da ne može za manje od 2k eur/m2 da se nadje stan u Beogradu, pa mi je trebalo 2-3min da nadjem primere i to solidnih stanova u Gandijevoj ulici čini mi se....

Bukvalno hoće bilo šta, kako ti nije jasno... Masa ljudi hoće da iskoristi ovih 100k od države i da uzme bilo šta u BG. Svi će to da probaju da rentiraju ionako, država to neće moći da kontroliše.

Ja bih centar gledao kao trg republike pa sve merio od njega, nekako mi to ima najvise smisla :)

U Nemackoj stanodavac nije u mogucnosti da ti koriguje kiriju kada hoce i koliko hoce. Imas ljude koji imaju ugovore iz 2000 i neke, a renta im je 500e ili malo vise (u zavisnosti od stana) i vlasnik moli boga da ovaj otkaze zbog prosirenja porodice ili preseljenja zbog posla. Cak i ako proda stan, novi vlasnik preuzima ugovor i nije u mogucnosti da koriguje cenu najma pa cak ni da ti otkaze stan. Jedina mogucnost mu je da izjavi da on zeli da zivi u tom stanu i gde doslovno onda mora da zivi godinama bez mogucnosti rentiranja, ali ako neko ima ugovor stan 10 ili vise godina i tu ima da se naceka pre nego sto udje u svoj stan. Sve u svemu, mnogi Nemci nisu pogodjeni sto nove kirije rastu (mada i to nije realna prica za nekoga ko nije u stisci posto mnogi stanovi, pogotovu ovi novoizgradjeni od velikih sistema, zvrje prazni jer niko nece da rentira po suludoj ceni)

Btw. Nije ni pet ujutru po evropskom vremenu, a Hang Seng -9%, Nikkei -5%. Ako se po jutru dan poznaje, bice ozbiljno crvenilo danas. Samo mi nije jasno ko bi zeleo u ovakvoj situaciji da ima investicionu nekretninu 🙂 Ja sam od pre koji mesec prestao da dajem bilo kakve ponude za kupovinu nekretnine.

Vrh