Šta je novo?

Cene nekretnina

Deluje mi da su to cene novogradnji verovatno, jer se secam ko juce da je jedan kolega negde 2014 kupio tada novogradnju za 1400 i nesto i da smo komentarisali da je "jaka cena" ali dobar stan. Takodje, mislim da je pad bio vise nagao nego na grafiku, vec su 2010 stanovi bili prilicno jeftiniji, ovde deluje da je opipljiv pad dosao tek 2012
Upravo tako, ali kada nekome danas ukažeš da dobar stan u novogradnji košta 4k eur+PDV, niko više ne kaže "jaka cena", već "nisu normalni"

Ова крива је прилично ублажена, амплитуде осцилације су биле много веће. Поуздано знам за НС, за БГ не могу да тврдим, да су 2005-2005 цене квадрата за староградњу биле од 650 (већи станови) до 800 (мањи), на добрим локацијама (Лимани, Ж. станица). Ни центар није био скупљи, јер тамо су баш старе зграде већином пре 2. св. рата. Онда су цене расле и стајале на високом нивоу све до 2011-2012, где се староградња кретала и до 1500 за мање станове, а новограднја (Парк Сити на Лиману 3) је ишла до 2000 Еур. У току 2015. и 2016. је било ваљда најбоље време за куповину, доста тога у понуди, староградња у центру, али добра, не јако стара, мој колега купио за 900 Е, двособан 60м2. У том периоду се у Парк Ситију могло наћи за 1200 по м2. Дакле, осцилације су биле много веће, овај дијаграм је дебело омашио реално стање, рекао бих.
Potpisujem. Tako je bilo. Plus sto su jedno oglasene i realizovane cene. Realizovanih cena po oglasima nema. Mnogo je velika razlika.

Upravo tako, ali kada nekome danas ukažeš da dobar stan u novogradnji košta 4k eur+PDV, niko više ne kaže "jaka cena", već "nisu normalni"
Ne mogu da verujem da ću napisati na tvoj post...... bravo 👏. Jaka cena bi danas verovatno bila oko 3500-3600 sa PDV-om. 20% manje u startu.

Dokle cemo da se cudimo da se kupuje za kes. Nasi gastosi posalju godisnje 5 milijardi.
Plus mutna voda u Srbiji pa ti vidi baki.
Mene vise brine sto je sve manje dece a sve vise ljudi sa po 10, 20 , 30 stanova.
Kada prekipi,doci ce do pucanja svega. Mozes ti da zidas vilu i sa 10 metara visokom ogradom ali kad ti vecina postane gladna kao vuk dzaba sve.
Dajem max 10god da sve ode dodjavola.

Pricao juce sa vodoinstalaterom oko neke popravke. Kaze mi da mu se zale u prodavnicama gde kupuje materijal da je opao promet.

To znaci da ce se stabilizovati pa mozda i pasti cene rada. Desilo se u IT, zasto ne bi i kod vodoinstalatera bar kod renoviranja. Za urgentne popravke ne verujem.
A ako padne potraznja za materijalom mora i tu stagnacija ako ne pad cene.

Inace vidim u marketu Sunce neke popuste na gomilu proizvoda iako njih niko nije bojkotovao.

Cini mi se da smo upravo ovih meseci dosli do pika. Kao onomad 2008. u par meseci de sve prokrenulo od septembra do novembra.
Pa to balon puca ...
Hvala ti na info

Da li je te 2010 ili 2012 godine neko rekao da su cene male i da su stanovi jeftini ?
Mićo, pogledaj malo poruke na ovom forumu u period u od 2010-2015 ne da niko nije govorio da su cene niske i da je "sada trenutak za kupovinu", već je sentiment bio kao i mnogo puta viđen do sada- "ovaj pad je simboličan, za šest meseci do godinu dana balon puca". Tako su mnogi čekajući tu priliku 15 godina kasnije i dalje bez stana....

Nece vise nikada biti zemunske kapije 1300e kvadrat. Ja nisam strucnjak, opet ponavljam, ali ne vidim scenario da padnu cene, pa cak i u slucaju recesije.
Mislim da je nase trziste nekretnina imuno i na recesiju, jer ga sacica ljudi odrzava takvim kakav jeste.

Eto ljudi pre 2 godine placali u Zemunu oko 2000e kvadrat i tada su svi mislili da kupuju na vrhuncu i da su se mozda zeznuli. Kad ono medjutim, sad 2500. Nema stajanja.
Izvini....pa ni 1300 nije bilo tada jeftino...kao ni 3000 sada...ko čeka taj i dočeka i pametuje ovde na forumu..Samo Vi čekajte

Mićo, pogledaj malo poruke na ovom forumu u period u od 2010-2015 ne da niko nije govorio da su cene niske i da je "sada trenutak za kupovinu", već je sentiment bio kao i mnogo puta viđen do sada- "ovaj pad je simboličan, za šest meseci do godinu dana balon puca". Tako su mnogi čekajući tu priliku 15 godina kasnije i dalje bez stana....
Upravo to i pišem...uvek je skupo i uvek ceš naci izgovor za cekanje....
Kupuješ kad imaš novca...bilo šta ...od auta do stana... Zagrizeš i trpi

Potpisujem. Tako je bilo. Plus sto su jedno oglasene i realizovane cene. Realizovanih cena po oglasima nema. Mnogo je velika razlika.
Заборавих да додатно појачам своју тврдњу - продавао сам и куповао у тим периодима, а и чланови моје шире породице, тако да причам управо о реализованим ценама.

Poslednja izmena:
Dokle cemo da se cudimo da se kupuje za kes. Nasi gastosi posalju godisnje 5 milijardi.
Plus mutna voda u Srbiji pa ti vidi baki.
Mene vise brine sto je sve manje dece a sve vise ljudi sa po 10, 20 , 30 stanova.
Kada prekipi,doci ce do pucanja svega. Mozes ti da zidas vilu i sa 10 metara visokom ogradom ali kad ti vecina postane gladna kao vuk dzaba sve.
Dajem max 10god da sve ode dodjavola.
Da i kad pukne ..sta onda ?

Treba da pitaš za savet pravog stručnjaka sa iskustvom na ovoj temi

Ljudi nece da prihvate da im uletis sa ucescem manjim od 20%, o tome se radi.
Jer verovatno zele neku kaparu da stave da ako te odbiju ostane im to barem, a sa kaparom od par % od stana nece da se bakcu verovatno jer rizikuju da izgube kes kupca u tom periodu dok tebe cekaju.

Vrh