Šta je novo?

Cene nekretnina

Globalizacija je u krizi definitivno. Imali smo probni test tokom Kovida i videlo se kuda sve to ide. Nova era dolazi. Šteta što smo mi odlučili da je giter blok i malter vrhunac uspeha i razvoja. To će nam se obiti o glavu
Meni deluje da se polako vraćamo na to ko šta ima. Mi smo nažalost mnogo toga rasprodali (i nastavljamo) i mnogo grana ugušili jer se "ne isplati". Uvezeš npr poljoprivredni proizvod koji Nemačka subvencioniše sa 60%. Njima se isplati jer je to neka esencijalna proizvodnja bez koje ne može da opstane zemlja u teškim vremenima.
Zabraniš GMO kod nas a uvoziš meso od stoke koja je bila hranjena sa GMO. Kod nas smanjiš subvencije jer se ne isplati. Primera imamo beskonačno.
Prodaš rudnik zlata jer ti se "ne isplati" kad postoji tendencija porasta cene zlata. Najveći trošak prerade je struja koju sam proizvodiš ali se "ne isplati".

Koga zanima racunam koliko danas kosta renoviranje starogradnje, ali apsolutno sve, od sive faze (rusenje vise zidova, pravljenje jednog novog, stolarija, novi radijatori i izmestanje cevi, gipsarski, molerski radovi, elektro i vodovodne instalacije, keramika kuhinja, kupatilo i terasa, podovi) pa sa sve namestajem i belom tehnikom, doduse da kazemo neka srednja klasa klasa pristup: oko 700e po m2. Sve to bez arhitekte i preduzimaca uz moje licno cimanje da pravim rendere, prikupljam ponude i uvodim majstore. Majstori su prilicno haoticni u ponudama, bukvalno na tri ponude za isti posao dodju razlike od 50-150% vise pa se covek moze fino zeznuti ako nije u materiji i ne uzima vise istih. Iako mi je delovalo kao mnogo jasno mi je sto je mislim filip01 pricao da sa arhitektom i preduzimacima danas moze lagano da ispadne 1000e/m2 full renoviranje od nule.
То је тачно 2х скупље него што је мене изашло, а при том мали стан, 39м2 у НС - 350 по квадрату (писао сам о томе овде, у новембру). Додуше, без беле технике и намештаја, али са кухињским елементима и свим осталим радовима које си набројао, буквално од сиве фазе. Чак је унутрашња столарија (собна и терасна врата) ппуно дрво, остало је неки стандард, под је таркет паркет, и слично. Добро, имао сам среће са мајсторима, али мислим да не би смело да изађе више од 500 Е за неко стандардно али квалитетно сређивање.
Едит: наравно, уз претпостављено твоје ангажовање (идејни пројекат, налажење и организација мајстора, надзор,...).

Poslednja izmena:
Citam malopre post na redditu naseg napacenog brata iz Beograda.
Zali se kako se ne moze naci barem 30m2 za 450 EUR u BGu, zeleo bi Vracar ili lux lokaciju na NBGD, Zemun je predaleko za zivot.

27 godina, ustedeo 30,000 EUR i dosao da kuka sto nema na Vracaru jeftin stan da se iznajmi a nema ni nista da se kupi sa 150k eur

E zivote napaceni.

pa dobro meni to nije cudno, da budem iskren, pogotovo je rodom iz bga i zna kako su se kretale cene.
pre rusa, kirije su bile realno bagatela. i to je prvi feedback svih stranaca koji su doseljivali ovde.
i onda kada ti 90% bude jedno, ti se na to naviknes i imas ta ocekivanja jbg

То је тачно 2х скупље него што је мене изашло, а при том мали стан, 39м2 у НС - 350 по квадрату (писао сам о томе овде, у новембру). Додуше, без беле технике и намештаја, али са кухињским елементима и свим осталим радовима које си набројао, буквално од сиве фазе. Чак је унутрашња столарија (собна и терасна врата) ппуно дрво, остало је неки стандард, под је таркет паркет, и слично. Добро, имао сам среће са мајсторима, али мислим да не би смело да изађе више од 500 Е за неко стандардно али квалитетно сређивање.
Mene je sada izašlo 440eur/m2 a nisam ni sve od nabrojanog odradio, opisivao sam ranije šta sam sve radio, na neki način komplet renoviranje ali bez kompletne stolarije(nego sredjivanje kompletno sredjivanje postojeće)i u dve sobe se hoblovao stari parket umesto skidanja i stavljanja novog. Stan je 55m2 plus terasa od 5-6m2 koja se takodje sredjivala.
Nije arhitekta bio uključen u cenu i nije pravljen render i Izvodjač je sam iznosio i premestao namestaj i bacao stare stvari(ok i to je naplatio), bukvalno kljuc u ruke i pomagao oko svega i rešenja i niko od nas nije učestvovao osim odabira pločica i biranja od 2-3 rešenja ono koje nam se svidja..Izrada kuhinje i kupovinu nameštaja i bele tehnike ne računam u ovu cenu.
Zbog nabrojanog slobodno mogu da kažem da se vrlo lako dodje preko 500eur/m2 da se dovede do izgleda neke novogradnje u koju se useljavaš.
Dodati onda sredjivanje novogradnje, da kažem kvalitetno da se stvarno može reći luksuzan stan za ozbiljnije rentanje i kvalitetno je po meni još nekih 360eur pre 2 god bilo, sada neka računam 400-450eur.
Tako da dodjem do računice za mene sa svim pouzdanim ljudima gde nemam potrebe za prevelikim angažovanjem izadje oko 850-900eur/m2 ako se uzima izvorni stan koji treba da se pretvori za luks izdavanje po najvišoj kiriji ili da bude ozbiljniji stan na dan.
Ima mnogo još troškova koje ljudi ne računaju prilikom kompletnog renoviranja, kao na primer mogući privremeni plaćeni boravak dok se izvode radovi.

Mene je sada izašlo 440eur/m2 a nisam ni sve od nabrojanog odradio, opisivao sam ranije šta sam sve radio, na neki način komplet renoviranje ali bez kompletne stolarije(nego sredjivanje kompletno sredjivanje postojeće)i u dve sobe se hoblovao stari parket umesto skidanja i stavljanja novog. Stan je 55m2 plus terasa od 5-6m2 koja se takodje sredjivala.
Nije arhitekta bio uključen u cenu i nije pravljen render i Izvodjač je sam iznosio i premestao namestaj i bacao stare stvari(ok i to je naplatio), bukvalno kljuc u ruke i pomagao oko svega i rešenja i niko od nas nije učestvovao osim odabira pločica i biranja od 2-3 rešenja ono koje nam se svidja..Izrada kuhinje i kupovinu nameštaja i bele tehnike ne računam u ovu cenu.
Zbog nabrojanog slobodno mogu da kažem da se vrlo lako dodje preko 500eur/m2 da se dovede do izgleda neke novogradnje u koju se useljavaš.
Dodati onda sredjivanje novogradnje, da kažem kvalitetno da se stvarno može reći luksuzan stan za ozbiljnije rentanje i kvalitetno je po meni još nekih 360eur pre 2 god bilo, sada neka računam 400-450eur.
Tako da dodjem do računice za mene sa svim pouzdanim ljudima gde nemam potrebe za prevelikim angažovanjem izadje oko 850-900eur/m2 ako se uzima izvorni stan koji treba da se pretvori za luks izdavanje po najvišoj kiriji ili da bude ozbiljniji stan na dan.
Ima mnogo još troškova koje ljudi ne računaju prilikom kompletnog renoviranja, kao na primer mogući privremeni plaćeni boravak dok se izvode radovi.

Не спорим да је тако, али не причамо о истим стварима. Ти си избегао архитекту, али си нашао извођача "кључ у руке". Ја нисам, ја сам сам тражио појединачне мајсторе и договарао посао. Осим тога, сам сам куповао све осим потрошног материјала за рад мастора, оно што представља већу ставку: купатилску опрему, плочице, санитарије, паркет, па чак и неке ситнице које имају више везе са естетиком, а мање са ценом. Дакле, у том смислу сам уштедео јер ми се мајстори нису "уграђивали" у цену тих скупљих ставки, а многе сам нашао и на снижењима.
Ја не видим смисао у навођењу цене намештаја и апарата и њихово рачунање у реновирање стана. Мислим да је првенствени смисао процене трошкова реновирања поређење са ценом новоградње. У новоградњи не добијаш намештај и апарате, него најчешће кухињске елементе и клима уређај. И ја сам то узео у рачуницу да бих добио цену довођења у ниво неке стандардне/боље новоградње, при чему код соственог реновирања имаш више слободе да то све буде по твом личном укусу и идејама, што такође има значајну вредност.

Poslednja izmena:

Seneši i Milić Đoković - gde ćeš dalje.
Seneši je za pola godine izrekao sva mišljenja ovog sveta. Nešto će i da ubode valjda.

Seneši i Milić Đoković - gde ćeš dalje.
Seneši je za pola godine izrekao sva mišljenja ovog sveta. Nešto će i da ubode valjda.

Đoković po običaju laže i obmanjuje. Cene su padale u kontinuitetu 2009-2015 zbirno preko 20% nominalno.

Pricao juce sa vodoinstalaterom oko neke popravke. Kaze mi da mu se zale u prodavnicama gde kupuje materijal da je opao promet.

To znaci da ce se stabilizovati pa mozda i pasti cene rada. Desilo se u IT, zasto ne bi i kod vodoinstalatera bar kod renoviranja. Za urgentne popravke ne verujem.
A ako padne potraznja za materijalom mora i tu stagnacija ako ne pad cene.

Inace vidim u marketu Sunce neke popuste na gomilu proizvoda iako njih niko nije bojkotovao.

Cini mi se da smo upravo ovih meseci dosli do pika. Kao onomad 2008. u par meseci de sve prokrenulo od septembra do novembra.

Ja mogu da dodam da je moja firma odlučila da otpusti oko 20% radne snage jer više ne možemo da zaradimo koliko smo mogli. Mada mi vučemo taj problem još od COVID-a. Imam neki osećaj u stomaku da smo na pragu recesije, još sve ovo što USA radi sa tarifama mi baš ne miriše na dobro.

Ok 20% u dinarima. Nekretnine se kupuju isključivo za devize.
Koliko u evrima? 🙂

U evrima i govorim

nekretnine.jpg

Evo ga info iz agencije za nekretnine da su u poslednjih mesec i kusur dana imali 10 odustajanja od kupovine stana. Maltene su proverili papire itd, ostao notar i ljudi su odustali.
Isto tako povlace se stanovi iz oglasa. Cekaju ljudi da vide kako ce se stvari odigrati pa da vezuju transakcije - prodaja - kupovina sa manje rizika.

Ok, ovo je grafik kompletnog tržišta u Beogradu pa je više uravnotežen. Starogradnja je u centralnim opštinama je pala u evrima za skoro 40%. Tako mi je nešto u sećanju.
Možeš li da izoluješ samo delove grada?

Ovaj grafik sam povukao sa portala gradnja, ne znam da li postoje detaljniji podaci... Mislim da registar cena tada nije postojao, nego su informacije izvlačene na neki drugi način.

Ovaj grafik sam povukao sa portala gradnja, ne znam da li postoje detaljniji podaci... Mislim da registar cena tada nije postojao, nego su informacije izvlačene na neki drugi način.
Nešto mi nije reprezentativan iskreno. Mnogo smanjuje ekstreme zbog jeftinijih lokacija. Jeftinije nekretnine ne mogu imati toliku promenu.
Evo ga info iz agencije za nekretnine da su u poslednjih mesec i kusur dana imali 10 odustajanja od kupovine stana. Maltene su proverili papire itd, ostao notar i ljudi su odustali.
Isto tako povlace se stanovi iz oglasa. Cekaju ljudi da vide kako ce se stvari odigrati pa da vezuju transakcije - prodaja - kupovina sa manje rizika.
Chiki, što je najgore..... ima da štucne tržište par meseci, cene neće dole. E onda magija 1% kredita i rast jeftinijih nekretnina koje će vezanim prodajama pokušati da održe skuplje nekretnine. Kad se smanje 1% krediti a nema novog novca to je to. Na tako nešto mi liči.

Nešto mi nije reprezentativan iskreno. Mnogo smanjuje ekstreme zbog jeftinijih lokacija. Jeftinije nekretnine ne mogu imati toliku promenu.

Chiki, što je najgore..... ima da štucne tržište par meseci, cene neće dole. E onda magija 1% kredita i rast jeftinijih nekretnina koje će vezanim prodajama pokušati da održe skuplje nekretnine. Kad se smanje 1% krediti a nema novog novca to je to. Na tako nešto mi liči.

Slazem se. Mislim da su ta odustajanja i povlacenje oglasa znak da ljudi cekaju da vide gde ce trziste. Ili gore ili dole. Oba scenarija su moguca i rekao bi rast na gore je moguc ako krene neka inflacija ali se to nece desiti iz meseca u mesec. Treba da se vidi kako ce ova prica oko trgovinskog rata da se razvije, pa onda EU - investicije u vojsku, zaduzivanje Nemacke itd

Ова крива је прилично ублажена, амплитуде осцилације су биле много веће. Поуздано знам за НС, за БГ не могу да тврдим, да су 2005-2005 цене квадрата за староградњу биле од 650 (већи станови) до 800 (мањи), на добрим локацијама (Лимани, Ж. станица). Ни центар није био скупљи, јер тамо су баш старе зграде већином пре 2. св. рата. Онда су цене расле и стајале на високом нивоу све до 2011-2012, где се староградња кретала и до 1500 за мање станове, а новограднја (Парк Сити на Лиману 3) је ишла до 2000 Еур. У току 2015. и 2016. је било ваљда најбоље време за куповину, доста тога у понуди, староградња у центру, али добра, не јако стара, мој колега купио за 900 Е, двособан 60м2. У том периоду се у Парк Ситију могло наћи за 1200 по м2. Дакле, осцилације су биле много веће, овај дијаграм је дебело омашио реално стање, рекао бих.

Deluje mi da su to cene novogradnji verovatno, jer se secam ko juce da je jedan kolega negde 2014 kupio tada novogradnju za 1400 i nesto i da smo komentarisali da je "jaka cena" ali dobar stan. Takodje, mislim da je pad bio vise nagao nego na grafiku, vec su 2010 stanovi bili prilicno jeftiniji, ovde deluje da je opipljiv pad dosao tek 2012

Nece vise nikada biti zemunske kapije 1300e kvadrat. Ja nisam strucnjak, opet ponavljam, ali ne vidim scenario da padnu cene, pa cak i u slucaju recesije.
Mislim da je nase trziste nekretnina imuno i na recesiju, jer ga sacica ljudi odrzava takvim kakav jeste.

Eto ljudi pre 2 godine placali u Zemunu oko 2000e kvadrat i tada su svi mislili da kupuju na vrhuncu i da su se mozda zeznuli. Kad ono medjutim, sad Zemun 2500. Nema stajanja.

Vrh