Šta je novo?

Cene nekretnina

Tako što je nebitan.

Koliko će stanovnika živeti u Srbiji 2030, 2050 ili 2100, zavisi od broja rođenih 2025 (recimo nekih 80%) i od imigracije (recimo 19%). Od broja umrlih zavisi možda 1% i to za 2030 i to samo u delu ako se produži životni vek pa neko ne umre 2028 već 2035. Za 2050 taj podatak je nebitan.

I da, broj umrlih je povezan sa kovidom, još nismo došli na brojke iz 2019. i ranije. Talas umiranja baby boomera se nije nego je tek počeo, jer su baby boomeri generacija do 60 i neke, za Srbiju možemo reći zaključno sa 1960. Ti ljudi tek sad odlaze u penziju.

To da li će ili neće stanovništvo opadati sporije ili brže je predviđanje za budućnost. Prošlost (poslednjih 10 godina) kaže da se pad ubrzava.

Bron rodjenih ije izmedju 1950 i 1960 pao za celih 20k godisnje, a fertilitet je vec otisao ispod 2.1 (vise je pao za tih 10 godina nego od 1960. do danas).

Dakle, ne moze se nikako reci da talas umiranja baby boomera tek pocinje jer je najbrojnija njihova kohorta uveliko u 70im, sto je kod nas prosecan sivotni vek.

Iz tabele se lako moze videti da su i 2023. i 2024. dobro ispod 2019. tako da ni to nije tacno.

Ponavljam, to ukombinovano sa povecanim fertilitetom i boljim migracionim saldom znaci sporiji a ne brzi pad stanovnistva.

Kada se gleda uticaj na trziste nekretnina, danasnji rodjeni ce na to trziste poceti masovnije da izlaze tamo negde 2050. a do tad ko zna sta moze sve da se dogodi i kakvi ce trendovi vladati.

Sa tabele se moze videti i da broj rodjenih kod nas pada vec 75 godina a ukupnog stanovnistva vec 35, znaci nikakav novi fenomen, pa nismo jos propali niti su stanovi jeftini.

Bron rodjenih ije izmedju 1950 i 1960 pao za celih 20k godisnje, a fertilitet je vec otisao ispod 2.1 (vise je pao za tih 10 godina nego od 1960. do danas).

Dakle, ne moze se nikako reci da talas umiranja baby boomera tek pocinje jer je najbrojnija njihova kohorta uveliko u 70im, sto je kod nas prosecan sivotni vek.

Iz tabele se lako moze videti da su i 2023. i 2024. dobro ispod 2019. tako da ni to nije tacno.

Ponavljam, to ukombinovano sa povecanim fertilitetom i boljim migracionim saldom znaci sporiji a ne brzi pad stanovnistva.

Kada se gleda uticaj na trziste nekretnina, danasnji rodjeni ce na to trziste poceti masovnije da izlaze tamo negde 2050. a do tad ko zna sta moze sve da se dogodi i kakvi ce trendovi vladati.

Sa tabele se moze videti i da broj rodjenih kod nas pada vec 75 godina a ukupnog stanovnistva vec 35, znaci nikakav novi fenomen, pa nismo jos propali niti su stanovi jeftini.
Demografski kolaps se dešava pa makar trajao i 70 godina. To što nije još uvek doveo do kolapsa cena nekretnina ne znači da neće dovesti u budućnosti (iako Sinđelić to nije ni naveo u svom postu).
Broj umrlih u 2023 i 2024. nije u vezi sa tim što je baby boom generacija umrla nego sa brojevima iz 2020, 2021, 2022 (korona). Tada je umrlo dosta više ljudi od uobičajenog proseka i ti ljudi što su tada umrli (povećana smrtnost u kovidu, od kovida nebitno je) su ljudi koji bi umrli u narednih 10-15 godina. To je nekih 50000 ljudi (oni ne bi živeli u nedogled). I to je zašto je broj umrlih pao ispod 100k u poslednje dve godine, i isto tako zašto je taj podatak nebitan.

I fertilitet ne raste blago, kao što si napisao u svom originalnom postu, već opada.

Demografski kolaps se dešava pa makar trajao i 70 godina. To što nije još uvek doveo do kolapsa cena nekretnina ne znači da neće dovesti u budućnosti (iako Sinđelić to nije ni naveo u svom postu).
Broj umrlih u 2023 i 2024. nije u vezi sa tim što je baby boom generacija umrla nego sa brojevima iz 2020, 2021, 2022 (korona). Tada je umrlo dosta više ljudi od uobičajenog proseka i ti ljudi što su tada umrli (povećana smrtnost u kovidu, od kovida nebitno je) su ljudi koji bi umrli u narednih 10-15 godina. To je nekih 50000 ljudi (oni ne bi živeli u nedogled). I to je zašto je broj umrlih pao ispod 100k u poslednje dve godine, i isto tako zašto je taj podatak nebitan.

I fertilitet ne raste blago, kao što si napisao u svom originalnom postu, već opada.
Bezveze se trudiš. Sada kreće ubedjivanje da je smanjenje stanovništva tamo negde u ostatku Srbije a da će Beograd da raste (a ne raste 10 godina već ali nema veze). Da ima više od 2-2.2 miliona ali se to kao ne vidi na popisu. Posle toga kreće ubedjivanje da Rusi ostaju ovde zauvek......a oni samo čekaju da mogu da naplate svoj rad iz neke druge zemlje.
Mortalitet 50-60k godišnje. Emigracija oko 40k godišnje. Da zaokružimo na 100k.
Ako kojim slučajem ostane nepromenjen broj stanovnika to će biti favela za 10-15 godina. Mi možemo da privučemo samo najsiromašnije kandidate (robove) za život ovde.
I tako je za 10-15 godina zamenjeno stanovništvo. A bogataši pobegli na periferiju🙂

50-ih godina ukupna stopa fertiliteta je bila oko 3.55 deteta po ženi, što je rekord (na Kosovu je recimo bilo nešto tipa 7 deteta po ženi). Ali već tada fertilitet kreće da opada naglo, prvo u razvijenijim delovima Srbije, pa onda i u visokofertilnim područjima poput Kosova. Ovaj trend se stabilno nastavljao kroz 60-te do 90-ih, kada je pao sa nekih 2,58 do 2,08, kako navode. Znači za te tri decenije pad je bio značajno manji nego u periodu od 1950-1959.
Od 90-ih do danas imamo pad do 1.6 deteta po ženi...
Neto stopa reprodukcije je svakako pala ispod nivoa potrebnog za zamenu generacija, te svaka sledeća generacija jednostavno neće biti brojčano jednaka prethodnoj. Demografski starimo, ali priča ne treba da poprima fatalistički diskurs odmah, videćemo šta će biti u budućnosti.

Ali moraš priznati da se i pored svega što je bilo, krediti se , hajde da ne kažem baš kapom i šapom, ali ipak uzimaju

Ne moze se nikako reci da broj umrlih nije u vezi sa tim sto baby boom generacija umire, jer je upravo to generacija koja cini veliku vecinu umrlih. To sto je neki deo ljudi prerano umro zbog covida isto vrlo verovatno ima uticaj sada, ali ne mozes nikako tvrditi da je to jedini razlog.

Fertilitet je 2024 i 2023 bio na najvisem nivou od 1997. ne znam kako se onda moze reci da opada (i prethodne godine su u proseku vise od perioda 2005-2015 npr). Sve to stoji u tabeli, ne znam zasto moram ovo da pisem uopste.

50-ih godina ukupna stopa fertiliteta je bila oko 3.55 deteta po ženi, što je rekord (na Kosovu je recimo bilo nešto tipa 7 deteta po ženi). Ali već tada fertilitet kreće da opada naglo, prvo u razvijenijim delovima Srbije, pa onda i u visokofertilnim područjima poput Kosova. Ovaj trend se stabilno nastavljao kroz 60-te do 90-ih, kada je pao sa nekih 2,58 do 2,08, kako navode. Znači za te tri decenije pad je bio značajno manji nego u periodu od 1950-1959.
Od 90-ih do danas imamo pad do 1.6 deteta po ženi...
Neto stopa reprodukcije je svakako pala ispod nivoa potrebnog za zamenu generacija, te svaka sledeća generacija jednostavno neće biti brojčano jednaka prethodnoj. Demografski starimo, ali priča ne treba da poprima fatalistički diskurs odmah, videćemo šta će biti u budućnosti.
Ne znam gde gledas te podatke ali mi smo ispod 2 fertiliteta pali jos '64. pocetkom 1990. je bilo 1.71 znaci samo za 0.1 vise nego 2024.

ali mi smo ispod 2 fertiliteta pali jos '64. pocetkom
Ja nisam video taj podatak (moji izvori su pretežno akademski radovi), ali sad vidim da je na Wikipedii navedeno drugačije. Verovatno je pitanje metodologije računanja, a za Wikipediu ne mogu da vidim na osnovu čega je izračunata (bruto stopa nataliteta? ukupna stopa koja uzima u obzir sve godine ženskog reproduktivnog života?)

Poslednja izmena:
Ljudi pad od preko 7% rodjenih u prva dva meseca je KOLAPS epskih razmera.
Ne znam kada se to dogodilo ranije.
Nama je stopa pada broja rodjenih oko 1-2% godisnje zadnjih decenija - osim kada je bila promena metodologije, pa se nisu racunale bebe rodjene u inostranstvu. .
Ne znam da li su podaci potpuni/tacni, jer ako je ovo tacno to znaci da cemo imati oko 55.000 rodjenih beba ove godine.

Broj rodjenih beba i njegovo kretanje je pokazatelj stanja u drustvu - koliko su ljudi optimisticni, koliko veruju u buducnost, koliko su ekonomski stabilni itd...niko nece da radja decu da mu odrastaju u prnjama. Sve se to odrazava i na potraznju nekretnina i buduce tendencije kretanja cena.
Stanove uglavnom kupuju mladi bracni parovi i porodice.

Broj stanovnika države je jedan od 200 faktora koji utiču na cenu nekretnina u BG. Pritom, rekao bih, nije ni u top 20 najrelevantnijih.
In the context of simultaneous population growth and shrinkage, China's housing prices are showing a trend of regional differentiation, which poses serious challenges to healthy development of the real estate market (Li & Li, 2023). While the rapid urbanization process in some cities accelerates with population growth, continuing to drive up housing prices, some shrinking cities like Hegang, Fuxin, and Shuangyashan are experiencing the phenomenon of housing being sold at a "cabbage price". For the average working-class individual, housing prices in first and second-tier cities are now unaffordable (Hao & Liu, 2022). However, there is insufficient discussion of housing prices in counties. In practice, counties serve as important nodes for the benign interaction and coordinated development of large, medium, and small cities within regional urban systems (H. Zhang, Chen, & Liang, 2022). From an academic perspective, counties have a manageable scale to study population shrinkage and an in-depth direction to research housing prices (Zhou et al., 2021). Studies have shown that the vast majority of Chinese counties are experiencing varying degrees of population outflow. Against this backdrop, the key question arises of whether the housing market is affected by population outflow (Chen et al., 2022). Housing prices in counties can intuitively reflect the operating conditions of the housing market, whose health and stability serves a dual purpose of improving people's livelihoods and promoting sustainable development of shrinking counties (S. H. Zhang, Chen, & Liang, 2022). Therefore, the mechanism through which population shrinkage affects housing prices at the county level urgently needs researchers' attention.

Broj rodjenih beba i njegovo kretanje je pokazatelj stanja u drustvu - koliko su ljudi optimisticni, koliko veruju u buducnost, koliko su ekonomski stabilni itd...niko nece da radja decu da mu odrastaju u prnjama. Sve se to odrazava i na potraznju nekretnina i buduce tendencije kretanja cena.

Najviše dece rađaju zemlje gde su uslovi za život najgori. Deca nemaju veze sa optimizmom, već sa cenom odgoja. U razvijenim zemljama je cena odgoja enormna, jer dete ne ulazi u radni proces do srednjih dvadesetih godina, dok u nerazvijenim zemljama deca počinju da rade jako rano na zemlji ili u proizvodnji.

Preferiranje komfora svih uz zensku emancipaciju na nivo deluzije a sve začinjeno medijima i sredstvima informisanja i sebičlukom pojedinaca uz rastuće troškove odgajanja i života, fin. nestabilnost pojedinaca, pesimizmom uz sunovrat institucija hoćeš da kažeš 🙂.

Ljudi pad od preko 7% rodjenih u prva dva meseca je KOLAPS epskih razmera.
Ne znam kada se to dogodilo ranije.
Nama je stopa pada broja rodjenih oko 1-2% godisnje zadnjih decenija - osim kada je bila promena metodologije, pa se nisu racunale bebe rodjene u inostranstvu. .
Ne znam da li su podaci potpuni/tacni, jer ako je ovo tacno to znaci da cemo imati oko 55.000 rodjenih beba ove godine.

Mislim da previse zakljucaka ekstrapoliras iz samo dva meseca podataka.

Ne moze se nikako reci da broj umrlih nije u vezi sa tim sto baby boom generacija umire, jer je upravo to generacija koja cini veliku vecinu umrlih. To sto je neki deo ljudi prerano umro zbog covida isto vrlo verovatno ima uticaj sada, ali ne mozes nikako tvrditi da je to jedini razlog.

Fertilitet je 2024 i 2023 bio na najvisem nivou od 1997. ne znam kako se onda moze reci da opada (i prethodne godine su u proseku vise od perioda 2005-2015 npr). Sve to stoji u tabeli, ne znam zasto moram ovo da pisem uopste.
Slucajne varijacije u fertilitetu ne daju pravu sliku. Nisam ispratio celu diskusiju, pa ne znam na koji izvor za fertilitet se pozivate, ali da li je 1,4 ili 1,6 ne menja bitno cinjenicu ako je u pitanju privremena oscilacija, pa cak i u dugom roku nema znacajniji uticaj jer je baza sve manja, tj. sve manji broj ljudi zasniva porodice. Dzabe poraste fertilitet sa 10% ako ti se populacija smanji 20%, pa umesto da 100 parova ima 140 dece sad imas 80 parova sa 128 dece. Mislim, plus je ako fertilitet zaista raste, ali cinjenica jeste da broj zivorodjenih konstantno opada, za 20-ak godina smo dosli od 80k na 60k novorodjenih svake godine, pad broja novorodjenih za 25% za samo 20-ak godina. Ovim tempom cemo imati max 45k rodjenih godisnje 2050. Ali dobro, spasice nas Pakistanci, Indusi, Bangladesani, Afrikanci,...

1743505368765.png

Ovo je baš, baš uprošćeno viđenje jednog daleko kompleksnijeg fenomena.

Jeste uprošćeno, i ima mnogo društvenih faktora koji idu protiv rađanja dece pored ekonomskih.

Ipak mislim da je veliki teret danas na radno sposobnom stanovništvu, jer se od njih očekuje da finansiraju i ogroman broj penzionera, i da izdržavaju decu do 25. godine. Naravno da će natalitet da pati kada je investicija u odgoj ogromna (ne samo novca, nego i truda i vremena). Koliko nuklearna porodica ima kapaciteta za odgoj, jedno do dva deteta najviše uz odricanje i žrtvu.

Da ne dužim dalje, imamo i temu za ovo, ali ne mislim da cena nekretnina ima mnogo veze sa priraštajem. Koren problema je sistemski.

Jeste uprošćeno, i ima mnogo društvenih faktora koji idu protiv rađanja dece pored ekonomskih.

Ipak mislim da je veliki teret danas na radno sposobnom stanovništvu, jer se od njih očekuje da finansiraju i ogroman broj penzionera, i da izdržavaju decu do 25. godine. Naravno da će natalitet da pati kada je investicija u odgoj ogromna (ne samo novca, nego i truda i vremena). Koliko nuklearna porodica ima kapaciteta za odgoj, jedno do dva deteta najviše uz odricanje i žrtvu.

Da ne dužim dalje, imamo i temu za ovo, ali ne mislim da cena nekretnina ima mnogo veze sa priraštajem. Koren problema je sistemski.

Da bi imao decu moraš obezbediti resurs za to. Da bi obezbedio resurs najčešće (do skoro, sad i ostali mogu da zarade) moraš da završiš fakultet. Nakon završetka fakulteta i ulaska u profesiju, ljudi su spremni za porodicu početkom 30ih. Do tad je već prošlo 10-15 godina reproduktivnog doba.

Zato se ranije udaje/ženi po selima nego u gradu. Ko ostaje na selu počinje da radi posle srednje škole.

Najveći teret za radno sposobno stanovništvo je stan. 60ih 70ih je porodica mogla da živi od jede plate i da majka brine o deci. Danas jedna plata ide na kiriju/kredit za stan. Majka mora da radi. Žene to ne mogu da podnesu, tj. mogu do 1-2 deteta u proseku.

Što se nekretnina tiče, ta deca su budući kupci/rentijeri. Ako nema dece danas, nema kupaca/rentijera sutra. Samo što to sutra u našem slučaju znači 30-40 godina.

Vrh