Pa i ja pricam za zivot. Ako ti je to jedina vrednija stvar u koju ulazes, a jeste ako kupujes za zivot, onda uvek treba izabrati stan u Bg. Kuca tek kad si dovoljno finansijski osiguran. Jer nikad ne znas kad ti mogu zatrebati pare i sta zivot nosi. Ja cu kucu praviti tek ako zaradim za nju.
Sve zavisi od osobe do osobe.
Jeste likvidniji si sa stanovima u centru grada, zato toliko i koštaju.
Ali u predgradju koje će se razvijati i gde će se širiti BG i NS, morao bih da napravim neku računucu i primer gde se sveukupno više zaradi kroz 15god, nisam siguran ko bi bio u prednosti.
Razlika je u tome jer se živi u nekoj skromno izgradjenoj kući(ukoliko je planirana njena prodaja u budućnosti vredeće plac a ne kuća) u predgradju za razliku od centra grada, koja se i dalje smatra kod većine višom klasom ili prestižom.
Dok ja na primer uopšte tako ne gledam.
Evo primer iz ličnog iskustva koji sam opisivao ovde.
Čovek otkupio pre 12 god plac od mog rodjaka nadomak NS-a 19a, za 38k eura. Prodao ga pre nekih 1.5god za 280k.
Izbegao i porez na dobit, računao sam zaradio je više nego što je čitav život zaradio od plate i verovatno što će dobiti od penzije.
Hteo da otkupi i od moje porodice naš deo placa pa ja nisam dao.
Tada se to smatralo neko katastrofa zemljište neuredjeno, predgradje preko mosta itd...
Otprilike su tada bile 30k garsonjere u NS-u.
Nama je nudio 23k, trebali smo tada da dodamo 7k za garsonjeru, koja sada vredi 70k.
Prodajom placa sam dobio 140k.
Da sam učestvovao u gradnji to jest dao plac za kvadrate dobio bih 140m2 koji vrede sada oko 1800eur/m2 = 252k
Ali da slažem se da je najlakše i bez mnogo truda uzeti stan u centru koji dobija na vrednosti i koji se lako izdaje, za ove ostale navedene kombinacije je potrebno mnogo više znanja, truda, cimanja itd...
Pri tome si uvek siguran sa stanom u centru za razliku od procene širenja grada i gradnje to jeste.