Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako balon nije pukao posle ovog poslednjeg inflatornog ludila, ne znam kad će da pukne iskreno.

Ljudi mogu da pričaju da nije normalno, ali ovo baš dugo traje i ne izgleda kao da će se zaustaviti.

Ne znam da li treba da budem ekonomista da bih zaključio da jedini način da padnu cene jeste da nas zvekne neka nova SEKA.
Pa to kažem, ajde da se ne radujemo neobuzdanom rastu jer će nam se obiti o glavu kad tad.
Pasce cena ako EU izglasa da upucaju 800 milijardi u vojsku.
Ako to bude odosmo svi u ....
Pises ovo dok ti samo na ovoj stranici odgovaraju tri coveka koji su se registrovali 2024, jedan 2023. A ti si dosao davne 2022, kada je sve bilo dosta ozbiljnije lol.

I prvi put cujem da se ovde na temi svi samo slazemo, nisam imao takav utisak. Ja dobio 5 banova za slaganje izgleda.
Ova tema traje 15 godina a za zadnje 2 godine je stvoreno 80% sadržaja.I ovima što ne mogu da izdrže a da ne pišu 10 komentara dnevno će dosaditi .Doći će neki drugi treći.Samo konstatujem očigledno

Diskusija je jedno, prenos informacija sa terena takodje, iskustva u kupovini znata vredne i zato sam ovde.

Ali 5 likova da simpuje i jedni dugima da lajkuju komentare nekih pseudo analiza, subjektivnih procena i nekog dugorazrednog humora nije korisno.
To stvarno nije poenta ovog foruma.
Pa to bi podrazumevalo da imas konstantan priliv novih clanova u ovu temu pa da svi ucestvuju u takvoj raspravi.
Beobuild je ipak prilicno nisa i malo ljudi zna za njega a jos manje komentarise ovde. A i ljudi koji komentarisu uglavnom to rade jer im je zanimljivo, jer ljudi koji kupuju ili su kupili pa jedno 90% njih odmah napusti forum.

Ja sam diskutovao iz iskustva do trenutka kad sam uzeo stan prosle godine, sad mogu da diskutujem samo ono sto procitam i moje subjektivno misljenje, trajektoriju EURIBORa, izvestaje sa cenenekretnina i koje ponude banke nude za kredite + trenutna desavanja. Sa terenom sam zavrsio za sada.

Mislim da samo precenjujes kolicinu ljudi koje interesuju da pricaju ovde o stvarima koje spominjes jer smo jos pre jedno 200 stranica skapirali da ima mozda 5 ljudi ovde koji traze za zivot nekretninu u ovoj temi.

A onda ostaje samo drugorazredni humor (jer za prvorazredni nemam para, kriza jbg) pored toga.

Ja sam do skoro placao 370 eura stan u centru Zarkova, 58 kvadrata, 2 spavace sobe, skroz ok sredjen, to smo bas dobro prosli supruga i ja, al smo se ipak vratili sada kod mojih dok nam se ne zavrsi stan, ne mozemo da ustedimo dok placamo tih 370 plus racune
Kod mene je situacija da moram u roku od nedelju dana da uzmem i to u većini slučajeva na neviđeno stan, to jest ne vidim ga uživo.
Većinu vlasnika ni ne upoznam uživo, potpišemo Ugovor o zakupu i to je to.
Potragu za tim nekretninama uglavno odradim preko interneta, obavimo 1-2 telefonska poziva i ukupno potrošim aktivnih sat do dva vremena na to.
U takvim okolnostima zaključujem koliki mi budzet ode na to, kao što sam i napisao.
Vi ste odlično prošli po meni, ali situacija se razlikuje jer poznajete okolinu i imate prednost što se toga tiče.
Kao što se i kod kupovine stana baš razlikuje cena tako je i kod izdavanja i mnogo faktora tu ulazi u obzir. Lokacija, struktura, održavanost stana/zgrade, sredjenost, mikrolokacija, vlasnik stana itd...

Ponude kredita ERSTE banke:

Do 20 godina, zeleni kredit

Screenshot 2025-03-07 at 17.36.42.png

Standardna ponuda, 4.15% prve 3 godine pa posle promenljiva:

Screenshot 2025-03-07 at 17.45.04.png

Mislim da su ovo nove ponude / novi uslovi, svakako kome je kredit blizu maks opterecenja plate cilj mu je sto nize u startu da je rata.

Ako balon nije pukao posle ovog poslednjeg inflatornog ludila, ne znam kad će da pukne iskreno.

Ljudi mogu da pričaju da nije normalno, ali ovo baš dugo traje i ne izgleda kao da će se zaustaviti.

Ne znam da li treba da budem ekonomista da bih zaključio da jedini način da padnu cene jeste da nas zvekne neka nova SEKA.
Ja sam takodje digao ruke od Bg, samo sto sam jos veci pesimista. Ja misli da, kao sto ovaj rast nije mogao da bude usled normalnih ekonomskih faktora, tako nas ni SEKA ne bi odvukla u pad :rolleyes: Jedino temeljna promena sistema i zaustavljanje ves/kes masinje za pranje. Al ni tome se vise ne nadam.

Ja ne znam ko je tebi dao te vremenske odrednice od jedne godine i te termine stagnacija, normalizacija, pad, rast ali deluje mi da ih koristiti e kako vama dodje da bi imali neku fluidnu diskusiju pa ste se nešto kao složili.
Normalizacija bi trebala da se gleda u nekom širem vremenskom opsegu 2 5 10 godina a ne jedna godina.
Pa se uzme neki prosek pa se rasporedi taj procenat istorijski pa se onda odredi šta je normalno šta nije.
Jel ima da se javi neki ekonomista ili ste svi ovde neki ''nisam završio al sam čitao na netu''

Ja ne znam ko je tebi dao te vremenske odrednice od jedne godine i te termine stagnacija, normalizacija, pad, rast ali deluje mi da ih koristiti e kako vama dodje da bi imali neku fluidnu diskusiju pa ste se nešto kao složili.
Normalizacija bi trebala da se gleda u nekom širem vremenskom opsegu 2 5 10 godina a ne jedna godina.
Pa se uzme neki prosek pa se rasporedi taj procenat istorijski pa se onda odredi šta je normalno šta nije.
Jel ima da se javi neki ekonomista ili ste svi ovde neki ''nisam završio al sam čitao na netu''
Žena mi je završila ekonomski fakultet i to državni.
Ako treba poslaću administoru njenu diplomu 😂
Ako treba daće mi punomoć da mogu u njeno ime da govorim na ovom forumu 😂😂😂

Informisacu se i sam ovih meseci, ali me zanima ako neko ima iskustva:

Kako banke racunaju ako se aplicira za kredit sa solidarnim duznikom (takozvani zirant), i koliko to pomaze u dobijanju stambenog kredita?
Npr ako bih ja hteo da budem solidarni duznik devojci da bi uzela neku garsonjeru da se izdaje da li se gleda onda spojena kreditna sposobnost oboje ili se kreditna sposobnost tu ne uvecava uopste? Isto pitanje ako je solidarni duznik uzi clan porodice (otac npr).

Nesto smo razmisljali koliko bi bilo moguce da se uzme neka garsonjera ili jednosoban stan u novogradnji za iznajmljivanje a da joj banka ne pravi problem sto nema visoku platu ili sto je zaposlena na odredjeno u firmi. Znam da je za supruznike moguce udruzivanje kreditne sposobnosti ali nismo se jos uzeli 😂
Solidarnom duzniku se smanjuje kreditna sposobnost za ceo iznos kredita, a ne za polovinu, ukoliko dele kredit. Ukoliko sutra npr budete zeleli da uzmete kredit za auto, u kreditnom birou bi se videlo kao da imate 2 kredita u celosti, ne jedan vas, i pola iznosa drugog. Ako vam to ne predstavlja problem, moze.
Za zaposlenje, mislim da bi trazili da bude na neodredjeno, nisam jos cula da moze drugacije.

Neće ako 800 milijardi bude iz štampe ili kako su eufemistićki govorili primarne emisije, QE itd.
Ako to počnu da ostvaruju da se 800 milijardi potroši u vojsku onda ne samo da će nekretnine da još više poskupe zbog obezvređivanja novca već će da poskupe i zbog potencijalnog rata u Evropi a onda će većina, barem gastarbajtera, da svi pohitaju kući. Ako su Rusi imali pritisak na nektretnine šta će tek onda ovaj talas da uradi!

Ako to počnu da ostvaruju da se 800 milijardi potroši u vojsku onda ne samo da će nekretnine da još više poskupe zbog obezvređivanja novca već će da poskupe i zbog potencijalnog rata u Evropi a onda će većina, barem gastarbajtera, da svi pohitaju kući. Ako su Rusi imali pritisak na nektretnine šta će tek onda ovaj talas da uradi!
Pa nasi gastosi vec kupuju u Srb i to je pocelo jos od korone. Sve zavisi koliki ce to biti novac u periodu vremena. Postoji tacka na grafiku posle koje vise nekretnine ne prate inflaciju u novcu vec ljudi pocinju da gledaju da menjaju za nesto drugo - tipa zlato i slicno.
750 milijardi stimulusa je EU upucala tokom kovida. Sad se prica o 800 milijardi ali samo u vojsku.
Ne znam kako ce se to odraziti na ekonomiju. Neki kazu da bi inflacija mogla postati dvocifrena.
Ako tako nesto pretpostavimo, mislim da ce se cena nekretnina definisati u zlatu a na dan isplate ce se obracunavati RSD ili EUR i obavljati transakcija gde ce prodavac odmah bezati u zlato.
U takvim vremenima, promet ce dosta opasti.
Realno, nekretnine su sigurno najvise usisale sav taj visak novca i taj nacin pomogle da se inflacija stabilizuje. Da li ce i sledeci put nekretnine biti "usisivac" uskoro cemo saznati :)

Decembar:
Generalni rast prometa +30% u odnosu na proslu godinu.
NBGD novogradnja +122% ugovora, promet +136%, celokupni broj ugovora +28%, celokupni promet +47% (brojke u odnosu na DEC 2023).

Znaci da ljudi su odustali od ideje da ce cene pasti, kupuje se i sakom i kapom koliko vidim.
Cene kvadrata najvece ikada, broj ugovora i promet na maksimumu u poslednjih 12 meseci.

fokusirajuci se na brojeve, namerno ili ne, opet ste zaboravili da se zapitate ko su ljudi koji kupuju šakom i kapom.

pitanje za eksperte: da li ova lica i firme učestvuju na tržištu nekretnina, u kojoj meri?

bonus pitanje za baš prave ekonomiste i eksperte: koliki generalni rast prometa u odnosu na prošlu godinu su imale navedene firme i lica?

https://nova.rs/vesti/biznis/otkriv...zaradio-duplo-vise-novca-nego-sto-se-mislilo/

https://www.krik.rs/skaj-poruke-borba-u-novosadskom-sns-u-oko-novca-i-naklonosti-andreja-vucica/

za one baš baš prave akademike i intelektualce sa ove teme: dokle mislite da će to biti tako?

i kakav je osećaj mrsomuditi po internetima i seiriti nad svojih 300e od rente dok nastavnici vaše dece nisu primili platu, a 'normalno' tržište oduzima ljudima živote?

Malo sam se odaljio od nekretnina pošto sam kupio stan pre 5 godina. Drugarica traži da kupi stan, ona je iz Novog Sada, dosad je iznajmljivala ali smučilo joj se više da se raspravlja sa gazdama. Frapiralo me kada mi je rekla koliko traže z stan na potezu oko Bogoslovije, Karaburme i Zvezdare (tu joj odgovara zbog posla). 2K za prizemlje u starogradnji? Previše, cene su otišle u nebo. Razmišlja da kupi stan u Novom Sadu da ga iznajmljuje i da tako plaća stanarinu ovde do penzije, a onda da se presele u NS.

Da li je neko ispratio ovaj zakon o kreditima za mlade, da li ce biti omogucena prevremena otplata bez penala?

fokusirajuci se na brojeve, namerno ili ne, opet ste zaboravili da se zapitate ko su ljudi koji kupuju šakom i kapom.

pitanje za eksperte: da li ova lica i firme učestvuju na tržištu nekretnina, u kojoj meri?

bonus pitanje za baš prave ekonomiste i eksperte: koliki generalni rast prometa u odnosu na prošlu godinu su imale navedene firme i lica?

https://nova.rs/vesti/biznis/otkriv...zaradio-duplo-vise-novca-nego-sto-se-mislilo/

https://www.krik.rs/skaj-poruke-borba-u-novosadskom-sns-u-oko-novca-i-naklonosti-andreja-vucica/

za one baš baš prave akademike i intelektualce sa ove teme: dokle mislite da će to biti tako?

i kakav je osećaj mrsomuditi po internetima i seiriti nad svojih 300e od rente dok nastavnici vaše dece nisu primili platu, a 'normalno' tržište oduzima ljudima živote?
Nisu sigurno svi kriminalci hteo ti to da prihvatis ili ne.

Ja izlazim na proteste i podrzavam studente i nastavnike, ne znam kakve to veze ima sa zakljucima na osnovu brojeva rgza.

Ako padnu cene super, brze cu kupiti drugi stan 🙂

Sedim sad u kafiću i pored mene se neki lik jada: skup mi je stan, ali imam parking, to ti je k'o pola kirije sad. I svi potvrđuju, zatim počinju da pričaju o investicijama u parking mesta.
I ja im priđem i kažem: fina vam je ta priča, ali bi bilo mnogo svrsishodnije da je podelite na Beobuildu. I pružim im...
Neću dalje 😂😂😂 Uživajte u lepom danu!! 🌼🐝🌻🌷❣️

Ja izlazim na proteste i podrzavam studente i nastavnike, ne znam kakve to veze ima sa zakljucima na osnovu brojeva rgza.

nisu sigurno svi, ali to i dalje ne daje odgovor na pitanja

ako ne znas kakve veze ima situacija u zemlji sa brojevima rgza, onda nije ni cudo sto ti je sve super

samo pazi kad budu super padale cene da super ne padne i neka terasa takvog stana nekom na glavu

do tad nastavite ovde da mrsomudite iz svojih novogradnji pored zemunskih karton naselja i tesite se da cete kirijicama od 300e da pokrijete nedostatak drzave

A zasto se ti kao neko ko je odrastao na periferiji, kao neko ko je, pretpostavljam, zahvaljujuci svom talentu, obrazovanju i trudu uspeo u svom poslu, kao mlad ima svoju firmu i nalazi se u samom vrhu po primanjima, i uprkos svemu tome kupuje stan na kredit na periferiji Novog Beograda u okruzenju koje izgleda kao Cernobilj, zasto se ti identifikujes sa onima koji "kupuju sakom i kapom" i ne pitaju za cenu? Ako ti sa svojim primanjima mozes da priustis stan tek na periferiji Novog Beograda, gde onda mislis da treba da zive oni koji nisu kao ti u top 10% ili top 1%? Da li je normalno da oni koji su u top 1% po primanjima mogu da priuste stanove u zonama grada koji su po lokaciji i distribuciji stanovnistva jedva prosek?

ako ne znas kakve veze ima situacija u zemlji sa brojevima rgza, onda nije ni cudo sto ti je sve super

samo pazi kad budu super padale cene da super ne padne i neka terasa takvog stana nekom na glavu

do tad nastavite ovde da mrsomudite iz svojih novogradnji pored zemunskih karton naselja i tesite se da cete kirijicama od 300e da pokrijete nedostatak drzave
Ala si me zbunio brale 🤣🤣🤣 pa gde nadje da mi diras jednog od mojih najboljih forumskih drugarića…

Ti ako čekaš pravnu državu da bi u Beogradu kupio stan, načekaćeš se.

A zasto se ti kao neko ko je odrastao na periferiji, kao neko ko je, pretpostavljam, zahvaljujuci svom talentu, obrazovanju i trudu uspeo u svom poslu, kao mlad ima svoju firmu i nalazi se u samom vrhu po primanjima, i uprkos svemu tome kupuje stan na kredit na periferiji Novog Beograda u okruzenju koje izgleda kao Cernobilj, zasto se ti identifikujes sa onima koji "kupuju sakom i kapom" i ne pitaju za cenu? Ako ti sa svojim primanjima mozes da priustis stan tek na periferiji Novog Beograda, gde onda mislis da treba da zive oni koji nisu kao ti u top 10% ili top 1%? Da li je normalno da oni koji su u top 1% po primanjima mogu da priuste stanove u zonama grada koji su po lokaciji i distribuciji stanovnistva jedva prosek?
Ja sam mogao da biram lokaciju, ne razumem zasto mislis da je moj odabir bio ogranicen icim. Da, uzimam kredit, za stan za koji dajem ucesce od preko 100 hiljada eur i planiram da otplatim za 6 godina buraz.

Ja sam samo ubedjen da lokacija ima potencijal a da cene nece smisleno padati u narednom periodu, u suprotnom je ne bih birao.

I suludo je misliti da se identifikujem sa njima, samo konstatujem na osnovu brojeva.

Isto ne razumem logiku gde neko misli da ja navijam da kvadrat bude sto skuplji, pa i ja zaradjujem svoje pare svojim radom a zelim jos nekretnina u buducnosti, valjda i meni odgovara da cene ne rastu ako mi je cilj da obezbedim jos nekretnina u narednim godinama... stan niti cu da izdajem niti cu da prodajem minimum 15 godina.

Ja sam samo bukvalno preneo moj utisak ali ocigledno neki ljudi ovde razmisljaju emotivno mnogo.

A za politicka misljenja i moja misljenja o drzavi mozes da iscitas moje komentare u relax sekciji u temi izbori i crna strana medalje, pa zakljuci da li ja mislim da zivimo u "zlatnom dobu".

Vrh