Šta je novo?

Cene nekretnina

Sve Sale ima svoju cenu, a naša je jako niska. Ipak raduje me što ćemo moći još dugo da se zadužujemo, briga me za našu decu, što će vraćati kredu.

Ako si vojna sila i svetski policajac pa opet ne možeš da se zadužuješ koliko hoćeš. Za male zemlje to tek važi. Pojede ti kamata privredni rast i upadaš u klopku. Stalno moraš još a nekada makro okolnosti to ne dozvoljavaju.
Evo bivša braća Hrvati. Dizali kredite, pumpali BDP, pravili puteve, dizali kredite, male putarine......i na kraju dali sve u koncesiju Kinezima. Nemaju pare da održavaju. Sad imaju najskuplje putarine. Ali dzabe ja to pričam čak i ovde. To je razlika da li si državnik ili gledaš svoju korist isključivo.

Da li politička (ne)stabilnost ima uticaja na cene nekretnina?

Bezbedan je i auto od 10k i od 50k ili što bi rekao jedan moj poznanik "moj auto je možda star ali je bezbedan". Lifestyle je potpuno nebitan za stanje duha sem onome koga pucaju kompleksi. Svako neka živi kako hoće, ko ima neka šmrče i belo ako mu se to uklapa u njegov lifestyle i čini ga srećnim. Kao što si rekao sve je individualno, a etiketiranje samo pokazuje koliko nekoga pucaju kompleksi jer jelte ima pa onda mora i da smrče ili da troši bar 100x više od trenutnog. Interesovanja su svakome različita. Gde ima tu se i prosipa...
Onaj koga pucaju kompleksi obično promoviše kurve, kokain i raskalašan život jer nema nikakvu suštinu. Ja govorim o potpuo suprotnim lifestyle vrednostima koje su u mom slučaju usmerene na kvalitet života u urbanoj sredini koja se ogleda u tome da težim da ne jedem lošu hranu iz Wolta, ali ne zbog cene već zato što cenim sopstveno zdravlje, da ne vozim auto u špicu po Beogradu ali ne da bih uštedeo na benzinu, već zato što vrednujem svoje vreme. Međutim, čovek koji ne zna sebi da ugodi pa makar seo i na kiselu vodu, jer mu je prva misao da za 290 dinara u prodavnici može da kupi 5 litara vode, neće znati ni da živi sa milionima, kao što si slikovito ilustrovao na primeru svog poznanika-slepca.

"trenutna politička kriza, naročito ukoliko se produži, uticati na pad stranih direktnih investicija, priliva od turista, ali i ukupnog privrednog rasta. Osim toga, upitno je i usvajanje zakona u vezi sa izložbom EXPO 2027 i kreditima za mlade. "

"Jedino što očekuje jeste da će se aktivnosti u okviru izložbe EXPO nastaviti, jer su, kako kaže, sredstva za taj projekat uglavnom obezbeđena preko zajmova."

Sve može da stane ali trošenje novca iz kredita nikako 😂

A da ne zaboravimo i ..... NIS

U USA je poznat fenomen da se manje prodaju kuće pred izbore, iako je kod njih politička stabilnost mnogo veća.

Kod nas bih očekivao slično, da kupci možda odlože kupovinu, ali i prodavci prodaju dok ne vide kako će da se rasplete politička situacija.

Ne znam ljudi.....meni cela ova situacija smrducka:

Предузеће „ЕКСПО 2027“ д.о.о. Београд саопштило је данас да је председник скупштине овог предузећа Бојан Раичевић поднео оставку на ту функцију.

Izgleda da je nestabilnost veća nego što smo mislili.

Sad ce da ne bude izglasan zakon za kredite jer boze moj, pala vlada, imamo bitnije stavke da radimo a i videli su da se studenti nisu upecali na tu pricu.
A EXPO je mrtva prica ako Vucko padne, bukvalno besplatni politicki poeni ko god obori taj projekat.

Ne znam ljudi.....meni cela ova situacija smrducka:

Предузеће „ЕКСПО 2027“ д.о.о. Београд саопштило је данас да је председник скупштине овог предузећа Бојан Раичевић поднео оставку на ту функцију.

Izgleda da je nestabilnost veća nego što smo mislili.

Predsednik istog preduzeca i clan izvrsnog odbora dunav osiguranja, kada li samo stignu sve te obaveze da pozavrsavaju :D

Ne bi me čudilo da se potroše pare od kredita a da expo ostane nezvršen. Navodno internet kaže da debelo kasne. 6+ meseci sa tendencijom rasta. Zato su verovatno angažovali dodatno ljude a troškovi rastu eksponencijalno.
Ko zna šta će biti. Kurs evra će nam reći.

Ne bi me čudilo da se potroše pare od kredita a da expo ostane nezvršen. Navodno internet kaže da debelo kasne. 6+ meseci sa tendencijom rasta. Zato su verovatno angažovali dodatno ljude a troškovi rastu eksponencijalno.
Ko zna šta će biti. Kurs evra će nam reći.
Meni je vec sumnjivo bilo sto su na pocektu godine emitovali 4x vecu kolicinu obveznica, to nikako ne zvuci kao stabilnost i plan vec frka i brzanje jer nije sigurno da ce do kraja godine moci da emituju ostatak.

Ali ali ali kako onda da bratija na vlasti uzme milione evra na konto privatizacije obale

Bolje da se pravimo da se radi o strateškoj odluci da sajam ne treba da bude u centru grada, a ne o masovnom lopovluku
Da vidis kad sam bio na sastanku sa jednim covekom koji je trebao da mi sredi neki posao, covek se preko noci obogatio, krenuo sa drzavom tj sa Vucicem da saradjuje, ja ga pitam, kolko je ukrao Vucic, samo da bi moja majka cula, posto je ona ubedjena da je on posten, kaze nije mnogo, oko milijardu, al bata Andrej je uzeo mnogo vise, Andrej je tata na kradju, a Vucko je samo glavni manipulator

Što se tiče vlasti, neće ih niko smeniti, i neće se smanjiti investicije zbog ove situacije. Vlast će otići sama, kada završi započeto i kada ne bude bilo para za penzije. Ipak meni je bitniji post za K.P. lokacije na kom se nalazi izvorište vode Petka koji je promenio vlasnika.

A EXPO je mrtva prica ako Vucko padne, bukvalno besplatni politicki poeni ko god obori taj projekat.
Ne bih rekao da će neko da obori taj projekat, po meni bi to bio jako loš potez.
Već je dosta uloženo, pa razni penali koji trebaju da se onda isplaćuju, pa i predstavljanje Srbije onda u lošem svetlu, sebe bi onda nekako izolovali još više.
Kontrola troškova i rebalans u izgradnji ok, ali obustava projekta ne.

Pa i nije dosta uloženo. Još uvek su u početnoj fazi gradnje, tek se izlivaju temelji itd. Fotografije koje je kačio Igor pokazuju da je to još uvek jedna velika livada sa malo betona.

Obustava projekta možda, trebalo bi da se objektivno analizira koliko bi takav projekat doneo zemlji. Ako je kalkulacija da bismo završili u minusu, ja bih ga bez problema obustavio. U ovom gradu ima 50 bitnijih prioriteta od Ekspo projekta, da je ta milijarda uložena u infrastrukturu umesto u stadion i hale na njivi, bilo bi nam svima mnogo bolje.

Onaj koga pucaju kompleksi obično promoviše kurve, kokain i raskalašan život jer nema nikakvu suštinu. Ja govorim o potpuo suprotnim lifestyle vrednostima koje su u mom slučaju usmerene na kvalitet života u urbanoj sredini koja se ogleda u tome da težim da ne jedem lošu hranu iz Wolta, ali ne zbog cene već zato što cenim sopstveno zdravlje, da ne vozim auto u špicu po Beogradu ali ne da bih uštedeo na benzinu, već zato što vrednujem svoje vreme. Međutim, čovek koji ne zna sebi da ugodi pa makar seo i na kiselu vodu, jer mu je prva misao da za 290 dinara u prodavnici može da kupi 5 litara vode, neće znati ni da živi sa milionima, kao što si slikovito ilustrovao na primeru svog poznanika-slepca.
Udara ljubomora a :) Em ima vise od tebe em vozi skuplji auto, a verujem da ide i na skuplja putovanja. Covek jednostavno trosi na ono sto mu se svidja. To sto se to tebi ne svidja je tvoj problem. Ionako si vise puta pokazao koliko volis da imas vise od drugih, pa cak i vise puta naglasavao kako radis za desetine hiljada evra na nekom forumu, neko bi rekao kompleksi :) neko belo neko forum. Slepci su samo oni koji to ne vide te u svojoj laznoj skromnosti pokusavaju sebe da predstave kao bitne velicine i kako oni uzivaju u zivotu, kao sto je po tebi svako ko ima primanja manja od 3000e slepac koji ne zivi normalnim zivotom. KOliko ne razumes napisano videlo se iz ranijih postova pa i sada, nigde nisam napisao da covek ne zeli da sedne i popije vodu u kaficu, eto prepar meseci sedeli na picu, on platio :) nego ne seda sam, dok ti verovatno sam pijes kafu i kiselu.

Pa i nije dosta uloženo. Još uvek su u početnoj fazi gradnje, tek se izlivaju temelji itd. Fotografije koje je kačio Igor pokazuju da je to još uvek jedna velika livada sa malo betona.

Obustava projekta možda, trebalo bi da se objektivno analizira koliko bi takav projekat doneo zemlji. Ako je kalkulacija da bismo završili u minusu, ja bih ga bez problema obustavio. U ovom gradu ima 50 bitnijih prioriteta od Ekspo projekta, da je ta milijarda uložena u infrastrukturu umesto u stadion i hale na njivi, bilo bi nam svima mnogo bolje.
U dosta izgradnje se Izvodjačima radova daje neki procentualno deo u avans(30%), koji se onda odbija mesečnim situacijama kako napreduju radovi.
Ovako bi celokupni avansi bili zadržani kod Izvodjača radova ili ukoliko nisu dobili avans onda će im svakako biti ozbiljni penali plaćeni za prekid posla zbog obustave projekta.
Podignuti su stubovi prosli put kada sam prolazio, kupovina zemljišta, zemljani radi, temelji, stubovi, razne poručene i plaćene stvari i materijal koji se napravio za Expo je odradjen ili plaćeno da se odradi.
Penali ili stavka za neorganizaciju takvog dogadjaja pretpostavljam da postoje, još pogotovo ako smo dobili kredite na osnovu održavanja EXPA.
Studiju opravdanosti i analizu je baš teško sada odraditi i mislim nemoguće, jer projekat mora da se radi i ne može da se stopira dok traje ta analiza na koju misliš. Ta analiza bi trajala poprilično dugo.

Što se tiče vlasti, neće ih niko smeniti, i neće se smanjiti investicije zbog ove situacije. Vlast će otići sama, kada završi započeto i kada ne bude bilo para za penzije. Ipak meni je bitniji post za K.P. lokacije na kom se nalazi izvorište vode Petka koji je promenio vlasnika.
Savo.....ne smanjuju se investicije zbog vlasti nego zbog makro okolnosti.
Mi sad imamo pored političke krize i energetsku krizu koju moramo da rešimo (NIS). I to vrlo brzo ma ko bio na vlasti.
Da neće biti za penzije....to teško. Samo će se malo više štampati rsd a deviza će biti manje.....i tako.....nemamo više fiksni kurs.
U principu biće dosta stvari koje ćemo morati rešiti......

Investiramo u razno, jer dobijamo kredite i to upravo zbog vlasti, inače su sami rekli da možda od marta neće biti za penzije dovoljno. Energetske krize neće biti, već samo poskupljenja nafte, a potom i gasa.

Vrh