Šta je novo?

Cene nekretnina

Mene učili upotrebu malih i velikih slova...imena ...naziva...ma svega po malo..
Nekima dali internet a ni pravopis ne znaju....
Ps...Miča kupuje..greši ili ne ali kupuje...a Vi puknite

Ja sam samo prepisao onako kako si ti napisao na forumu, ko sam ja da stavljam veliko slovo kad ti sebi nisi. :sesir: pozdrav mičo (vel'ko M)

Postoji služba za to kojoj sam se obrađao svojevremeno i to je dovelo do nekih rezultata. Zvao sam komunalnu pa su me uputili.

Ni blizu kao onda. Ja ne sporim da su političari danas zaštićeni, samo rasčinjavam iluzije o prošlosti. Da smo imali institucije i odgovornost u SFRJ, nešto od toga bi ostalo i danas.

Ne znam šta su bili po zanimanju, znam da su bila organizovana isključenja struje po grupama, kvote koliko možeš da potrošiš struje (vrlo nepravedno određene) a sada toga nema. Tadašnja struka je dovela do toga da stanovništvo nema struju. Koje god škole da su završili.

Sasvim je nebitno šta je neko bio po zanimanju ako nije imao integritet i dozvolio je da za sve bude okrivljen kontrolor (zbog koga su kolege pretile štrajkom a imao je podršku i kontrolora iz V. B.) a svakako kontrolor nije svoljom voljom radio tri smene za redom. To danas ni pumpadžije nemaju, a kamoli kontrolori.
Isključenja struje su bila 80-tih. Do toga je došlo jer smo morali da vraćamo dugove koji su suludo trošeni 70-tih. Nije se zategao kaiš kada je kriza krenula nego su dizali kredite. Napumpali su dug za par godina i nismo mogli da se oporavimo nikako (svaka sličnost sa današnjim dogadjajima je slučajna). E zbog toga smo imali i visoku inflaciju tada iz koje nismo mogli da se izvadimo.
Fly away

Poslednja izmena:
Da, ali seljaci su bili ogromna većina stanovništva i ceo poredak je dobrim delom počivao na pravima stečenim rođenjem koji je crkva opravdavala.

Kapitalizam je doveo do toga da se obični ljudi obogate i obrazuju i uvide da su sposobniji i pametniji od aristokrata čiji je jedini kvalitet bio u kojoj su se porodici rodili.

Čak i u XIX veku su po Evropi postojali običaji tipa da moraš da skineš šešir da pozdraviš svog feudalnog gospodara i slično, što je ljude izluđivalo.

U protestantizmu se cenio rad kao suprotnost feudalcima izjelicama plodova tuđeg rada.
Da malo ne idealizujemo kapitalizam. Bilo je neko istraživanje pre 5+ godina koje sam čitao. O poreklu bogatstva francuskih porodica. 80% današnjih bogatih porodica u francuskoj vuče svoje bogatstvo još iz srednjeg veka.

Isključenja struje su bila 80-tih. Do toga je došlo jer smo morali da vraćamo dugove koji su suludo trošeni 70-tih. Nije se zategao kaiš kada je kriza krenula nego su dizali kredite. Napumpali su dug za par godina i nismo mogli da se oporavimo nikako (svaka sličnost sa današnjim dogadjajima je slučajna). E zbog toga smo imali i visoku inflaciju tada.
Fly away
Isključenja struje su bila i kad su bili protesti protiv Slobe 2000, neposredno pred 5 oktobar? :)

Da malo ne idealizujemo kapitalizam. Bilo je neko istraživanje pre 5+ godina koje sam čitao. O poreklu bogatstva francuskih porodica. 80% današnjih bogatih porodica u francuskoj vuče svoje bogatstvo još iz srednjeg veka.
80% bogatih porodica u Srbiji nije bilo bogato pre 10 godina. Da budemo precizniji pre 30, jer se 90ih jedan deo ljudi okoristio o tadasnju situaciju

EDIT: +1 za Nemoč jer većina nas nije u tih 80% pa čekamo taj balon 🎈

Da, ali seljaci su bili ogromna većina stanovništva i ceo poredak je dobrim delom počivao na pravima stečenim rođenjem koji je crkva opravdavala.

Kapitalizam je doveo do toga da se obični ljudi obogate i obrazuju i uvide da su sposobniji i pametniji od aristokrata čiji je jedini kvalitet bio u kojoj su se porodici rodili.

Čak i u XIX veku su po Evropi postojali običaji tipa da moraš da skineš šešir da pozdraviš svog feudalnog gospodara i slično, što je ljude izluđivalo.

U protestantizmu se cenio rad kao suprotnost feudalcima izjelicama plodova tuđeg rada.

Мало скрећеш са почетне своје тезе - да је капитализам увео средњу класу, а да је марксизам уништио то, јер нас враћа у феудализам. Ја бих рекао да је досад увек било различитих салежа/класа, али да ће неолиберални технолошки глобализам по први пут да уништи све економске класе, односно да их сведе на прекаријат и малу, никад мању групу најбогатијих.

Isključenja struje su bila 80-tih. Do toga je došlo jer smo morali da vraćamo dugove koji su suludo trošeni 70-tih. Nije se zategao kaiš kada je kriza krenula nego su dizali kredite. Napumpali su dug za par godina i nismo mogli da se oporavimo nikako (svaka sličnost sa današnjim dogadjajima je slučajna). E zbog toga smo imali i visoku inflaciju tada iz koje nismo mogli da se izvadimo.
Fly away
Razlika je u tome što je tada dugove nelikvidne privrede, koja nije imala bog zna šta da izveze, preuzela država.

Sada je privreda u privatnim/stranim rukama, proizvodi i izvozi za jako velikim pokrićem uvoza u odnosu na SFRJ, i većina privrede posluje sa dobitkom a u SFRJ je poslovala sa gubitkom.

Glavna razlika je da prioritet tadašnje privrede nije bila dobit, a sada jeste, tako da je poređenje besmisleno.

Kod nas može dođi do velike krize samo ako nam kriza dođe iz inostranstva, što je svakako moguće.

Međutim, ako kriza izazove pad cena stanova, oni će biti jednako nedostupni običnom čoveku kao i sada.

Inflatorna kriza bi bila još gora stvar.

Razlika je u tome što je tada dugove nelikvidne privrede, koja nije imala bog zna šta da izveze, preuzela država.

Sada je privreda u privatnim/stranim rukama, proizvodi i izvozi za jako velikim pokrićem uvoza u odnosu na SFRJ, i većina privrede posluje sa dobitkom a u SFRJ je poslovala sa gubitkom.

Glavna razlika je da prioritet tadašnje privrede nije bila dobit, a sada jeste, tako da je poređenje besmisleno.

Kod nas može dođi do velike krize samo ako nam kriza dođe iz inostranstva, što je svakako moguće.

Međutim, ako kriza izazove pad cena stanova, oni će biti jednako nedostupni običnom čoveku kao i sada.

Inflatorna kriza bi bila još gora stvar.
Dobro. Ne može da se sve poredi 1/1 ali važan je obrazac ponašanja.
Mi u Srbiji smo već u inflatornoj krizi samo nam to još niko nije rekao.
Današnjih 4% je isto kao 10% pre par godina. Kumulativna inflacija.

Ово су изјаве достојне сваког бота, било вучићевске или ђиласовске провенијенције. Ништа од овога што си навео није тачно, али вероватно нема смисла да ти понудим контрааргументе, а и није тема овог форума.
Рећи ћу само ово: СФРЈ је градила бране, хидроцентрале и остале индустријске и грађевинске објекте по свету (нјавише Азија и Африка), који су и данас у функцији, производила је и тенк и подморницу и авион, и возове и локомотиве и аутобусе и тракторе и аутомобиле, са све домаћим моторима и осталим деловима. Технолошки заостатак је био прилично мали, заостатак у ефикасности и ефективности нешто већи (у оидносу на Запад). Ми смо сада као држава по укупном знању, способностима и организацији далеко од тог периода.
Дуг наш садашњи је далеко већи и процентуално спрам БДП (тада се узимао у обзир други, прецизнији параметар - бруто индустријски производ), а такође имајући у виду вредност саме привреде и домаћих ресурса (који су сада добрим делом распродати.

Ja što pogledah ovih nekoliko glavnih milijardera, sve ima veze sa poslednjih 100-200 godina.

Najbogatija žena na svetu je unuka osnivača Loreala, koji je sam osnovao kompaniju i bio je hemičar koji je proizvodio farbe za kosu i od tog početka je napravio svetsku firmu.

Znači, neko je na bazi ssvog talenta i znanja i koristi drugima napravio bogatstvo, a nije morao da otima teritorije od drugih kao u feudalizmu.

Današnjih 4% je isto kao 10% pre par godina. Kumulativna inflacija.

Sve vise mislim da pricas nepovezano samo da bi zvucao pametno.

Inflacija je uvek kumulativna.

To sto su se apsolutni iznosi u dinarima / eur povecali zbog perioda od 2 godine COVIDa i stampe pa sad 4% pomera apsolutnh cenu kao 10% pre 5 godina, pa za 10 godina onda mozes da kazes da je 4% isto tada sto i 20% pre 15 godina, ne vidim svrhu takvog rezonovanja.

Pazi tek ovo, ljudi u 1950 kupili kucu za 50 hiljada a danas vredi 3 miliona, kakva li je to tek kumulativna inflacija 😍

Sve vise mislim da pricas nepovezano samo da bi zvucao pametno.

Inflacija je uvek kumulativna.

To sto su se apsolutni iznosi u dinarima / eur povecali zbog perioda od 2 godine COVIDa i stampe pa sad 4% pomera apsolutnh cenu kao 10% pre 5 godina, pa za 10 godina onda mozes da kazes da je 4% isto tada sto i 20% pre 15 godina, ne vidim svrhu takvog rezonovanja.

Pazi tek ovo, ljudi u 1950 kupili kucu za 50 hiljada a danas vredi 3 miliona, kakva li je to tek kumulativna inflacija 😍
Ja sam napisao da pošto je ova naša zemlja tj oni koji rukovode njom hteli preko uvozne inflacije da štrpnu i svoj deo kolača a da nadju izgovor da je sve to uvozna inflacija i da je sve to normalno da ćemo imati mnogo lepljiviju inflaciju nego na zapadu. Kapiš?

Evo. Hipotetički. Zanemariću skroz prethodnu inflaciju i neka 2025 bude bazna godina.
Austrija - cena m2 100e, inflacija 2%
Srbija - cena m2 100e, inflacija 4,5%
Za 5 godina od sad biće:
Austrija 110,4e, Srbija 124,6e

Pritom, ovde sam u potpunosti zanemario našu veću inflaciju u prethodnom periodu. Onda je drastično gora kalkulacija jer je kumulativni efekat mnogo gori.
Kapiš?

7-11 hiljada / m2
Verovatno najluksuzniji i najkvalitetniji projekat, sada gledam prezentaciju i ozbiljan sadržaj u sklopu kompleksa koji je planiran.Svaka čast na jednom ovakvom lepom projektu za BG.
Cena je na tom nivou, ako dobro vidim na sajtu dosta je i prodato stanova koji su pušteni u prodaju.
Ali wow oko milion za trosoban/četvorosoban stan 😂

Нешто бих још додао, ако дозволите, једно генерално запажање о перцепцији економског бољитка код већине дискутаната овде.
Ово време се пореди са неким прошлим највише по основу личног стандарда, комфора, уживања и личне потрошње. Ту смо наравно далеко бољи у односу на последње дане СФРЈ, али то не значи да нам је и економска база боља. Напротив, ако поредимо производњу, укупну снагу привреде, индустрије (не "индустрије" банкарства и осигурања, што је својеврсна новокомпонована будалаштина), ми смо далеко иза и оне Србије која је била део СФРЈ. Тада је фокус био на инфраструктури, енергетици, базичној индустрији, које немају директна утицај на личну потрошњу. Али је стварало предуслове за даљи опстанак и развој. Нама је сад буквално опстанак угрожен, уживамо и трошимо и уљуљкани смо као онај блесави племић из Чеховљевог Вишњика, који је раскућио имање због бомбона.

Vrh