Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa tu si negde ako računam 35k sredjivanje i opremanje i ne znam jel si imao povrat PDV-a. Treba uračunati i da kažem tekuće održavanje stana u tih 20god i zamenu uredjaja. Ali ok to je otprilike preko 4.5% ROI, da ne računamo porast cene stana u tih 20god i kirije.
Pri tome možeš staviti hipoteku na taj stan za dodatni ulaganje...
Al treba izdati stan te velicine za te pare, treba bas napucati sve, jer ima dosta sredjenih novogradnji koje stoje vece neko vreme na oglasima.

Ako izuzmemo BnV, West 65, stanove u samom centru, nije bas lako izvuci te pare za stan te velicine. Evo jednog primera, bas na toj lokaciji, 15ak kvadrata veci stan, nije novogradnja, al fino renoviran:

A ROI u sustini mnogo seta u zavisnosti sta smo pretpostavili, koliko ce kostati renoviranje, da l ima povrat pdv, da l ce biti 1000 ili 800 za izdavanje.

Ovo i za Kinu deluje puno...
Da. Fora je što se ne zaustavlja. Kina će tek imati probleme sa ovim modelom rasta.

Elem, da se vratimo na štednju i ekonomske predikcije. Ako ne grešim, priliv deviza usporava. Previše je deviza ušlo u zemlju.
Dodatno, država smanjuje likvidnost emitovanjem hartija gde 60% učestvuju domaći subjekati. Ono što može da se uradi je:
1. Fiskalna politika. Smanjenje fiskalnog deficita (nije slučaj jer su ukinuli ograničenja deficita do 2029 ako ne grešim). Pokušaj da dodatno opterete privredu. To nema prodju iskreno. Već je privreda u problemu a ovo će napraviti dodatne probleme.
2. Monetarna politika. 4-5% "zvanične" inflacije i dalja nesposobnost NBS da ostvari osnovni cilj a to je stabilnost cena. U situaciji kada nema priliva deviza u toj meri ne znam šta da kažem.
Vrlo je nezahvalno davati predikcije koliko će ovo još trajati ali mora da se zaustavi. Što se kasnije zaustavi biće gore iskreno. Ako treba da krene neka kriza, bolje je da krene što pre. Stopiraće ovo naše ludilo.
Već se sad vidi da ćemo imati problem sa servisiranjem dugova

Slažem se, zavisi individualno ROI i nije svima isti, tu dolazi i da kažem neko lično snalaženje i organizacija ulaganja oko opremanja i kasnijeg oglašavanja biranja stanara kao i odnosa sa njima.
Pretpostavljam da je uzeo dobru novogradnju i rekao je da će srediti stan, verujem da će biti bolje sredjen od ovih...
Neko oprema i useljava se u stan mnogo duže od drugih, pa i traži podstanare, dok neko odradi to mnogo brže, neko je alav i loš stanodavac pa zbog alavosti mu na kraju bude i manji ROI.
Ili opremiš sa jeftinim uredjajima stan koji se kvare itd...

Al treba izdati stan te velicine za te pare, treba bas napucati sve, jer ima dosta sredjenih novogradnji koje stoje vece neko vreme na oglasima.

Ako izuzmemo BnV, West 65, stanove u samom centru, nije bas lako izvuci te pare za stan te velicine. Evo jednog primera, bas na toj lokaciji, 15ak kvadrata veci stan, nije novogradnja, al fino renoviran:

A ROI u sustini mnogo seta u zavisnosti sta smo pretpostavili, koliko ce kostati renoviranje, da l ima povrat pdv, da l ce biti 1000 ili 800 za izdavanje.
Evo ja mogu da podelim svoje iskustvo.
Poenta nije novogradnja ili renovirana starogradnja, vec lokacija.
Na Lionu npr. u zgradama od crvene fasadne cigle ako se zaista lux renovira stan, izdajes ga za 12-15 EUR/m2 tipa u roku od juce bez obzira na velicinu. I to bez parking mesta.
Od momenta kad sam izbacio stan na trziste, imao sam 3 zakupca u roku od nedelju dana koji su bili odmah spremni da potpisu ugovor. Da napomenem da sam zbog zloupotreba od strane nasih drzavljana prihvatao kao zakupce iskljucivo strane drzavljane sa regularnom dozvolom boravka u Srbiji. Stan od 82 kvm po katastru, 84 kvm u realnosti, izdat za 1200 EUR.
Sto se tice ROI, obzirom da sam stan nasledio, a radovi bili 60k plus 20k za namestaj i opremanje uredjajima i detaljima, meni je tacno 18%. Potrebno je napomenuti da je cifra od 60k veoma visoka ali upotrebljeni materijali vrhunski (npr. parket od brazilskog oraha, fasadna stolarija aluminijum-drvo velikih formata, itd.) i obzirom na visinu i mali lift bilo je neophodno angazovanje krana i gomile fizikalaca vise puta sto povecava troskove. Takodje, u tu cifru su uracunati i odredjeni hidroizolacioni radovi na krovu posto je poslednji sprat.
Takav stan u losem stanju moze da se kupi za 230k, sto u konacnoj cifri izadje 310k. Ako se tako gleda ROI je onda 4.65%. Ako se malo ustedi na renoviranju a ipak odrzi LUX nivo, moze se stici do 5%. U principu u BG tesko je prebaciti 5% ROI osim u BNV gde moze da se dodje do 6%.

Na Lionu npr. u zgradama od crvene fasadne cigle ako se zaista lux renovira stan, izdajes ga za 12-15 EUR/m2 tipa u roku od juce bez obzira na velicinu. I to bez parking mesta.
Od momenta kad sam izbacio stan na trziste, imao sam 3 zakupca u roku od nedelju dana koji su bili odmah spremni da potpisu ugovor. Da napomenem da sam zbog zloupotreba od strane nasih drzavljana prihvatao kao zakupce iskljucivo strane drzavljane sa regularnom dozvolom boravka u Srbiji. Stan od 82 kvm po katastru, 84 kvm u realnosti, izdat za 1200 EUR.
Sto se tice ROI, obzirom da sam stan nasledio, a radovi bili 60k plus 20k za namestaj i opremanje uredjajima i detaljima, meni je tacno 18%. Potrebno je napomenuti da je cifra od 60k veoma visoka ali upotrebljeni materijali vrhunski (npr. parket od brazilskog oraha, fasadna stolarija aluminijum-drvo velikih formata, itd.) i obzirom na visinu i mali lift bilo je neophodno angazovanje krana i gomile fizikalaca vise puta sto povecava troskove. Takodje, u tu cifru su uracunati i odredjeni hidroizolacioni radovi na krovu posto je poslednji sprat.
Takav stan u losem stanju moze da se kupi za 230k, sto u konacnoj cifri izadje 310k. Ako se tako gleda ROI je onda 4.65%. Ako se malo ustedi na renoviranju a ipak odrzi LUX nivo, moze se stici do 5%. U principu u BG tesko je prebaciti 5% ROI osim u BNV gde moze da se dodje do 6%.
Pa to je to manje vise, hvala na ulozenom trudu!
Evo sredio čovek stan i već imao loša iskustva sa domaćim zakupcima, mada nema garancije da bi sa stranim bilo drugačije….sve u svemu cimanje i ode likvidnost ….u ovim okolnostima nešto je veca verovatnoća da stan ode na 2.500-2-600€kvm nego na 4.000€/kvm….

Sad mi iskočio oglas. 3732e sa PDVom ili 3400 bez PDVa.
1736321790788.png

Dziajdzo el je isto ovako u bolnicama u Holandijama?
U bolnicama nije. To se slažem. Bolnice su skoro sve nove, a što su imali starih sve su porušili i napravili novo. Ali zato starih zgrada i kuća imaju i previše. Da su pametni i to sve pod bager pa onda novo. Novo im je super gradnja (mnogo bolja i od naše novogradnje) jer sve grade s armiranim blokovima koje slažu kao lego kockice i onda samo pregradne zidove unutar stana s siporeks blokovima.
Naši bi trebali da ulože više u bolnice, u krevete nove u bolnicama, u zdravstvo i školstvo to se slažem a daleko manje u vojsku. Samo s obzirom na tekuće svetske trendove to će biti dosta teško kad sad apsolutno svi (kao da su poludeli) samo u vojsku ulažu. I onda isto, za zdravstvo nema, za vrtiće nema ali za vojsku i za Zelenog ima koliko god da traži i još pride. No 5 godina rata treba. Sad smo na trećoj, još min 2 godine.

Evo sad kad su praktično ukinuli mogućnost ulaganja u artije preko stranih brokera, da li će se deo tih para preliti u investicije?

Ovde je bila teza kako su zapravo naši ljudi neuki za drugu vrstu ulaganja osim u beton. Međutim po ko zna koji put se pokazuje da je to samo deo problema. Dobar deo problema je i država tj njene mere kojima praktično otežava ili onemogućava druge vrste ulaganja.

A gastosi samo hajpuju kako se kod nas radi i gradi, kranovi i mešalice na sve strane, dok u Holandiji nekretnine gube vrednost a čist vazduh i pouzdano zdravstvo nisu bitni - jer oni ionako u Srbiji ne žive.
Molim te da čitaš šta pišem. Nisam ja rekao da nekretnine u NL gube vrednost već da se tržište hladi u odnosu na prethodne dve godine (to je pisalo u članku). Daleko od toga da će nekretnine ovde izgubiti na vrednosti! Da to mislim ne bi imao 2 nekretnine.
Zdravstvo i školstvo su jako važni i najvažniji - samo što u trenutnim okolnostima ni u jednoj državi nisu prioritet, NAŽALOST!

Koliko je to značajno ako su ukinuli preko stranih brokera? Može preko domaćih, samo je nešto skuplje?
Ukoliko nije neka ozbiljnija razlika oko ulaganja ne verujem da će to biti prekretnica za nekog da se prebaci u ulaganje u beton.
Lično mislim da ni nije nešto skuplje, čak mislim da je i jeftinije preko domaćih. Ali opet zavisi kakav si investitor. Ako si day trader onda je jeftinije preko stranih, zbog stalnog kupovanja i prodavanja akcija. Ako si "investitor" kao ja koji će da kupi 2-3x godišnje ili proda 2-3x godišnje onda je i jeftinije da radiš preko Erstea. Jer ti kada šalješ pare u Interactive brokers plaćaš proviziju na slanje (što ispadne oko 1%) a isto tako plaćaš i kad primiš pare iz Irske (tj povlačiš pare s IB računa).
A ako kojim slučajem ulažeš u distribuirajuće fondove s mesečnom ili kavrtalnom isplatom dividende onda ti je daleko jeftinije preko naših brokera jer ne plaćaš nikakvu proviziju na prijem dividendi.
Tako da svako mora da izračuna za sebe.
A ono što svi morate (mada smo većina ili mladi ili srednjih godina) a to je da se vidi šta u slučaju smrti. Kako bi to s IB odradili to već ne znam. Dok ako imate račun u Erste, odneseš odluku suda i kraj.

ROI od 5% ili čak 6% je super po meni. To je idealan slučaj kad se računa prinos na nekretninu.

Ako ne grešim, priliv deviza usporava.
Što ne proveriš, da vidimo da li ima poente da diskutujemo dalje.

Zašto bi smanjivali likvidnost samo emitovanjem obveznica. Mogu da povećavaju devizne rezerve, povećavaju obavezne rezerve banaka, vrše repo operacije, rade devizne swapove, podstiču kapitalni izlaz - nije da su im ruke vezane jednom merom.
Generalno, kamatne stope su otišle toliko nisko, da štediše generalno nemaju interesa da drže novac u bankama
Dinarska štednja stanovništva doslovno obara rekorde.

Pre skoro godinu dana je dinarska štednja bila i veća, 5% Intesa i 4.5% NLB banka na 12 meseci.
Ali već tada kada sam oročavao procentualno se smanjivalo ako je htelo da se oroči na 18 ili 24meseci.

Pre skoro godinu dana je dinarska štednja bila i veća, 5% Intesa i 4.5% NLB banka na 12 meseci.
Govorim o količini novca, ali da, poprilično su ponude bile stimulisajuće.
Nego ovde ljude očigledno mrzi da listaju tabele, pogledaju neke konkretne brojke, pa onda tako najčešće razvijamo hipoteze u prazno sa pogrešnim premisama.

Komunizam je davno propao, ali u glavama naših sunarodnika živi koncept da drzava treba bas njima da obezbedi preferencijalni tretman.
To nije komunizam nego zdrav razum. Ovo je naša zemlja, i naravno da građani ove zemlje i narodi koji ovde žive hiljadu i kusur godina treba da imaju preferencijalni tretman.

Srbija nije ekonomska zona nego država nastala borbom srpskog naroda za određena prava i slobode.

Ne može da se poredi Indijac ili Pakistanac sa mojim sunarodnicima koji će sutra da budu mobilisani u slučaju potrebe ili će iz nekih iracionalnih razloga da se bore u sportu ili nauci za neko priznanje, čak iako će imati neki lični gubitak zbog toga.

Uostalom, vdi se po Britanskom slučaju kako je divno imati Pakistance.

ROI od 5% ili čak 6% je super po meni. To je idealan slučaj kad se računa prinos na nekretninu.
Da, zato to i jeste relativno neisplativ posao. Glavno je to sto vrednost nekretnine raste a ne ROI od izdavanja.
U mom slucaju ja nisam mogao nista da uradim sa tim stanom u stanju u kakvom sam ga nasledio, a ovako imam ROI od 18%, plus je cena nekretnine porasla za novac koji sam ulozio tako da sam teoretski tu investiciju vec isplatio.
Kupovati cisto investiciono u BG se bas nesto i ne isplati (vise je u pitanju ocuvanje vrednosti kapitala), po meni je investiciono bolje kupiti apartman(e) npr. na Kopu u nekom dobrom aparthotelu i imati poprilicno bolji ROI bez ikakvog cimanja.

U bolnicama nije. To se slažem. Bolnice su skoro sve nove, a što su imali starih sve su porušili i napravili novo. Ali zato starih zgrada i kuća imaju i previše. Da su pametni i to sve pod bager pa onda novo. Novo im je super gradnja (mnogo bolja i od naše novogradnje) jer sve grade s armiranim blokovima koje slažu kao lego kockice i onda samo pregradne zidove unutar stana s siporeks blokovima.
Naši bi trebali da ulože više u bolnice, u krevete nove u bolnicama, u zdravstvo i školstvo to se slažem a daleko manje u vojsku. Samo s obzirom na tekuće svetske trendove to će biti dosta teško kad sad apsolutno svi (kao da su poludeli) samo u vojsku ulažu. I onda isto, za zdravstvo nema, za vrtiće nema ali za vojsku i za Zelenog ima koliko god da traži i još pride. No 5 godina rata treba. Sad smo na trećoj, još min 2 godine.
Ulazu u bolnice, neke, al spolja gladac, a iznutra jadac. Evo vec otpadaju kocke. U pitanju je ista bolnica. Dakle ako se ne zarazis od budji po hodnicima moze i neka kocka da ti padne na glavu.

Prilozi

• IMG_9033.jpeg
    IMG_9033.jpeg
    140,6 KB · Pregleda: 56

Kažu: Beograd beleži loše rezultate, periferija je opet u modi 😅
Ne znam doduše kad je tačno ušla i izašla iz mode, ali sad očigledno živi svoju novu slavu.

To nije komunizam nego zdrav razum. Ovo je naša zemlja, i naravno da građani ove zemlje i narodi koji ovde žive hiljadu i kusur godina treba da imaju preferencijalni tretman.

Srbija nije ekonomska zona nego država nastala borbom srpskog naroda za određena prava i slobode.

Ne može da se poredi Indijac ili Pakistanac sa mojim sunarodnicima koji će sutra da budu mobilisani u slučaju potrebe ili će iz nekih iracionalnih razloga da se bore u sportu ili nauci za neko priznanje, čak iako će imati neki lični gubitak zbog toga.

Uostalom, vdi se po Britanskom slučaju kako je divno imati Pakistance.
Nemoj da si takav, mozda i mi dobijemo nekog Fredi Mjerkurija iz Bangladesa. :D Doduse kod nas moze samo da pobedi u Zvezdama Granda, a ni to vise nije popularno medju klincima, samo autotjune... Imacemo Fredija koji izgovara u mikrofon: a, a, skupe stvari, a, a, skup ferari... sa sve akcentom.

Na zalost, to sto mi sebe vidimo kao neku nezavisnu drzavu, to nikome na ovom svetu nije bitno... Evropa Srbiju trenutno vidi kao rudnik litijuma u kome mozda nije lose drzati migrante koji bi inace isli u EU. I na toj politici opstaju neki ljudi na vlasti.

Jel neko primetio da ima skoro 25 posto manje oglasa za Beograd na HO (kapiram da je to jer ne obnavljaju oglase za praznike) ?
Ispod 100k je pred praznike bilo oko 1300 sad 970 znači 30 posto (opet verovatno i zbog praznika al aj videcemo)

O dogovorenom dizanju svih cena na oglasima, kao po komandi sam vec komentarisao.
Kao i ovi trgovinski lanci koji koriste monopol i dogovaraju cene tako i nasa država preko agencija fura sve na gore i trudi se da smanji ponudu i da nigde nema da se kupi ali bas nista ispod odredjene cifre, ne bi li njihovi projekti jos delovali i zanimljivo.

Ne znam meni je baš dubioza i mislim da ovo nece stati dok se ne menja vlast. Previše su okrenuti tome jer tu peru najvise para i nece dati da pada.

Ako se dobro secam i prosli put nije krenulo ozbiljnije padanje pre 2012 (kad je i bila promena) pa 2 godine dok se nova vlast nije usemila i onda je krenulo nazad sa cenama polako na gore. Kapiram da je bilo puno faktora jos, ali realno kriza je svuda bila dosta ranije a kod nas je tek sa smenom krenula, sto je kapiram imalo dosta uticaja.

Poslednja izmena:
Govorim o količini novca, ali da, poprilično su ponude bile stimulisajuće.
Nego ovde ljude očigledno mrzi da listaju tabele, pogledaju neke konkretne brojke, pa onda tako najčešće razvijamo hipoteze u prazno sa pogrešnim premisama.
Što se tiče štednje evo ja vam mogu reći moja iskustva.
U junu 2024 oročio sam dinare u OTP banci na 12 meseci dobio sam 6,25% i to rentnu štednju znači isplata kamate svaki mesec. I bez poreza tako da je vrhunska kamata po meni.
u avgustu sam eure oročio u ProCredit banci i dobio sam 3,4% (bruto, znači mora da se odbije 15% poreza na kapitalnu dobit). ALI te ponude NEMA na sajtu mislim da je bilo 2,8% maximalna. Ali zato nazovite pre nego što hoćete da oročite call centar i recite ova banka (morate da nađete koja daje u tom trenutku najbolje uslove) daje toliko i toliko i da li možete da match-ujete. Ja sam našao da je Poštanska štedionica u leto 2024 davala 3,5% i Procredit kao ok moramo da pitamo šefa :)) i zovu za pola sata kao možemo max 3,4%. Naravno da sam prihvati za 0.1% neću da se cimam da nosim pare u drugu banku i ponovo sve ispočetka. A oni su kao "uštedeli" 0,1%:)) I vuk sit i ovce na broju. Naravno za dinare nisam imao takve sreće s Adiko bankom, pa sam se prebacio u OTP. Ja im otvoreno kažem ako može da se dogovorimo ok, ako ne idem u drugu banku. E sad sve zavisi od banke do banke koliko su flexibilni. Ali po meni probajte i unapred istražite tržište.

Dinarska štednja za sada je vrhunska pogotovo ova rentna štednja. Svaki mesec kapne po malo. Ovo su iskustva iz Srbije!

Što ne proveriš, da vidimo da li ima poente da diskutujemo dalje.

Zašto bi smanjivali likvidnost samo emitovanjem obveznica. Mogu da povećavaju devizne rezerve, povećavaju obavezne rezerve banaka, vrše repo operacije, rade devizne swapove, podstiču kapitalni izlaz - nije da su im ruke vezane jednom merom.

Suzu, nema tu načina da proveriš 100% tačno. Dovoljno je da se zapitaš da li je moguće obezbediti novih 15-20milijardi evra novog duga u naredne 3 godine kao u prethodne 3 godine i da na osnovu priliva povećaš m2 količinu dinara. Ja trenutno ne vidim nove kreditore.
Ako neko vidi slobodno neka podeli.
Na temu likvidnosti, država emituje hartije koja prikuplja novac sa tržišta i usmerava u svoje projekte. Sale, Suzu, Boza ce dobiti kamatu u budućnosti ali su se odrekli tekuce potrošnje. To radi i USA vec 2+ godine.
Trenutno po meni je najbitniji grafik 10 year Treasury. To očekujem da će nastaviti na gore. Ide na gore dok nešto ne "pukne". A kada pukne čekamo sledeće korake.
Rešenje je ili fiskalna kontrakcija ili monetarna ekspanzija. Ukoliko dođe do monetarne ekspanzije ja cu prvi reći kupuj bilo šta pa makar i šljunak 🙂. A grafik kaže da nas to očekuje ubrzo. Max 2-5 meseci. Tako da se to i poklapa sa mnogim merama kod nas u zemlji.

Što se tiče štednje evo ja vam mogu reći moja iskustva.
U junu 2024 oročio sam dinare u OTP banci na 12 meseci dobio sam 6,25% i to rentnu štednju znači isplata kamate svaki mesec. I bez poreza tako da je vrhunska kamata po meni.
u avgustu sam eure oročio u ProCredit banci i dobio sam 3,4% (bruto, znači mora da se odbije 15% poreza na kapitalnu dobit). ALI te ponude NEMA na sajtu mislim da je bilo 2,8% maximalna. Ali zato nazovite pre nego što hoćete da oročite call centar i recite ova banka (morate da nađete koja daje u tom trenutku najbolje uslove) daje toliko i toliko i da li možete da match-ujete. Ja sam našao da je Poštanska štedionica u leto 2024 davala 3,5% i Procredit kao ok moramo da pitamo šefa :)) i zovu za pola sata kao možemo max 3,4%. Naravno da sam prihvati za 0.1% neću da se cimam da nosim pare u drugu banku i ponovo sve ispočetka. A oni su kao "uštedeli" 0,1%:)) I vuk sit i ovce na broju. Naravno za dinare nisam imao takve sreće s Adiko bankom, pa sam se prebacio u OTP. Ja im otvoreno kažem ako može da se dogovorimo ok, ako ne idem u drugu banku. E sad sve zavisi od banke do banke koliko su flexibilni. Ali po meni probajte i unapred istražite tržište.

Dinarska štednja za sada je vrhunska pogotovo ova rentna štednja. Svaki mesec kapne po malo. Ovo su iskustva iz Srbije!
Taman ti ističe štednja u rsd kada treba 🙂. Idealno za transfer u neku drugu valutu 🙂

Jel neko primetio da ima skoro 25 posto manje oglasa za Beograd na HO (kapiram da je to jer ne obnavljaju oglase za praznike) ?
Ispod 100k je pred praznike bilo oko 1300 sad 970 znači 30 posto (opet verovatno i zbog praznika al aj videcemo)

O dogovorenom dizanju svih cena na oglasima, kao po komandi sam vec komentarisao.
Kao i ovi trgovinski lanci koji koriste monopol i dogovaraju cene tako i nasa država preko agencija fura sve na gore i trudi se da smanji ponudu i da nigde nema da se kupi ali bas nista ispod odredjene cifre, ne bi li njihovi projekti jos delovali i zanimljivo.

Ne znam meni je baš dubioza i mislim da ovo nece stati dok se ne menja vlast. Previše su okrenuti tome jer tu peru najvise para i nece dati da pada.

Ako se dobro secam i prosli put nije krenulo ozbiljnije padanje pre 2012 (kad je i bila promena) pa 2 godine dok se nova vlast nije usemila i onda je krenulo nazad sa cenama polako na gore. Kapiram da je bilo puno faktora jos, ali realno kriza je svuda bila dosta ranije a kod nas je tek sa smenom krenula, sto je kapiram imalo dosta uticaja.
Pisanje pojedinih članova o izdavanju me neverovatno podseća na razgovore sa agentima iz septembra 24. Udar na FOMO i pohlepu 😁.

Vrh